Submenu

Blog

Nieuwsbrief januari 2022

za 1 januari 2022
Henri Bloem
De TOP 3 uit Frankrijk, Italië, Spanje en de nieuwe wereld. Je hebt bij alles, maar zeker bij wijn, zo van die favorieten. Van die wijnen die elke keer wéér geweldig smaken. En die elke keer weer gekocht worden. Dat merken we natuurlijk bij ons in de winkels en bij de online aankopen. Voor ons is dit  een reden om ze nog eenmaal in het zonnetje te zetten. Zin om al deze toppers eens in één keer in huis te halen? Dat kan met ons proefpakket.   DE TOP 3 UIT FRANKRIJK Domaine Tariquet SelectionEen wijn om altijd gekoeld achter de hand te hebben. Want deze verfrissende dorstlesser uit Zuid-Frankrijk is niet alleen fantastisch qua prijs & kwaliteit, maar ook laag in de alcohol (10,5%). Knisperend droog, met fijne appelen peeraroma’s en een verleidelijk bloesemaccent. La Colombette Pink Colomb Bay roséFrivool pink gekleurde wijn, met het uitgesproken karakter van de pinot noir. Qua smaak is het vooral primair rood zomerfruit. Denk aardbeitjes, rode bes en wat framboos en een snuf specerijenmix. Het is een geweldige lunchwijn, want het alcoholgehalte is slechts 11,5%. Hier wil (en mag) je nóg een glas van.  Domaine Guy Moulinier Tradition 2020Zonnige wijn met diepgang. De wijn rijpt op rvs om zo fruitig mogelijk te blijven. Dat is gelukt, je proeft zon-gestoofde bramen, kersen maar ook trekdrop én die licht kruidige ondertoon die zo typisch is voor een wijn uit Saint-Chinian. Zeer aangename en elegante wijn, die bij veel gerechten past.   DE TOP 3 UIT ITALIE Italië behoeft als wijnland eigenlijk geen introductie. Wie van het goede leven houdt zal ook de Italiaanse wijncultuur omarmen. Zo ook met deze drie klinkende namen die al jaren een begrip zijn in ons assortiment. La vita e bella!  Schola Sarmenti CritèraPuglia en primitivo is een geweldige combinatie voor fijne wijn. Zeker als de stokken van de primitivo wat ouder zijn en de beste, dus de authentieke manier van wijn maken, toegepast wordt. Dit is het geval bij de Critèra. Een volle wijn met lekker veel rijp fruit, een schep mokka, donkere  chocolade en vanille. Zo’n fijne, verwarmende en winterse wijn die heerlijk is bij een stoofgerecht. Garofoli MacrinaNeem een voorschot op het voorjaar en waan je op een zonnig Italiaans terras met deze friskruidige en elegante wijn. Je proeft een levendig zuurtje, rijp tropisch fruit en  knapperige amandelen in de afdronk.  Il Falchetto LurëiEigenzinnige wijn uit het cultwijngebied Piemonte. Geen ‘wijntje’, maar een goed glas dat uitstekend past bij winterse maaltijden waar we nu zin in hebben. Krachtige wijn met stoer zwart fruit, een accent van kersen en kruiden. Verassend zachte tannines en een mooie pure smaak door de rijping op Sloveens eiken.  DE TOP 3 UIT SPANJE Werd Spanje vroeger nog wel eens de ‘wijnplas’ van Europa genoemd, vandaag de dag worden op alle prijsniveaus  uitstekende wijnen gemaakt. Dit komt vooral door de enorme investeringen en innovaties die wijnbedrijven de afgelopen jaren gedaan hebben. En zie hier het resultaat.  Celler de Capçanes Sense Cap TintoVolle soepele wijn met véél fruit. Een hele mand vol met kersen, bramen en rode bessen. En dat bosje kruiden wat hem net dat beetje meer pit geeft. Speel bij deze wijn eens met de temperatuur, dan is hij inzetbaar van borrelglas (koel schenken) tot dinerwijn (iets warmer serveren). Coto de Hayas VerdejoEen uitgesproken persoonlijkheid is deze Verdejo, van het gelijknamige authentieke Spaanse druivenras. Aromatische frisheid, gecombineerd met elementen van citrusfruit,appel, peer, bloemen en kruiden. Tel daar een licht, zacht-kruidige bittertje bij op en je hebt een wijn met een heel eigen karakter. Een aanrader voor het aperitief.  Bodega Otazu Premium CuvéeNeem de belangrijkste druif van Spanje en voeg deze samen met internationale succesnummers. Dan krijg je een wijn waar je even stil van wordt. Je blijft aroma’s ontdekken indeze blend van tempranillo, merlot en cabernet sauvignon. Om er een paar op te noemen; kers, braam, bosbes, tabak, donkere chocolade en koffie. Complexiteit ten top!   DE TOP 3 UIT DE NIEUWE WERELD Eigenlijk is ‘de nieuwe wereld’ al lang zo nieuw niet meer. Misschien kunnen we beter van ‘vernieuwend’ spreken, want dat is wat onze wijnmakers van overzee allemaal gemeen hebben. Moderne technieken resulteren in een verrassende, en vooral, loepzuivere stijl van wijn maken. Dit moet je gewoon een keer geproefd hebben.  De Martino Enigma 1Aangezien geen wijnjaar hetzelfde is, kijkt De Martino elk jaar naar de beste percentages voor de Enigma blend. Alleen de mooiste en rijpste druiven van het betreffende jaar komen in de wijn. De 2018 Egnima 1 kreeg een samenstelling van 60% power van de cabernet sauvignon, 30% edgy souplesse van de malbec en 10% spice van de petit verdot. Een en al evenwicht in dit supergeconcentreerde complexe sap met een fijne bite en zachte tannines.  Robertson Winery Arusha Chardonnay BaristaChardonnay is een druif met zeer veel verschillende gezichten. De wijnen ervan varieren van strak droog tot heerlijk mollig. Ook deze Arusha uit Zuid-Afrika laat zich van zijn vele kanten zien. Enerzijds een verassende frisheid van groene appel en zomerse honingmeloen.  Tegelijkertijd proef je zo’n fijne romigheid van beboterde brioche en een vleugje vanille. Lekker voor de borrel en heerlijk bij een lichtgerecht. Pascual Toso Malbec Selected VinesAlleen de malbec druiven van de zogenaamde ‘old vines’ uit de beste wijngaarden van Pasqual Toso mogen in deze wijn. Daarna volgt een zorgvuldige en langdurige rijping op Fransen Amerikaans eikenhout. De wijn die dan ontstaat is vol romige souplesse, maar is tegelijkertijd ook krachtig. Absoluut gastronomisch inzetbaar vanwege het rijpe zwarte fruit en zachte tannines.   Kunt u niet kiezen? Dat hoeft ook niet, daar hebben we dit proefpakket voor: Proefpakket januari van € 105.30 voor € 95.00   Download hier het PDF bestand van onze nieuwsbrief januari 2022
Lees meer

Proef deze kerst mee met Mariska

zo 19 december 2021
Henri Bloem Arnhem
  Nu bij elkaar komen met veel mensen, helaas, nog steeds niet mogelijk is, blijft het zoeken naar mogelijkheden om deze Kerst toch samen maar op afstand te genieten van goede wijnen en heerlijk eten. Zo heeft Mariska ook deze maand weer 6 bijzondere en verrassende wijnen geselecteerd met een aantal goede en passende recepten hierbij. Ideaal voor deze Kerst als je even geen inspiratie meer hebt voor de Tweede of zelfs Derde Kerstdag. Bijgaand 6 verschillende wijnen in verschillende en verrassende smaakstijlen met recepten in vertrouwde smaken. Veel plezier met koken, vergeet niet te genieten en alvast een hele fijne Kerst toegewenst. Merotto Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Colbelo, Italië Een zeer delicate en zachte Prosecco gemaakt van de Glera druif. De Prosecco kent veel geur en is ontzettend romig. De uitgelezen bubbel om Kerst mee te starten. Uiterst chique! Pfaff Alsace Black Tie Riesling + Pinot Gris, FrankrijkEen assemblage van druivenrassen zie je niet veel in de Franse Elzas. Deze combinatie van Riesling met Pinot Gris geeft naast een mooie frisheid, veel kruidigheid en aroma. Arusha Robertson Chardonnay, Zuid-AfrikaEen vol en romig houtgelagerd glas Chardonnay, wie houdt er nou niet van? Perfect voor een koude, witte Kerst. Madiran Brumont Petit Torus Tannat, FrankrijkEen vol, toch sappig en kruidig glas rode wijn uit het verre Zuiden van Frankrijk. Spannend, wie kent Tannat en de Madiran nou niet? Schola Sarmenti Cubardi Primitivo, ItaliëZondoorstoofd fruit en mooie houtlagering kenmerken deze geweldige Primitivo van ons favoriete wijnhuis uit Zuid-Italië. Disznókő Tokaij Late Harvest, Hongarije Een bijzondere afsluiter van een perfect diner. Geperst uit laat geoogste druiven van de Furmint en hárslevelü. Verrassend lekker en weelderig zoet. Amuse hapjes met zalm en avocado in combinatie metde Merotto Prosecco Colbelo. Wat heb je nodig:  - +/- 125 gram verse zalm - 2 Avocado’s - 2 Theelepels mayonaise - 2 Sjalotjes - 1 Komkommer - Peper en zout - Eventueel wat sesam zaadjes en/of wat verse peterselie Bereiding: Snipper 1 sjalotje fijn, snij 1 avocado in blokjes. Voeg hier de mayonaise aan toe en wat peper/zout. Pureer dit met de staafmixer of keukenmachine tot een gladdecrème. Verdeel de avocado crème over de glaasjes. (bewaar een klein beetje voor je andere amuse hapjes) Snij de zalm in kleine blokjes en verdeel de helft van de zalm over de avocado crème. Coquilles met zeekraal in combinatie met de Pfaff Black Tie of de Arusha Robertson Chardonnay.Wat heb je nodig:- 8 Sint-Jakobs vruchten - 150 gram Zeekraal - 1 Sjalot-  50 gram Roomboter - Sap van 1 limoen - 150 milliliter witte wijn, dit kan gewoon de Black Tie zijn. - 1 handvol krulpeterselie Bereiding: Snipper de sjalot en stoof die aan in een flinke klont boter. Snipper intussen de peterselie heel fijn. Voeg, als de sjalot glazig is, de witte wijn en de fijngehakte peterselie toe. Stoof een paar minuten en voeg wat limoensap toe. Bak de zeekraal heel kort in een andere pan. Kruid met flink wat peper en een beetje zout. Bak de Sint-Jakobs vruchten 2 minuten aan elke kant in een klontje roomboter. Kruid met zout en peper. Lepel eerst het sausje in diepe borden, leg er dan de zeekraal bij en schik de Sint-Jakobs vruchten erbovenop. Lamsbout uit de oven in combinatie metde Brumont Petit Torus of de Schola Sarmenti CubardiWat heb je nodig:- 1 hele bol verse knoflook, de tenen losgemaakt, ongepeld - 3 flinke handenvol gemengde verse kruiden- 6 plakken pancetta - 3 ansjovisfilets - 100 g boerenbrood, in stukjes van ongeveer 2,5 cm gebroken  - een handvol pijnboompitten - een handvol groene olijven, zonder pit - Peper en zout - 1 lamsbout van 2 KG, dit geldt voor 4 tot 6 personen. - een grote bos verse rozemarijn en een takje laurier- olijfolie - 2 KG roseval Roseval aardappels- een fles rode wijn, dit mag gewone kookwijn zijn. Bereiding:Pel een paar tenen knoflook, doe ze in de keukenmachine en doe er terwijl de machine loopt de gemengde kruiden bij. Voeg dan de pancetta en ansjovis toe, laat de machine nog even draaien en doe dit mengsel over in een kom. Verkruimel het brood in de keukenmachine en voeg dit dan samen met de olijven en de pijnboompitten toe aan het mengsel in de kom. Breng het op smaak met peper en zout en wrijf alles met je handen door elkaar. Voeg de vulling in de opening van de lamsbout. Je kunt de bout zó braden of je kunt hem eerst dichtbinden met een touwtje, waaronder je dan een paar takjes rozemarijn schuift. Kwast de bout in met olijfolie en bestrooi hem met peper en zout. Hussel de aardappelen en de rest van de knoflook met de laurierblaadjes, rozemarijn en wat olijfolie en peper en zout door elkaar en doe het totaal in een grote braadslee. Zet het ongeveer anderhalf uur in een op 200 °C in een voorverwarmde oven. Na een half uur beschenk je het vlees met rode wijn. Doe dit tot het vlees gaar is. Wanneer het vlees gaar is, moet je het 15 minuten laten rusten en serveer het vlees samen met de aardappelen. Crêpes Suzette met een bolletje vanille-ijs in combinatie metDisznókő Tokaij Late Harvest.Wat heb je nodig:- 1 zakje vanillesuiker - 120 gram Bloem - 1 mespuntje zout - 2 eieren - 1 eierdooier - 200 Melk - 80 ml water - 300 ml versgeperste sinaasappelsap (ca 6 sinaasappels) - 50 ml Citroensap - 125 gram Bruine basterdsuiker - 60 gram Roomboter - 4 eetlepels Grand Marnier - 4 bolletjes Vanille-ijsBereiding:Zeef de bloem in een grote kom. Meng er de zout en de vanillesuiker doorheen. Maak een kuiltje in het midden van de bloem. Doe 2 eieren in het kuiltje. Scheid de eierdooier van 1 ei. Doe ook de eierdooier in het kuiltje. Voeg al roerend de melk en het water toe. Klop het geheel met een garde of mixer tot een glad beslag. Laat het beslag daarna afgedekt minstens 1 uur in de koelkast rusten. Pers de sinaasappelen uit. Doe het sinaasappelsap in een steelpannetje. Voeg de citroensap en de basterdsuiker toe. Breng het aan de kook en laat het nog een minuut of 15 koken tot een gebonden saus. Smelt de helft van de roomboter en roer deze door het beslag. Verhit daarna een kleine koekenpan. Bak daarin met de rest van de roomboter, één voor één, 2 flensjes per persoon. Vouw de flensjes, als ze klaar zijn, in vieren. Verwarm daarna de sinaasappelsaus in de koekenpan op een laag vuur. Leg de opgevouwen flensjes in de saus. Schep de saus met een lepel ook over de flensjes heen. Doe de Grand Marnier in een soeplepel. Hou er een vlam bij zodat de drank in brand vliegt. Giet de brandende Grand Marnier over de flensjes met saus heen. Serveer de geflambeerde flensjes dan meteen op de borden met wat saus eroveren een bol vanille-ijs Geniet van deze Kerst! Mariska Wijnkoperij Henri Bloem ArnhemAmsterdamseweg 126 - 6814 GJ Arnhemarnhem@henribloem.nl - 026-4455220 - www.henribloem.nl  
Lees meer

Nieuwsbrief december 2021

wo 1 december 2021
Henri Bloem
Heerlijke wijnen voor de gezelligste maand van het jaar De gezelligste maand van het jaar is weer aangebroken. Met van die fijne, lange en gezellige avonden die uitnodigen om veel tijd samen door te brengen. Om lekker te eten met een mooie bijpassende wijn. Wij hebben een aantal favorieten geselecteerd, die uitstekend passen bij feestgerechten of die een ‘gewone’ maaltijd net even een mooier accent geven. Zet de glazen maar klaar!   Met wijnen volgens de onderstaande omschrijving De klassieker De verrassing De gastronomische De chique De internationale De eigenzinnige De feestelijke De smaaksensatie De volle dikke Domaine Tripoz De klassieker Zeg je klassiek Frankrijk, dan zeg je Bourgogne. Hét gebied waar terroir echt spreekt. Dat proef je in de wijnen uit deze beroemde streek. Wit wordt hier voornamelijk gemaakt van chardonnay. Van een frisse Chablis tot een rijke Meursault, elk (sub)gebied heeft een heel eigen typerende wijnstijl van deze wonderdruif. Zo ook de Mâconnais ,waar de wijnen qua prijs en kwaliteit prachtig in balans zijn. Tripoz Bourgogne Blanc Bij Catherine en Didier Tripoz maken ze wijn van 70 jaar oude wijnstokken. Van zeer geconcentreerd sap dat minstens 6 maanden rijpt op Frans eikenhout. Gegarandeerd een feestje in het glas. Voor de Bourgognekenners is dit een feest der herkenning. Het is een mond vol sappig en herkenbaar wit fruit met een randje vanille. Heerlijk frisse zuren, maar alleen als je daar op let, want de boventoon is rond en zijdezacht boterig. Niks zwaars, wel vol en romig, met een zacht mondgevoel. Mag ik nog een glas? Bestel hier >>> Contini De verrassing Sardinië is een van de zogenaamde ‘Blue Zones’. Hier leven de mensen gelukkiger, gezonder én langer. Zou het komen door hun meer traditionele manier van leven, met veel aanwezige familie? Wie weet. Een mooi voorbeeld is in ieder geval de familie Contini. Al sinds 1898 werken ze met een aantal generaties in het prestigieuze wijnbedrijf. Kwaliteit en traditie zijn belangrijke waarden, en dat proef je terug in hun wijnen.  Pariglia 2020 De jaarlijkse Pariglie-race op Sardinië, met spectaculaire stunts te paard, is de naamgever van deze wijn. Van een andere orde, maar even bijzonder is deze vermentino. Hij blinkt uit in bloemige fruitigheid van mandarijn, banaan en abrikoos. Heerlijke beschaafde bitters, verfrissende mineraliteit en bovenal de energie van de Sardijnse zon. Een slok ‘Blue zone’ aan de feesttafel. Een aangename verrassing, zeker voor die prijs. Bestel hier >>> Kellerei Kurtatsch De gastronomische  Kellerei Kurtatsch of Cantina Cortaccia. Als je druiven zo dicht bij de grens groeien als bij Kurtatsch in Alto Adige, Sud Tirol het geval is, krijg je dit soort Italiaans-Duitse dilemma’s. Maar eigenlijk maakt het niet uit, want het enige wat telt is dat je op deze plek fantastische wijnen kunt maken die uitblinken in kwaliteit en authenticiteit. En dat lukt deze coöperatie vanwege de hoge ligging van de wijngaarden. Van 220 tot 900 meter, zo hoog staan de druiven en dat levert bergwijnen met knisperfrisse smaken. Kurtatsch Penóner Penón is de berg waar de stokken voor de gelijknamige pinot gris staan. Een pinot met een ferme doch elegante body. Het is drievoudig genieten: toasty vanwege de gedeeltelijke rijping op hout, creamy door de rijping op de gistcellen. En crispy, mineraal met een hint van anijs, mandarijn, witte perzik en rijpe peer. Bestel hier >>> Château de Belcier De chique  Bordeaux blijft een van de klassiekers als begeleider van de feestdis. En ook zeker als hij van de Libournais, oftewel de rechterkant van de rivier komt. De wijnen van de rechter oever hebben namelijk een hoger percentage merlot. Dat maakt dat de smaak net wat ronder en zachter is, dan die van wijnen aan de andere kant, de Médoc. Château de Belcier Castillon Côtes de Bordeaux Het fruit van deze wijn is geoogst in 2009, een van de mooiste jaren in Bordeaux. De wijnen uit dit jaar zijn zonder uitzondering van hoge klasse, want de boeren konden werken met rijp fruit, dé voorwaarde voor wijnen die hun terroir weergeven. Stel je bij deze Côtes de Castillon de vloeibare vorm voor van pruimentaart, met granaatappel en cranberries. Met een vleugje aardsheid, noten en kruiden. Heerlijk verwarmende wijn die elke maaltijd een chique cachet geeft. Bestel hier >>>  Bodegas Sommos De internationale  Onder de berg. Dat is de letterlijke vertaling van Somontano, een regio gelegen in de uitlopers van de Spaanse Pyreneeën. De afkorting daarvan is Sommos, de naam van een van een zeer succesvolle en moderene bodega aldaar. Ze verbouwen zowel inheemse als internationale druivenrassen en daar maken ze de mooiste wijnen mee. Dat lukt omdat ze ruim aanplanten, iedere plant krijgt in dit hete klimaat de ruimte. Ook het bewust laag houden van de opbrengst per wijnstok helpt om de kwaliteit van het sap zo hoog geconcentreerd en dus zo hoog mogelijk te houden.  Sommos Varietales Tinto Een geslaagde blend is net als een zorgvuldig samengestelde parfum. De componenten ervan moeten elkaar versterken. Dat is uitstekend gelukt in de Varietales. Het is een blend van de Spaanse tempranillo met de Franse syrah en merlot. Drie internationaal bekende druivenrassen die bekend staan om hun intense smaak. De wijnen rijpen gedurende acht maanden op Franse eikenhouten vaten en worden voor botteling geblend. Het resultaat is een complexe smaakbeleving van dik rijp zwart fruit, kruiden, vanille en karamel, afgetopt met een vleugje mokka. Een dijk van een wijn die lang blijft hangen.  Bestel hier >>> Il Falchetto De eigenzinnige De Piemonte past helemaal in het rijtje van de grote wijngebieden zoals Bordeaux, Bourgogne, Chianti en Rioja. De beroemdste druif daar is de nebbiolo, maar het is de barbera-druif die hier zorgt voor de meer drinkbare én betaalbare wijnen. Pas op, het zijn geen ‘wijntjes voor tussendoor’. Wel zijn het uitstekende begeleiders van alles op de gastronomische feesttafels. Met zo’n eigenzinnige Piëmontees smaakaccent. Il Falchetto Barbera Bricco Paradiso Deze eigenzinnige Noord-Italiaan komt van de Bricco Paradiso, oftewel de Paradiso wijngaard. De combinatie van bodem, microklimaat en barberadruif, geeft samen met de 14 maanden rijping op Frans eiken, een intense wijn. Met stoer zwart fruit, een accent van vanille, kers en kruiden. Hij is méér dan drinkbaar door de verassend zachte tannines en de mooie pure smaak. Bestel hier >>> Bujonis De feestelijke Niets feestelijker dan een opwekkende mousserende wijn. Cava, de bekende Spaanse bubbel wordt op dezelfde manier gemaakt als champagne, maar dan met druiven die in het warme Catalonië groeien. Dat smaakt anders, maar is minstens even lekker. Zeker als de Cava afkomstig is van een tophuis als Bujonis. Deze biologisch werkende producent weet hoe een Cava hoort te smaken die je al meteen bij de eerste slok een instant feestgevoel geeft.  Cava Brut Nature Dit is hoe we Cava vandaag de dag willen drinken: Beendroog met fijne, levendige zuren, lekker mineraal, droog-romige brioche zonder zoet. De aroma’s: frisse appeltjes, rijpe ananas, limoenzest. Verder een mooie mousse én loepzuiver. Deze Cava is het resultaat van 36 maanden rijping op de gistcellen en is een Brut Nature, dat betekent dat er geen extra suikers aan zijn toegevoegd. Dus strakdroog. Bestel hier >>> Château Menate De Smaaksensatie Veel mensen denken dat ze zoete wijn niet lekker vinden. Tot ze zo’n slok pure verrukkelijkheid nemen. Want dan pas proeven ze dat ‘zoete’ wijn helemaal niet zoet is. Integendeel. Er bestaat namelijk geen zoete wijn zonder zuur. En dit maakt dat deze wijnen een belevenis zijn in je glas. Eerst proef je het zoet, dan rollen de zuren er overheen. Ze combineren ook heerlijk met spijs, zeker met een gerecht dat nét een pietsje minder zoet is. Een heerlijke afsluiter van een aan het einde van een mooi diner. Of denk er ook eens aan op een verwenmiddag bij taartje.  Château Menate Sauternes Sauternes is het paradepaardje van Bordeaux. Geen wijn voor alledag, maar zeker een origineel feestglas dat heerlijk combineert met blauwe kaas, of een dessert met oranje of wit fruit. Er is niets zwaars of plakkerigs aan deze goudgele beauty. Het is een frisse en fruitige smaaksensatie met minstens vijf verdiepingen. Je proeft vloeibare sinaasappel marmelade met gekonfijte perzik, bloemenhoning en een frisse feestlychee. Met een fris-zure mandarijn zest, een hintje karamel en nog veel meer. Gewoon een keertje doen! Bestel hier >>>  Schola Sarmenti De volle dikke Primitivo’s zijn altijd al wat intenser dan andere rode wijnen. De overtreffende trap hiervan is het resultaat van het sap, gemaakt van  druiven van 65 jaar oude stokken, die laat geoogst zijn. Als ze dan ook nog licht ingedroogd worden krijg je vloeibare zwarte bessenjam, maar dan wel met chocolade, koffie en karamel. Vol en zoet, dik en heerlijk. Maar ook deze wijn heeft dat onmisbare zuurtje dat van deze wijn een pure smaakbom maakt. Een match made in heaven met chocolade. Bestel hier >>> Proefpakket december  Verwen uw familie, vrienden en uzelf deze maand met de meest verrassende en ‘luxueuze’ wijnen van Henri Bloem. Een doos vol puur wijngenot! Bestel hier >>> Deze aanbiedingen zijn geldig t/m vrijdag 31 december 2021. Zolang de voorraad strekt.  
Lees meer

Nieuwsbrief november 2021

di 2 november 2021
Henri Bloem
De nieuwsbrief van november is weer uitgebracht. Met veel wijn nieuws over de Henri Bloem wijnhuizen. Veel wijn- en leesplezier! Garofoli, al twintig jaar een publiekslieveling Italië staat bekend als een zeer origineel wijnland. Dit komt omdat men hier vooral gebruik maakt van authentieke druivenrassen, zoals de montepulciano en de verdicchio. Ook de familie Garofoli van het gelijknamige huis gooien hiermee hoge ogen. In het buitenland, maar ook zeker in Italië zelf. Zo krijgen ze steevast topnoteringen met hun authentieke vini Marchesi in de Italiaanse wijnbijbel ‘Gambero Rosso’. Hun druiven komen van een topterroir, namelijk de hellingen van de Monte Conero, aan de Adriatische kust ten zuiden van de oude havenstad Ancona.  Garofoli Piancarda Genoeg zomerzon voor rijp fruit, gecombineerd met een heerlijk verkoelend windje van de Adriatische zee. Dat bieden de Piancarda di Masignano, de hellingen waarop de montepulciano stokken van Garofoli groeien. In de kelder voegen ze daar nog liefde, kennis & bescheiden houtgebruik aan toe. Het resultaat is een volle, pittige en kruidige wijn met veel opwekkend fruit. Braam, bes en kers, gecombineerd met een zwart pepertje. Met reden al twintig jaar in het assortiment van Henri Bloem. Garofoli Piancarda kopen? Bestel deze rode wijn hier >>> Garofoli Podium ‘Classico Superiore’ Als dat op het etiket staat, betekent het dat deze wijn afkomstig is van het  oorspronkelijke aanplantgebied. Kwaliteit gegarandeerd dus. Roestvrijstalen rijping op de eigen schilletjes voor een onverwacht hoge dosis bite en body. Intens qua smaak, elegant qua beleving. Puur, fris door de aroma’s van citroengras, maar ook dat warme van de Italiaanse zon met aroma’s van acacia honing en bloesem. Garofoli Podium kopen? Bestel deze witte wijn hier >>> Adega de Pegões - De allermooiste Portugese verfrissing Wat doe je als je de allermooiste wijnen van Portugal wilt maken? En ook nog van de lokale druiven? Dan zorg je dat het terroir in balans is, die combinatie van druif, bodem, klimaat en wat je met de wijn in wording doet. Hier is Jaime Quendera, wijnmaker voor Adega de Pegões, een meester in. In de buurt van Lissabon maakt hij bijzondere wijnen in een blend van lokale en internationale druivenrassen. Dit mede dankzij de verfrissende invloed van de Atlantische oceaan. Vinhas de Pegões Syrah De bakermat van syrah is de Noord-Rhône. Het zand en rotsachtige terroir van Sétubal vertoont hier wel vergelijkingen mee. Deze druif heeft zich geweldig aangepast aan alles wat Portugese wijnen mooi maakt. Voeg daar de rijping op verschillende soorten hout en de visie van wijnmaker Jaime Quendera aan toe voor een glas vol drinkgenot. Je proeft van alles uit die royaal gevulde mand met zomers zwart- en rood fruit, van die intense donkere chocolade en wat droppige kruidigheid. Wel er iets bij eten om de tannines te temmen.  Pegoes Syrah kopen? Bestel deze rode wijn hier >>> Adega de Pegões Colheita Seleccionada Drie keer couleur locale met de antão vaz, arinto en de verdelho in combinatie met een ijzersterk internationaal ras: chardonnay. Dit alles geeft deze wijn zijn veelzijdige en karaktervolle persoonlijkheid. Rijp tropisch fruit, florale frisheid, een rond karakter en een lange afdronk. Prima te combineren met een iets steviger gerecht. Want dit is een wijn met een krachtige signatuur. Pegoes Colheita Seleccionada kopen? Bestel deze witte wijn hier >>> Château de Lastours - Pure klasse vanThibaut de Branquilanges Corbières was ooit het gebied waar ‘de wijntjes’ vandaan kwamen, maar dat is voorgoed verleden tijd. Zeker als het gaat om Château de Lastours. Bijzonder aan dit huis is dat het château zelf een historische bezienswaardigheid is. De wijnen ervan worden echter geheel volgens huidige tijdgeest gemaakt. Het domaine is al jaren in het bezit van diverse families, waarbij de familie Allard in 2004 wel de meeste vernieuwingen heeft doorgevoerd. Biologisch werken, energiebesparing en wijntoerisme deden hun intrede. Vanaf 2020 waait er een nieuwe wind: Thibaut de Branquilanges streeft ernaar Château de Lastours internationaal nóg beter op de kaart te zetten. Château de Lastours Grande Réserve Ieder huis heeft zijn topwijn. Bij Château de Lastours is dat deze Grande Réserve. Het fruit komt van de beste percelen, van de zogenaamde vieilles vignes, minstens 30 jaar oude wijnstokken. Deze geven zeer geconcentreerd sap, dat na rijping op Frans eiken en RVS ongefilterd wordt gebotteld. Daardoor gaat de ontwikkeling op fles nog even door. Wel even decanteren, er kan wat bezinksel in de fles zitten. Maar daarna is het genieten van een complex glas vol met dat typische Zuid-Franse. Zwarte olijf, garrigue kruiden, bramen en goeie koffie. Een heerlijk gastronomische wijn, die prima gaat bij een stuk wild op het bord. Lastours Grande Réserve kopen? Bestel deze rode wijn hier >>>   Château de Lastours Arnaud de Berre Alhoewel hij de naam heeft van een middeleeuwse ridder, is er niets ouderwets aan deze wijn. Integendeel, hij is heerlijk toegankelijk met fris fruit zoals bes, braam en kers, gemaakt zonder de gebruikelijke houtrijping. Maar wel met genoeg body om te drinken bij die comfort-food gerechten waar we nu zo’n zin in hebben. Kruidige ik-wil-nog-een-glas-wijn met rood fruit en zeer soepele tannines. Lastours Arnaud de Berre kopen? Bestel deze rode wijn hier >>>   Conde Valdemar - De uitdaging van innovatie De uitdaging voor ieder wijnhuis is om aan de ene kant met de tijd mee te gaan en aan de andere kant vast te houden aan de eigen stijl. Een goed voorbeeld van hoe dat kan is Conde Valdemar. De nieuwe generatie Martinez-Bujanda (Jesus, Carlos en Pilar) innoveren constant op het vlak van vinificatie en houtrijping. Anderzijds houden ze vast aan de eisen die ze stellen aan de kwaliteit en uitstraling van hun wijnen. Daarom zijn ze al sinds 1889 een constant begrip in Rioja.  Conde Valdemar Tempranillo Blanco Het is een blauwe druif met sterrenstatus, de tempranillo. Er is ook een witte variant, maar die is redelijk onbekend. Deze ontstond na spontane mutatie en heeft sinds 2004 zijn vaste plek in de witte Rioja’s. En terecht, want deze wijnen zijn muy delicioso. Iets ziltig, fris en aromatisch met een levendige expressie van limoen, tropisch fruit en de fijne bitters van grapefruit. Er zit niks zwaars in deze wijn met een florale en bijzonder lange afdronk. Valdemar Tempranillo witte wijn kopen? Bestel ‘m hier >>> Conde Valdemar Crianza Never change a winning taste. Het fijne van een klassieke Rioja is dat ze zo heerlijk herkenbaar zijn. Ook door de indeling in gran reserva, reserva, crianza of joven, goed aangegeven op het etiket. Je weet precies dat de wijn in het geval van een crianza een medium body heeft en smaakt naar vol zwart fruit met een rodebessenzuurtje. Kenmerkend is dat accent van kruidige kokos en een hint vanille. Want als een van de weinige klassieke Europese wijngebieden houden ze in Rioja, en zeker bij Conde Valdemar, vast aan de rijping op Amerikaans eikenhout. Valdemar Crianza kopen? Bestel deze rode wijn hier >>>   Proefpakket november 2021 Zoals u gewend bent van Henri Bloem hebben we van al deze prachtige wijnen ook een proefpakket samengesteld, bestel dit proefpakket hier >>>    
Lees meer

Wijnhuis Le Cecche

di 12 oktober 2021
Henri Bloem
Van arts naar wijnboer | het verhaal van Jan de Bruyne Sommige mensen lukt het om het roer succesvol volledig om te gooien. Zo ook Jan de Bruyne. Samen met zijn Italiaanse vrouw ruilde hij zijn carrière als arts in voor het spannende bestaan als wijnboer.      In gesprek met... De wijnen uit het assortiment van Henri Bloem zijn gemaakt met passie, kennis en hard werken. Achter elke wijn schuilt het verhaal van de makers. Om eens in het hoofd van deze bevlogen vakmensen te kijken, gaan wij in deze rubriek in gesprek met hen. In deze aflevering een gesprek met Jan De Bruyne van Le Cecche in Diano d’Alba. Waar heeft u het vak geleerd? ‘Door het te doen. Als je geïnteresseerd bent, komt de kennis vanzelf door er veel over te lezen en te praten met diverse collega’s uit het vak. Met andere wijnbouwers, met oenologen, en met de  landbouwingenieur die je begeleidt.   Wat is voor u belangrijk in uw wijnen? ‘Ik besteed veel aandacht aan zuiverheid, aroma’s, en het behouden van de typiciteit van de druif.’   Welke wijn of wijnmaker heeft uw stijl van wijn maken het meest beïnvloed? ‘Eerst was er de kennismaking met Franse wijn. Die leerde ik thuis drinken. Eerst Bourgognes, daarna wijnen uit de Rhône. Vervolgens raakte ik zeer geïnteresseerd in Italiaanse wijn. Je begint dan met Chianti uit Toscane. De logische stap daarna is Piëmont met de nebbiolodruif. Die zorgde er voor dat  we daar uiteindelijk zijn neergestreken.’   Hoe lang maakt u al wijn? ‘Al 20 jaar.. de tijd is voorbijgevlogen!’   Voor wie zijn uw wijnen bedoeld?‘ Voor iedereen, tenminste dat hoop ik! De wijnen met nebbiolo zijn niet de gemakkelijkste, maar de rijkdom van Piëmont is de verscheidenheid van lokale druivensoorten.   Welke talenten moet iemand hebben die overweegt uw vak te gaan uitoefenen? ‘Groene vingers! Je moet echt houden van het werken in de wijngaard. Dat is belangrijker dan veel kennis van wijn. Want daar wordt de basis van een goede wijn gelegd.   Kunt u iets vertellen over de wijnen van vandaag de dag? ‘Ik denk dat de wijnen van vandaag beter zijn dan ooit tevoren in de geschiedenis. Dat komt omdat we steeds meer kennis hebben over de productieproces van wijn. We passen steeds betere technieken toe. Zo kunnen we bijvoorbeeld in ‘lastige’ jaren toch mooie wijnen maken.‘   Wat is uw favoriete wijn/spijs combinatie? ‘Een Nebbiolo van enkele jaren oud met een goede wildstoofschotel.’   Wat is uw favoriete wijn voor dagelijks gebruik? ‘Een glas dolcetto, die past eigenlijk prima bij elk gerecht.’   Waar spendeert u momenteel veel tijd aan? ‘Aan het steeds nauwkeuriger werken in de wijngaard en kelder. Denk aan het exact kiezen van de oogstdatum. Klassewijn maken is precisiewerk, ieder detail telt.’   Heel hartelijk dank voor uw tijd, het geeft ons een goed beeld van u en uw prachtige bedrijf. ‘Dank aan Henri Bloem, die onze wijn nu al jaren verkoopt en ons in Nederland bekendheid geeft.’    Bekijk hier welke wijnen van Le Cecche we momenteel op voorraad hebben in onze webshop >>> of informeer bij uw Vinotheek in de buurt
Lees meer

Nieuwsbrief oktober 2021

vr 1 oktober 2021
Henri Bloem
Eindelijk herfst! Wat is het toch heerlijk dat we vier keer per jaar een totaal ander seizoen hebben. Met elke keer weer van die vertrouwde dingen die daarbij horen. Nu gaan iedere dag de lampen weer wat vroeger aan en gaan we weer terug naar binnen. Bij zo’n nieuw seizoen eten en drinken we weer heel anders. Van die fijne herfstgerechten en bijpassende wijnen die net even wat meer warmte geven. Ga net een stapje verder en denk eens aan gerechten met wild. Vanaf oktober zijn fazant, eend, duif, konijn en hert weer beschikbaar. Wacht dus niet tot Kerstmis en geniet nu van al dit lekkers. Geniet van de herfst!   Domaine Guy Moulinier - Wijnmaker met lef Vigneron Guy Moulinier en het wijngebied St-Chinian zijn een perfecte match, want ze zijn allebei even eigenzinnig. St-Chinian is dat vanwege zijn bijzondere variantie in bodemsoorten. Er zijn schist,klei-kalk en zandsteen bodems die elk een ander smaakaccent geven aan de lokale druiven. En Guy is van dezelfde categorie, want die durft het aan om deze druiven te blenden tot wijnen met een bijzondere diepgang. Alleen talentvolle wijnmakers mét lef kunnen dit.  Domaine Guy Moulinier Saint-Chinian Viognier Guy’s wijnen zelf zijn van het kaliber levendig en karakteristiek. Zo ook zijn viognier. Van zichzelf al geen doetje qua smaakintensiteit, maar als ‘Moulinier-wijn’ een ware persoonlijkheid. Naast de klassieke kenmerken als vol en romig met fijne frisheid, is deze viognier ook bijzonder aromatisch. Een verleidelijke mix van exotisch fruit, denk aan mango, rijpe ananas en een sappige perzik. En dan met een fijne ‘bite’ en een verfrissend zuurtje. Bestel hier >>> Domaine Guy Moulinier Saint-Chinian Les Sigillaires De ‘Les Sigillaires’ is gemaakt van het druivensap van zeer oude wijnstokken. Die geven minder rendement, maar tegelijkertijd meer geconcentreerd sap. Daar maak je wijn van met veel smaak en diepgang. Dit is zo’n wijn waar je echt even de tijd voor moet nemen. Het is een krachtige wijn met dat rijpe volle zwarte fruit, wat vanille in zeer bescheiden vorm en die licht kruidige laurier ondertoon die zo typisch is voor de wijn uit Saint-Chinian. Vol, en tegelijkertijd kruidig en elegant. Bestel hier >>> Toso Estate Italiaanse basis met Amerikaanse flair Neem wat Italiaanse wortels, plant ze in een van de meest succesvolle wijnregio’s in Argentinië, en geef ze een vleugje Amerikaanse voeding. Een garantie voor succes. Dit staat voor de van origine Italiaanse familie Toso, die zich in Maipú, Mendoza vestigden. Generaties later zijn ze een van de belangrijkste wijnproducenten aldaar en worden ze  bijgestaan door wijnwizard Paul Hobbs, dé Amerikaanse wijnconsultant. Tegenwoordig is Pascual Toso één van de oudste en meest prestigieuze wijnhuizen in Argentinië. Ze maken wijn van de bekendste druivenrassen ter wereld. Toso Estate Chardonnay Best of both worlds; Roestvrij staal voor een koele vergisting en Amerikaans hout voor de broodnodige warmte. Het effect: een zwoele fruitbom met frisse touch (ananas, kweepeer, gele appel en citrus). Lekker crispy en toasty in de mond dankzij fijne, opwekkende zuren en een vleugje vanille. Bestel hier >>> Toso Estate Malbec Als Argentijnse wijnproducent kun je niet om malbec heen. Want deze druif is zó op z’n plek in Mendoza dat hij zich van zijn allerbeste kant laat zien. En die is vol, romig en tegelijkertijd krachtig. Heerlijk donker rijp fruit die met 40% houtrijping alle harde kantjes kwijt is. Probeer hem bij de winter bbq of een pittig stuk kaas. Bestel hier >>> Monteabellón - moderne wijnen uit de beste wijnregio’s in Spanje De familie Garcia van Bodegas Monteabellón is geen onbekende als het gaat om het maken van wijnen in die Spaanse wijngebieden die er écht toe doen. Ze hebben hun wijnstokken staan in Ribera del Duero, Rueda en in het bekendste rode wijn gebied Rioja. Ook weten ze als geen ander hoe wij onze wijn het lekkerst vinden. Ze zijn namelijk zonder uitzondering modern gemaakt, op staal of met -bescheiden- houtrijping. Heb je nog geen trip geboekt voor de herfstvakantie? De familie ontvangt je met open armen op hun bodega in Ribera del Duero. Voor de echte ‘Monteabellón experience’.  Monteabellón Rueda Verdejo De tintelfrisse Verdejo van Monteabellón is een heerlijk glas. Super als aperitief en verfrissend als maaltijdbegeleider bij veel lekkers uit de zee. Een unieke smaakcombinatie van exotisch fruit, anijs, een geel appeltje, een prikkelend bittertje en opwekkende zuren. Elke slok blijft heerlijk lang nazinderen in je mond  Bestel hier >>> Monteabellón Roble Spaanse wijn is altijd op dronk. Want de bodega’s houden ze namelijk net zo lang vast, tot de juiste rijping is voltooid. Daarna staat op het etiket of de wijn een roble- , crianza-, reserva- of gran reserva houtrijping heeft. Bij deze roble is het zo dat de wijn korte tijd, slechts vijf maanden, op hout heeft gerijpt. Daardoor proef je in deze wijn wel die hint van zwoele kruidigheid en wat vanille van het vat. Hij is fruitig en fris, maar heeft echt ook wel die tempranillo spierballen. Bestel hier >>> Monteabellón Crianza Bijna een jaar langer dan de Roble kreeg deze 100% tempranillo crianza de tijd om een krachtige karakter te ontwikkelen. Het resultaat van de rijping op eikenhouten vaten: Kruidig met een handje zwarte bessen en rijpe kersen. Zachtere tannines en die heerlijke romigheid. Geef je wijn even de tijd in het glas en je wordt beloond met de smaken van mokka, vanille en een vleugje koffie. Daar hoort een stevig gerecht bij. Heerlijk lange afdronk. Bestel hier >>> Le Cecche Het verhaal van Jan de Bruyne Sommige mensen lukt het om het roer succesvol volledig om te gooien. Zo ook Jan de Bruyne. Samen met zijn Italiaanse vrouw ruilde hij zijn carrière als arts in voor het spannende bestaan als wijnboer. Dit in een van de mooiste wijngebieden van Italië, de Piëmont. Daar maakt hij spannende wijnen van een originele blend, te weten van de nebbiolo-, barbera-, en de dolcettodruif. Dat is zelfs voor de Italianen een bijzondere mix. Maar daar trekt Jan zich niets van aan. Hij maakt gewoon wat lekker is. Le Cecche Langhe Rosso “Il meglio di tre mondi’ Oftewel, het beste uit drie werelden. Dan bedoelen we de warme kruidigheid van de barbera, het fruitige van de dolcetto, en de spierballen van de nebbiolo. Kortom de Rosso van Jan. Kruidig, elegant en krachtig met een speels fruitaccent. Fantastisch inzetbaar bij alles wat bij de herfst past. De wijnen uit het assortiment van Henri Bloem zijn gemaakt met passie, kennis en hard werken. Achter elke wijn schuilt het verhaal van de makers. Om eens in het hoofd van deze bevlogen vakmensen te kijken, gaan wij in deze rubriek in gesprek met hen. Bestel hier >>> In deze aflevering een gesprek met Jan De Bruyne van Le Cecche in Diano d’Alba Waar heeft u het vak geleerd? ‘Door het te doen. Als je geïnteresseerd bent, komt de kennis vanzelf door er veel over te lezen en te praten met diverse collega’s uit het vak. Met andere wijnbouwers, met oenologen, en met de landbouwingenieur die je begeleidt. Wat is voor u belangrijk in uw wijnen? ‘Ik besteed veel aandacht aan zuiverheid, aroma’s, en het behouden van de typiciteit van de druif.’ Welke wijn of wijnmaker heeft uw stijl vanwijn maken het meest beïnvloed? ‘Eerst was er de kennismaking met Franse wijn. Die leerde ik thuis drinken. Eerst Bourgognes, daarna wijnen uit de Rhône. Vervolgens raakte ik zeer geïnteresseerd in Italiaanse wijn. Je begint dan met Chianti uit Toscane. De logische stap daarna is Piëmont met de nebbiolodruif. Die zorgde er voor dat we daar uiteindelijk zijn neergestreken.’ Hoe lang maakt u al wijn? ‘Al 20 jaar.. de tijd is voorbijgevlogen!’ Voor wie zijn uw wijnen bedoeld? ‘Voor iedereen, tenminste dat hoop ik! De wijnen met nebbiolo zijn niet de gemakkelijkste, maar de rijkdom van Piëmont is de verscheidenheid van lokale druivensoorten. Welke talenten moet iemand hebben die overweegt uw vak te gaan uitoefenen? ‘Groene vingers! Je moet echt houden van het werken in de wijngaard. Dat is belangrijker dan veel kennis van wijn. Want daar wordt de basis van een goede wijn gelegd. Kunt u iets vertellen over de wijnen van vandaag de dag? ‘Ik denk dat de wijnen van vandaag beter zijn dan ooit tevoren in de geschiedenis. Dat komt omdat we steeds meer kennis hebben over de productieproces van wijn. We passen steeds betere technieken toe. Zo kunnen we bijvoorbeeld in ‘lastige’ jaren toch mooie wijnen maken. ‘ Wat is uw favoriete wijn/spijs combinatie? ‘Een Nebbiolo van enkele jaren oud met een goede wildstoofschotel.’ Wat is uw favoriete wijn voor dagelijks gebruik? ‘Een glas dolcetto, die past eigenlijk prima bij elk gerecht.’ Waar spendeert u momenteel veel tijd aan? ‘Aan het steeds nauwkeuriger werken in de wijngaard en kelder. Denk aan het exact kiezen van de oogstdatum. Klassewijn maken is precisiewerk, ieder detail telt.’ Heel hartelijk dank voor uw tijd, het geeft ons een goed beeld van u en uw prachtige bedrijf. ‘Dank aan Henri Bloem, die onze wijn nu al jaren verkoopt en ons in Nederland bekendheid geeft.’ Wijn bij wild Elk wild z’n wijn Zoveel wild, zoveel wijn. Maar let wel, niet alleen het vlees, ook de saus en de specerijen die worden gecombineerd bij de maaltijd, zijn van grote invloed op de smaak. En dus op de keuze van de bijpassende wijn. Basisregel is dat hoe groter het wild is, hoe krachtiger de wijn moet zijn. Klein wild gaat goed met iets elegantere wijnen. Groot wild vraagt om krachtige wijn met stevige houtrijping. Duif Kies voor een elegantere wijn met bescheiden houtrijping. Bijvoorbeeld de Monteabellón Roble. Fazant Een verassende combinatie bij fazant is een hout gelagerde chardonnay. Wijn en vogel zijn in perfecte harmonie door de smaakinvloed van de oesterzwammen. Konijn Konijn in mosterdsaus en Provençaalse kruiden past perfect bij de Les Sigillaires van Guy Moulinier. Wijn en gerecht hebben namelijk dezelfde smaakintensiteit. Wilde en tamme eend Er is een groot smaakverschil tussen beide. Wilde eend heeft een intensere smaak en is dé match bij de Toso Estate malbec. Maar doe er dan wel wat gekonfijte vijgen bij. Hert Hert vraagt om een wijn met een krachtig karakter en houtrijping. De Monteabellón Crianza smaakt voortreffelijk bij hertenbiefstuk met wildsaus en rozemarijn. Proefpakket Wild, bestel hier >>>   Proefpakket oktober Bestel hier >>>    Download hier het Pdf bestand van de brochure
Lees meer

Nieuwsbrief september 2021

wo 1 september 2021
Henri Bloem
De vakanties zijn voor het overgrote deel voorbij. Henri Bloem heeft voor september weer een nieuwe edite van de nieuwsbrief uitgebracht. Deze keer met prijswinnende albariño's. Veel leesplezier.  Maior de Mendoza - Prijswinnende albariño’s Maior de Mendoza, je zou denken dat de naam te maken heeft met een warme en droge wijnregio in Argentinië. Niets is minder waar, want de plek waar deze bodega staat is juist koel en ruim bedeeld qua regen. We hebben het over Rías Baixas, in het noordwesten van Spanje. Hier maakt Marco Barros zijn prijswinnende wijnen van de albariño druif. De internationale pers is vol lof over zijn loepzuivere wijnen. Hij scoort heel hoog in de Engelse Decanter, de Spaanse Guia Peñin en onze Nederlandse Perswijn. Zijn wijn ‘Fulget’ scoorde zelfs goud tijdens het Internationale Wine Challenge.Dit komt zeer waarschijnlijk omdat de wijnen mét liefde, maar zonder enige bestrijdingsmiddelen gemaakt worden. Goed voor de mens, beter voor de natuur en fantastisch voor de wijn. Maior de Mendoza- Fulget Door de rijping op gistcellen zijn aroma’s zoals grapefruit en rijpe perzik in deze wijn net even intenser dan bij een ‘gewone’ wijn uit deze streek. Voeg daar de invloed van de Atlantische winden bij en je krijgt dat dat knisperend frisse plus dat zalige ziltige in deze albariño. Maior de Mendoza - On Lees Drie maanden krijgt deze wijn de tijd om een volle en complexe smaak te ontwikkelen. De wijn rijpt op de droesem die regelmatig wordt geroerd door het vat, dat zorgt voor extra body en smaak. Het resultaat: een verassende combinatie van een krokant zuurtje, verfijnde romigheid en frisse mineraliteit. Samen met de aroma’s van grapefruit, frisse appel en rijpe peer is een slok van deze wijn een langdurige en fijne sensatie in je mond.  De Martino -  Enigma 1 heeft een broertje Behoud van tradities is een kernwaarde van de Chileense wijnfamilie De Martino. Maar ook innovatie en het met de tijd meegaan staan hoog in het vaandel. Zeker bij de huidige, inmiddels de derde en vierde generatie De Martino, die momenteel het bedrijf leidt. De Enigma serie is daar een mooi voorbeeld van. Deze wijn krijgt elk jaar een nieuwe en verassende blend. Want geen wijnjaar is namelijk exact hetzelfde. Alleen de mooiste en rijpste druiven van het betreffende jaar komen in de wijn. In 2019 kreeg Egnima 2 een samenstelling van 70% cabernet sauvignon, 25% malbec en 5%petit verdot. Wellicht heeft u vorig jaar de eerste (Enigma 1) gemist, deze heeft minder cabernet in de samenstelling. Leuk om te vergelijken, vandaar dat we die uitvoering in een proefdoos  anbieden samen met zijn opvolger. De Martino Enigma 2 Proef het beste van het uitstekende wijnjaar 2019: de power van de cabernet sauvignon, de edgy souplesse van de malbec en de spice van de petit verdot. Een en al evenwicht in deze blend! Supergeconcentreerd sap met een fijne zachte bite. De wijn is nu al op dronk, maar zal de komende (tien!) jaren alleen maar mooier worden. Een absolute aanwinst voor de wijnverzameling! Michel Chapoutier - Michel en Marius HET PERFECTE DUO Chapoutier is een hele bekende naam als het over wijnen uit de Rhône wijnen gaat. Maar wijnvisionair Michel Chapoutier ziet ook het potentieel van de dichtbijgelegen Languedoc. Enige overeenkomsten met de Rhône zijn er zeker, bijvoorbeeld de druivenrassen. Voor rood zijn het de bekende grenache en syrah, maar voor de witte wijnen maakt hij wijn van druiven die niet vaak in de Rhône voorkomen, zoals de vermentino. De Marius lijn is een mooie combinatie van de expertise uit de Rhône, de charme van de Languedoc en het gedachtengoed van zijn opa Marius die hij metdeze wijnen eert. Zijn motto ‘een goede wijn is er één die je nogmaals wilt proeven’ is hier absoluut van toepassing. Michel Chapoutier Marius Blanc Voor iedereen die eens iets heel anders in zijn glas wil. Want deze mono-cepage van vermentino geeft een wijn met die typische Languedoc fraîcheur.Het is een levendige wijn met een fijne kruidigheid en een hint van rijpe perzik. Een heerlijk sappige ‘altijd goed’ wijn voor een zeer bescheiden prijs.  Michel Chapoutier Marius Rouge De grenache is qua structuur weelderig en soepel terwijl de syrah krachtig en intens is. Samen vormen ze een perfect duo voor een wijn met gul sap, boordevol donker fruit, zachte tannines en vooralveel smaak. Een wijn met serieus doordrinkgevaar. La Colombette - Boordevol joie de vivre De Languedoc wordt ook wel de ‘nieuwe wereld’ van Frankrijk genoemd. Ze doen het daar op hun eigen, soms wat on-Franse, manier. En dat geldt zeker voor Vincent Pugibet van Domaine La Colombette. Die maakt bijvoorbeeld wijnen van druivensoorten die er van oudsher niet vandaan komen. Dat het dan een ‘Vin de Pays’ in plaats van een AOC is, maakt hem helemaal niets uit. Want de wijnen zijn heerlijk en zitten boordevol ‘joie de vivre’. En dat stoppen ze bij La Colombette in een chique matglazen fles met een prachtig glazen vinolok dopje. La Colombette Pink Colomb Bay rosé Let op, liefhebbers van de pinot noir, dit is een uitvoering die meer karakter heeft dan zijn vrolijke etiket doet vermoeden. Frivool pink gekleurd, maar met een uitgesproken smaak van primair rood zomerfruit. Denk aardbeitjes, rode bes en wat framboos. Maar ook zo’n milde specerijenmix, kenmerkend voor het gebied. Grote pré is het lage alcoholgehalte, dat is slechts 11,5%. Een heerlijk glas voor in de nazomerzon, maar ook een prima begeleider van een zondagse lunch. Niet vergeten! Het september proefpakket met alle wijnen die deze maand in onze Henri Bloem actie zijn.   Download hier het pdf bestand van de september brochure >>>    
Lees meer

Een Gebahr voor de Ahr

do 5 augustus 2021
Henri Bloem Utrecht
Het kan niemand ontgaan zijn dat er zich in de nacht van 14 op 15 juli in het Duitse wijngebied de Ahr een ware ramp heeft voltrokken na de heftige vloedgolf die door de idyllische wijnvallei raasde. Veel wijnboeren hebben al hun voorraden en apparatuur verloren. Sommigen ook hun huis en naasten. Het was een trieste aanblik om de wijnvaten door de straten te zien drijven.   Door onderstaande acties en gedeelde initiatieven hebben wij en u een steentje bijgedragen om het leed iets te verzachten.  Maak een ‘Gebahr voor de Ahr' - Steun de Ahr-boeren en proef mee Naast het doen van een donatie -zie hieronder voor het rekeningnummer-  kun je ook supporten door aan 1 of meerdere van onderstaande sympathieke initiatieven mee te doen: 1. Koop een Proefdoos met 6 verschillende Ahr-wijnen van rijzende ster wijngoed Bertram-Baltes. Voor iedere verkochte doos doneren wij € 25 euro aan de gezamenlijke wijnboeren in de Ahr. De dozen zijn inmiddels uitverkocht Deze actie heeft 1575 euro opgeleverd. Dank u voor alle hulp. 2. Meld je aan voor de BenefietProeverij Ahrwijnen op maandag 23 augustus 2021, georganiseerd door het vakblad Perswijn. Er staat een veelheid aan mooie Ahrwijnen op de proeftafel in Amsterdam. Er zijn nog enkele kaarten (à € 60) verkrijgbaar via de volgende link (ook voor meer informatie): https://perswijn.nl/ahr/ De opbrengst van de kaartverkoop komt geheel ten goede aan de getroffen Ahr-wijnproducenten. 3. Registreer jezelf en bied mee op de BenefietVeiling die georganiseerd word door Perswijn en Winefields. De opbrengst komt volledig ten goede aan de gezamenlijke wijnboeren uit de Ahr. Dat kan via de volgende link: https://auctions.winefields.com/ De (online) veiling vindt plaats van 23 augustus tot en met 6 september 2021. Een week voordat de veiling begint zullen alle loten zichtbaar worden. De opbrengst van de veiling komt geheel ten goede aan de getroffen Ahr-wijnproducenten. Zo kun je straks bijvoorbeeld bieden op de door ons ingebrachte 3 literfles 2014 Mayschosser Mönchberg (de ‘maidenvintage’ van Julia Bertram) of op een fles 2005 Château Margaux. De opbrengst van deze flessen was € 980. 4. De mogelijkheid om zelf belangeloos iets aan te bieden voor de benefietveiling is inmiddels gesloten. Indien je vragen hebt over één van bovenstaande punten, trek gerust aan de bel, of kom even langs.   Deze proefdoos Bertram-Baltes bestaat uit de volgende 6 wijnen: 2020 Spätburgunder Blanc de Noir (wit)      2018 Spätburgunder ‘Handwerk’ 2019 Spätburgunder ‘Handwerk’ 2018 Spätburgunder ‘Dernauer’ 2x 2019 Spätburgunder ‘Dernauer Hardtberg’ Voor iedere verkochte doos doneerden wij € 25 euro aan de wijnboeren in de Ahr via het hieronder vermelde rekeningnummer.  Deze aktie loopt tot zaterdag 4 september 2021 Tijschrift Perswijn heeft een aparte rekening geopend voor de opbrengsten van deze acties: het rekeningnummer voor uw eventuele donatie die u wilt doen: NL11INGB0631041761 op naam van Uitgeverij de Wijnpers BV. Vermeld daarbij duidelijk namens wie of wat de donatie wordt gedaan.    Verheugd en dankbaar kunnen we melden dat wij door uw bijdragen € 1575 euro hebben opgehaald. Daarnaast hebben de door ons ingebrachte flessen bij de Winefields benefietveiling € 980,00 opgeleverd. Iedereen die een bijdrage heeft geleverd voor deze aktie, reuze bedankt namens de wijnboeren in de Ahr! Het resultaat is inmiddels op bovenvermeld rekeningnummer gestort. De paketten zijn inmiddels uitverkocht.   Gebahr voor de Ahr in de Media De initiatieven voor deze streek zijn zelfs al door de media opgepikt. RTV Utrecht heeft dinsdag op Radio en TV aandacht besteed aan deze actie.Op de radio mocht Edwin het verhaal doen (rond 37 minuten).Op televisie mochten onze oudcollega Philip, nu wijngaardmanager in de Ahr en Robert het verhaal doen.   Stuur deze pagina door naar andere geïnteresseerden, immers: #sharingiscaring Tot slot nog een muzikale link die we van Philip kregen van een bevriende muzikant die op een creatieve manier ook zijn steentje bijdraagt, bekijk het filmpje van Maximnoise:  https://youtu.be/mrv9FMFfy_w Met onze oprechte dank voor uw bijdrage en een hartelijke groet, Edwin, Joke, Pierre, Robert en onze chauffeurs: Sjoerd & JeroenWijnkoperij Henri Bloem UtrechtAdriaen van Ostadelaan 12 | 3583 AL UTRECHT | T: 030-2331142utrecht@henribloem.nl | www.henribloem.nl  
Lees meer