Submenu

Blog

Spaans Wijnpakket De KunstSalon en Henri Bloem Utrecht

do 4 april 2024
Henri Bloem Utrecht
Samen met de Utrechtse Galerie De KunstSalon, welke zetelt op de Oudegracht 315, hebben we een mooi pakket met Spaanse wijnen samengesteld ter ere van de tentoonstelling van de Spaanse kunstschilder Mònica Castanys. Mònica Castanys laat zich inspireren door alledaagse taferelen. Momenten, vrouwelijkheid en licht zijn de basis van haar schilderijen. Haar kleurenpalet doet denken aan de impressionist, maar met een expressieve toets. In veel van haar werken zien we vrouwelijke figuren aan tafel en dat inspireerde De KunstSalon om samen met ons een prachtige selectie Spaanse wijnen te kiezen, waarvan we ons kunnen voorstellen dat ze in haar schilderijen staan. Heb je belangstelling voor de werken van Monica Castanys? Van 6 t/m 28 april presenteert De KunstSalon, Oudegracht 315, werken van deze Spaanse kunstenaar.    Het wijnpakket dat we samen hebben uitgezocht bestaat uit 6 flessen Spaanse wijn: Sumarroca - Cava Gran Reserva Brut Nature uit Catalonië Mocen - Verdejo uit Rueda (2x) Viñaredo - Godello uit Valdeorras Vinos Lópes ‘El Ventilador’ - Garnacha uit Valdejalón Bodegas Mas Alta ‘Els Pics’ - Garnacha + Carignan + Cabernet uit Priorat        Normaal voor € 79,90 maar nu tot 28 april, zolang de tentoonstelling duurt, voor € 73,50 en gratis verzending door heel Nederland. Bestel wijnpakket ‘Mònica C‘ bij Henri Bloem Utrecht via email (utrecht@henribloem.nl), bel ons op 030-2331142 of loop gewoon onze winkel binnen. Bestellen kan ook bij De KunstSalon, Oudegracht 315, loop daar eens binnen en bekijk de mooie werken van Mònica Castanys of één van hun andere kunstenaars. 
Lees meer

Nieuwsbrief November 2023

wo 1 november 2023
Henri Bloem
DE WIJNEN VAN HENRI BLOEM BEKENNEN KLEUR De herfst is in al zijn kleurenpracht uitgekomen: de lucht kleurt anders, de bomen veranderen van tint. De avonden worden langer, intenser. En ook de wijnen van Henri Bloem bekennen kleur. Dat belooft wat.   Chateau de Lastours ‘Gewiegd door de wind, gekleurd door het zachte mediterrane licht’ Château de Lastours is een wijnhuis in de Franse wijnstreek Corbières, gelegen in het departement Aude. Het wijnhuis werd begin jaren 70 opgericht door de familie Allard, die tot op de dag van vandaag eigenaar is. Biodiversiteit is de tweede natuur van de wijnmakers met Stephane Derencourt aan het roer. De schapen lopen in de rondte en zorgen voor een natuurlijk evenwicht in de wijngaarden. Het is een samenwerking tussen de mensen, dieren en planten. Krachtige, complexe, biologische wijnen, die regelmatig in de prijzen vallen, zijn het resultaat van de inspanningen van het gepassioneerde team. Chateau de Lastours Arnaud de Berre 2019 Deze rode wijn draagt de naam van het gelijknamige riviertje dat door de wijngaarden loopt, dat op zijn beurt is vernoemd naar deMiddeleeuwse ridder Arnaud De Berre. Het is een blend van de druivensoorten syrah, grenache en carignan. De wijn heeft eenrobijnrode kleur en een intense neus met aroma's van rood fruit, kruiden en specerijen. Kenmerken die samen met vlezigheid, sappigheid, hout en rijpe tannines in de smaak terugkomen. Goed inzetbaar bij gevogelte, wild en stoofschotels. bestel Chateau de Lastours Grande Reserve 2018 Dé topwijn van de familie Allard. Het is een blend van carignan, grenache en syrah, die van oude wijnstokken komen. De wijn rijpt nog 12 maanden in nieuwe en oude eikenhouten vaten, gaat ongefilterd de fles in en rijpt dan nog heel mooi door. Dit biologische pronkstuk van de wijnmakers van de Lastours is een krachtige en complexe wijn met aroma's van donker fruit, specerijen en hout. Deze wijn kan prima een stuk rood vlees of een wildschotel hebben. bestel   Garofoli De kunst van het samenzijn Henri Bloem heeft al jaren de wijnen van Garofoli in huis. Het is het oudste en meest bekende wijnhuis in de Marken, Italië. AntonioGarofoli begon in 1871 met een wijnmakerij die regionale wijnen produceerde en verkocht. In 1901 richtte zijn zoon, Gioacchino hetwijnhuis Garofoli op in de buurt van bedevaartsoord Loreto. Na de Tweede Wereldoorlog maakte het bedrijf met de komst van devolgende generaties een enorme groei door. Tot op heden is het wijnhuis in handen van de Garofoli’s en iedere generatie heeft ietsnieuws aan de traditionele vakkennis toegevoegd. Garofoli Podium '30 Years Anniversary' Verdicchio dei Casteli di Jesi 2021 De Podium van Garofoli wordt een van de meest prestigieuze verdicchio’s genoemd. En dat snappen we bij Henri Bloem. De druiven worden handmatig geoogst, gefermenteerd in roestvrijstalen tanks en een jaar gerijpt op de gist waarbij de wijnmaker er regelmatig een ‘slinger’ aan geeft (bâttonage). De smaak van honing, bloesem, anijs en een klein, ziltig botertje geeft complexe en volle indruk met een lange finale.bestel Garofoli Colle Ambro Rosso Piceno DOC 2021 Markant in de Marken, zo kenmerkt de Colle Ambro zich. De druiven, 80% montepulciano en 20% sangiovese worden verbouwd op 200meter boven zeeniveau op een wijngaard in het gebied Ascoli Piceno. De montepulcianodruif gedijt goed op de zanderige kleigrond. Sappig soepel, klein rood fruit, 12 maanden houtrijping en 4 maanden rijping op fles. Deze wijn doet het goed met geroosterd brood en een wildpaté als appetizer bij de open haard en drink je montepulciano en sangioveseer. bestel Bodegas Val De Horna De familie Ramón Reula begon een wijnhuis in 1997 in het dorp Valdehorna in de Spaanse regio Aragón, in het hart van de Ribera delJiloca. Een eeuwenoud maar toch betrekkelijk onbekend wijngebied dat teruggaat tot de Romeinse tijd. De bodem van de wijngaarden is een mix van kalksteen, klei en zand. Het landklimaat is kent warme zomers en extreme winters. Juist daar lag voor de Reula’s de uitdaging. Zij herontdekten de vergeten Parejes-landschappen om de verborgen schatten ‘naar boven’ te halen: die van nieuwe wijnen. Val de Horna El Chiquer Macabeo Old Vines 2021/2022 De elegante wijn van de met de hand geoogste macabeodruiven, heeft een lichtgele kleur met een zweem groen. In de neus ontdek je aroma's van citrus en witte bloemen De smaak is droog met een fris zuurtje en blijft aangenaam lang hangen. Val de Horna El Chiquer Macabeo is elegant en verfijnd en daar wil je het liefst niet al te zwaar bij eten wanneer je je tafelgenoten een glas voorschotelt.bestel Val de Horna El Chiquer Garnacha Old Vines 2020/2021 Rode wijn gemaakt van 100% garnacha-druiven van oude stokken, die afkomstig zijn van oude, biologisch bewerkte wijngaarden in Los Quemados en Cerro Moro. Deze hebben een leisteen, klei- en kiezelbodem. Daar krijg je een complexe, spannende wijn van. Maar wel eentje met de juiste balans tussen zuren en tannines, specerijen, rood fruit en pruimen. Ook galmt hij lekker lang na. En daarom is ie veelzijdig inzetbaar bij diverse gerechten: van licht en plantbased tot zacht vlees en tapas.bestel   Bodegas Sommos Kwaliteitswijnen met een eigen persoonlijkheid Het is een statement die het wijnhuis waarmaakt. Vanuit het hart van Somontano, aan de voet van de Pyreneeën, ligt dit wijnhuis, dat een sterk staaltje architectuur uitstraalt. Zeg maar gerust:een ‘State of Art’. In deze tijd van het jaar, met een gure wind en een fikse regenbuien, laten de duurzaam gemaakte wijnen een heel andere kant van zichzelf zien. Bodegas Sommos bewijst zicheigenlijk het jaar rond. Proef maar!   Sommos Roble Chardonnay Somontano 2022 ‘Veel meer dan een wijnmakerij’, alweer zo’n uitspraak waarmee de wijn aan alle verwachtingen kan voldoen. Want constante vernieuwing in technologie en techniek, 100% chardonnaydruiven, 4 maanden op eigen gisting en houtrijping op eiken vaten. Ja, dan praat je over een chardonnay. De wijn heeft tropisch fruit (mango, ananas), mediterrane kruiden en een lichte toast toets doorde houtrijping. Genoeg sap, romig en een lange, aanwezige afdronk. Ze snappen het bij Sommos. bestel Sommos Crianza Somontano 2019/2020 De wijn De wijn is gemaakt van een blend van cabernet sauvignon, merlot en syrah. De druiven worden handmatig geoogst, gefermenteerd in roestvrijstalen tank en de wijn wordt 6 maanden in Franse eikenhouten vaten gerijpt. Dat levert een wijn met de beloofde eigen persoonlijkheid op: eerst ervaar je zwarte bessen, kersen, cederhout en mokka in de geur. En dan proef je rijp zwart fruit,koffie, vanille, kruidnagel, een pepertje en zelfs een toets van tabak. Een op en top herfstwijn!bestelKlik hier voor de maandfolder van November 2023
Lees meer

Nieuwsbrief Sept 2023

ma 4 september 2023
Henri Bloem
Vakantiesfeer onder de kurk De vakantie is voor de meesten van ons alweer voorbij. Gelukkig zomert het voorlopig nog wel door bij Henri Bloem. Pascual Toso; Passie en kwaliteitDe wijngaarden van Bodegas y Viñedos Pascual Toso liggen op 750 meter hoogte in Maipú Mendoza, Argentinië. De roots van Pascual Toso liggen in Italië. De wijnen van dit huis zijn een verrassende mix: Italiaanse klasse en Zuid-Amerikaanse passie, Franse druivensoorten op Argentijnse bodem en een moderne stijl van wijn maken op traditionele ent geschoeid. Toso Estate Chardonnay 2022Neem de warme dagen, koele nachten, de kennis van wijnmakers Paul Hobbs en Rolando Lupino en je krijgt dit resultaat: tropisch fruit van mango en ananas en licht vanille in de neus en een fris groene appel-zuurtje met een volle, rijke romigheid in de smaak. Toso Estate Malbec 2022De geuren van klein zwart fruit, cacao, koffie en vanille geven al aan dat je met een stevige wijn te maken krijgt. Zachte tannines en een volfruitige, vlezige soepele smaak met een Oriëntaalse kruidigheid. Deze malbec lust iedereen. Koel hem terug naar 16 graden, dat kan ie wel hebben met zijn expressieve fruitigheid Haal jij de BBQ weer even uit het schuurtje? Domaine de la folieteLaat drie gedreven boeren hun gang gaan in een wij ngaard in de Val de Loire en dan gebeurt er dit…Denis Brosseau, Jean Hervout en Eric Vincent tonen respect voor de natuur bij de wijnbouw, het onderhoud van de wijngaarden en het maken van de wijn. Werken volgens ‘Terra Vitis’(duurzame wijnbouw, zorg voor mens en omgeving) is hun overtuiging. Dan komt het wel goed. Dat hun duurzame wijn bij herhaling in de prijzen valt, is het bewijs. Domaine de la Foliette Grains de Folie 2022Verrassing! Door zijn aroma’s van citrus, buxus en vuursteen knipoogt de Grains de Folie ietwat naar een Pouilly Fumé. Hij heeft een aangenaam ‘kruisbessenfris’ zuurtje. Is strak maar heeft body (door toevoeging van de chardonnay druif). De hints van venkel, anijs en een bittertje in de afdronk maken deze wijn echt af. Schenk hem niet al te koud (op 11-12 graden) en laat de aroma’s echt uit je glas je neus in stuiven.   Domaine de la Foliette Muscadet sèvre et Maine Sur Lie Vieilles Vignes 2022De melon de Bourgogne-druif (muscadet) komt van minstens 40 jaar oude stokken en is op eigen gist gerijpt. Nou, dat merk je en proef je. Hij geurt plezierig naar acacia, groene appel, citroenschil, zelfs een beetje kamperfoelie. Door zijn mineraliteit is de wijn in smaak fris, zacht en in afdronk een tikje ziltig. Lekker op een nazomerse avond met een snackje of tapas na het werk.   Cantina KurtatschJe kunt hier niet alleen fantastisch wintersporten. Je haalt er ook nog eens de lekkerste wijnen vandaan. Het “beste van twee werelden” noemen ze dit gebied ook wel. Italië of Oostenrijk, Alto Adige of Süd-Tirol. Dat geldt ook voor Cantina Kurtatsch. Het maakt ons niet uit bij Henri Bloem. Het belangrijkste is dat de wijnproducenten van Kurtatsch hier al sinds de middeleeuwen fantastische wijnen maken. Cantina Kurtatsch is een coöperatie van 190 boeren die gezamenlijk 190 hectare aan wijngaarden bezitten, een verscheidenheid aan terroirs met de gemene deler dat ze allemaal duurzaamheid en kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan. Kurtatsch Hofstatt Pinot Bianco 2022Al 150 jaar wordt de van origine Franse pinot bianco druif op de wijngaarden van Hofstatt verbouwd. Zowel de graniet, leisteen– en vulkanische bodem als het microklimaat (temperatuur- schommelingen in dag en nacht als gevolg van valwinden uit de bergen) brengen de pinot bianco (of weissburgunder) druiven, zoals ze in Zuid-Tirol heten, veel goeds. Het is alsof je real life over de Alpenweide loopt: wilde bloemen, Alpenkruiden, bergappel, citroenmelisse, je ruikt het allemaal in het glas. Je proeft rijpe peer, wat citrus en mineraliteit met toch een mooie zachte afronding door korte houtrijping op grote houten vaten. Mooi als aperitiefwijn maar ook met pasta vongole. Kurtatsch Curtis Merlot-Cabernet 2021De typische bordeauxdruiven, rond 1900 voor het eerst aangeplant, doen het goed in het warme zuidelijke deel van Zuid-Tirol. Deze sappige, volle wijn met veel rood en zwart klein fruit is lekker zacht van smaak door de merlot. De cabernet franc geeft hem een pepertje. Lekker met pasta al ragú. Prima wijn om je tijdens de nazomer alvast voor te bereiden op de komende seizoenen. Domaine de DionysosIn 1980 start André Farjon wijnbedrijven in Uchaux en Cairanne, in het noordelijk gebied van de Vaucluse. Zoon Benjamin en diens goede vriend Dimitri Théodosiou komen er later bij. Alle wijngaarden zijn volledig biologisch. De klei- en leisteenbodem van de heuvelrug La Belvédère en de koude mistralwind zorgen voor karakteristieke, betaalbare wijnen met het biologisch keurmerk. Domaine de Dionysos Côtes du Rhône La Devèze 2020Flora en fauna met rust laten, biologisch te werk gaan, handmatige pluk, dankbaar gebruik maken van de elementen klimaat en bodem. Zo gaan Benjamin en Dimitri te werk. Traditie gecombineerd met moderne technologie. Dat levert ze een soepele wijn op. Met aroma’s van viooltjes en rood fruit. En kruidig, vlezig, fruitig in smaak. Met deze wijn kun je nog even rustig nazomeren. Domaine de Dionysos La Cigalette 2020/2021De familie Farjon produceert in Cairanne een robuuste, biologische krachtpatser onder de naam La Cigalette. De producenten gebruiken grenache, syrah, mourvèdre en carignan. Je ruikt én proeft een pepertje, zoetig, rijp rood fruit, zoethout en specerijen. Allemaal in één wijn. Dat is nogal wat! Daarom kun je hem rustig bij uiteenlopende gerechten drinken, van kaasplank tot paddenstoelen ragoût of tamme eendenborst met rode wijnsaus.    Download hier het PDF bestand van de brochure >>>
Lees meer

Nieuwsbrief juli_augustus 2023

za 1 juli 2023
Henri Bloem
En het werd zomer... Het warme weer heeft in het voorjaar op zich laten wachten maar nu zomert het toch echt flink door in Nederland. Hoge temperaturen vragen om koele wijnen: van crispy fris tot zwoel zoet, van bleekgeel tot intens rood. Met dit vrolijke weer wil je vooral geen keuzestress. En al zeker niet over welke wijn je wil drinken. Laat dat nadenken maar aan Henri Bloem over. Wijnen in deze folder zijn verrassend, gedurfd en perfect passend in het zomerbeeld van 2023. Denk aan een picknick in het park met een koelbox met rosé. De betere BBQ-wijn. Een trendy terraswijn. Of wat dacht je van een weelderige, witte wijn bij een zomerse vrijmibo? Heb je al ruimte in je koelkast gemaakt? Zomers wit Domaine Tariquet Selection Vrijwel elke zomer brengen we deze zomerwijn bij uitstek onder de aandacht, Domaine Tariquet Selection. De familie Grassa weet sinds 2012 keer op keer dé dorstlesser te produceren. En dat doen ze op een duurzame manier met aandacht voor de omgeving. Echt, bij de eerste slok wil je alleen nog maar achterover leunen in je tuinstoel en genieten. De blend van de druivensoorten ugni blanc, colombard, sauvignon blanc en gros manseng geven pure citrus frisheid en een elegante afdronk aan de wijn. Met oesters op crushed ice en een glas Domaine Tariquet begint elk zomerse feestje meteen goed. Door de aanhoudende knisperende bite houdt de wijn zich staande tijdens een lange zomeravond. En met slechts 10,5 % alcohol hou jij het zo’n zelfde avond ook wel vol. Innovatief en Vernieuwend Coto de Hayas verdejo In de Spaanse wijnwereld durven ze te innoveren en te vernieuwen. Kijk maar naar de wijnmakers van Coto de Hayas. In dit wijnhuis (onderdeel van Bodegas Aragonesas) wordt voortdurend  gebalanceerd tussen toegankelijkheid en diepgang. Hierdoor wordt het grote publiek met succes bereikt. Deze verdejo 2022 uit Campo de Borja, ten zuidoosten van Navarra is een voorbeeld van een moderne, witte wijn. Een goede verdejo, zoals deze, herken je aan de geur van citrus (limoen, grapefruit), bloemen en tropisch fruit. De smaak van jong, wit fruit en een hint van sinaasappel maakt hem zonnig en zomers. Zeker als je hem koel drinkt tussen de 6 en 8°C. Picknicken wordt nog leuker met Coto de Hayas in je glas  Zomers rosé Een wijnhuis naar ons hart Het huis Garofoli uit de regio Marken (Marche)in Italië zit diep in ons ‘cuore’. Traditionele vakkennis, innovatieve technieken en inheemse druiven maken de wijnen geheid tot een succes. Daarom houden we bij Henri Bloem zo van Garofoli. Helemaal in de zomer, wanneer Garofoli Kòmaros Rosato zo uit de koelbox in het glas wordt geschonken. Rosé van de Montepulciano-druif geeft klein rood fruit in de neus. Een tikje kruidigheid, hints van noten, aardbei en framboos en ja, zelfs een zweem tropisch fruit komen door in de smaak. Zomergeluk in je glas!  Eye-catcher Pink Colomb Bay rosé Bij de aanblik van deze chique eye-catcher worden je zinnen geprikkeld en wordt je nieuwsgierigheid gewekt. Rosé van Domaine La Colombette in een matglazen fles met glazen dop (vinolok). Wow! Maar ook de inhoud van de fles heeft het wow-effect. De familie Pugibet uit de Languedoc laat kwaliteitsvolle pinot noir van oude stokken in de kelder op lage temperatuur vergisten. Elegante  frisheid en jong fruit in de wijn en een alcoholpercentage van 11,5% zijn het resultaat. Bij het openen van de fles ontsnapt er een zomers sissend geluid. Alsof je de zon in de zee hoort zakken. En wanneer je de wijn schenkt, ruik je meteen vers, rood zomerfruit, Provençaals struikgewas en mineraliteit. Kortom, deze rosé ademt droge, hete zomers.  BBQ-wijnen Niets is zo zomers als een BBQ-avondje met je vrienden en familie. Eerst een vuurtje stoken endan samen een ‘potje koken’. Je kunt het eten zo culinair maken als je wilt. BBQ-wijnen hebben een breed bereik: van wijnen met een hoog pimpelgehalte tot gastronomische high end wijnen. Coto de Hayas Tinto Joven en 1889 Brown Brother Shiraz hebben alle kenmerken van een typische BBQ-wijn. Daarom worden ze hier uitgelicht.  Coto de Hayas Tinto Joven Ook met deze wijn treft de producent van Coto de Hayas doel. Garnacha-druiven worden eerder geoogst dan de syrah-druiven, apart van elkaar gegist en tot wijn gemaakt. Pas na de malolactische omzetting worden beide wijnen met elkaar geblend tot een soepele, rode wijn. Zondoorstoofd fruit komt bovendrijven in geur en smaak. De syrah geeft een kruidige kick aan deze BBQ-allemansvriend. Vergeet je de wijn niet licht te koelen voordat je hem schenkt? Op 15-16 °C is ie namelijk op zijn best.  Brown Brothers 1889 Shiraz John Francis Brown is er vroeg bij. In 1889 koopt hij als broekie van 18 een wijngaard in Milawa,  Victoria in Zuidoostelijke deel van Australië. Hij geeft het bedrijf de naam Brown Brothers en experimenteert erop los met druivenrassen en vinificatietechnieken. Enthousiasme,  tradities en kennis draagt hij over aan de 2e en 3e generatie Brown. Altijd nog worden op de wijngaarden van Victoria de mooiste cépage wijnen geproduceerd. En altijd wordt hier handwerk verricht omdat de druiven en dus de wijnen dat verdienen. Shiraz krijgt body door houtrijping op Amerikaans én Frans eiken. Dat vertaalt zich in peper en bessen in de geur. En in sappig, klein rood- en zwart fruit met specerijen in de smaak. Aangenaam zachte tannines horen er in thuis. Vavasour Buitengewoon Intens  We blijven nog even “Down Under”. Maar dan in Awatare Valley, Marlborough, Nieuw- Zeeland om precies te zijn. Ontdek de wijnen van het huis Vavasour. Pionier Peter Vavasourplant in 1985 zeer succesvol de eerste wijnstokken op 85 hectare grond in een vallei. Hij heeft de wind mee. Nieuwsgierigheid, oog voor precisie en detail en  voortdurende ontwikkeling zijn key bij de Vavasours. De wijnen zijn intens in aroma’s en hebben een spannende complexiteit. Vavasour pinot gris In de Pinot Gris zit een gelaagdheid van smaken. Je treft crispy fruit, met daaronder hints van gember en een aanhoudende, frisse mineraliteit. De afdronk is lang wat typerend is voor al hun wijnen. Luid een zomerse avond in door de pinot gris als aperitief te schenken met een tartaartje van coquilles en limoen-olie. Schenk hem rustig door bij het diner want deze wijn verveelt niet. Hij voegt zich prima bij salades met zeefruit en sushi of andere pittige Aziatische gerechten. Vavasour sauvignon blanc Het kan flink waaien in de valleien van Marlborough. Zou de Sauvignon Blanc wijn daarom zo stuiven in je glas? Deze frisse, vineuze zomerbries heeft hints van verse kruiden, grapefruit, rijpe meloen en abrikoos. Hij houdt zijn exotische frisheid en mineraliteit tot in de finale. Een gevolg van druivenpluk in de koelte van de nacht en gisting op rvs-tanks. Geef ‘m 10°C koelte alvorens je hem drinkt.   Rocim - Authentieke Portugese gastvrijheid en vakmanschap In de regio Alentejo in Portugal, tussen Vidugueira en Cuba omarmen oud en nieuw elkaar. Ervaring en kennis worden ingezet, moderne invloeden niet geschuwd. Oprichter en wijnmaker José Ribeiro Vieira verbouwt, samen met zijn dochter, wijn van zowel rode druiven (2/3) als witte druiven (1/3) op 70 hectare grond. Dit droge, oostelijke deel van Portugal is omringd met glooiend gebergte dat  bescherming tegen de verkoeling van de Atlantische Oceaan biedt. De warmte komt de wijn ten goede. Hier worden veel lokale druiven alsook Franse rassen gebruikt om Alentejo DOP (een beschermde herkomstaanduiding) wijnen te produceren. De opbrengst is bewust laag gehouden om kwaliteit te kunnen garanderen. Proefbaar en merkbaar.  Rocim Goivo Vinho Verde Dit is dus zomer pur sang. Arinto, loureiro, trajaduro, vier lokale druiven propvol aroma van citroen, limoen en mandarijn. Tonen van perzik geven ronding in de smaak. Mineraliteit brengt de juiste tegenhang. Vinho Verde is een uniek product, een voortvloeisel uit de juiste inzet van lokale druiven, de bodemeigenschappen en het specifieke klimaat. Noem hem gerust eigenzinnig. Omarm de zomer met Vinho Verde. Proef de Portugese zomervibes! Herdade do Rocim Mariana Blanco ‘Goodbye, my passion grows at every moment! Oh, how many things I still had to tell you.’ Het zijn de historische woorden die de non en auteur Mariana Alcoforado schreef in brieven aan haar geliefde. Het uitzicht op de toren van het kasteel verderop waar zij verbleef, was de inspiratiebron voor José; reden om zijn wijnen naar haar te vernoemen. De jonge en vrolijke wijn doet als een vroege zomeravond aan. Uitbundige tropische hints en fruitige aroma’s komen extra tot hun recht door een correcte zuurgraad en mineraliteit. Lokale druivenrassen (antão vaz, arinto, alvarinho) bieden frisheid en souplesse aan de wijn. De manier van wijn maken is hier natuurlijk ook debet aan: handmatige pluk, koude schilweking, fermentatie op RVS en 2 maanden flesrijping. Hou je van fris-droog, mineralig en toch soepel? Dan is deze vinho branco de perfecte keuze. Herdade do Rocim Mariana Rosado Touriga Nacional voert de boventoon, Aragonez vult hem aan. De verscheidenheid aan aroma’s in deze jonge wijn van José Ribeiro Vieira is uniek, fruitzinnig. Ook de rosé van Herdade Do Rocim draagt mineraliteit zonder het fruit te overstemmen. Een uitstekende aperitiefwijn, nietwaar? Ontkurk dit zomerse, zalmroze goud. Je zult geen spijt krijgen van deze vondst. Herdade do Rocim Mariana Tinto Vier lokale druivenrassen, handmatig geoogst, rijping op hout. Allemaal in één fles. Als dat geen pittige wijn oplevert? Zwart fruit aroma’s, stevige tannines, kruidige tonen, een goede zuurgraad en weer die mineraliteit die er echt in hoort. Pas op dat ie niet te warm wordt met deze zomerse temperaturen. Hou het hoofd en de wijn koel! Even voorstellen Maak kennis met Marten Harbers. Per 1 maart 2022 het gezicht van Henri Bloem in Groningen. De Vinotheek zit er nu inmiddels 15 jaar en is een vaste waarde geworden voor kwaliteitswijnen in Groningen en omstreken. “Met de overname van de Vinotheek heb ik een echte carrière switch gemaakt. Na een studie neuropsychologie en een promotieonderzoek werkte ik als onderzoeker en in het project management. Naast mijn werk en studie verdiepte ik me al vroeg in de wijn. Zo ging ik na mijn school druivenplukken in Frankrijk en deed ik een wijngaardenierscursus”.  Waarom Henri Bloem? Ik kende de zaak in Groningen al goed vanwege het uitstekende assortiment. Het concept van Henri Bloem als kleinschalige franchise met veel eigen inbreng en zeggenschap van alle eigen ondernemers spreekt mij erg aan. Het feit dat alle Henri Bloem winkels samen het assortiment bepalen en hun wijn direct inkopen bij de wijnboeren zorgt voor een mooie eigen identiteit en garandeert een goed prijskwaliteitsniveau. Ik heb al veel wijnmakers ontmoet op de internationale wijnbeurs ProWein in Düsseldorf. Wat me opviel was dat ik overal met veel enthousiasme werd ontvangen en dat men uitgebreid de tijd nam om alles samen te proeven en mij over hun wijnen te vertellen. Voor mij als  winkeleigenaar is dat zeer belangrijk want dat verhaal deel ik weer met enthousiasme in de winkel. Welke Henri Bloem wijnen zijn absoluut jouw favoriet en waarom? Het is niet makkelijk om drie favorieten te kiezen want ik heb er echt veel meer. Voor nu kies ik drie heerlijke zomerwijnen. Domaine Montmarin Sauvignon Blanc Een prachtige frisse wijn met veel citrus en kruisbes tonen die je glas uitstuiven. Montmarin heeft net zijn transitie naar biologische wijnbouw voltooid en dat proef je in de zuiverheid van de wijnen. Heerlijk voor in de tuin, bij een zomers salade met geitenkaas of gerookte zalm. Domaine Montrose Prestige rosé Prachtige rosé van grenache, syrah en een beetje rolle (Vermentino). De wijn heeft een mooie lichte koper-roze kleur en een goede balans tussen geuren van perzik en fris rood fruit. Fantastisch in de zon of bij de BBQ. Monteabellon Crianza Als laatste zomerwijn een krachtpatser, de Crianza van Monteabellon. Een stevige Spaanse rode wijn boordevol zwart fruit zoals bramen en zwarte bes met een heerlijke kruidigheid door 14 maanden houtrijping. Lekker bij gegrilde groente van de BBQ of een malse steak!  
Lees meer

Koele rode zomerwijnen met paella

do 25 mei 2023
Henri Bloem Arnhem
  In de zomermaanden voeren rosé en wit wijnen doorgaans de boventoon. Het team van Henri Bloem Arnhem wil u desondanks graag kennis laten maken met rode wijnen die u juist op warmere dagen een tongstrelende ervaring kunnen geven. Helemaal als u de wijn een half uur voor consumptie in de koelkast zet om hem op 13 tot 14° te brengen. U zult zien dat deze wijnen daarmee nog beter tot hun recht komen. Het rode fruit stuift uw glas uit en is een ware sensatie voor de smaakpapillen!      Om u kennis te laten maken met deze wijnen hebben wij een proefpakket voor u samengesteld. Onze wijn/spijs specialist Mariska heeft voor deze gelegenheid een bijpassend Paella recept gezocht. Dat wordt gegarandeerd smullen!     Wat heb je nodig? - 4 kippendijen in stukjes van 2-3 cm - 5 el sherry - 1 tl gerookte paprikapoeder - 1 liter hete kippenbouillon - mespuntje saffraan - 4 el olijfolie - 1 stengel bleekselderij, fijngesneden - 1 ui, fijngesnipperd - 1 wortel, fijngesneden - 3 tenen knoflook, fijngehakt - 200 gram chorizo, in plakjes gesneden - 400 gram risotto-rijst - 2 handenvol doperwten uit de diepvries, ontdooid - halfvol gehakte peterselie - partjes citroen   Wat moet je doen? Meng de kip met de sherry en het paprikapoeder. Laat minstens 30 minuten marineren in de koelkast. Voeg de saffraan ondertussen toe aan de bouillon en laat de smaak inwerken. Fruit in de helft van de olie in 10 minuten de bleekselderij, uitsnippers, wortel en knoflook. Doe ze over op een schaal, doe de rest van de olie in de pan, draai het vuur hoog en voeg de stukjes kip, inclusief de marinade en de chorizo toe. Bak ze 5 minuten, tot ze net verkleurd zijn, en roer dan de rijst, het groentemengsel en de saffraanbouillon erdoor. Voeg een snuf zout toe, draai het vuur laag en laat het gerecht 20 minuten zachtjes koken, tot de rijst gaar is; voeg extra water toe als het begint uit te drogen. Roer op het eind de doperwten erdoor. Neem de pan van het vuur en laat de paella 5 minuten staan. Stooi er peterselie over en serveer met citroen. (Bron: Smulweb)   Eet smakelijk!   Wijnkoperij Henri Bloem ArnhemAmsterdamseweg 126, 6814 GJ Arnhem arnhem@henribloem.nl | www.henribloem.nl/henri-bloem-arnhem   | 026-4455220 | Whatsapp (06) 21 81 61 29      
Lees meer

Nieuwsbrief januari 2023

zo 1 januari 2023
Henri Bloem
Aan het begin van dit jaar blikken we even terug op onze successen van het vorige jaar. We kijken bijvoorbeeld naar de wijnen die volgens jullie, onze trouwe klanten, het lekkerst waren. En dat zijn er best veel. Omdat ze niet allemaal in deze folder passen, laten we de top tien nogmaals de revue passeren. Daar geven we dan een leuke korting op. Om jullie zo de kans geven deze ruim in te slaan en ook in het nieuwe jaar te blijven genieten van alle favorieten.   1. ELEGANT Château Pigoudet Aix en Provence Première Rosé Met deze wijn in het glas verlang je spontaan naar de zomer. Heerlijk fris, licht en elegant. Wijnmaker Ivan Kougazian gaf de wijn wat meer pit en karakter door de toevoeging van syrah en cabernet sauvignon. Samen met de ‘gewone’ Provençaalse druivensoorten grenache en cinsault is het een optelsom van rijp fruit zoals perzik en honingmeloen met wat lychee en fris citrusfruit. En natuurlijk zo’n toetsje zon, wie heeft daar nou geen zin in? Bestel hier uw Château Pigoudet Aix en Provence Première Rosé >>>   2. WEELDERIG Domaine La Colombette / Pays de l’Hérault Sauvignon Blanc Deze sauvignon blanc is een allemansvriend; fris genoeg voor de liefhebbers van strakke wijnen en heerlijk zacht in de zuren mét een weelderig karakter. Je proeft de kenmerkende kruisbes, met rijpe peer en citrus. Dit laatste doet hem uitblinken qua frisheid. En dat is knap, gezien het feit dat hij uit een van de warmste wijnstreken van Frankrijk komt. Deze wijn is gemaakt door een wijnboer met talent, want het alcoholgehalte in deze wijn is met 11,5 % zelfs laag te noemen. Bestel hier uw Domaine La Colombette Sauvignon Blanc >>>   3. ZONDER POESPAS Coto de Hayas Crianza Een van de toppers was Coto de Hayas Crianza. We schreven vorig jaar al heel lovend over deze soepele wijn zonder veel poespas, met zacht-soepele tannines en een langdurige smaak. Zo’n fijne, rijpe en ronde, zwartfruitige wijn met heerlijke kruidige aroma’s. De korte houtrijping zorgde voor een hintje vanille en iets heel subtiel geroosterd in de smaak. Bestel hier uw Coto de Hayas Crianza >>>  4. SPATZUIVER Villa Fiore DOC Delle Venezie Pinot Grigio Is een nieuwjaarsborrel alleen voor bedrijven? Nee toch! Ook thuis is elke gelegenheid om met leuke mensen te proosten altijd welkom. Dan is deze fruitige vrijdagavondtopper een fantastische keuze. Dit is een publiekslieveling die in de smaak valt bij velen. Qua aroma’s is het spatzuiver een duo van rijpe honingmeloen en die sappige perzik. Daarnaast proef je nog een rafelranje grapefruit. Koop er meteen een doosje van, want ze gaan sneller op dan je denkt. Bestel hier uw Villa Fiore Pinot Grigio >>>   5. AL 25 JAAR FAVORIET De Martino Estate 25th Anniversary edition Carmenère De belangrijkste druif in de Maipo Valley is de van origine Franse druif carmenère. Het is al 25 jaar de favoriet van De Martino. Vooral als de druiven afkomstig waren uit de Alto de Piedras Single Vineyard, dé plek voor wijnen van bijzondere grote klasse. Dat moet gevierd worden, dus maakte wijnmaker Nicolas Perez van de streng geselecteerde druiven een limited release. Bereid je voor op een intense smaakbeleving, want deze wijn staat voor diepte en complexiteit. Ervaar de aroma’s van geweekte pruimen op sap en die krokant gebakken bramentaart met een drupje tabasco. Hij is kruidig, spicy met een hint van vanille. De body is medium, ook door de zachte tannines. Als finish ervaar je een eindeloze afdronk. Lang leve de carmenère van De Martino. Bestel hier uw De Martino Estate 25th Anniversary edition Carmenère>>>   6. ALLESKUNNER Weingut Prechtl Grüner Veltliner Längen Een gastronomische alleskunner, dat is de grüner veltliner. Licht, speels,levendig en vooral heel lekker. Je proeft een fijne mix van rijpe peer, gele appel, wat kruidigheid, dat typische witte pepertje en een verfrissende mineraliteit. Bestel hier uw Prechtl Grüner Veltliner Längen >>>   7. ONGENAAKBAAR Bodegas Mocén Verdejo Ongenaakbaar in deze categorie blijft onze Bodegas Mocén Verdejo. Frisdroog met veel expressie van tropisch fruit in de neus, gul en fruitig in de mond en een zachte en gebalanceerde lange afdronk. Bestel hier uw Bodegas Mocén Verdejo >>>   8. LEKKERBEKKEN Schola Sarmenti Cubardi Primitivo Dit is een wijn voor lekkerbekken. Voor mensen die van zo’n piepklein zoetje in een volle, rode wijn houden. En nee, het is echt géén zoete wijn. Maar de aroma’s geven wel die subtiele hint van zoet. Van dat zondoorstoofde zwarte fruit en zo’n dikke laag bessenjam op beboterde toast. Herken je de geur van geraspte donkere chocola? Nou zoiets dus. Verder mokkabonen en een snuf tabak. Het is een sappige Primitivo met vooral véél smaak. In je mond blijft hij lekker vol en fluwelig met zachte tannines. Aan tafel combineert deze krachtpatser geweldig met gestoofd vlees. Gegarandeerd succes! Bestel hier uw Schola Sarmenti Cubardi Primitivo >>> 9. KRACHTIG Château des Adouzes Faugères Le Tigre Château des Adouzes Le Tigre, zwoel en stevig, geruststellend lekker. ‘Le Tigre’ omdat hij kracht en elegantie uitstraalt. Deze tijger is gemaakt van de druivensoorten grenache, syrah en carignan van zeer oude stokken. Gelukzalig rood, vol met sappige bramen, lichte kruidigheid, perfect in balans. Bestel hier uw Château des Adouzes Le Tigre >>>   10. VERRUKKELIJK Robertson Winery Shiraz Zuid-Afrika is al decennia een zeer populair wijnland. Zeker voor ons Nederlanders. Want wij herkennen de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding van de wijnen, veelal gemaakt van internationale druivensoorten. Bijvoorbeeld de syrah uit de Franse Rhône. In Zuid-Afrika noemen ze hem shiraz en daar scoort hij dankzij het fantastische wijnklimaat hoge ogen. In combinatie met een winters paddenstoelengerecht smaakt het verrukkelijk. Bestel hier uw Robertson Winery Shiraz >>>   Proefpakket Kunt u na al deze verleidelijke wijnbeschrijvingen niet meer kiezen? Geen nood, u vindt alle wijnen terug in het proefpakket van januari. Bestel hier uw proefpakket januari 2023 >>>   Dry january Voor veel mensen is januari dé start van goede voornemens. Daar valt voor veel mensen ook minder alcohol drinken onder. Even geen alcohol, maar toch een glas wijn drinken? Dan kun je prima bij ons terecht, even pas op de plaats, maar dan wel met een goede kwaliteit alcoholvrije wijn. Ook daarom ga je naar Henri Bloem, voor advies en betaalbare kwaliteit.  Domaine La Colombette Baron de Chanteclerc Toch de sensatie van zo’n vrolijke bubbel in je glas, terwijl je het hoofd helder houdt. Wie wil dit nou niet? Het is een uitkomst voor Dry January! Deze wijn is gemaakt van de soepele grenachedruif, waarvan de schillen meteen na het persen uit het sap verwijderd werden. Zo krijg je een bleekroze rosé met delicate aroma’s van een fruitmand vol met aardbei, rode bes, perzik en een rijp appeltje. Dit alles is afgetopt met een zachte mousse. Bestel hier uw alcoholvrije Domaine La Colombette Baron de Chanteclerc >>>      
Lees meer