Submenu

Blog

Südtirol, dat ligt toch in Oostenrijk?

di 4 september 2018
Henri Bloem Apeldoorn
Südtirol… dat ligt toch in Oostenrijk? Sinds een aantal weken ben ik weer terug uit het prachtige wijnbouwgebied Südtirol. Bij het horen van Südtirol denken veel mensen direct aan Oostenrijk. Maar hoewel het grenst aan Oostenrijk ligt dit (wijn)gebied toch echt in Italië. Veel mensen zullen er doorheen zijn gereden op weg naar hun vakantiebestemming, bijvoorbeeld naar het Gardameer. Wanneer je namelijk via de Brennerpas Italië binnenrijdt, betreed je het machtige Dolomietenlandschap van Südtirol, op zijn Italiaans Alto Adige genoemd. Südtirol staat bekend om zijn prachtige skigebieden zoals Val Gardena, maar is daarnaast ook bekend om steden zoals Bolzano en Merano. Beide steden ademen nog de sfeer van vroeger uit. Er zijn veel speciaalzaken die gevestigd zitten in oude panden voorzien van de traditionele boogstructuur (Lauben). Ook zijn er veel leuke pleinen en marktjes. Vroeger behoorde Südtirol tot Oostenrijk/Hongarije en dat is te merken. Er zijn nog veel Oostenrijkse invloeden. Zo is er sprake van tweetaligheid en is de keuken zowel Oostenrijks als Italiaans georiënteerd.  Qua producten staat Südtirol bekend om zijn heerlijke Tiroler spek, zijn vele appelgaarden en… natuurlijk zijn prachtige wijnen. Het wijnbouwgebied omvat ongeveer 5000 hectare, hetgeen overeenkomt met slechts 0,7% van alle Italiaanse wijngaarden. Het aandeel witte druiven is 35%. Belangrijkste witte druivensoorten zijn de Weissburgunder (Pinot Bianco), Pinot Grigio,  Chardonnay, Sauvignon blanc en Gewürztraminer. Bij de blauwe druiven is de Vernatch nog steeds de belangrijkste druif. Vernatsch geeft lichte wijnen, die je iets gekoeld kunt drinken. Deze druif verliest echter steeds, meer terrein aan druiven zoals de Blauburgunder (Pinot Noir), Cabernet Sauvignon, Merlot en de inheemse Lagrein.  In tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland, waar Kellereien bekend staand om hun massa en mindere goede wijnen, kent Südtirol Kellereien die kwalitatief gezien tot de top van Südtirol, maar misschien ook wel tot de top van Italië behoren. Vele boeren bezitten in Südtirol maar kleine wijngaarden en leven daarnaast ook van de fruitteelt en het toerisme. Deze boeren kiezen er voor om in Coöperatieverband te werken en dus hun druiven te verkopen aan de Kellerei. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Kellereien dus een belangrijke rol spelen.  Enkele bekende namen zijn Kellerei Tramin, Kellerei Kaltern, Kellerei Kurtatsch en de topkellerei  Kellerei (Cantina) Terlan. Vele jaren geleden zijn wij begonnen met het importeren van de wijnen van Kellerei Terlan. Aanvankelijk kleinschalig, aangezien Südtirol nog een grote onbekende was. Inmiddels weten steeds meer mensen deze wijnen te  waarderen. De witte wijnen zoals de Sauvignon Blanc en de Pinot Grigio staan bekend om hun zeer zuivere, volle, mineralige smaak en combineren uitstekend met diverse visgerechten. Opvallend vond ik echter de Gewürztraminer, vanwege zijn mooie droge tonen in de afdronk. Een absolute topper is de Sauvignon “Quarz”… wat een explosie in de mond en wat een finale! Qua rood is de Lagrein een heerlijke fruitige, kruidige wijn voor alledag. De Lagrein Gries Riserva is met zijn krachtige donkere fruit al veel zwaarder.  Inmiddels is de vraag naar Südtiroler wijnen dusdanig groot dat we afgelopen vakantie op speurtocht zijn gegaan naar een nieuwe parel naast Terlan. Daarbij zijn we terecht gekomen bij Kellerei Kuratsch uit het gelijknamige dorpje. Een andere stijl dan Terlan: overwegend wat voller en dikker. Maar wat een fantastische wijnen. We verwachten deze wijnen binnenkort aan ons assortiment toe te voegen.  Tot slot kan ik iedereen adviseren om eens Südtirol te gaan ontdekken. Niet alleen qua wijn, maar ook als vakantiegebied. Je zult versteld staan van de prachtige omgeving, de heerlijke lekkernijen en de uitstekende kwaliteit van de wijnen. Dat wordt genieten!  Met vineuze groet, Sascha de Wilde , vinoloog
Lees meer

Rueda Wine Hotspot: Verdejo op de proeftafel.

za 1 september 2018
Henri Bloem Utrecht
  Tot en met 15 september 2018 doen wij mee met de verkiezing van de Rueda Wine Hotspot van Nederland. Deze twee weken staan in het teken van de streek Rueda en zijn prachtige Verdejo-wijnen.   Zaterdag 8 september: Kom, proef en beleef Verdejo wijnen uit Rueda!! De hele dag hebben wij wijnen uit de Rueda op de proeftafel staan. En dat niet alleen. We hebben daarnaast ook nog leuke acties, zoals:  Bij aankoop van een fles Rueda wijn maakt u kans op een proeverij voor 8 personen; Bij aankoop van 6 flessen Rueda (mag ook gesorteerd) ontvangt u 10% korting; Onder de Rueda kopers zaterdag verloten wij een magnum Bodegas Mocèb t.w.v. € 18,95 Wij zien u graag komend weekend in onze Rueda Wine Hotspot!!   Deze actie geldt uitsluitend bij Henri Bloem Utrecht   Tot ziens in onze winkel!  Met vriendelijke groet, Inno, Edwin, Joke en Jules Adriaen van Ostadelaan 12 | 3583 AJ UTRECHT | T: 030-2331142 utrecht@henribloem.nl | www.henribloem.nl  Agenda najaar 2018 Zaterdag 15 september, Spätburgunder Special Samstag (Pinot Noir dus) van Julia Bertram (Ahr, Duitsland) en Benedikt Baltes (Franken, Duitsland) Dinsdag 25 september, Proeverij met Jason Cane van Kilikanoon uit Australië van 16:00 tot 21:00 uur Zaterdag 27 oktober, Bruisende Cava proeverij met Bujonis Zaterdag 3 november, Argiano Brunello di Montalcino Zaterdag 3 november, Leitz met riesling uit de Rheingau Zondag 11 november, Najaarsproeverij in de Nicolaikerk Zaterdag 15 december, Champagne event met wijnschrijver Gert Crum
Lees meer

De Martino, Chileense vernieuwing

di 28 augustus 2018
Henri Bloem
Familiebedrijf De Martino is koploper in Chili als het gaat om het produceren van prijswinnende wijnen, het combineren van traditie met moderne technologie én het zorgen voor een beter milieu. Deze grootste Chileense producent van biologische wijnen is sinds 2009 zelfs volledig CO2-neutraal! Onder het motto Reinventing Chile worden nieuwe wegen gezocht om het karakter van het land zo puur mogelijk tot uiting te brengen in uitgebalanceerde wijnen. CO2-neutrale wijn Slechts 6 wijnhuizen ter wereld mogen zich CO2-neutraal noemen en De Martino is er één van. Klinkt indrukwekkend, maar wat betekent het eigenlijk? Naast biologische teelt wordt alle CO2-uitstoot van het wijnhuis volledig gecompenseerd door CO2-verlagende maatregelen, zoals water- en energiebesparing, productieafval composteren en zo min mogelijk gebruik maken van chemicaliën. Ook de wijnflessen, etiketten en dozen worden gemaakt van gerecycled materiaal. Fantastische kwaliteit voor een geweldige prijs Chileense wijnen zijn momenteel niet meer weg te denken uit het wijnassortiment. Deze opmars startte zo’n 15 a 20 jaar geleden, toen een aantal grote Chileense wijnhuizen Europa aandeden. De wijnkenners waren diep onder de indruk. Wat een fantastische kwaliteit voor een geweldige prijs. Niet veel later stonden de Chileense wijnen in de schappen van menig wijnwinkel. Inmiddels is het assortiment aan Chileense wijnen in Nederland zeer breed te noemen. Variërend van een droge sauvignon blanc en een tropische chardonnay tot een krachtige syrah.   Het klimaat in Chili is zeer geschikt voor alle soorten fruit en dus ook voor wijnbouw. Droge zomers met mediterrane temperaturen en ’s nachts genoeg afkoeling door koele briezen uit het Andes gebergte geven het fruit een zeer intense en rijpe smaak. Het rijpe fruit komt duidelijk terug in het karakter van de Chileense wijnen. De belangrijkste wijnbouwgebieden liggen in het midden van Chili, vooral ten noorden en zuiden van de hoofdstad Santiago. Het bekendste wijngebied is Maipo Valley. De Martino  Bij Henri Bloem kunt u terecht voor de Chileense wijnen van De Martino. Dit wijngoed vindt zijn oorsprong zo’n 75 jaar geleden toen de jonge Italiaan Pietro De Martino Pascualone naar Chili ging om een wijnbedrijf te beginnen. In het dorp Isla de Maipo in de Maipo Valley trof hij een perfect klimaat en bodem aan. Nu na drie generaties is De Martino een familiewijngoed van ruim 300 ha, aangeplant met onder andere cabernet sauvignon, merlot, carmenère, sauvignon blanc en chardonnay. In de afgelopen jaren is De Martino overigens al enkele keren uitgeroepen tot  Chileens wijnmaker van het jaar.  De wijnen van De Martino zijn geconcentreerd maar toch elegant door het delicate gebruik van nieuwe eikenhouten vaten. De grote kracht zit hem in het volle rijke fruit. De basis van De Martino wordt gevormd door een serie wijnen van één druivensoort. Voor wit zijn dat de sauvignon blanc en de chardonnay en voor rood met name de  carmenère en de cabernet sauvignon. Daarboven staat de Legado Reserva serie. Hiervoor worden rijpere druiven gebruikt en wordt over het algemeen een opvoeding van 12 maanden op eikenhouten vaten toegepast. Hierdoor ontstaan zeer geconcentreerde gastronomische wijnen. Als absolute topper, qua prijs kwaliteit, licht ik de Chardonnay Legado Reserva er uit. Deze Chardonnay is geen mond vol vanille, maar een wijn met lekker fruit, een goede frisheid en een gedoseerde houtrijping. Inmiddels is in Nederland ook de Single Vineyard range verkrijgbaar. Hiervan komen slechts 800 tot 1600 dozen op de markt. Deze wijnen geven het karakter van één unieke wijngaard weer. De top lijn van De Martino heeft als naam Gran Familia. Dit zijn de meest exclusieve wijnen en de trots van De Martino familie. De cabernet sauvignon en de carmenère komen van 40 jaar oude wijngaarden en rijpen 18 maanden in Franse eikenhouten vaten. De wijnen van De Martino Overzicht wijnen De Martino voor een volledig overzicht van de wijnen van De Martino
Lees meer

Groepsreis 2018: Bloem in de Languedoc.

wo 8 augustus 2018
Henri Bloem Arnhem
Groepsreis mei 2018: Bloem in de Languedoc. Naast alle reizen naar “wijnland” die we met elkaar maken, mogen we één keer per jaar op een soort schoolreisje en mag je je vriendje of vriendinnetje meenemen. Het is altijd aan het eind van de maand mei, want dan is het zo lekker weer in het zuidelijk deel van Europa en kan het hier in Nederland nog weleens een beetje wisselvallig zijn. Dit jaar verzamelden we ons zondagmorgen 27 mei 2018 op Schiphol en vlogen we rond het middaguur naar Montpellier voor een bliksembezoek van krap 48 uur aan de Languedoc. Altijd gezellig.  In Montpellier stond het busje voor ons klaar en daar gingen we. Eerste stop was in Pic Saint Loup bij Château des Mouchères. Een heel traditioneel Frans wijnbedrijf waar de boer letterlijk en figuurlijk met de voeten in de natte klei staat. Karakteristieke Franse wijn gemaakt van hoofdzakelijk syrah en grenache. Geen schmuck, gewoon eenvoudig en eerlijk. Na een groepsfoto, allemaal weer in de bus op weg naar…. Domaine Montrose, de producent van onze meest verkochte wijn, de rosé van Bernard en Olivier Coste. Alhoewel we elkaar diverse keren per jaar op allerlei beurzen tegenkomen, was het heel leuk weer eens op het domein zelf te zijn. We werden hartelijk ontvangen en hadden met elkaar een reuze gezellige avond in de tuin. De regen bleef gelukkig achterwege.  De volgende morgen vertrokken we naar een nieuwverworven wijngaard van de familie Coste in Faugères, nl. Château des Adouzes. De wijngaard is genoemd naar de boven het stadje gelegen ruïne. De heren Coste gaan zich hier helemaal richten op rode wijnen van de carignan onder de exotische naam Le Tigre.  Na een mooie wandeling naar de ruïne en een bezoek aan een eeuwenoude begraafplaats stond de bus weer klaar om ons naar Domaine Guy Moulinier te brengen. Zoon Stefan die tegenwoordig de scepter zwaait stond ons op te wachten en na een rondgang door dit moderne, strakke en schone bedrijf en een proeverij van de laatste jaargangen, werden de uitgenodigd voor een heerlijke lunch. Als afsluiter werd er een magnum Terrasses Grillées 2001 ontkurkt. Wat een plaatje…. De rode wijnen van Moulinier kunnen prachtig rijpen.  Alhoewel we al een vol etmaal in het zuiden van Frankrijk waren, hadden we de zon nog niet gezien, erger nog het kwam op weg naar Château de Lastours in Corbières met bakken uit de lucht… en we zouden gaan quad-rijden????  Lastours is een bezit van 1000 ha, waarvan 100 ha wijngaarden en 10 ha olijfbomen. Ook is hier een testbaan voor auto’s, o.a. voor de Parijs-Dakar ralley. Het quad-rijden ging niet door vanwege de ongelofelijke modderpoel (het is hier allemaal kleigrond), maar we gingen wel met een aantal 4WD’s de wijngaarden in en naar de hoogste delen en hadden daar een prachtig uitzicht. Château de Lastours is een hypermodern bedrijf waar nog veel groei in zit. We proefden hun nieuwe witte wijnen gemaakt van Vermentino en waren heel blij verrast.Behalve al het eerdergenoemde hebben ze hier ook een restaurant en een hotel, dus we hoefden niet ver weg. De laatste dag van onze reis was alweer aangebroken: bezoek aan Vincent Pugibet van Domaine La Colombette, de inspirerende en altijd vol nieuwe ideeën zittende wijnmaker uit de buurt van Bézier. Was hij niet een van de eersten die druppelirrigatie toepaste in de wijngaarden jaren geleden, gevolgd door het produceren van wijnen met een lager alcoholpercentage van 11,5% en later zelfs van 9%. Is hij niet degene die al jaren bezig is druiven te ontwikkelen die schimmelresistent zijn, de zogenaamde PIWI-wijnen. Een man die uren kan praten over datgene wat hem bezighoudt en dat is niet alleen goede wijnen maken, maar dat ook zo efficiënt en duurzaam mogelijk te doen. Over alles is hier nagedacht, niets gebeurt zomaar.  Hij nam ons mee de wijngaard in en vertelde over zijn speciale manier van machinaal snoeien, wat heel efficiënt en tijdbesparend werkt en waardoor er aan de stokken kleine trosjes met druiven ontstaan, die een gelijkmatiger kwaliteit hebben, dan hele grote trossen. Doordat de kwaliteit heel constant is, kan er ook machinaal geoogst worden.  Natuurlijk vertelde hij ook over zijn wijnen met een lager alcoholpercentage, wat gebeurt door omgekeerde osmose. Ik had het nog nooit begrepen, maar nu viel ineens het kwartje. Vincent maakt volwaardige wijn met alles erop en eraan, vervolgens perst hij de wijn door dit wonderapparaat en doordat de moleculen van water en alcohol kleiner zijn dan van de andere stoffen in de wijn, worden water en een deel alcohol gescheiden van de rest. Vervolgens distilleert hij deze vloeistof, vangt het water weer op en voegt dat weer bij de wijn. Voilà, een wijn met veel smaak, want alle smaakstoffen blijven behouden, maar minder alcohol.  En dan nog de PIWi (Pilzwiederstandsfähig) wijnen, waar hij al jaren mee bezig is. Verschillende druivenrassen worden gekruist, waardoor nieuwe rassen ontstaan. Een proces wat voordat je een wijn van een bepaalde nieuwe druif hebt minimaal 7 jaar duurt. Na al die jaren van experimenteren heeft hij nu een heerlijke nieuwe wijn ontwikkeld van de Souvignier Muscaris-druif. Heerlijke fris, fruitig met een zuivere smaak.  Na een informele lunch van heerlijke Franse specialiteiten werd het tijd om afscheid te nemen van de familie Pugibet en met de bus richting Montpellier te gaan. De zon was gelukkig wel inmiddels doorgekomen en daar mochten we nog even langer van genieten want onze vlucht naar Amsterdam was ernstig vertraagd door het noodweer in Nederland. Het klimaat is behoorlijk aan het veranderen, waar ook de boeren in het zuiden van Frankrijk zich zorgen over maakten. Zo nat als dit voorjaar hebben ze het zelden gezien en dat zal gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de druiven en de oogst later dit jaar.  Het waren weer twee fantastische dagen…. Ha, ha! Waar zal de reis volgend jaar heengaan?  Marja van Tooren Wijnkoperij Henri Bloem Arnhem
Lees meer

Bordeaux 2017, zeer kleine opbrengst, zeer elegante wijnen

vr 6 juli 2018
Henri Bloem
Traditiegetrouw reist Henri Bloem in april af naar Bordeaux om de primeurwijnen voor u te proeven en te waarderen. Tijdens deze reis selecteren wij de beste wijnen van het afgelopen oogstjaar, om een gevarieerd aanbod voor u samen te stellen met een optimale prijs-kwaliteitverhouding. Wij waren erg benieuwd naar de primeurwijnen van 2017, want wát een dramatisch oogstjaar was het geweest - de kleinste oogst in 50 jaar! Het weer Het jaar begon warm in februari en maart. Drie weken eerder dan normaal stonden de wijnstokken al in bloei. April-doet-wat-hij-wil kende extreem warme dagen, maar ook twee dagen extreme vorst. Als sneeuw voor de zon was de eerste bloesem door nachtvorst verdwenen en grauwe wijngaarden deden de producenten wanhopen. De wijnstokken waren op veel plekken helemaal verdord, en vooral de jonge stokken hebben nog te ondiepe wortels om zich in zo’n situatie goed te kunnen herstellen. Sinds 1991 was het vooruitzicht niet zó treurig geweest. Niet alle wijngaarden werden even hard getroffen; de grindbodem, en het warmere klimaat langs de rivier Garonne, beschermde de wijngaarden van Saint-Julien, Pauillac en Saint-Estèphe, en delen van Margaux, Pomerol en Saint-Émilion tegen de ergste schade. De zomer was erg droog en bewolkt, waardoor de smaakconcentratie in de druiven zich minder goed kon ontwikkelen. Als klap op de vuurpijl viel eind augustus nog zware hagel, gevolgd door een koele, natte septembermaand. De oogst Wijnstokken die niet of nauwelijks getroffen waren door de vorst hadden door de warme start van het seizoen al vroeg voldoende rijpheid, waardoor zij vóór de septemberregens geoogst konden worden. Veel producenten moesten echter genoegen nemen met het beetje gezonde fruit dat nog over was na de vorst en hagel. Vorstschade betekent ongelijkmatige rijping en minder opbrengst. Producenten gaan heel verschillend om met deze uitdaging. Wijnstokken die aangetast zijn door de vorst vormen nieuwe scheuten. Die ‘2e keus’ komt wel tot ontwikkeling en gaat druiven vormen, maar komt zo’n 3 weker later dan de niet aangetaste stokken tot ontwikkeling. Er wordt dan gesproken van een ‘eerste’ en een ‘tweede’ generatie fruit. Sommige producenten gebruiken alleen de eerste generatie fruit, andere beide. Een mooi voorbeeld hiervan is Stefan von  Neipperg, eigenaar van onder andere Château Canon la Gaffelière en La Mondotte, die toch bijzonder mooie wijnen heeft gemaakt. Samenvattend was het is een kleine, maar over het algemeen kwalitatief goede oogst. Tussen 2014 en 2015 in. De wijnen Gelukkig zijn er ondanks de barre weersomstandigheden zeer fraaie wijnen geproduceerd. De beste wijnen zullen zelfs van betere kwaliteit zijn dan de jaargangen 2011 t/m 2014! Wij proefden in 4 dagen ruim 500 wijnen en kwamen tot de volgende conclusies. De beste rode wijnen kenmerken zich door levendig rood fruit, frisheid en rankheid. 2017 is daarmee een jaargang die snel op dronk zal zijn. Ook de witte wijnen zijn zeer elegant, en met een overheersend aandeel Sauvignon Blanc bevatten ze voldoende zuren. De mindere wijnen missen hier en daar wel wat vetheid en structuur. In Sauternes had bijna al het fruit dit jaar botrytis, waardoor een zeer hoge concentratie suiker in de druiven ontstond. Onderscheidend zijn de producenten die de balans wisten te bewaren tussen deze rijke zoetheid en frisse zuren. Reserveer uw Bordeaux-wijnen direct online
Lees meer

De wijn van de toekomst

zo 1 juli 2018
Henri Bloem
Domaine La Colombette uit de Languedoc is inmiddels een oude bekende bij Henri Bloem. Vorige maand nog brachten wij vader en zoon Pugibet een bezoek en waren zoals gewoonlijk erg onder de indruk van deze bevlogen en visionaire wijnmakers. Vader François houdt een oogje in het zeil vanuit de wijngaarden - alleen zijn bebaarde gezicht steekt boven de begroeiing uit – terwijl zoon Vincent even enthousiast als altijd vertelt over de nieuwe ontwikkelingen binnen het bedrijf. Vincent is een gedreven wijnmaker, die nu al de wijn van de toekomst maakt. Toch blijft hij zeer bescheiden, zachtjes pratend, doch veel zeggend. Het is hier geen chique bedoening; alle verdiensten worden direct geïnvesteerd in onderzoek naar nieuwe mogelijkheden. Daarmee hebben de Pugibets zich altijd al weten te onderscheiden. Zo zijn zij er in geslaagd het alcoholpercentage van hun wijnen naar beneden te brengen - zonder aan smaak in te boeten - door de moleculaire methode van omgekeerde osmose toe te passen. Hun onderzoek naar minder alcohol, ziekteresistente druivenstokken, irrigatietechnieken, alternatieve groeiwijzen voor druivenstokken en vernieuwingen op gebied van verpakkingen zijn nog volop gaande. Ooit zal het de Pugibets lukken om hun wijnen als Appellations Controlées te mogen produceren en verkopen. Om het gebruik van kopersulfaat en sulfiet in de wijngaard tegen te gaan, is Colombette al een kleine 20 jaar bezig om druivenvariëteiten te ontwikkelen die resistent zijn tegen ziektes. En dat dit ze gelukt is bewijzen ze met deze wijn van de oorspronkelijk Duitse druivenrassen Souvignier Gris en Muscaris, die geen pesticiden nodig hebben. De wijn heeft geen toevoegingen en daarnaast een laag alcoholgehalte van 11,5%. Super-bio dus!   In de warmte van het nest Een nieuw succes voor Colombette kwam een aantal jaren geleden met een nieuw druivenras - dat 15 jaar van hun geduld had gevergd - dat resistent is tegen schimmelziekten: Cal06-04. De naam doet weinig romantisch aan. Met de erfenis van deze druif zit het echter wel goed; de Cal06-04 is een nazaat van de Sauvignon Blanc en de Riesling. Met zulk bloed kan het eigenlijk niet mis gaan! De Pugibets hebben patent aangevraagd voor deze druif, die de basis van deze heerlijke witte Au Creux du Nid (‘in de holte van het nest’) en niet voor niets bekroond is met de International PIWI Wine Award. Zoals La Colombette het treffend stelt: deze wijn is meer dan organisch; deze wijn is orgastisch! Tegenwoordig gaat de voortplanting van wijnstokken niet meer op natuurlijke wijze, maar is deze door enting en stekken bijna klinisch geworden. Dit biedt de plant echter niet de ruimte om mee te groeien met zijn omgeving. Daarom willen de Pugibets terug naar de natuurlijke ‘seksuele’ voortplanting. Zij kiezen de beste ouders voor hun nakomelingen, die zowel schimmelresistent zijn als een hoog smaakgehalte hebben, en laten de natuur de rest doen. En tja, dan ben je zo 15 jaar verder. Visionaire wijnmakers PIWI Vincent en François Pugibet willen af van het gebruik van pesticiden. Naast een biologische teelt onderzoeken deze visionaire wijnmakers al bijna 20 jaar naar nieuwe druivenrassen die schimmelbestendig zijn (ook wel PIWI, i.e. pilzwiderstandsfähig). Op zo’n 20 hectare experimenteren zij met tientallen nieuwe rassen en kruisingen. Opmerkelijk, want in Frankrijk worden die nog niet erg toegejuicht. De Franse autoriteiten erkennen de rassen nog niet als basis voor een Appellation Contrôlée en verstrekken geen subsidies voor de aanplant van deze rassen. Ze willen met dit initiatief ook andere producenten van dienst zijn, die vanwege landelijke milieuafspraken hun gebruik van bestrijdingsmiddelen op korte termijn met 50% moeten beperken. Met nieuwe druivenrassen als cal06-04 zou een reductie van 80 tot 100% gerealiseerd kunnen worden. Hoewel de Pugibets weten dat hun project er een is van de lange adem en er meer dan tien jaar nodig is voor de ontwikkeling van een optimaal presterend ras, geloven ze dat producenten in de Languedoc open staan voor een eventuele overstap naar nieuwe resistente rassen.
Lees meer