Submenu

Blog

Proeven met Mariska januari 2019

wo 16 januari 2019
Henri Bloem Arnhem
Lekkere wijnen worden er genoeg gemaakt, maar betaalbare lekkere wijnen vinden is soms lastig. Daarom heb ik nu 6 wijnen uitgekozen, op smaak, betaalbaarheid en gewoon lekker! Want tuurlijk is het fijn om exclusieve wijnen te drinken met veel diepte, lengte en  smaak, maar soms wil je gewoon een lekker glas wijn bij de borrelplank die goed doordrinkbaar is. Betaalbaar is  een hele belangrijke factor, maar te goedkoop is duurkoop (weet ik uit ervaring). En, in een tijd dat we bereid zijn om 3 euro te besteden aan een kopje koffie, waarom moet dan de wijn zo goedkoop zijn? Gemiddeld wordt in Nederland € 3,50 uitgegeven aan een fles wijn…. Ten eerste: wat is goedkoop? Laten we zeggen dat alles tot € 5,00 voor een fles wijn bijzonder goedkoop is. Kijk maar naar het plaatje hieronder waarin de prijsopbouw van een fles wijn wordt weergegeven, en waarin je ziet hoeveel kosten er gaan zitten in een fles wijn, nog los van de productie zelf. De prijsopbouw van een fles wijn, met dank aan Marcel Kerkmeester/LFE   Deze grafiek geeft een goede weergave van de relatief hoge vaste kosten in de prijs van een goedkope fles wijn. Je ziet hier dat de kostprijs van een goedkope fles wijn (die in de winkel ligt) zonder de wijn erin al € 2,65 bedraagt, aan accijnzen, verpakking, transport, winstmarges, enzovoort. Dit is dus los van de (arbeids)kosten voor het produceren van de druiven en de wijn, de benodigde apparatuur en grondstoffen. Boven die € 2,65 gaat het geld dus pas in (de kwaliteit van) de wijn zelf zitten. In een fles met een verkoopprijs van € 3,00 zit zodoende maar voor een kleine € 0,50 aan wijn. In een fles van € 6,00 kom je al aan € 2,00 aan wijn. Dit alles kan natuurlijk variëren per jaar, producent en waar het vandaan komt. Maar ga er maar vanuit dat iets meer betalen zeker loont. Waarin zitten nu die kosten van wijn? Met andere woorden, waarom zou betere wijn eigenlijk duurder moeten zijn? Dat heeft alles te maken met kwaliteit, en die heeft weer alles te maken met: Rendement (hoeveel kilo druiven oogst je van een plant?)Werkwijze (van de wijnmaker in de kelder, maar ook in de wijngaard. Gebruikt hij kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen en machines of werkt hij natuurlijk en met de hand?)Terroir (hoe geschikt is de wijngaard qua bodem, ligging en klimaat?) Met dit alles in gedachte: Ga lekker de volgende wijnen proeven en laat mij weten wat jij ervan vindt! Stemmari, grillo. (Italië, Sicilië) Fris, laag in de zuren maar wel droog. Mango en verder tropisch fruit in de smaak, klein beetje bloemig. Lekkere allermansvriend, die bij veel gerechten kan. Ik heb het gedronken bij een uitgebreide borrelplank met veel smaken maar ik kan mij ook voorstellen dat het heerlijk is bij visgerechten. (Winkelprijs € 6,50) La Colombette, Plume chardonnay (Frankrijk, IGP Pays de l'Hérault, Languedoc-Roussillon) Leuk weetje, deze wijnmakeris een van de trendsetters bij het maken van laag-alcoholische wijnen die wel het karakter van gewone wijn behouden. De wijnen worden normaal gevinifieerd, maar aan het einde van de fermentatie worden de wijnen verhit en laat hij 4% alcohol verdampen. Heerlijke sappige chardonnay zonder overdadig te worden. Tonen van appel en ananas, en ergens toch wel op de achtergrond een licht spoortje van hout (wellicht grote oude houten vaten?). Lekker bij een lichte pasta salade met tonijn, gegrilde paprika en kappertjes. (Winkelprijs € 6,95)Avaniel tinto, tempranillo (Spanje, Ribera del Duero). Licht fris rood fruit, maar met veel smaak. Zonder houtlagering dus puur de druif. Soepel drinken, geen heftige tannine. Lekker bij verschillende tapas gerechten, maar een vega stoofpotje met boontjes en kikkererwten zou ook lekker zijn. (Winkelprijs € 6,95) Luccarelli rosso, primitivo/sangiovese (Italië, Puglia). Zondoorstoofd fruit, vol van smaak maar zacht in de mond. Donker pruim, kruiden en iets getoast in de afdronk. Lekker bij gegrilde magere worstjes met veldsla en aardappeltjes uit de oven. (Winkelprijs € 5,95) Château de Lastours, Arnaud de Berre, syrah, grenache en carignan (Frankrijk, Corbières). Donker zwart fruit, beetje cassis en bramen. Gecombineerd met kruidigheid, zeker laurier te proeven. Tannine aanwezig, maar die zorgt voor stevigheid en balans in de wijn. Lekker bij ouderwetse hachee met een puree van pastinaak en knolselderij. (Winkelprijs € 7,95) Pascual Toso, malbec (Argentinie, Barrancas, Maipú Valley). Een vertrouwde topper in ons assortiment! Ruikt alleen al lekker, met een geur van donkere pruim en een hint van gebrande koffie. In de mond is hij aangenaam en zacht maar wel met een stevigheid in de afdronk. Dit is een wijn die niet snel verveelt. Lekker bij gewoon een goeie biefstuk met friet. of als je vega wilt eten grill er dan lekker groente bij met een pittige kruidenolie. (Winkelprijs € 8,50) De prijs van het proefpakket bedraagt € 43,35. Wil je meer weten over het abonnement? Klik hier. Veel plezier met proeven.MariskaJe kunt me bereiken via henribloemarnhem@gmail.com of op instagram @Winefoody. Wijnkoperij Henri Bloem Arnhem Amsterdamseweg 126, 6814 GJ  Arnhem arnhem@henribloem.nl | www.henribloem.nl | 026-4455220  
Lees meer

Mariska's kerstdinerpakket

wo 12 december 2018
Henri Bloem Arnhem
Proef mee met Mariska! Dit keer is het een dinerbox geworden met wijnen voor een heerlijk 4-gangen (Kerst?) diner. Dus nu niet “proef mee” maar “drink mee” met Mariska. 4 Verschillende wijnen (waarvan de witte en de rode 2 dezelfde) met daarbij behorende recepten. Ik hoop dat jullie net als ik met veel plezier gaan koken met de feestdagen. De recepten zijn met vertrouwde smaken, maar absoluut een top combi met de wijnen. Hele fijne dagen gewenst en tot ziens in de winkel!  Wijn 1: Tenuta il Falchetto, Chardonnay Frizzante, Piemonte, Italië. Een licht mousserende Chardonnay, die fris en vol fruit is. De eerste keer dat ik deze dronk bij het wijnhuis, dacht ik: “die moeten we hebben in de winkel”! Normaal houden ze dit in Italië om lekker zelf op te drinken. Gelukkig hebben we een paar doosjes te pakken kunnen krijgen zodat meer mensen dit lekkers kunnen ervaren. Door de bubbel en frisheid past het geweldig bij het eerste gerechtje, zalm met Avocado. Wijn 2: Tenuta Contini, Tyrsos, 100% Vermentino, Sardinië, Italië. Een zachte, delicate Vermentino, volledig op RVS opgevoed dus geen logheid van hout maar de pure frisse smaken van de druif. Eigenlijk past deze wijn bij alles wat uit de zee komt, als er maar geen roomsaus bij zit. Perfecte match met het tweede gerechtje, de coquilles en de ziltigheid van de zeekraal. Wijn 3: Coto de Hayas, Centenaria, 100% Garnacha (Grenache) Campo de Borja, Spanje. Handgeplukt, lage opbrengst. Oude wijngaard, hoge locatie. Maar boven dat alles, gewoon erg lekkere wijn. Vol sap, kruiden en licht toontje vanille (4 mnd houtlagering op Frans eiken). Ieder jaar dat je proeft van deze wijn is gewoon goed. Echt een Kerstwijn, heerlijk bij het diner maar daarna ook fijn om door te drinken op de verdere (Kerst)avond. Beetje zuurstof doet hem ook goed, en in een karaf op de tafel staat het nog feestelijker. Lamsvlees en deze druif zijn aan elkaar gewaagd, daarom heerlijk bij het derde recept, lam uit de oven. Wijn 4: Tarapaca late harvest, Combi van Sauvignon Blanc & Gewürztraminer, Maipo Valley, Chili. Uit een van de oudste wijnregio's van Chili, dit heerlijke snoepje. Doordat de druiven in de late herfst geoogst worden zijn ze vol met suikers en hier en daar al wat ingedroogd. Daardoor krijg je, mede ook door deze bijzondere blend een zoete, frisse stijl met een hint van rozenblaadjes, gedroogde sinaasappelschil en wat gekonfijte abrikoos. Door de Sauvignon Blanc die er in zit, blijft de smaak fris en is het een heerlijke afsluiter van een diner. Perfect dus bij mijn lievelingstoetje: Crêpes Suzette. Klassieker maar o zo lekker. Fijne kerstdagen! Mariska Oh ja, de prijs van dit heerlijke pakket is € 57,95. P.S. Mocht je nog iets willen weten, dan kun je altijd even mailen naar henribloemarnhem@gmail.com.     Als bijsluiter heb ik de recepten erbij gedaan, maar natuurlijk passen hier ook andere heerlijkheden bij. Kom voor meer advies naar de winkel! Amuse hapjes met zalm en avocado… Bereidingstijd: +/- 10 minuten    Wat heb je nodig: (4 glaasjes) +/- 125 gram verse zalm 2 avocado’s 2 theelepels mayonaise 2 sjalotjes Komkommer peper/zout Eventueel wat sesamzaadjes en/of wat verse peterselie Bereiding: De avocadocrème; Snipper 1 sjalotje fijn, snij 1 avocado in blokjes. Voeg hier de mayonaise aan toe en wat peper/zout. Pureer dit met de staafmixer of keukenmachine tot een gladde crème. Verdeel de avocado crème over de glaasjes. (Bewaar een klein beetje voor je andere amuse hapjes) Snij de zalm in kleine blokjes en verdeel de helft van de zalm over de avocado crème.  Coquilles met zeekraal...  Ingrediënten: 8 Sint-Jakobs vruchten 150 gram zeekraal 1 sjalotje 50 gram echte boter sap van 1 limoen 150 milliliter witte wijn 1 handvol krulpeterselie Bereidingstijd: 12 min   Tip!Zeekraal hoef je niet echt te stoven, het is voldoende dat deze goed wordt opgewarmd. Als je zeekraal te lang laat stoven, wordt hij namelijk donker, minder aantrekkelijk en minder smakelijk. Bereiding: Snipper de sjalot en stoof die aan in een flinke klont boter. Snipper intussen de peterselie heel fijn. Voeg, als de sjalot glazig is, de witte wijn en de fijngehakte peterselie toe. Stoof een paar minuten en voeg wat limoensap toe. Bak de zeekraal heel kort in een andere pan. Kruid met flink wat peper en een beetje zout (zie tip). Bak de Sint-Jakobs vruchten 2 minuten aan elke kant in een klontje boter. Kruid met zout en peper. Lepel eerst het sausje in diepe borden, leg er dan de zeekraal bij en schik de Sint-Jakobs vruchtenerbovenop. Lamsbout uit de oven... Hoofdgerecht voor 4 a 6 personen Ingrediënten:- 1 hele bol verse knoflook, de tenen losgemaakt, ongepeld- 3 flinke handenvol gemengde verse kruiden (munt, peterselie, oregano, tijm), alleen de blaadjes- 6 plakken pancetta- 3 ansjovisfilets- 100 g boerenbrood, in stukjes van ongeveer 2,5 cm gebroken (gebruik geen voorgesneden brood)- een flinke handvol pijnboompitten- een handvol groene olijven, zonder pit- zeezout en zwarte peper uit de molen- 1 lamsbout van 2 kg, geprepareerd zoals hieronder beschreven- een grote bos verse rozemarijn- olijfolie- 2 kg goede bakpiepers, geschild en doormidden gesneden- een takje laurier- een fles rode wijn Dit recept van Jamie Oliver komt uit het boek ‘Jamie’s Italië’: Pel een paar tenen knoflook, doe ze in de keukenmachine en doe er, terwijl de machine loopt, de gemengde kruiden bij. Voeg dan de pancetta en ansjovis toe, laat de machine nog even draaien en doe dit mengsel over in een kom. Verkruimel het brood in de keukenmachine en voeg dit dan samen met de olijven en de pijnboompitten toe aan het mengsel in de kom. Breng het op smaak met peper en zout en wrijf alles met je handen door elkaar. Als het je iets te droog lijkt, doe er dan een drupje kokend water bij. Prop de vulling in de opening van de lamsbout. Je kunt de bout zó braden of je kunt hem eerst dichtbinden met een touwtje, waaronder je dan een paar takjes rozemarijn schuift. Kwast de bout in met olijfolie en bestrooi hem met peper en zout. Hussel de aardappelen en de rest van de knoflook met de laurierblaadjes, rozemarijn en wat olijfolie en peper en zout door elkaar en doe het zaakje in een grote braadslee, met de lamsbout in het midden. In Italië is het heel ongebruikelijk om vlees rosé te braden, dus we braden dit vlees zoals zij het doen. Zet het ongeveer anderhalf uur in een op 200° C / gasovenstand 6 voorverwarmde oven. Geloof me, het wordt echt heel sappig en lekker! Na een half uur beginnen de Italianen het vlees en de aardappelen elk kwartier met rode wijn te bedruipen, tot het vlees gaar is. Doe de aardappelen als ze gaar zijn over in een schaal, en houd ze warm. Wanneer het vlees gaar is, moet je het 15 minuten laten rusten. Het is heerlijk met wat eenvoudig gekookte groenten erbij. De Italianen laten het heerlijke sap van het vlees liever in de aardappelen in de braadslee trekken dan dat ze er jus van maken. Crêpes Suzette met een bolletje vanille-ijs...  Dit is echt een waanzinnig lekkere afsluiter van je etentje. Crêpes Suzette met vanille-ijs is zo’n heerlijk dessert waar iets warms, de crêpes dus, gecombineerd wordt met lekker smeltend vanille-ijs. Maar dat is nog niet alles: de crêpes (een chique woord voor flensjes) worden ook nog eens geflambeerd. Kijk, daar kan je een chique diner natuurlijk mee afsluiten. Heb ik al gezegd dat er lekker zoete sinaasappelsaus met Grand Marnieroverheen gaat? Win, win, win dus. De alcohol verbrandt ‘grotendeels’ dus je kinderen kunnen er wel van mee eten. Crêpes Suzette is een van mijn favoriete toetjes, maar dat had je waarschijnlijk al door.  Ingrediënten voor 4 personen: 1 zakje vanillesuiker 120 gram bloem 1 mespuntje zout 2 eieren 1 eierdooier 200 melk 80 ml water 300 ml versgeperste sinaasappelsap (ca 6 sinaasappels) 50 ml citroensap 125 gram bruine basterdsuiker 60 gram roomboter 4 eetlepels Grand Marnier (sinaasappellikeur) 4 bolletjes vanille-ijs De Crêpes Suzette met vanille-ijs bereiden Voorbereiding (kan eerder op de dag): Zeef de bloem in een grote kom. Meng er het zout en de vanillesuiker doorheen. Maak een kuiltje in het midden van de bloem. Doe 2 eieren in het kuiltje. Scheid de eierdooier van 1 ei. Doe ook de eierdooier in het kuiltje. Voeg al roerend de melk en het water toe. Klop het geheel met een garde of mixer tot een glad beslag. Laat het beslag daarna afgedekt minstens 1 uur in de koelkast rusten. Pers de sinaasappelen uit. Doe het sinaasappelsap in een steelpannetje. Voeg de citroensap en de basterdsuiker toe. Breng het aan de kook en laat het nog een minuut of 15 koken tot een gebonden saus. Afronding: Smelt de helft van de roomboter en roer deze door het beslag. Verhit daarna een kleine koekenpan. Bak daarin met de rest van de roomboter, één voor één, 2 flensjes per persoon. Vouw de flensjes, als ze klaar zijn, in vieren. Verwarm daarna de sinaasappelsaus in de koekenpan op een laag vuur. Leg de opgevouwen flensjes in de saus. Schep de saus met een lepel ook over de flensjes heen. Doe de Grand Marnier in een soeplepel. Hou er een vlam bij zodat de drank in brand vliegt. Giet de brandende Grand Marnier over de flensjes met saus heen. Serveer de geflambeerde flensjes dan meteen op de borden met wat saus erover en een bol vanille-ijs. Eet smakelijk!  
Lees meer

Proeven met Mariska november 2018.

zo 25 november 2018
Henri Bloem Arnhem
Mariska’s proefpakket voor november.  Tijd voor stevige kost, en dat vraagt dan ook om stevige wijnen. Daarom deze maand alleen maar rood. Passend bij het weer en het jaargetijde. De boerenkool komt weer op tafel, en heerlijke stoofpotten smaken nu ook beter. Smaak is persoonlijk, maar ook wel afhankelijk van het seizoen. ‘s Zomers zin in salade, en ‘s winters in wat krachtigs. Smaak heeft alles te maken met proeven maar hoe proef je nu eigenlijk goed en wat proef je nu precies? Daarom: meer over proeven! Smaak en proeven.  Het lastigste aan proeven is je persoonlijke smaak. Want lekker of niet lekker moet je even aan de kant zetten. Proeven is een samenspel tussen je zintuigen en hersenen. Oren spelen een kleine rol, want wat anderen zeggen over de wijn kan je beïnvloeden. Maar voor de werkelijke analyse van wijn zijn de neus en mond de belangrijkste spelers. Je neus neemt geurstoffen waar, maar ook afwijkende tonen. Je mond neemt met smaakpapillen de smaak waar. Lang heeft men gedacht dat de tong smaakzones heeft maar dat is inmiddels achterhaald. Je proeft als het ware met je hele mondholte, daarom is het voor proeven ook erg belangrijk om de wijn door je hele mond te laten gaan.  Je ogen doen ook mee, want is een wijn stil of mousserend enz.?  Proeven in 5 stappen: 1. Kijken: stil/mousse, kleur en intensiteit, helder/depot, dun/dik.         2. Ruiken: neus in het glas, eerste indruk is het belangrijkst, pas bij de tweede “snuif” de wijn walsen. Ruik over de avond wat vaker aan je glas, want complexere wijnen kunnen door zuurstof veranderen en zich ontwikkelen. 3. Proeven: slok nemen in de mond, goed verspreiden en neem de tijd. Zuig tijdens het laten rollen van de wijn ook wat lucht naar binnen (slurpen) zodat de aroma’s via de mondholte de neuspapillen kunnen bereiken. Behalve de smaak (zuur/zoet/ bitter) kan de wijn een zacht, stroef of strak gevoel achterlaten in de mond. 4. Uitspugen. Uitgeproefd? Dan uitspugen of doorslikken. Serieus proeven is uitspugen, maar deze wijnen zijn er natuurlijk om gewoon lekker gedronken te worden! 5. Conclusie: Is de wijn in balans, lengte van afdronk, intensiteit, complexiteit, enz. Iedere wijn heeft door zijn herkomst, druif en klimaat een andere smaak. Voor dit pakket heb ik wijnen uitgekozen waar je de druif die er (het meeste) in zit duidelijk zou moeten kunnen herkennen. De smaakomschrijving die ik geef is dan ook typisch voor die druif/blend. Veel proefplezier weer, en ik hoor graag wat jullie er van vonden! Mariska     Proefnotities wijnen november 2018:  Spada, Valpolicella Classico (Italië, Veneto) Druiven: Corvina, Rondinella.  Sappige Wijn. Geen tannine, wel aanwezige zuren. Kers en vers rood fruit in de smaak. Licht van kleur. Bij voorkeur licht gekoeld drinken. Lekker bij zelfgemaakte pizza met veel tomaat, mozzarella en basilicum.   Alain Brumont (Frankrijk, Côtes de Gascogne, IGP)  Druiven: Merlot, Tannat. 2 smaken, een top match. Sappig rood fruit en zachtheid door de Merlot, stevigheid, kruiden en een beetje bite door de Tannat. Lekker bij boerenkool- stamppot met de lekkerste rookworst van Arnhem (van Putman natuurlijk).   Domaine Santa Duc, Les Quatre Terres (Frankrijk, Côtes du Rhône)  *Mariska's Favo! Druiven; Grenache, Syrah, Mourvèdre, Carignan. De druiven waaruit deze wijn is gemaakt komen van wijngaarden uit vier gemeenten: Vacqueyras, Roaix, Séguret en Rasteau. Vandaar de naam 'Quatre Terres'.Complex in geur, maar typisch Rhône stijl. Donker braam, kruiden (laurier), beetje vanille in de smaak. Rijpe kers, zwarte bessen in de smaak. Lange afdronk. Lekker bij alles met lam en Provençaalse kruiden.   Killibinbin, Secrets 2013 (Australië, Langhorne Creek) Druiven: Cabernet Sauvignon, Shiraz, Malbec. C.S heeft het grootste aandeel en dat proef je: duidelijk cassis tonen, zwarte bes. Wordt wat ronder door de Malbec en heeft kruidigheid door de Shiraz. Zachte wijn, is gerijpt op tank met wat hout invloeden. Daardoor laag in de tannine maar wel stevig van smaak. Lekker bij winter BBQ! Karbonaadjes van de grill met een bieten stamp.   Schola Sarmenti, Critera (Italië, Puglia)  Druif: Primitivo. Zondoorstoofd fruit, lichte koffie mokkatonen in de geur. Weinig tot geen tannine, licht zoetje in de afdronk. Stevige wijn, maar zacht. Een smaak die iedereen wel kan waarderen. Lekker bij gestoofde runderlappen met kruidkoek en rode wijn. Met daarbij een stamppotje van zoete aardappel.   Finca Athus (Spanje, Rioja)  Druiven: Tempranillo, Mazuelo. Robijn rood, licht vanille tonen in geur en smaak maar redelijk ingetogen door het gebruik van Frans eiken (elegantere stijl dan Amerikaans eiken), kers en braam duidelijk te proeven in de smaak, ook wel wat laurier. Lange afdronk. Lekker bij een borrelplank met vettige Iberico ham en stevige kaasjes. Prijs de hele maand november 2018: € 53,95.          
Lees meer