Submenu

Blog

Groepsreis 2019: Henri Bloem in Rioja

wo 5 juni 2019
Henri Bloem Arnhem
  Eén keer per jaar organiseren wij een reisje naar een wijngebied in Europa waarbij gezelligheid een belangrijk onderdeel is. Dit jaar gingen we richting Spanje en op zondag 2 juni vlogen we ’s morgens vroeg vanaf Schiphol naar Bilbao om daar in de bus te stappen en koers te zetten naar het uiterst gezellige Logroño. Onze eerste stop is bij Bodegas Valdemar in Rioja Alavesa. Het wijngebied La Rioja ligt met een lengte van ca. 120 km aan beide oevers van de Ebro en eigenlijk ontleent het zijn naam aan een zijrivier, de Rio Oja. Rioja Alavesa is het meest noordelijke en centrale deel van Rioja.   Omdat we toch een tijdje in de bus moeten zitten voordat we op de plaats van bestemming zijn heeft Valdemar een picknicklunch voor ons geregeld die we gezellig met elkaar op een parkeerplaats nuttigen. Natuurlijk zit daar wijn bij en wel de nieuwe tempranillo van dit huis en een heerlijk frisse rosé. Goede start van een mooie reis. We checken in in Hotel Bracos in Logroño en hebben nog even een uurtje om rond te lopen en een biertje te pakken op een terrasje.  Bodegas Valdemar  Om 17.00 uur staat de bus weer klaar om ons naar Bodegas Valdemar te brengen, een keurig middelgroot wijnbedrijf, waar we hartelijk begroet worden door Roberto Olonso, de exportmanager. Alles ziet er spik en span uit en de hoeveelheid wijn die hier opgeslagen ligt is immens. Hij vertelt enthousiast over dit familie-bedrijf waar al sinds 1889 wijn gemaakt wordt en waar nu de 5egeneratie aan het roer staat. Die overigens de eerste stappen richting Amerika gezet hebben (Washington State) en daar sinds vorig jaar Valdemar Estate opgezet hebben en wijn gaan produceren. Maar even terug naar de bakermat. Rioja is natuurlijk de oudste DOC appellatie van Spanje en Valdemar heeft een aantal noviteiten op zijn naam staan. Zo waren zij in 1988 de eerste om een houtgelagerde witte Rioja te maken van Viura in Alto Cantabria en sinds 2005 wordt daar voor het eerst op grote schaal witte tempranillo aangeplant, nadat deze ooit spontaan is ontstaan door een mutatie van de tempranillo druif. Zeer verhelderend is het verhaal wat Roberto vertelt over de rijping van wijn in houten vaten. In Rioja zijn bepaalde wetten over de minimum termijn van deze houtrijping, nl. voor een crianza is dat minimaal 1 jaar hout en 1 jaar op fles, reserva minimaal 1 jaar hout, 2 jaar op fles en een gran reserva 2 jaar hout en 3 jaar fles. Voor wijnen van voor het oogstjaar 2009 geldt niet de bepaling hoe nieuw of oud vaten moeten zijn. Er is een levendige handel in gebruikte vaten die voor een schijntje van de prijs worden doorverkocht (een nieuw vat kost al gauw zo’n 800 euro) Je moet je dus bij aankoop van sterk afgeprijsde oude reservas en gran reservas afvragen in welke vaten die gelagerd zijn geweest en wat de kwaliteit van deze wijnen is.  Na dit uitgebreide en inspirerende verhaal en proeverij is het tijd voor een apéritief op het terras (het is inmiddels na achten en onze Hollandse magen beginnen te knorren). We krijgen heerlijke gegaarde boterzachte rode paprika met olijfolie en knoflook en gaan naar binnen om te genieten van een uitstekend diner.   We nemen afscheid van Roberto, stappen weer in de bus en rijden terug naar Logroño waar we nog even met een aantal een biertje pakken in één van de gezellige nauwe straatjes daar.     Maandag 3 juni 2019 (Logroño)   Bodegas Aragonesas, oftewel Coto de Hayas  Na een stevig ontbijt (de lunch is pas gepland om 14.45 uur) stappen we weer in de bus en gaan op weg richting Campo de Borja in de provincie Aragon. Naarmate we verder naar het zuiden rijden wordt het steeds stiller op de weg en steeds dorrer. De producent die we hier bezoeken is Bodegas Aragonesas in Fuendejalon, bij ons beter bekend als Coto de Hayas, wat overigens “de grens van de beukenboom” betekent, vandaar al die boompjes op het etiket. Terwijl Rioja gedomineerd wordt door de tempranillo druif is het in de hitte van de vlakte van Aragon de garnacha die het beste tot zijn recht komt. De 3700 ha wijngaard zijn dan ook hoofdzakelijk aangeplant met deze druivensoort, waarvan sommige stokken 100 jaar oud zijn. De boeren die deze wijngaarden bewerken worden begeleid door de wijnmakers om het beste uit hun wijngaard te halen. Uit het verhaal wat David, de exportmanager, vertelt, proeven we een beetje dat het niet altijd even makkelijk is om alle boeren gelijkelijk te motiveren. Met name de oude wijngaarden willen ze graag behouden, maar de boeren vinden dat vaak te zwaar werk, ook omdat alle stokken vrij laag bij de grond staan. In dat geval worden stukken wijngaard van de boeren gehuurd en bewerken ze die wijngaarden zelf.   Na een korte rondleiding staat er een uitstekend verzorgde proeverij voor ons klaar, waarbij we wederom constateren dat de kwaliteit van de rode wijnen van Coto de Hayas uitstekend is en eigenlijk helemaal bij Henri Bloem past, nl. uitstekende wijnen voor de liefhebber tegen een zeer aantrekkelijke prijs. Alle rode wijnen van hoofdzakelijk Garnacha blinken uit door hun fruit en dikke sap. We werden hier helemaal vrolijk van. Tussen het kletsen door kwamen we er ook nog even achter dat de Reserva die Cierzo heet, de naam is van de frisse, droge wind die hier altijd waait. Bodegas Esteban Martin, oftewel Marquès de Alfamen  De klokt tikt door en we gaan naar onze volgende bestemming: het plaatsje Alfamen, nog een stuk zuidelijker, in de DOP Cariñena. Het landschap wordt nog stiller, dorrer en de plaatsjes die we passeren zien er zeker niet erg rijk uit. Bij Bodegas Esteban Martin worden we allerhartelijkst begroet door een oude bekende, nl. Eva Roy die vorig jaar in november onze gast was op onze najaarsproeverij. We lopen een beetje achter op schema, het is inmiddels bijna half 3, en Eva snapt dat we eigenlijk wel een beetje honger beginnen te krijgen, na het ontbijt om 8.00 uur vanmorgen. Zij stelt dus voor om eerst maar eens samen lekker te lunchen en tijdens de lunch de wijnen die bij ons bekend zijn onder de naam Marques de Alfamen te proeven. Geen slecht idee. Naast de ons bekende wijnen proeven we ook nog de nieuwe Niño. We worden verrast met een stevige lunch. Bodegas Esteban Martin is een jong familiebedrijf. Ze bestaan als wijnhuis pas 15 jaar en bezitten naast granen, tomaten, kippenboerderijen en een transportbedrijf ca. 200 ha wijngaard allemaal in eigen beheer. We hebben dit wijnhuis nog niet zo lang in ons assortiment, maar zijn er wel heel blij mee. Prima wijnen voor een prima prijs.   We lopen naar de wijngaard aan de overkant. Pfff wat is het hier al heet en het is pas begin juni, kan je nagaan hoe hoog de temperaturen in juli/augustus zijn. Je voelt het ook aan de bladeren van de druivenstokken, die zijn veel dikker dan we elders gevonden hebben. Het lijken wel vetplanten en dat is ook wel nodig om niet in de hete zon te verbranden. We maken een gezellige groepsfoto en stappen in de bus richting Zaragoza waar we vannacht slapen. Eva komt om 8.00 uur ’s avonds naar ons toe en laat ons een stukje Zaragoza zien met o.a. de prachtige basiliek, op het Vaticaan na de grootste in de wereld. We zijn nog net op tijd om naar binnen te glippen en een indruk te krijgen van dit kolossale gebouw. Eva neemt ons mee naar een tapas bar die helemaal in het teken staat van de stierengevechten. Allemaal foto’s van toreadors aan de wanden en een groot beeldscherm waarop de stierengevechten worden uitgezonden. Dit wordt niet door iedereen van ons gewaardeerd. Eva heeft nog iets voor ons in petto en we lopen binnen bij La Lobera de Martin waar allerlei lekkernijen op tafel verschijnen en we met elkaar een heel gezellige avond hebben, waar Eva naar hartelust aan mee doet. Het is middernacht als we dit restaurant verlaten en enkele van ons nemen afscheid en gaan terug naar het hotel maar Eva wil nog wel dansen dus we zoeken nog een gezellige kroeg op, maar het is uiteindelijk toch maandagavond, dus helemaal uitgestorven. Wij drinken met elkaar nog een glas cava en dan is het toch echt tijd om het hotel op te zoeken, want morgen worden we om 7.30 uur aan het ontbijt verwacht. Welterusten. MARQUES DE MURRIETA   De laatste dag van onze groepsreis “Bloem in Spanje” is aangebroken. We zitten nog een beetje vol van al het eten van de vorige dag en doen het rustig aan. Een beetje fruit, een yoghurtje en een kop koffie en hup de bus in. We gaan terug richting Logroño waar we om 10.30 uur verwacht worden bij Marqués de Murrieta. Op de dag af 5 jaar geleden was ik ook hier samen met collega’s van Henri Bloem Amersfoort. Wat een feest om weer terug te zijn. De exportmanager Borja Larocca die ook aanwezig was op onze voorjaarsproeverij komt ons tegemoet. We hebben hier de tijd tot 14.00 uur want om 16.00 uur moeten we weer op het vliegveld van Bilbao zijn voor ons terugreis naar Nederland. Dat lijkt dus een hele tijd, maar dat loopt even iets anders. Maar laat ik niet op de zaken vooruit lopen.   We worden opgewacht door Miriam die al 20 jaar bij Murrieta werkt en zelf uit een wijnboerenfamilie komt. Ze vertelt met heel veel enthousiasme over alles waar Murrieta voor staat. Alles wordt hier in het werk gesteld om topwijnen te maken. Alles wordt gemonitord, van de vochtigheidsgraad in de grond, tot de sapstromen in de stokken, tot de bladintensiteit per stok. Je kunt het zo gek niet bedenken. Toen ik 5 jaar geleden hier voor het eerst kwam was de renovatie van het hoofdgebouw net klaar en werd het in november van dat jaar geopend door de Spaanse koning (Ik was er dus eerder dan de Spaanse koning). Inmiddels zijn ze alweer allerlei andere gebouwen aan het neerzetten om de opslag van de wijnen te vergroten en logistiek beter te kunnen begeleiden. Uiteindelijk liggen hier meer dan 4 miljoen flessen opgeslagen, omdat hier niets minder gemaakt wordt dan wijnen het de classificatie reserva wat betekent dat ze minimaal 1 jaar in vaten liggen en vervolgens nog eens 2 jaar op fles. Bij Murrieta verschilt dit per jaar en is de termijn vaak veel langer.   Marquès de Murrieta bezit 300 ha eigen wijngaarden, waarvan de belangrijkste de La Plana is waar de druiven voor de Castillo Ygay aangeplant staan. Ygay wordt alleen in de beste jaren gereleased en dat is sinds 1877 slechts 53 keer gebeurd, waarvan de laatste de 2009 is. Op korte termijn zal de 2010 op de markt komen. Het bijzondere van de La Plana wijngaard is dat in het midden van die wijngaard 6 ha viura aangeplant staat tussen de tempranillo. Hoe dat precies gekomen is weet blijkbaar niemand, maar het verhaal gaat dat bij de aanplant van de stokken in 1945 iemand expres of per ongeluk deze witte druiven hier gezet heeft. En laat dit stukje wijngaard nu de mooiste witte wijnen produceren, zoals de met 100 Parker punten bekroonde Castillo Ygay blanco 1986 die recentelijk op de markt gekomen is. Ook de prachtige Capellanìa blanco wordt geboren in deze wijngaard. Tijdens de buitengewone lunch die ons aangeboden werd, kregen we dit allemaal te proeven (niet de 1986 Ygay blanco natuurlijk), maar wel de Castillo Ygay Gran Reserva Especial 2009 die toch voor € 96,50 bij ons in de winkel ligt. Wat een feest.   Ondanks dat ze voor de top gaan, is hun drijfveer om de “gewone” Murrieta Reserva voor iedereen toegankelijk te houden, zowel in smaak als in prijs. De wijn moet vriendelijk, elegant zijn, om van te genieten en binnen een prijs zodat een wijnliefhebber op een mooi moment van deze wijn kan genieten, want dat is het allerbelangrijkste.   Omdat er wat misverstand was over het tijdstip waarop we het vliegtuig moesten halen, moesten we eigenlijk veel te gehaast vertrekken, zonder echt van het dessert te kunnen genieten. Toen ik Borja een berichtje stuurde om hem te bedanken en dat we het jammer vonden dat we zo zonder dessert weg moesten, appte hij terug: “we finished your dessert, don’t worry”.   Dat is zo prettig van deze groep mensen die samen tot in de perfectie werken om een prachtig product te promoten. Ze doen dat met zoveel passie en enthousiasme, zonder poeha.   Weer terug in Nederland kijken we terug op een paar geweldige dagen in La Rioja met mooie wijnen, interessante verhalen en gezellige collega’s. Waar zullen we volgend jaar eens naar toe gaan?   Marja van Tooren Wijnkoperij Henri Bloem Arnhem 5 juni 2019                    
Lees meer

Proeven met Mariska juni 2019: BBQ en wijn!

za 1 juni 2019
Henri Bloem Arnhem
De mogelijkheden zijn eindeloos wat er allemaal op de grill kan. Zowel met kolen als op gas, snel bakken of langzaam garen. Maar wat voor wijn drink je nu bij BBQ? Een wijn moet niet te complex zijn, en bij veel smaken kunnen passen dus redelijk uitgesproken zijn in geur en smaak. Hier 3 wijnen die bij veel gerechten kunnen, maar om het makkelijker te maken (en leuker) doe ik er per wijn een recept bij.   Weingut Lotz, Schieferstein Riesling, Moezel, Duitsland. Door het klimaat (koel) en door de bodem (vooral leisteen), is dit een frisse droge sprankelende riesling met een hoog doordrink gehalte. In de geur appel en licht kruidig, in de mond fris, licht en rijpe appel. Lekker bij salade van gegrilde groene asperges met brie, walnoten en honing. Doordat Riesling altijd wel wat restzoet heeft, matcht dat fijn bij de honing.   Weingut Prechtl Symphonie rosé, Weinviertel, Oostenrijk.   Blend van Zweigelt en Blaufränkisch. Een elegante rosé, uitsluitend opgevoed op RVS, van de typische Oostenrijkse druiven uit het noord-oosten van Oostenrijk. In de geur rijpe aardbei en iets van laurier, in de mond fris maar toch wel romig en veel smaak. Een samenspel van kers en aardbei met een lange afdronk. Lekker bij zalmforel gevuld met venkel en citroen, ingerold in aluminiumfolie.   Vinhas de Pegões, Syrah, Setúbal, Portugal   Het klimaat is gematigd mediterraan, met wat invloeden vanuit de oceaan en de nabij gelegen rivieren. Veel zand in de bodem met hier en daar wat kalk. Syrah is geen typische Portugese druif, maar doet het goed onder deze omstandigheden. Met 4 maanden houtlagering en daarna nog 4 maanden op fles rijping is dit een wat vollere rode wijn zonder hard te zijn door de tannines. In geur warm en kruidig. in de mond zacht, soepel maar door de kruidigheid een lekkere pittige afdronk. Lekker bij gemarineerde lamskotelet en gepofte aardappel met tzatziki.   Recepten: Salade van gegrilde groene asperges 500 gr groene aspergesolijfoliegrof gemalen peper en zout150 gram milde zachte briehandje geroosterde walnoteneetlepel honing Hoe doe je het? BBQ voorverwarmen. Asperges in een schaal met olijfolie, zout en peper husselen. ca. 5 à 8 min grillen, veel draaien. Zodra je in het harde stuk kunt prikken met een scherp mes, zijn ze goed. Asperges op een bord, brie in plakjes er over heen, noten verdelen en honing in sliertjes er over heen schenken. Voor de lekker nog wat olijfolie toevoegen. Vers stokbrood erbij, eet smakelijk!   Zalmforel in folie hele zalmforel (als je niet van een hele vis houdt, kun je ook zalmfilet gebruiken)per persoon 1 vis, apart in de folievenkel knol, met venkel sprieten eraan1 citroenpeper en zoutroomboter, klontje per visolijfoliealuminiumfolie Voor de dressing: 300 ml olijfolie, gemengde italiaanse kruiden, peper en zout. Doe dit alles in je blender (met de staafmixer kan dat ook) totdat je een smeuïge massa hebt. Is het niet vloeibaar genoeg, voeg nog wat olie toe. Als je wat pittiger wilt, voeg dan een teentje knoflook toe. Hoe doe je het? BBQ voorverwarmen. Zalm goed schoon spoelen en droog deppen met keukenrol. Venkel in dunne plakjes snijden, citroen ook in plakjes. Smeer een ruim stuk folie in met olijfolie, leg wat plakjes citroen erop en daarop weer de vis. Vul de vis met de venkel, peper en zout klontje roomboter en een plakje citroen.  Vouw het pakketje goed dicht, zodat er geen vocht uit kan. Na ongeveer 15 à 20 min op de grill is de zalm gaar. Op een grote schaal opdienen met de kruidenolie erover heen. Lekker met een pasta salade met tomaat en basilicum! Als het nu geen BBQ-weer is, kan dit ook in de oven op 180 gr 20 minuten.   Gemarineerde lamskoteletten 3 lamskotelletjes p.p.2 teentjes knoflook1 flinke tak rozemarijn, fijn gehakt1 theelepel witte of zwarte peperkorrels3 takjes tijm en bosje oregano, fijn gehaktflinke scheut olijfolieflinke snuf grof zeezout Meng alle kruiden met de olijfolie, giet het over het vlees en laat dat even een uurtje intrekken. Maak ondertussen de BBQ aan, of als het regent, de grillpan voorverwarmen. Als de grill heet genoeg is, het vlees per kant 3 min bakken, daarna even laten rusten in zilverfolie. Lekker met gepofte aardappelen. Grote vastkokende aardappels in 2 lagen folie in de kolen leggen voor ongeveer 30 à 45  min, regelmatig keren. Met daarbij een simpele romige tzatziki dressing. Daarvoor nodig, Griekse yoghurt, 250 gram geraspte komkommer (vocht er uit drukken in een zeef), 2 tenen knoflook, peper en zout en verse fijngehakte peterselie (1 bosje) mengen en opdienen met de warme gepofte aardappel. Eet smakelijk! Wijnkoperij Henri Bloem – Amsterdamseweg 126 – 6814 GJ Arnhem026-4455220 – arnhem@henribloem.nl – www.henribloem.nl/henri-bloem-arnhem    
Lees meer

Très Bourgogne

di 28 mei 2019
Henri Bloem
Voorverkoop Bourgogne 2017   Bourgogne is hot! De wijnen uit dit gebied zijn nog nooit zo populair geweest, met nieuwe afnemers als Peru, Brazilië, Thailand en Cuba en grootverbruikers Rusland, Japan, USA en Zwitserland. Maar de enorme vraag staat in schril contrast tot de opbrengsten van de afgelopen jaren. Na de hageljaren 2012, 2013 en 2014 kreeg het gebied te kampen met droogte en hitte in 2015 en nachtvorstschade in 2016, met als gevolg lage beschikbaarheid en sterk stijgende prijzen van de wijnen. Wat we de producenten uit de Bourgogne moeten nageven, is dat de kwaliteit van de wijnen over de gehele linie onveranderd hoog blijft, ongeacht wat de natuur hen voor devoeten gooit. Wereldwijd was 2017 het oogstjaar met het laagste oogstvolume sinds de jaren ‘50. Italië, Frankrijk en Spanje, maar ook Argentinië en Chili produceerden door klimatologische problemen een wereldwijd laagterecord. Lichtpunt in deze duisternis is echter dat de Bourgogne, dat het de afgelopen paar jaar zo voor zijn kiezen heeft gekregen, nu de grootste oogst sinds 2009 bejubelt! Het aanvankelijke koude voorjaar trof vooral Mâconnais en Chablis met nachtvorstschade. Het verbranden van kleine hoeveelheden stro tussen de wijnstokken in de vroege ochtend heeft andere delen van de Bourgogne geholpen om de ergste kou te verdrijven. De zomer maakte verder een hoop goed, zodat er in het zuidelijk deel al eind augustus gestart werd met de oogst. Het fruit had al dermate hoge suikergehaltes ontwikkeld, dat met het oog op behoud van voldoende zuren werd besloten al zo vroeg te beginnen met de oogst. Begin februari 2019 trokken wij met 3 teams van Henri Bloem traditiegetrouw naar de Bourgogne om de resultaten van deze opmerkelijke oogst te beoordelen. Gezamenlijk bezochten wij tientallen ‘Henri Bloem-wijnhuizen’ – een goed weerzien met oude bekenden, met wie wij door de jaren heen duurzame relaties hebben opgebouwd – en enkele nieuwe producenten, waar wij een aantal veelbelovende wijnen proefden. U zult een aantal nieuwe namen tegenkomen. Deze producenten zijn specialisten in de onbekende appellaties Maranges en Ladoix. Maar de prijs/kwaliteitverhouding is geweldig. Een ontdekking waard. De kwaliteit van de wijnen is over de gehele linie evenwichtig en kenmerkt zich door veel fruit en frisheid. Dat maakt de wijnen, zowel rood als wit, al in hun jeugd goed drinkbaar. De ‘hogere’ wijnen zullen zich echter nog verder ontwikkelen en kunnen daarom prima bewaard worden. Ten opzichte van 2016 zijn de rode wijnen iets ranker en hebben de witte wijnen meer mineraliteit, maar beiden worden gekenmerkt door een uitstekende balans en veel sappigheid en lengte. Ondanks de trend van stijgende prijzen en lage beschikbaarheid in de Bourgogne hebben wij weer een representatieve en onderscheidende voorverkooplijst voor u samengesteld. Onze jarenlange inkooprelatie met veel wijnhuizen biedt u voordeel en ruime keuze. Loop gerust binnen bij een van onze vinotheken voor een persoonlijk advies en meer informatie over de beschikbaarheid van uw favoriete wijnen. Download de folder Reserveer direct online
Lees meer

Henri Bloem Nieuwsbrief 2019

ma 13 mei 2019
Henri Bloem
Henri Bloem heeft weer een leuke, informatieve nieuwsbrief uitgebracht. In deze editie wordt speciale aandacht besteed aan wijnen uit Nieuw-Zeeland, Italië, Duitsland en Frankrijk. Het team van Henri Bloem bezoekt regelmatig wijnhuizen uit het uitgebreide Henri Bloem assortiment, maar is ook altijd op zoek naar nieuwe wijnhuizen om er voor te zorgen dat er ook nieuwe wijnen in het assortiment komen. Natuurlijk hebben we leuke aanbiedingen in de Nieuwsbrief meegenomen. Wijnen uit Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland  heeft een Ideaal klimaat voor sauvignon blanc en pinot noir. Je kunt Nieuw-Zeeland als wijngebied opsplitsen in 2 gebieden, het Noordereiland en het Zuidereiland. Van beide gebieden komen bijzonder goede wijnen die gekarakteriseerd worden door het klimaat.  Het is zeker de moeite waard de wijnen uit Nieuw-Zeeland uit het Henri Bloem assortiment eens te proberen. Asperges en wijn Asperges zijn dol op wijn en zeker op Garofoli Amarela. Tijdens het bezoeken van de grote wijnbeurs Prowein kreeg het team te maken met een aangename verrassing van één van onze wijnhuizen, Casa Vinicola Garofoli uit de Italiaanse Marken. Een zachte, fruitige, sprankelende witte wijn gemaakt van de lokale passerina druif, perfect passend bij het licht zoet-bittere van asperges. Een “match made in heaven”. Binnenkort nog een aspergediner in de planning? Kom naar een Henri Bloem vinotheek bij u in de buurt en neem deze Garofoli Amerala eens mee. Beoordeel zelf of het enthousiasme van het Henri Bloem team terecht is. Natuurlijk heeft Henri Bloem ook nog andere wijnen die perfect passen bij het witte goud. Een eerbetoon aan een grootvader Domaine Chapoutier uit de Rhônevallei is opgericht door Marius Chapoutier. Inmiddels overgedragen aan kleinzoon Michel die als eerbetoon aan zijn grootvader het label Marius heeft opgericht. Overigens niet na het voldoen van de enige voorwaarde van zijn grootvader, de wijnen moeten zo goed zijn dat hij, als fervent wijndrinker, ze ook graag wil drinken. Zo geschiedde, wij presenteren Marius, heerlijke, betaalbare topwijnen! Het is zeer de moeite waard dit zelf ook te ervaren. Rosé van Montrose Een mooi artikel over Domaine Montrose! Al jarenlang een vast wijnhuis van Henri Bloem. De rosé van Montrose wordt zelfs het meest verkocht in de Henri Bloem vinotheken. Een prachtig wijngoed met fantastische wijnen. Het team van Henri Bloem heeft het wijngoed bezocht en de ontvangst was fantastisch, warm, gastvrij en gezellig. Dat is dus ook exact de omschrijving van wanneer de wijnen van Montrose schitteren; daar waar het gezellig is. Download Download hier de gehele nieuwsbrief en lees de volledige artikelen. Bent u nieuwsgierig geworden naar de verschillende wijnen? Kom vooral ook eens langs in één van de Henri Bloem vinotheken in u buurt en laat u adviseren door het deskundige team van Henri Bloem. Gegarandeerd dat u met een heerlijke fles wijn de winkel uitloopt. Natuurlijk kunt u ook in de webshop terecht.  
Lees meer

Petit Sios met pokebowl

zo 5 mei 2019
Henri Bloem Arnhem
Mariska's wijn van de maand mei 2019 Elke maand kiest één van onze een wijn, waar we enthousiast van worden en die een goede prijs-kwaliteitsverhouding heeft.Mariska voegt daar dan een recept van zichzelf bij.Deze maand dus de:  Petit Siós van Costers del SióDeze wijn komt uit Costers del Segre een relatief klein wijngebied ten westen van Barcelona. Viognier is één van haar favoriete druivensoorten, dus deze Petit Siós die geperst wordt uit viognier, chardonnay en muscat viel gelijk bij haar in de smaak.Wat eet Mariska daarbij…. Pokebowl met zalm en gemarineerde venkel (voor 4 personen)Nodig:                                                                    400 gram Sushirijst300 gram gerookte zalm1 venkel1 gele paprika1 komkommer4 kleine wortels, schoon geschraapt1 grote avocadoVoor de marinade van de venkel:1 eetlepel zwart sesamzaad3 eetlepels sojasaus2 eetlepels olijfolie1 eetlepel honing2 eetlepels citroenVoor de krokante bite:4 eetlepels panko paneer1 eetlepel olijfolie80 gram pijnboompitten  Kook de rijst volgens de verpakking, laat het afkoelen tot lauwwarm. Hak of schaaf de venkel fijn met de mandoline, meng alles voor de marinade door elkaar en laat dat 15 minuten intrekken. Hak de overige groenten zo fijn mogelijk, het mooiste is allemaal even groot. Houd alles wel gescheiden, dat is mooier bij de bordopmaak. Snijd de zalm in kleine stukjes. Rooster de pijnboompitten kort in de koekenpan, laat afkoelen.Maak olijfolie warm in dezelfde koekenpan, en bak de panko paneer krokant bruin. Laten uitlekken op keukenpapier. Gebruik een diep bord of een schaaltje om de pokebowl op te maken.Schep de rijst in de kom, verdeel hierover per vakje de groenten, zalm en de pijnboompitten.Afmaken met extra sesamzaadjes en de crunch van panko paneer.  Eet smakelijk!  Wijnkoperij Henri Bloem – Amsterdamseweg 126 – 6814 GJ Arnhem026-4455220 – arnhem@henribloem.nl – www.henribloem.nl/henri-bloem-arnhem
Lees meer

Wijnen met minder alcohol

do 25 april 2019
Henri Bloem Arnhem
We krijgen in de winkel steeds vaker mensen die eerst op het etiket kijken om te zien hoeveel alcohol er in de wijn zit, en daar hebben we best begrip voor. De afgelopen jaren is het alcohol percentage gestaag opgelopen tot soms zelfs boven de 15%! Ook hier speelt de klimaatverandering een belangrijke rol in. Toch is er een trend waarneembaar om die hoge percentages terug te brengen tot wat vroeger gewoon was, en zelfs nog daaronder. Echt laagalcoholische wijnen (rond de 9%) zijn nu nog geen gemeengoed, maar als de voortekenen niet bedriegen, kon dat binnen afzienbare tijd wel eens een behoorlijke vlucht gaan nemen. De technieken om alcohol uit de wijn te halen zonder het karakter aan te tasten (nu wordt het nog vaak volgens het principe van de omgekeerde osmose gedaan) worden met de dag geavanceerder en zelfs alcoholvrije wijn wordt nu al veel meer gekocht dan enkele jaren geleden. Dat “ouderwetse” wijn met maximaal 12,5% alcohol ook vandaag de dag nog heerlijk smaakt, laten we u graag met dit proefpakket proeven. Aansprekende wijnen, die dus lekker “doordrinkbaar” zijn. Proef maar eens. Proefpakket van wijnen met minder alcohol voor € 55,35 Witte wijnen Domaine La Colombette Sauvignon Blanc (11,5%)IGP Pays d'Hérault, Frankrijk Oudeskip Chenin Blanc (12,5%)Stellenbosch, Zuid-Afrika Pascual Toso Chardonnay Selected Vines (12,5%)Mendoza, Argentinië Rode wijnen Domaine La Colombette Pinot Noir (12,5%)IGP Pays d'Hérault, Frankrijk Luccarelli Rosso Salento (12,5%)Puglia, Italië Les Quarterons Amirault (12%)St. Nicolas de Bourgueil, Frankrijk (Wilt u het pakket bestellen? Stuur een mail naar arnhem@henribloem.nl en wij bezorgen het gratis bij u thuis.) Michel, Marja, Mariska en HarmWijnkoperij Henri Bloem ArnhemAmsterdamseweg 126, 6814 GJ Arnhem arnhem@henribloem.nl | www.henribloem.nl | 026-4455220 (Dit pakket is uitsluitend leverbaar bij Henri Bloem Arnhem.)   
Lees meer

Domaine Saumaize-Michelin, Vergisson (Bourgogne)

ma 22 april 2019
Henri Bloem Arnhem
Domaine Saumaize-Michelin, Vergisson (Bourgogne) Hoe kan je een zonnige dag in april beter beginnen dan om 09.00 uur een afspraak te hebben in het kleine, maar idyllische dorpje Vergisson, in de Bourgogne? Vanuit Fuissé, waar je overigens heel leuk kunt overnachten in het B&B La Source de Fées, was het een prachtig tochtje omdat de zon zo vroeg in de ochtend al zijn uiterste best deed om de nog vrijwel kale wijnranken in een schitterend licht te zetten. Met de Roche de Vergisson als ijkpunt, kwamen we stipt op tijd aan, waar Christine, de vrouw van Roger, ons al bij de oprit verwelkomde. Ook hier dient de nieuwe generatie zich aan, want zoonlief Vivien was druk bezig in de kelder en stond op het punt om het familiebedrijf een generatie op te laten schuiven. We mijmerden even terug en kwamen tot de conclusie dat Henri Bloem al 35 jaar met Saumaize samenwerkt. Over generaties gesproken………  Ook hier een kwaliteit- en milieubewuste wijnboer: er wordt bio-dynamisch gewerkt (Bios=leven en Dynamis=energie). Met dat uitgangspunt wordt er dus rekening gehouden dat het leven niet kan zonder de combinatie van de energie uit water, zuurstof, de planeten en de zon. Ook in de bodembehandeling gaat men ver, heel ver zelfs. Een uitgebalanceerde compost van koeienmest, aardwormen, bepaalde planten en medische kruiden wordt in koehorens onder de grond gestopt voor minimaal 1 jaar. Daarna wordt dit goedje vermengd met “gewone” compost, om het uiterste uit de humuslaag te halen wat erin zit. De concentratie is dusdanig hoog, dat er slechts 1 theelepel nodig is op 5 kubieke meter compost. Het voert te ver om de hele bio-dynamische gang van zaken te bespreken, maar vriend en vijand schijnen het erover eens te zijn dat een dergelijke manier van boeren zijn vruchten afwerpt. Maar we dwalen af. Christine ook, ze dwaalde niet af, maar daalde af, om uit de kelders een flink aantal flessen op te diepen om voor ons te ontkurken. Wij bekeken intussen de flessen die onder het stof in de keldergewelven lagen en we constateerden met tevredenheid dat 10 of 15 jaar oude exemplaren geen uitzondering waren. Dit zijn waarlijk grote wijnen die hier gemaakt worden. Alle wijnen krijgen hun vergisting (zowel de alcoholische als de malolactische) op fust, maar men is heel voorzichtig met het gebruik van nieuw eiken, omdat de smaak en de finesse van de wijn zelf eerder zou aantasten dan goeddoen. Slechts 15% van alle vaten waren 1ejaars, dus daar werd heel omzichtig mee omgegaan. In het algemeen kan gezegd worden dat met dit soort wijnen de eerste 4 jaar van hun levenscyclus het fruit domineert en ze zeer aangenaam en zelfs verfrissend uit het glas komen. Na een jaar of 4 verdwijnen de primaire fruittonen om plaats te maken voor iets dat je met een beetje fantasie gegrild zou kunnen noemen. Na nog een paar jaar komt het rijke bouquet weer soeverein bovendrijven en krijgen de wijnen iets rijks en ronds, met een afdronk die soms zelfs memorabel is. Op dit domein worden niet alleen Pouilly-Fuissé’s gemaakt, ook met Saint-Véran en Macon (10 ha.) weten ze goed raad. De namen van de wijnen verwijzen vaak naar de ligging. Zo is de Macon-Vergisson sur la Roche een directe verwijzing naar de wijngaarden, die op de rots van Vergisson liggen. Klein technisch detail: aan de noordkant, zodat de wijn zijn kenmerkende frisheid behoudt. De St. Véran les Creches verwijst naar de ligging van het perceel, dat beschermd ligt in een soort van kommetje (creche). Wel op 300 meter hoogte, zodat de nachttemperatuur de nodige afkoeling biedt aan de druiven. Dit verschil in dag- en nachttemperaturen wordt belangrijker naarmate de middagtemperatuur tot grote hoogte stijgt, wat in de Bourgogne gelukkig niet zo het geval is. PF staat normaal voor Pouilly-Fuissé, maar was vandaag ook een zucht van Christine: pfffff, ook hier is 30% minder geoogst dan normaal helaas. U raadt het al: meeldauw en teveel regen (op een verkeerd moment). Maar wat we geproefd hebben was absoluut niet foezelig (schimmelig); het was om naar uit te kijken volgend jaar. 2017 is een jaar dat spannende wijnen voortbrengt, nergens log en met een mooie toets van fruit en mineraliteit. En ook hier weer de diversiteit tussen de verschillende percelen. Ik zal u alle details besparen, maar we hebben de Pentacrine geproefd (een platte fossiel in stervorm), en de Vignes Blanches (van witte kalkgronden), maar ook de Ronchevats (de naam van een lieu-dits) en de Marechauds (een vrij nieuwe wijngaard met opgestapelde stenen), om vervolgens de Clos sur la Roche (daar is die Rots van Vergisson weer) in het glas te laten walsen. Toen we dachten dat de Courtelonge (waar kleine, korte steentjes in lange rijen de wijngaarden markeren) de laatste was, bleek ze ook nog een flesje Ampelopsis uit 2016 te hebben meegebracht, die met 20 maanden fustrijping, vanilletonen en zijn robuuste smaakpallet misschien wel een buitenbeentje was). Stuk voor stuk pareltjes, met allemaal net even andere accenten, en duidelijk herkenbaar als Pouilly-Fuissé, maar als ik ze morgen blind naast elkaar te proeven krijg weet ik niet of ik ze allemaal van elkaar kan onderscheiden; daar ben ik eerlijk over. Nu, terug in Nederland, ga ik maar eens in onze eigen “kelder” kijken en daar snel een aantal wijnen van Saumaize uit halen, want ondanks dat Bourgognes nooit “winstpakkertjes” zullen zijn, zijn dit wel wijnen waar heel veel van onze klanten heel blij van worden, en dat zullen we binnenkort dan ook wel een keertje laten proeven in de winkel. Michel van ToorenWijnkoperij Henri Bloem Arnhemapril 2019        
Lees meer

Domaine Saint Damien, Gigondas

ma 22 april 2019
Henri Bloem Arnhem
Saint Damien (en Saint Vincent) Ons laatste bezoek die dag betrof Saint Damien, gevestigd in Gigondas. De naam is afgeleid van een beschermheilige voor artsen uit de derde eeuw. Te zijner ere was er in Beaumette, net buiten Gigondas, een kapelletje. De voorgangers van de familie Saurel, die inmiddels al 4 generaties de scepter zwaait over dit topdomein, hebben de naam van deze martelaar gekozen voor hun wijnen. Wat opvalt bij binnenkomst zijn twee dingen: ten eerste treed je geen heiligdom binnen met een hoop pracht en praal, maar een echt boerenbedrijf, waar verdraaid hard gewerkt wordt zonder al teveel poespas. De proefruimte is dan ook geen fancy lokaal, maar een robuuste plank op twee tonnen, in een hoekje van de kelder. Het tweede opvallende is dat er een beeldje staat van Saint Vincent, en niet van Saint Damien. Ditzelfde beeldje zijn we al heel vaak tegengekomen in Franse kelders en het blijkt dat in de loop der eeuwen deze heilige de schutspatroon voor wijnbouwers is geworden, om de simpele reden dat hij als enige van alle heiligen het woord “Vin” in zijn naam heeft. Maar nu terug naar de wijn, want daarvoor zijn we uiteindelijk gekomen. Vorige keer stonden vader en moeder Saurel ons nog te woord; dit keer werden we hartelijk ontvangen door zoon Romain, die al sinds 2011 actief is in het bedrijf en het nu echt aan het overnemen is. Maar de filosofie blijft hetzelfde: zo laat mogelijk oogsten (rijpe druiven) en de opbrengsten beperkt houden (voor een betere kwaliteit). Dat laatste is in 2018 helaas al zonder menselijk ingrijpen gelukt, want op sommige percelen is de oogst met wel 60% gereduceerd t.o.v. andere jaren. Ook hier was meeldauw de boosdoener. Dit is een schimmel die gele en bruine vlekken op het blad te zien geeft en op de druiven een soort van grijs-achtige afzetting vormt, die de vruchten uiteindelijk laat verschrompelen. (Een variant is de valse meeldauw, die dezelfde kenmerken vertoont, maar vooral op afgevallen blad overwintert). Maar van de druiven die niet aangetast zijn, hebben, zoals we van dit domein gewend zijn, geweldige wijnen opgeleverd. Eerder werd al genoemd dat er wat later geoogst wordt bij St. Damien, maar dat betekent wel dat de druiven dan snel binnengehaald moeten worden. Dit heeft tot de keuze geleid om veelal machinaal te oogsten, maar wel met de meest moderne machines, die tegenwoordig ook de rijpheid van de druiven kunnen meten en dus enigszins selectief te werk gaan (geavanceerde techniek, waarbij vibratie en kleur van het fruit bepalend is). Met een bezit van in totaal 45 ha. is handmatig plukken sowieso al bijna niet te doen. We kregen weer mooie dingen te proeven, waarvan sommigen niet eens heel duur zijn. Neem nou “Le Dix de St.Damien”, een spannende wijn van tamelijk onbekende druiven als Caneloc en Marselan. De wijn heeft 10 in zijn naam, omdat hij voor het eerst in 2010 geproduceerd is, hij rijpt in tank 10 en er worden maar 10.000 flessen van gemaakt. ’t Is maar dat u het weet. Via de “gewone” Rhône Le Bouveau (wow, wat een lekker glas), via de Plan de Dieu (als je niet beter wist zou je denken dat dit ook een variant is van de verwijzing naar het heilige, maar dit is al sinds 2005 een officiële benaming voor deze Côtes-du-Rhône-Villages), op naar de Gigondas. Deze flessen hebben allemaal de naam van het dorp in de fles gegraveerd (zoals de Chateauneufs de bekende twee sleutels hebben). We hoorden dat deze flessen wel € 0,40 per stuk kosten en de beste kurken hebben datzelfde prijskaartje; best duur.Michel van ToorenWijnkoperij Henri Bloem Arnhemapril 2019
Lees meer