Submenu

Blog

Nieuwsbrief maart 2023

wo 1 maart 2023
Henri Bloem
De lente zit in de lucht, tijd voor iets nieuws!Wij van Henri Bloem zijn zeer gehecht aan onze wijnboeren. Die zorgen voor ons geweldige assortiment vol vertrouwde klassiekers. Maar af en toe komen we dan weer zo’n bijzonder wijndomein tegen dat we daar graag plaats voor maken in onze schappen. Maak kennis met ons nieuwe wijnhuis Herdade do Rocim. Domaine Fontanel L’enfant terrible, zo wordt de Languedoc-Roussillon bekeken door de klassieke Franse wijnregio’s. Ze zijn hier namelijk een kei in het maken van eigenzinnige wijnen. Dit past perfect bij de filosofie van het wijnkoppel Elodie en Matthieu Collet. Zij staan sinds 2017 aan het roer van Domaine Fontanel. Het is een jong stel met de ambitie om exceptionele -biologische-kwaliteitswijnen te maken. Te proeven aan hun assortiment lukt dat. Benieuwd? Ga daar eens langs. Het domein ligt op een fantastische plek en u kunt er zelfs blijven logeren. Of koop hun fantastische wijnen gewoon bij ons.  Domaine Fontanel IGP Côtes Catalanes Het komt in Languedoc-Roussillon regelmatig voor dat een IGP lekkerder is dan een officiële AOC. Dit komt omdat er gekozen werd voor een ‘out of the box blend”. In plaats van de strenge AOC-regels te volgen, kozen Elodie en Matthieu voor een eigenwijze assemblage die het typische Zuid- Franse karakter weerspiegelt. Wijnen hiervandaan hebben een typische kruidigheid en van dat rijpe zwarte fruit. Dit is een uitstekende combinatie met al het lekkers wat je in Zuid-Frankrijk kunt eten.  Domaine Fontanel Cistes proeft dat iets zoute, die mineraliteit van de leisteenbodem. Heerlijk in combinatie met de smaak van die zinderende zomerhitte in de zondoorstoofde, jammy bosvruchten en donkere rijpe pruim. Even karaferen, en je wordt beloond met een heerlijke gastronomische wijn.  Herdade do Rocim - Portugese perfectie! We stellen graag aan u voor: Herdade do Rocim uit Alentejo. U zult aangenaam verrast zijn door de smaak van deze nieuwe wijnen in het assortiment. Ze variëren van frisse instappers tot het zwaardere en meer complexe werk, gemaakt van de authentieke blauwe en witte Portugese druivenrassen. De Portugese regio Alentejo is gelegen ten oosten van de stad Lissabon en strekt zich  uit langs de kust tot het binnenland boven de Algarve. Het wordt ook wel het Toscane van Portugal genoemd. Het is een geweldige plek om naar toe te gaan en je te vergapen aan de prachtige kustlijn van wel 100 kilometer lang. Je kunt er uren rijden tussen de kurkeiken, de olijfgaarden, uitgestrekte velden vol bloeiende lavendel of zonnebloemen zonder een enkel mens of huis te zien. Alentejo is ook een beroemde wijnregio. Het heuvelachtige landschap is bij uitstek geschikt voor de  kwaliteitswijnen van Herdade do Rocim.  Herdade do Rocim Mariana Branco van deze heerlijk zomerse wijn. Het leuke van Portugese wijn is dat ze gemaakt wordt van druivenrassen die je waarschijnlijk nog nooit geproefd hebt. Ze geven een frisse, fruitige en vrolijke wijn. Ga meteen voor een doosje want dit is geweldig als je het hebt over prijs en kwaliteit.  Herdade do RocimMariana Tinto Er zijn wijnen voor een chique diner en wijnen voor als het allemaal wat simpeler mag. De Mariana is voor het laatste. Deze is gewoon lekker en heeft alles wat je van een fijne wijn verwacht. Het is een mix van rode bes met een handje gedroogde rozijn en een vleugje veldkruiden. Een echte aanrader voor wie niet van die hele zware en houtgerijpte wijnen houdt. Herdade do Rocim Vinho Branco Gemaakt van bijna dezelfde druivensoorten, maar deze Vinho Branco is een tandje intenser en  complexer dan de Mariana Branco. Dat is het effect van drie weken weking op de gisten en schilletjes. Daarom is deze wijn ook fris en fruitig, maar tegelijkertijd krachtig genoeg om te combineren bij een licht voorjaarsgerecht.  Herdade do Rocim Vinho Tinto Er is een enorm verschil tussen een wijn met of zonder houtrijping. Zes maanden is net lang genoeg voor een laagje verdieping terwijl de tanninestructuur zacht blijft. Dat is het geval bij deze wijn die zwart fruit combineert met kruidigheid, frisheid en een iets subtiele mineraliteit.  Herdade do Rocim Alicante Bouschet Alleen van een krachtige druif maak je een dijk van een wijn. Hier is dat de alicante bouschet, een druif met volle, pittige en zwartfruitige aroma’s. Het resultaat is een kruidige wijn met een stevige body die naadloos past bij een fijn BBQ gerecht. Grappig detail, de alicante bouschet is een ‘teinturier’. Dat betekent dat deze druif geen wit maar rood vruchtvlees heeft. Herdade do Rocim Olho de Mocho Tinto Elk wijnhuis heeft zijn topcuvée. Bij Rocim is dat de Olho de Mocho Tinto. De wijn kreeg 16 maanden rijping op zogenaamde demi muids, enorme 600 liter vaten. Hoe groter het vat, hoe minder de invloed van de smaak van het hout. Toch is dit precies genoeg om bij te dragen aan een enorme complexiteit in de wijn. En dat proef je! Het is een wijn met intense aroma’s van zwarte bes en braam. Met eronder de verfijnde smaak van pijptabak, gedroogde kruiden en munt. Een waarlijk grote wijn! Tenuta Il Falchetto - Grote klassiekers van ongekende kwaliteit De Piëmont behoort absoluut tot de grote klassieke wijngebieden. Zeker als het gaat om de rode  wijnen. Maar ook de witte wijnen zijn van een ongekende kwaliteit. Het enige probleem is dat ze redelijk onbekend zijn. De moscato kent u waarschijnlijk wel, maar heeft u wel eens een cortese geproefd? Het is zó leuk om eens wat anders te drinken dan de bekende chardonnay en sauvignon blanc. De gebroeders Forno van Tenuta Il Falchetto, een van de betere wijnhuizen in de Piëmont, maken een zeer bijzondere arneis. Dus kom uit die comfortzone en ga voor iets onbekends. Il Falchetto Asti Barbera d’Asti Lurëi Iedereen heeft altijd zijn mond vol van barolo. Maar als het gaat om prettig drinkbaar én beschikbaar in een redelijke prijsklasse, dan is een barbera eigenlijk een veel betere optie. Gek genoeg staat deze druif qua reputatie nog altijd in de schaduw van die andere druif uit de Langhe, de nebbiolo. Barbera verdient zeker een podium tussen de “klassiekers” uit de Piëmont. Dit is geen wijn-tje voor op het terras, maar een uitstekende begeleider aan tafel. Het is een intense wijn met stoer zwart fruit, een accent van kersen kruiden. Verrassend zijn de zachte tannines en de mooie pure smaak, wellicht ook door de rijping op kleine barriques van Slavonisch eiken.  Il Falchetto Langhe Arneis Fris en mineraal, met een verrassende diepte. Het is Italiaans genieten met deze arneis. Naast  wat gedroogde appel proef je anijs en munt rijpe peer en zomerse perzik. Lekker lange gulle afdronk, die smaakt naar meer.   Download hier het PDF bestand van de Henri Bloem Nieuwsbrief van maart 2023 >>>  
Lees meer

Nieuwsbrief februari 2023

wo 1 februari 2023
Henri Bloem
Warme winterwijnen, rood & wit In februari is de lente nog best ver weg, en buiten is het vaak wat grijzig. Voor wat vrolijkheid en comfort moet je dus binnen zijn. Met leuke mensen, lekker eten en uiteraard een goed glas wijn. En daar zorgt Henri Bloem voor. Ook deze maand staat de folder weer boordevol goede tips als het gaat om een fijn glas betaalbare wijn.   Domaine de Montmarin, wijnen met zonnewarmte In de winter moet je zorgen voor wat warmte om je heen. Thuis, maar ook in je wijnglas. De wijnen van Montmarin zijn dan een aanrader. Dit domein ligt namelijk op een van de mooiste plekken van Frankrijk, namelijk bij Béziers in de Languedoc. Tijdens het groeiseizoen krijgen de druiven alle zonnewarmte die nodig is voor wijnen met een volle, gulle smaak. Maar wel met de o-zo-nodige frisheid. Dat komt door de koele zeewind die regelmatig door de met druivenranken bedekte heuvels waait. Het levert spannende maar bovenal toegankelijke wijnen op met complexe en uitbundige aroma’s. Geniet van de volle, krachtige en kruidige wijnen die passen bij gerechten met een bite.   Domaine de Montmarin Côtes de Thongue Viognier Ben je een fan van chardonnay, maar heb je toch af en toe zin in iets heel anders? Probeer dan eens een wijn gemaakt van de viognier druif. Deze heeft namelijk ook dat zachte en toegankelijke. Deze  versie uit de Côtes de Thongue smaakt naar verse mango en rijpe ananas met een hint van citroen. Het is een intense wijn die toch niet te zwoel of te zwaar is. Vandaar dat hij inzetbaar is als aperitief of tijdens de maaltijd.   Domaine de Montmarin Côtes de Thongue Merlot Merlot is nog altijd dé publiekslieveling als het gaat om populaire druiven. Geen wonder want de wijnen ervan zijn soepel en zacht. In de Languedoc zijn alle voorwaarden aanwezig om er een sappige wijn van te maken met de aroma’s van rijpe braam, aardbei en kers. In de mond is deze wijn krachtig en tegelijkertijd subtiel, met zwoele tannine en een fris zuurtje.   Bodegas La Purísima Toegewijde wijnmakers met oude tradities Kent u de gemeente Yecla, in de Spaanse provincie Murcia? Misschien niet, en dat is jammer want behalve dat de omgeving prachtig is, maken ze hier fantastische wijnen. Dat is te danken aan de zeer toegewijde wijnmakers, verenigd in de “La Purísima-coöperatie”. Zij houden stevig vast aan eeuwenoude lokale vinificatietradities terwijl ze tegelijkertijd de moderne methodes om kwaliteitswijn te maken niet schuwen. Ze zijn zo succesvol dat ze hun wijnen in minstens 30 landen verkopen. Gelukkig ook bij Henri Bloem. In deze folder staan zes van de Purísima-wijnen in de schijnwerpers.   Bodegas La Purísima Estío Blanco Een wijn gemaakt van 100% macabeo is best bijzonder. Want meestal gaat deze druif samen met andere soorten in de fles. Eigenlijk jammer, want in z’n eentje doet hij het prima als het gaat om frisse fruitigheid en doordrinkbaarheid. Je proeft die gele appel, zo’n rijpe peer en wat honingmeloen. Heerlijke aperitiefwijn. Bodegas La Purísima Estío Tinto Monastrell is de Spaanse neef van de mourvèdre, de krachtige succesdruif uit de Franse Provence. Blend hem met de peperige syrah en je krijgt een wijn met power. Maar toch blijft de wijn soepel en toegankelijk. Zo herken je het werk van een talentvolle wijnmaker. Die weet tot in de finesse om te gaan met het druivensap. Hij zorgt er bijvoorbeeld voor dat de tannines beheersbaar blijven. Proef in deze wijn de volfruitige smaak van rijp zomerfruit zoals kers en bosvrucht. Een aanrader om te combineren met alles wat vleugels heeft.   Bodegas La Purísima La Purísima Blanco Macabeo, sauvignon blanc en verdejo. Drie frisse druiven die geweldig blenden tot een heerlijke lichtvoetige wijn. Ja, ook voor nu in de winter. Niets heerlijker om hiermee je smaakpapillen te kietelen. Het is een lichtvoetige wijn met een opgewekt citruszuurtje, elegante bloemigheid en ook nog iets romigs door de rijping op de gistcellen. ‘sobre lías’ noemen ze dat in Spanje.   Bodegas La Purísima La Purísima Monastrell Deze wijn is net zo fruitig als de Estío Tinto, maar heeft wat meer diepte en kracht. Dat is niet verbazingwekkend als je naar de leeftijd van de wijnstokken kijkt. Deze zijn namelijk meer dan 25 jaar oud. Dat geeft meer verdieping in de smaak. Dit vertaalt zich in een volle kruidige wijn met smaken van zondoorstoofd fruit, een drupje espresso en wat romige vanille.   Bodegas La Purísima Old Vines Expression 2019 De monastrell is een belangrijke druif in Spanje. Geen wonder, want de wijnen ervan zijn groots. Qua postuur, maar ook qua finesse. De benodigde ingrediënten: het sappigevruchtvlees, met voldoende zuren, suikers entannine, 35-jaar oude wijnstokken en minstenseen jaar rijping op barrique. De blend met eensyrah en garnacha geeft een dijk van een wijn die zijn naam volledig waard is. Intense smaak van rijp zwart fruit, gepeperde chocolade en een vleugje ceder. Precies goed qua houtexpressie en een garantie voor lang nagenieten. Bodegas La Purísima Premium Hoe hoger het percentage monastrell in de wijn, hoe krachtiger de wijn. In dit geval is dit 95%. Als je daar de houtrijping van 18 maanden bij telt, plus de concentratie van de 40 jaar oude stokken, krijg je een dijk van een wijn. Denk aan pure vloeibare chocolade, koffie met verse bramentaart, of  gedroogde vijgen op sap. Maar dan wel met een vleugje peper.   Waterford Estate feelgood wijnen met een hoog zongehalte Neem een zonnig klimaat, combineer dat met een paradijselijke omgeving, voeg daar een relaxte manier van leven aan toe en besprenkel dit alles met goede wijn. Voilà, het Waterford Estate in Stellenbosch, Zuid-Afrika. Het kenmerk van de wijnen uit de Blaauwklippen Vallei is pure  zonne -energie, dat voel je en dat proef je. Ervaar deze feelgoodvibe in de bijzondere range wijnen, die Europese elegantie combineert met dat typische Zuid-Afrikaanse karakter.   Waterford Pecan Stream Chenin Blanc De van oorsprong Franse chenin blanc is een van de belangrijkste druiven voor Kevin Arnold, de grondlegger van Waterford Estate. Geen wonder, want het klimaat hier is perfect om van deze druif bijzonder mooie wijnen te maken. Een beetje houtrijping, een snufje viognier, veel tijd en aandacht creëerden samen een wijn die ook in de winter zorgt voor een sensatie aan tafel. Uitbundig van smaak en met een prachtige balans. Gun deze wijn een groot glas en hij beloont je met intense abrikozen- en perzikaroma’s, romige vanilletonen en zo’n fluweelzacht zuurtje.   Waterford Pecan Stream Pebble Hill The best of both worlds in één glas: Pecan Stream Pebble Hill. Een unieke wijn gemaakt van befaamde Franse, Italiaanse en Spaanse druiven. Ze werden zorgvuldig geblend en rijpten deels op kleine houten vaten. Het resultaat: een complexe wijn met veel te proeven, ook in de lange afdronk. Kers, pruim, met een schepje mooi versmolten hout en garrigue, die lekkere Zuid-Franse kruidigheid. Het is een fijne rijpe wijn, met van die mooie tertiaire smaken als leer en tabak. Een typische wijn voor bij een goed stuk vlees, die de toch al zachte tannine nog verder doen smelten op je tong. Tip: Serveer hem ook in de winter niet te warm.    
Lees meer

Nieuwsbrief januari 2023

zo 1 januari 2023
Henri Bloem
Aan het begin van dit jaar blikken we even terug op onze successen van het vorige jaar. We kijken bijvoorbeeld naar de wijnen die volgens jullie, onze trouwe klanten, het lekkerst waren. En dat zijn er best veel. Aangezien ze niet allemaal in deze folder passen, laten we de top tien nogmaals de revue passeren. Daar geven we dan een leuke korting op. Om jullie zo de kans geven deze ruim in te slaan en ook in het nieuwe jaar te blijven genieten van alle favorieten.   1. ELEGANT Château Pigoudet Aix en Provence Première Rosé Met deze wijn in het glas verlang je spontaan naar de zomer. Heerlijk fris, licht en elegant. Wijnmaker Ivan Kougazian gaf de wijn wat meer pit en karakter door de toevoeging van syrah en cabernet sauvignon. Samen met de ‘gewone’ Provençaalse druivensoorten grenache en cinsault is het een optelsom van rijp fruit zoals perzik en honingmeloen met wat lychee en fris citrusfruit. En natuurlijk zo’n toetsje zon, wie heeft daar nou geen zin in? Bestel hier uw Château Pigoudet Aix en Provence Première Rosé >>>   2. WEELDERIG Domaine La Colombette / Pays de l’Hérault Sauvignon Blanc Deze sauvignon blanc is een allemansvriend; fris genoeg voor de liefhebbers van strakke wijnen en heerlijk zacht in de zuren mét een weelderig karakter. Je proeft de kenmerkende kruisbes, met rijpe peer en citrus. Dit laatste doet hem uitblinken qua frisheid. En dat is knap, gezien het feit dat hij uit een van de warmste wijnstreken van Frankrijk komt. Deze wijn is gemaakt door een wijnboer met talent, want het alcoholgehalte in deze wijn is met 11,5 % zelfs laag te noemen. Bestel hier uw Domaine La Colombette Sauvignon Blanc >>>   3. ZONDER POESPAS Coto de Hayas Crianza Een van de toppers was Coto de Hayas Crianza. We schreven vorig jaar al heel lovend over deze soepele wijn zonder veel poespas, met zacht-soepele tannines en een langdurige smaak. Zo’n fijne, rijpe en ronde, zwartfruitige wijn met heerlijke kruidige aroma’s. De korte houtrijping zorgde voor een hintje vanille en iets heel subtiel geroosterd in de smaak. Bestel hier uw Coto de Hayas Crianza >>>  4. SPATZUIVER Villa Fiore DOC Delle Venezie Pinot Grigio Is een nieuwjaarsborrel alleen voor bedrijven? Nee toch! Ook thuis is elke gelegenheid om met leuke mensen te proosten altijd welkom. Dan is deze fruitige vrijdagavondtopper een fantastische keuze. Dit is een publiekslieveling die in de smaak valt bij velen. Qua aroma’s is het spatzuiver een duo van rijpe honingmeloen en die sappige perzik. Daarnaast proef je nog een rafelranje grapefruit. Koop er meteen een doosje van, want ze gaan sneller op dan je denkt. Bestel hier uw Villa Fiore Pinot Grigio >>>   5. AL 25 JAAR FAVORIET De Martino Estate 25th Anniversary edition Carmenère De belangrijkste druif in de Maipo Valley is de van origine Franse druif carmenère. Het is al 25 jaar de favoriet van De Martino. Vooral als de druiven afkomstig waren uit de Alto de Piedras Single Vineyard, dé plek voor wijnen van bijzondere grote klasse. Dat moet gevierd worden, dus maakte wijnmaker Nicolas Perez van de streng geselecteerde druiven een limited release. Bereid je voor op een intense smaakbeleving, want deze wijn staat voor diepte en complexiteit. Ervaar de aroma’s van geweekte pruimen op sap en die krokant gebakken bramentaart met een drupje tabasco. Hij is kruidig, spicy met een hint van vanille. De body is medium, ook door de zachte tannines. Als finish ervaar je een eindeloze afdronk. Lang leve de carmenère van De Martino. Bestel hier uw De Martino Estate 25th Anniversary edition Carmenère>>>   6. ALLESKUNNER Weingut Prechtl Grüner Veltliner Längen Een gastronomische alleskunner, dat is de grüner veltliner. Licht, speels,levendig en vooral heel lekker. Je proeft een fijne mix van rijpe peer, gele appel, wat kruidigheid, dat typische witte pepertje en een verfrissende mineraliteit. Bestel hier uw Prechtl Grüner Veltliner Längen >>>   7. ONGENAAKBAAR Bodegas Mocén Verdejo Ongenaakbaar in deze categorie blijft onze Bodegas Mocén Verdejo. Frisdroog met veel expressie van tropisch fruit in de neus, gul en fruitig in de mond en een zachte en gebalanceerde lange afdronk. Bestel hier uw Bodegas Mocén Verdejo >>>   8. LEKKERBEKKEN Schola Sarmenti Cubardi Primitivo Dit is een wijn voor lekkerbekken. Voor mensen die van zo’n piepklein zoetje in een volle, rode wijn houden. En nee, het is echt géén zoete wijn. Maar de aroma’s geven wel die subtiele hint van zoet. Van dat zondoorstoofde zwarte fruit en zo’n dikke laag bessenjam op beboterde toast. Herken je de geur van geraspte donkere chocola? Nou zoiets dus. Verder mokkabonen en een snuf tabak. Het is een sappige Primitivo met vooral véél smaak. In je mond blijft hij lekker vol en fluwelig met zachte tannines. Aan tafel combineert deze krachtpatser geweldig met gestoofd vlees. Gegarandeerd succes! Bestel hier uw Schola Sarmenti Cubardi Primitivo >>> 9. KRACHTIG Château des Adouzes Faugères Le Tigre Château des Adouzes Le Tigre, zwoel en stevig, geruststellend lekker. ‘Le Tigre’ omdat hij kracht en elegantie uitstraalt. Deze tijger is gemaakt van de druivensoorten grenache, syrah en carignan van zeer oude stokken. Gelukzalig rood, vol met sappige bramen, lichte kruidigheid, perfect in balans. Bestel hier uw Château des Adouzes Le Tigre >>>   10. VERRUKKELIJK Robertson Winery Shiraz Zuid-Afrika is al decennia een zeer populair wijnland. Zeker voor ons Nederlanders. Want wij herkennen de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding van de wijnen, veelal gemaakt van internationale druivensoorten. Bijvoorbeeld de syrah uit de Franse Rhône. In Zuid-Afrika noemen ze hem shiraz en daar scoort hij dankzij het fantastische wijnklimaat hoge ogen. In combinatie met een winters paddenstoelengerecht smaakt het verrukkelijk. Bestel hier uw Robertson Winery Shiraz >>>   Proefpakket Kunt u na al deze verleidelijke wijnbeschrijvingen niet meer kiezen? Geen nood, u vindt alle wijnen terug in het proefpakket van januari. Bestel hier uw proefpakket januari 2023 >>>   Dry january Voor veel mensen is januari dé start van goede voornemens. Daar valt voor veel mensen ook minder alcohol drinken onder. Even geen alcohol, maar toch een glas wijn drinken? Dan kun je prima bij ons terecht, even pas op de plaats, maar dan wel met een goede kwaliteit alcoholvrije wijn. Ook daarom ga je naar Henri Bloem, voor advies en betaalbare kwaliteit.  Domaine La Colombette Baron de Chanteclerc Toch de sensatie van zo’n vrolijke bubbel in je glas, terwijl je het hoofd helder houdt. Wie wil dit nou niet? Het is een uitkomst voor Dry January! Deze wijn is gemaakt van de soepele grenachedruif, waarvan de schillen meteen na het persen uit het sap verwijderd werden. Zo krijg je een bleekroze rosé met delicate aroma’s van een fruitmand vol met aardbei, rode bes, perzik en een rijp appeltje. Dit alles is afgetopt met een zachte mousse. Bestel hier uw alcoholvrije Domaine La Colombette Baron de Chanteclerc >>>      
Lees meer

Mariska's kerstmenu 2022

zo 11 december 2022
Henri Bloem Arnhem
Mariska’s Kerstmenu 2022 (4 Personen) Vier heerlijke gerechten met bijpassende wijnen.  Starter:Tapas met bubbels  Voorgerecht:Tonijntartaar op zijn oosters  Hoofdgerecht:Poussin uit de oven met winterse groenten  Dessert:Rijke Ananas  Kaasplank toe, met al je favoriete kazen!  Niet te moeilijk maar wel heel lekker. Iedereen tevreden aan tafel, en zelf geen stress?Ga voor dit kerstmenu! Starter (mini tapas):  Rolletjes van wrap met kruidenkaas en Parmaham.  Nodig: 4 tortilla wrapsParmaham1 kuipje monchou (zacht en smeerbaar)1 bosje gemengde tuinkruiden fijngehaktPeper en zout naar smaak  Doen:  Meng de roomkaas met de kruiden en peper en zout, smeer het op de wrap, beleg de wrap dun met de Parmaham en rol de wrap strak op. Snijd het in even grote rolletjes en serveer dit met een prikker er doorheen. Op een schaal serveren met verse olijven en wat zoutige anjovis en je tapas is klaar!   Perfect bij de Bujonis Cava Limitada om te starten.   Voorgerecht: Aziatische tonijntartaar met avocado en een krokantje.  Nodig:400 gr verse tonijn (verse zalm kan ook)2 rijpe avocados  Dressing:1 teentje knoflook (puree of heel fijn gesneden)1 eetlepel honing1 eetlepel sesamolie2 x limoen (sap van 2 en de rasp van 1)2 eetlepels sojasaus1 eetlepel chilisaus1 halve stengel lente-ui, heel fijn gesneden  Afwerking: Schepje zwarte sesamzaadjes (ongeveer eetlepel)Bakje verse alfalfa of tuinkers (kan ook met bv. rucola, maar dan fijn gesneden)Zwarte peper naar smaakWasabi mayo naar smaak  Krokantje: 1 wit desem stokbrood in dunne plakken gesneden2 eetlepels olijfolieHeel teentje knoflook, geperst  Doen: Verwarm de oven op 195 graden.Meng de honing, sesamolie, knoflook, fijngesneden lente-uitje, sojasaus, chilisaus en de sap van 1 limoen als dressing door elkaar.Snijd de vis in kleine blokjes van ongeveer een centimeter en laat dat even marineren in de koelkast (ongeveer een half uurtje).  Meng de olijfolie met de geperste knoflook en bestrijk daarmee de dun gesneden broodjes.Leg ze op een bakplaat met bakpapier en stop ze in de oven totdat ze bruin zijn en krokant (verschilt per oven hoe snel, bij mij ongeveer 8 min).  Snij de avocado klein, de grote ongeveer hetzelfde als de vis.Doe daar het sap van de andere limoen en de rasp bij.Na 10 min intrekken evt afgieten (geen sap meer bij de avocado) en mengen met de gemarineerde vis. Ook kan nu de sesamzaadjes erbij en evt naar smaak zwarte peper.  Serveer het samen in een mooi schaaltje of glas, met de alfalfa of de fijngesneden rucola erop. Er omheen wat wasabi mayo in toefjes en je krokante broodjes! (kan natuurlijk ook met een kant en klare cracker)   Dit gerecht is heerlijk in combi met frisse rijke Rosé van Weingut Knab.   Hoofdgerecht:  Poussin (klein kippetje) met gekruide krieltjes in schil en groenten uit de oven.  Nodig: 1 poussin p.p.1 citroen, de rasp en later in plakjesBosje salie, fijngesnedenOlijfolie (4 eetlepels)Zout en peper naar smaak4 plakken pancetta  750 gram kleine aardappel krieltjes in schil1 bosje platte peterselie (gesneden)1 bosje bieslook (gesneden)Zout en peper naar smaak75 gr zachte roomboter  1 bos bospeen, schoongeboend maar niet geschild3 pastinaken, geschild, en door helft gesneden in de lengteHalve kleine flespompoen, in plakken gesneden, zelfde grote als de wortelBosje verse rozemarijnGrof zeezoutOlijfolie 3 a 4 eetlepels  Doen: Oven voorverwarmen op 195 graden.Citroenrasp, olijfolie, de fijngehakte salie en peper en zout mengen met elkaar.De kip er mee insmeren. Plakje citroen en een plak pancetta op de kip draperen, de kip gaat voor ongeveer 30 à 40 min. in de oven. (bij 30 min kijken, als de pancetta te donker wordt, zilverfolie over de kip doen en dan nog 10 min verder garen). Als de kip klaar is, uit de oven halen, afdekken met zilverfolie en laten rusten.  De oven is dan nog warm voor de groenten.Die snij je allemaal op dezelfde grote, meng ze met de rozemarijn, zeezout en olijfolie op een grote bakplaat. Bak ongeveer 35 min in de oven.  Kleine krieltjes koken tot net gaar, afgieten.Roomboter met de kruiden en peper/zout mengen, dat bij de krieltjes doen en nog even doorverwarmen tot de krieltjes helemaal gaar zijn. Serveren met evt. appelcompote, en een frisse salade!   Dit kippetje is een goddelijke combi met de rijke Chardonnay van Grasso uit Langhe, Piemonte.   Dessert:  Nodig: 1 x Verse Ananas (al geschild in de koeling bij de AH te vinden) in blokjes gesneden2 grote sinaasappels, sap geperst ervan en de rasp van de sinaasappelHalf pak Bastogne koek (in de keukenmachine gemalen tot grove kruimels)500 ml verse slagroom1 theelepel kaneel2 zakjes vanille suiker1 zakje klopvastReep pure chocolade  Doen: Doe 1 dag van te voren de blokjes ananas met de sinaasappelsap in een bak en laat dit marineren.Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker en de klopvast. Doe op het laatst de kaneel en de sinaasappelrasp erbij.Dit kan ook een dag van te voren, te bewaren in een spuitzak.Doe op het moment suprême in een mooi glas op de bodem een laagje bastogne kruimels, een laagje room en daarop de ananas. Aftoppen met geschaafde chocola. Lekkerrrr! Heerlijke combinatie met de fris zoete late harvest tokaij van Disznókö.   Kaasplank toe, met al je favoriete kazen! Dit met de heerlijke stevig zachte Pegões Reserva erbij. Eet smakelijk. Mariska  
Lees meer

Harm en Mariska in Rueda, Spanje

wo 19 oktober 2022
Henri Bloem Arnhem
Harm en Mariska in Rueda, Spanje26 t/m 29 September 2022In samenwerking met TOT PR, werden Harm en Mariska uitgenodigd om een kijkje te komen nemen in Rueda. Rueda is een Spaans wijngebied wat zich ten noorden van Madrid bevindt. Dit wijngebied, wat zich inmiddels volledig focust op het maken van witte wijnen van de Verdejo druif, ligt op een hoogvlakte wat zorgt voor een bijzonder klimaat en dé ideale omstandigheden voor het maken van de bekende Spaanse witte Verdejo. Deze 4-daagse reis stond helemaal in het teken van de herkenbaarheid en promotie van dit gebied. Zo bezochten we deze 4 dagen een 11-tal wijnhuizen, die in Spanje Bodegas worden genoemd. De meeste Bodegas die wij bezochten waren voor ons onbekend maar daarom niet minder interessant.   Samen met het hoofdkantoor van de DO Rueda gingen wij dagelijks op stap om deze Bodegas te bezoeken. Van immens grote ‘’wijnfabrieken’’ tot kleinere wijnboeren die "slechts" 100.000 flessen wijn op jaarbasis produceren. Doordat Rueda op een hoogvlakte ligt van zo’n 750-800 meter boven zeeniveau, is er ondanks het hete Spaanse klimaat zeer goed mogelijk witte wijnen te maken. Dit mede door het grote verschil in temperatuur tussen dag en nacht. Door de afkoeling van de wijngaard in de nacht en de warmte van de dag rijpt de Verdejo hier uitstekend en resulteert in een fris maar aromatische witte wijn. Een andere positieve bijkomstigheid van de hoogvlakte ten noorden van Madrid is dat dit wijngebied relatief vlak is. Hierdoor is het heel eenvoudig om  machinaal te oogsten: iets wat vrijwel alle wijnmakers in dit gebied doen. Een bijzonder moment van onze reis door Rueda was de nachtelijke oogst die wij mochten meemaken.  Door in de nacht te oogsten blijven de druiven op een lagere temperatuur wat oxidatie en verlies van kleur en smaak voorkomt. Een bijzonder gezicht om de oogst op deze manier mee te maken en daarnaast ontzettend leerzaam.    Rueda is niet altijd een wijngebied geweest waar Verdejo als druivenras de hoofdrol speelde. Voordat Rueda een beschermde oorsprongsbenaming krijgt in de jaren 80, stond in dit gebied, naast stokoude Verdejo, voornamelijk Palomino Fino aangeplant. Dit druivenras, die we vandaag de dag voornamelijk kennen uit het zuiden van Spanje, wordt veelal gebruikt voor het maken van Sherry. Palomino Fino kent een enkelvoudig aroma van citrus en een bijzonder hoge zuurgraad. Iets waarvan je niet hele smaakvolle droge, onversterkte wijn kunt maken. Maar daar hebben ze iets op gevonden. Een ander bijzonder oud gebruik in dit gebied is het laten rijpen van wijn in glazen flessen in de buitenlucht. Deze glazen flessen, damajuanas, worden tot de helft gevuld nadat de wijn van de Palomino Fino of Verdejo is verstrekt. Door deze rijping in glazen flessen van zo’n 18 maanden in de buitenlucht, dus ook in de volle zon, krijgt de versterkte wijn een bijzondere en geoxideerde smaak wat doet denken aan Sherry. Dit fenomeen uit Rueda is vrijwel onbekend buiten Spanje en is een specialiteit van elke Bodega, waar ze stiekem ontzettend trots op zijn. Deze versterkte wijnen uit de glazen bolflessen noemt men hier Dorado.   Een ander specialisme waar men hier ontzettend trots op is, zijn de stokoude wijnstokken van de Verdejo. In tegenstelling tot de jonge stokken, die in lange rijen aangeplant staan waardoor machinaal oogsten mogelijk is, zijn deze oude stokken als gobelet aangeplant, dus als wijnstruik. Ze staan vaak nog op hun eigen wortelsysteem, iets wat ook bijzonder is en vaak maar weinig druiven oplevert, waar wel druiven met een hoge concentratie. Wat nieuw was voor ons is de deels vernieuwde wijnwetgeving in Rueda. Elke fles Rueda kent zijn eigen kleur label om herkenbaarheid voor de consument te creëren. Zo kent een fles met een groen Rueda-label stille wijn in de fles, een geel label bevat versterkte wijn en een blauw label staat voor mousserende wijnen. Een volledig nieuwe toevoeging aan de Rueda-wetgeving is de Gran Vino Rueda die we in Nederland nog vrijwel nergens tegenkomen. Deze benaming staat voor de hoogst haalbare kwaliteit binnen Rueda: de gebruikte druiven voor deze wijn moeten verplicht van oudere druivenplanten komen (tenminste 30 jaar oud). Het zegt verder niets over de opvoeding van de wijn, maar je merkt qua smaak dat deze wijnen net even dat extra hebben en zijn vaak de paradepaardjes van de Bodegas.   Vrijwel elk wijngebied in Europa kent een belangrijke hoofdstad waar de horeca mee profiteert van de bekendheid van het gebied. Zo is de belangrijkste stad rondom Rueda niet het historische Medina del Campo maar de universiteitsstad Valladolid. Deze prachtige stad kent vele wijnbarretjes, tapasrestaurants en goede winkels waar ze lokale producten verkopen met als belangrijkste verkoopproduct natuurlijk de Rueda Verdejo’s. Ook wij hebben hier 3 avonden genoten van fantastisch eten, bijzondere tapas en verrassende wijnen. De stad Valladolid is zeker een aanrader als je een 3-tal dagen culinair wilt combineren samen met wijn en cultuur. Wij hebben genoten van deze 4 dagen in Rueda waar we opnieuw veel hebben geleerd en het geweldig is om de wijnbouw met de volledige filosofie van wijnmakers en producenten van dichtbij te zien. Wij zijn opnieuw fan geworden van de veelzijdigheid van het gebied Rueda met de druif Verdejo als specialiteit. Harm en Mariskaseptember 2022 Wijnkoperij Henri Bloem ArnhemAmsterdamseweg 126, 6814 GJ Arnhem arnhem@henribloem.nl | www.henribloem.nl/henri-bloem-arnhem   | 026-4455220 | Whatsapp (06) 21 81 61 29
Lees meer

Gratis Winkelproeverij met Niepoort 10 en 11 juni 2022

vr 3 juni 2022
Henri Bloem Utrecht
Niepoort Ambassadrice Carolina Almeida komt 10 en 11 juni naar Utrecht om de prachtige wijnen van dit tophuis uit Portugal te laten proeven!     Kom gratis kennis maken met de prachtige wijnen van het Portugese tophuis Niepoort! 10 en 11 juni is Carolina Almeida van de topproducent uit de Douro, Niepoort, bij ons in de winkel. Al jaren werken we met veel plezier met de wijnen van Dirk Niepoort, wijnen met oog voor kwaliteit en terroir. Carolina laat deze dagen een mooie selectie van witte en rode wijnen uit de Douro en andere Portugese gebieden proeven en geeft graag enthousiast uitleg bij deze fantastische wijnen.  Hieronder de te proeven selectie. Zoals je ziet genoeg reden om even te komen buurten. #komproefenbeleef   * selectie van de wijnen op de proeftafel, jaargangen kunnen afwijken   Over Niepoort: Zoals zijn naam al doet vermoeden heeft Niepoort Nederlandse wortels. De over-overgrootvader van Dirk Niepoort emigreerde in 1842 naar Portugal en werd portproducent. Gedurende 4 generaties waren de Niepoorts beroemd om hun prachtige ports. In de jaren ’90, toen Dirk zijn intrede deed in het familiebedrijf, begon hij ook met het maken van rode en witte droge wijnen. In beginsel werd hij door veel van zijn collega's (en zijn eigen vader) voor gek verklaard, maar inmiddels wordt hij door iedereen op handen gedragen. Zijn topcuvées als de 'Redoma', 'Batuta' en 'Charme' bezorgden hem vrijwel direct wereldwijde roem. Dirk is altijd op zoek naar ‘terroir-expressie’ in zijn wijnen en maakt inmiddels wijn in diverse regio’s van Portugal. Een ware visionair op wijngebied.  Speciale Proeverijaanbiedingen Uiteraard zullen we op deze dagen met scherpe aanbiedingen komen voor de wijnen op de proeftafel. Houd onze nieuwsbrief en social media in de gaten voor deze aanbieding. De wijnen staan zoweel vrijdag als zaterdag de hele dag (vanaf 10 uur tot sluit) open om te proeven. Carolina is vrijdag 10 juni van 16 tot 19 uur en zaterdag van 13 tot 17 uur aanwezig. Wij kijken uit naar je komst!    Waar:  Wijnkoperij Henri Bloem Utrecht Wanneer:  vrijdag 10 juni van 10 tot 19 uur en zaterdag 11 juni van 10 tot 17 uur Inschrijving:  niet nodig, loop gewoon binnen Kosten:  gratis   Graag tot ziens in onze winkel.  Met een hartelijke groet, Edwin, Joke, Robert, Pierre en JosWijnkoperij Henri Bloem UtrechtAdriaen van Ostadelaan 12 | 3583 AL UTRECHT | T: 030-2331142utrecht@henribloem.nl | www.henribloem.nl  
Lees meer