Submenu

Blog

Nieuwsbrief november 2020

zo 1 november 2020
Henri Bloem
Genieten van de novemberwijnen van Henri Bloem. Elke maand weer een eigen keuze qua wijnen, deze maand passend bij gerechten die juist nu goed samen. Genieten dus. Lees hier verder…   Domaine de la Foliette – wijnen die passen bij al het lekkers uit zee Vlak bij de Atlantische oceaan, in het hart van het wijngebied Muscadet, staan de ‘vieilles vignes’ van Domaine de la Foliette. De gemiddelde leeftijd van deze planten is veertig plus. Het resultaat: zeer geconcentreerd druivensap voor verrassend volle wijnen. Dit, en de passie en expertise van wijnmakers Dennis en Eric, geven de Muscadets van hun hand net dat beetje ‘je ne sais pas quoi’. Iets ongrijpbaars maar wel dé reden om nog een glas te willen van dit oesterwater met allure.   Grains de Folie Zeer geslaagde blend van een uitgesproken druiventrio. Het typische grassige van de sauvignon blanc geeft samen met het frisse van de muscadet en de body van de chardonnay een verrassend complexe wijn. Tel daar de subtiele accenten van exotisch fruit, citroenzest en een pepertje bij op en voilà: Een geweldige aperitiefwijn uit de Loire. Maar vergis je niet, ook bij een maaltijdsalade met zoete of juist pikante accenten is dit de juiste match.   Clos de la Fontaine ‘Vieilles Vignes’ Muscadet de Sèvre et Maine sur Lie Mineraal, ziltig met een prettig zuurtje van groene appels en limoen. Zo smaakt een ‘gewone’ Muscadet. Maar deze wijn is ook vol en romig. Het laatste komt door de rijping op z’n gistcellen, dit geeft meer body en intensiteit aan de wijn. Kortom: een Muscadet in topvorm. Heerlijk bij visgerechten met een vetje.   Schola Sarmenti - Authentieke wijnen, boordevol kracht én smaak Niet één, maar vier wijnboeren uit Puglia zijn de drijvende kracht achter de wijngaarden van Schola Sarmenti. Hun doel is de authenticiteit en de tradities van de wijnregio Salento te behouden. Ze werken daarom voornamelijk met de typische druivenrassen van die plek: primitivo, fiano en negroamaro. Het sap daarvan is vaak afkomstig van heel oude stokken, zelfs tot tachtig jaar oud! De opbrengsten zijn daardoor laag, maar van een bijzonder geconcentreerde kwaliteit. Dit is te proeven in de compacte, dikke wijnen uit deze streek.   Schola Sarmenti ‘Cubardi’ Rijp zondoorstoofd zwart fruit, een dikke laag bessenjam op beboterde toast, donkere chocola, mokkabonen en tabak. Dat is wat je ruikt, maar ook proeft in de Cubardi. Een sappige wijn met vooral véél smaak. In je mond blijft hij lekker vol en fluwelig met zachte tannines. Aan tafel combineert deze krachtpatser geweldig met wildgerechten, of een andere stevige maaltijd.   Bodega Sommos – Mini special Oogstrelende architectuur in combinatie met technische functionaliteit. Dat typeert Bodega Sommos, gelegen in het hart van Somontano, Spanje. In deze ‘state of the art’ bodega maakt men slim gebruik van de zwaartekracht om de oogst te verwerken. Dit proces scheelt enorm in de kosten. Niet onbelangrijk, want van de 355 hectare komen héél veel druiven. Van twaalf verschillende soorten om precies te zijn, inheems en internationaal. Deze krijgen allemaal een eigen behandeling, afhankelijk van welke wijngaarden de druiven afkomstig zijn en wat voor soort wijn ervan gemaakt gaat worden. RVS-tanks, betonnen kuipen of juist eiken barriques worden gebruikt tijdens vinificatie en rijping, om de Sommos wijnen hun eigen karakter te geven.   Chardonnay Gewürztraminer Er is voor elk wat wils in deze wijn, gemaakt van twee tegenpolen qua druif. De kruidige frisheid en bloemige aroma’s komen van de frivole gewürztraminer, de tropische smaken van rijpe mango en ananas van de romige chardonnay. Heerlijk ronde wijn met een vetje, levendig zuur en een frisse kruidigheid.   Spaanse top qua wijn-innovatie en architectuur   Crianza, Reserva en Premium Afhankelijk van de rijpingstijd op eikenhout en op fles staat er crianza of reserva op het etiket van de Sommos wijnen. Dit is zo kenmerkend voor de smaak, dat deze ook meteen de namen van twee van de mooiste wijnen van dit huis zijn. De overtreffende trap hiervan is de Premium, een wijn waarvoor alleen de beste, met de hand geselecteerde druiven gebruikt zijn.   Merlot Tempranillo Als frisse fruitbom: Dat krijg je als je hem maakt op dezelfde wijze als in de Beaujolais gebruikelijk is. Blend hem daarna met wat sappige merlot en laat hem nog een paar maanden op RVS tank rijpen. Het resultaat is een toegankelijke wijn die bol staat van smaak. Je proeft zwarte bes, braam, kers, oregano en wat witte peper. Een eersteklas aperitiefwijn, maar ook heerlijk bij zachte kazen.   Varietales Blanco Drie internationale ‘varietales’ zijn verwerkt in deze wijn met verschillende nuances. Eerst proef je de frisse smaak van gele appel, rozebloesem en nectarine. Dan komt de subtiele vanillesmaak van de vier maanden houtrijping naar boven, met als verbindende factor het milde zuur. Kortom, een aromatische karakterwijn die breed inzetbaar is.   Varietales Tinto Typisch een wijn voor het najaar: krachtig, kruidig, verwarmend en heel geschikt bij alle gerechten die nu op het menu staan. Een wijn waarin veel te ontdekken valt: zwarte bes, zoete kers, rijpe pruim, een wit pepertje, cacao en dat snufje vanille. Bedenk hier een gerecht met stoofvlees bij en je hebt een top wijn-spijs beleving. Vooral als je een scheutje van deze wijn meekookt.   Bodega Sommos Proefpakket In dit proefpakket kunt u meteen genieten van de Sommos Crianza / Reserva / Chardonnay Gewürztraminer / Merlot Tempranillo / Varietales Blanco Premium   Quinta do Noval – Grand Cru aan de Douro  Port is zoet en zwaar, dat is een veelgehoorde mening over deze dessertwijn. Maar een mooie Port is perfect in balans qua  restsuiker, alcohol en vooral ook zuur. Zeker een LBV, oftewel ‘Late Bottled Vintage, een wijn van een goed oogstjaar, die vier jaar op ‘tonéis, grote eikenhouten vaten gerijpt heeft. Bij Quinta do Noval weten ze als geen ander hoe ze een uitstekende Port kunnen maken. De vijf gebruikte druivenrassen staan op 100 tot 600 meter op terrassen van leisteen en graniet boven het water van de Douro aangeplant. Het sap ervan wordt op authentieke wijze met de voeten getreden. Het resultaat: een perfecte afsluiter van een mooie maaltijd. Proef hem eens met pittige harde kaas en een handje noten.   Quinta do Noval Late Bottled Vintage 2013 De eerste indruk: Dat volle, zomerzongerijpte rijpe zwarte fruit. Daarna komt de mand met gekonfijt fruit langs met aroma’s van vijgen, dadels, abrikozen en pruim. Vervolgens, als de wijn iets langer in je glas zit, komt ook de smaak van karamel, espresso en licht gebrande noten naar boven. Een beetje geduld dus voor nóg meer genieten.   Weingut Künstler - passie, kennis, en jarenange ervaring Alleen de beste wijnboeren van Duitsland zijn lid van de VDP, het Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter. Je herkent hun wijnen aan flessen met de adelaar op de hals. Zo ook die van Weingut Künstler, een van de beste twaalf uit de Rheingau. Gunter Künstler heeft het juiste fingerspitzengefühl om van zijn rieslings ware persoonlijkheden te maken. Stuk voor stuk levendig en speels, spatzuiver en strakdroog. Complexe wijnen met een scala aan fascinerende smaken   Künstler Riesling Trocken Dit is berglucht in vloeibare vorm. Zuiver, mineraal met tintelend fris zuur, prikkelend citrusfruit en elegante vlierbloesem. Maar ook nog dat vers gesneden groene appeltje en zo’n zachte, rijpe perzik. Dit alles maakt deze riesling een verfijnde multi-persoonlijkheid die niets anders nodig heeft dan het juiste wijnglas om er enorm van te kunnen genieten.   Proefpakket november Buiten is het koud en nat, binnen is het behaaglijk en gezellig. Da’s typisch november in Nederland. We hebben meer aandacht voor samen lekker koken en de perfecte wijn-spijscombinatie. In ons proefpakket vindt u dé wijn, passend bij de mooiste najaarsgerechten, maar ook bij die fijne frisse lunchsalade.   1x Sommos chardonnay gewürztraminer 2x Sommos merlot tempranillo 1x Sommos Varietales blanco 1x Sommos Varietales tinto 2x Foliette Grains de Folie 1x Foliette Clos de la Fontaine 2x Schola Sarmenti Cubardi 1x Quinta do Noval LBV 1x Künstler Riesling Trocken   Download hier het PDF bestand van de novemberfolder
Lees meer

De glimlach blijft, alleen moet hij een grotere afstand overbruggen.

do 8 oktober 2020
Henri Bloem Utrecht
Gelukkig mag onze winkel in deze roerige tijden gewoon open blijven. Hieronder een korte uiteenzetting over hoe wij omgaan met het ‘nieuwe winkelen’ in deze coronaperiode en hoe u ons kunt helpen om het voor iedereen zo veilig mogelijk te houden. We begrijpen natuurlijk dat u in deze periode, die u veelal thuis doorbrengt, graag een heerlijke fles wijn wilt blijven drinken. En wij willen die dolgraag blijven leveren. Dat doen we door tijdens onze reguliere openingstijden gewoon open te zijn en door (bijna) dagelijks gratis te bezorgen, danwel uw bestelling door PostNL te laten leveren. Wij en u houden ons aan de 1,5 meter afstand en er mogen maximaal 3 klanten tegelijk naar binnen. Om het risico van besmetting tot een minimum te beperken vragen wij u vriendelijk, om uw bestellingen door te bellen (030-2331142), te mailen of rechtstreeks via onze webshop te plaatsen. Uw bestelling afhalen blijft natuurlijk altijd een prima optie. Wij zetten het met plezier voor u in de kofferbak of fietstas.   Hoewel het volledig tegen onze principes van gastvrijheid en gezelligheid indruist, vragen wij u bij uw bezoek aan onze winkel daarom om alléén te komen. Wij verwachten dat u daar begrip voor zult hebben, evenals voor het feit dat de contactmomenten misschien wat korter zullen zijn dan u van ons gewend bent, dus: De glimlach blijft, alleen moet hij een grotere afstand overbruggen. Een mondkapje is in onze winkel niet verplicht. Ons meest verse aanbod staat op onze website: Tot slot: we hopen natuurlijk van harte dat het Corona-virus u bespaard blijft en dat u de komende tijd gewoon uw vertrouwde wijn van Henri Bloem blijft drinken. Laten we er met elkaar het beste van maken om deze zeer ingrijpende crisis het hoofd te bieden. Dus kijk ook eens rond op onze website www.henribloem.nl en SHOP BEWUST, MAIL GERUST! Veel sterkte de komende tijd en maak het thuis dan maar extra gezellig! Met een hartelijke groet, Edwin, Joke, Pierre en Robert Wijnkoperij Henri Bloem Utrecht Adriaen van Ostadelaan 12 | 3583 AL UTRECHT | T: 030-2331142 utrecht@henribloem.nl | www.henribloem.nl   
Lees meer

Nieuwbrief oktober 2020

di 6 oktober 2020
Henri Bloem
Zin in volle en kruidige herfstwijnen uit Frankrijk, Zuid-Afrika, Italië of Spanje? Wind en regen, de herfst is begonnen. Gelukkig hebben wij bij Henri Bloem heerlijke, herfstwijnen voor de gure dagen. Lees hier de nieuwe editie van onze nieuwsbrief van oktober. Château de Lastours Historie, cultuur en gastronomie, dat kenmerkt de Languedoc, dus ook een van de bekendsteregio’s daar, de Corbières. De mensen van Château de Lastours snappen dit. Ze geven éénvan hun mooiste wijnen de naam van een middeleeuwse ridder en maken deze met respectvoor de natuur. Uiteraard gebruiken ze de authentieke druiven uit het gebied. Het resultaat:een volle, krachtige en kruidige wijn die past bij gerechten met een bite. Arnaud de Berre Een wijn als een kranige kerel met zachte kantjes. Krachtig in eerste opzicht, maar na een beetjewalsen laat hij zijn soepele kanten zien. Rijp zwart fruit en kruidige garrigue, gecombineerd metsoepele tannines die extra ruggegraat aan de wijn geven bij de juiste gastronomische begeleiding.Klik hier>> om te bestellen. Furore met  Franse druiven- Kleine Parys Zuid-Afrika is een zogenaamd ‘nieuwe wereld’ wijnland. Maar ze maken er al eeuwen wijn. En wat voor wijn! Vaak van de grote bekende Franse druivensoorten, maar met nét dat beetje meer. Het geheim is dat deze druiven in het Zuid-Afrikaanse klimaat heel goed rijpen. Zo ook voor de wijnen van Kleine Parys. Hun wijnen hebben proefbaar meer zon, ronde rijpheid en vooral smaak. De vrolijke drinkbaarheid spat ervan af Chenin Blanc 2019 Chenin Blanc is de kameleondruif waar je als wijnboer grote eer mee kunt behalen. Bij Kleine Parys maken ze er een breed inzetbare wijn van, met tonen van zowel fris citrusfruit(grapefruit) als ook wat rijper fruit (mango). Heerlijk bij een (na)zomerse salade of gewoonals borrelwijn.Klik hier>> om te bestellen Sauvignon Blanc 2018 Frisse wijn met een hint van groene appel. Laat hem iets opwarmen in je glas en de aroma’s veranderen in subtiel zomerfruit. Maar die lekkere frisse bite blijft. Sappige dorstlesser voor iedere dag.Klik hier>> om te bestellen Merlot 2017 Merlot uit Paarl, zo’n wijn waar je alle kanten mee op kunt. Voor aan tafel, bij het aperitief en bij het kaasplankje. Rondborstig zwart fruit, een hint van drop en een subtiel vanilleaccent.Niks moeilijks, gewoon erg lekker.Klik hier>> om te bestellen Verleidelijke topwijnen - uit Piëmonte Il Falchetto Piëmonte, hét favoriete gebied voor veel lekkerbekken onder ons. Geen wonder. Alles wat een maaltijd tot een feest maakt groeit hier gewoon in de buurt. Denk bijvoorbeeld aan de tartufo (truffel) de porcini (eekhoorntjesbrood) en capriolo (ree) Al dit lekkers is in perfecte harmonie met de topwijnen die men hier maakt. Een reis naar Noord-Italië is op dit moment wellicht wat ingewikkeld, daarom brengen we deze verleidelijke topwijnen voor u hiernaartoe. Langhe Arneis 2019 Dat de wijnen uit Piëmonte garant staan voor een goed glas met karakter dat weten de meesten van ons wel. Dat dat ook geldt voor veel witte wijnen, is minder bekend. Maar hou je van spannend, intens en wat rijker wit met een minerale frisheid? Dan is dit jouw wijn. De subtiele aroma’s van appel en kweepeer zijn echt een cadeautje.Klik hier>> om te bestellen Barbera d’Asti Lureï 2018 Veel rode wijnen uit Piëmonte kunnen jong nogal eens stug overkomen. Niets is minder waar voor deze superfruitige en stevige Barbera van de gebroeders Forno. De grootsheid van het warme jaar 2018, gecombineerd met hun ultieme vakmanschap resulteert in een supergeconcentreerde rode wijn, bomvol zwart fruit, een hint van kruiden en heerlijk zachte tannines. Een hele mond vol wijn, elke slok weer.Klik hier>> om te bestellen Rioja moderne stijl - Bodegas Conde Valdemar Tempranillo is dé druif als het gaat om volle en intense rode wijn uit Spanje. Rioja heeft deze druif op de kaart gezet en Bodegas Conde Valdemar borduurt daar goed op door. Ze makenwijnen net wat meer op het fruit. De houtaroma’s zijn net wat subtieler, zelfs bij de reserva’s.Maar hét Rioja kenmerk, dat lekker romige in de wijn, dat blijft. Tempranillo 2019 En zo smaakt een Rioja zonder houtrijping dus. Je proeft echt de druif én zijn herkomst.  Door een relatief korte schil-inweking hou je dat fruitige en frisse in de wijn. Puur fruit van rijpe bessen proef je, met subtiele viooltjes in de afdronk.Klik hier>> om te bestellen Reserva 2012 Heerlijke herfstwijn. Prachtig te combineren met de gerechten waar je nu weer zin in hebt. Complex, rijp en romig. Bij elke slok ontdek je weer een nieuw laagje. Denk aan rijp zwart fruit, specerijen en donkere chocolade.Klik hier>> om te bestellen Al deze topwijnen in één proefpakket Kunt u niet kiezen tussen bovenstaande geweldige wijnen? Geen nood, we hebben speciaal voor u de wijnen in één proefpakket gevat, zodat u álle wijnen uit deze nieuwsbrief kunt proeven.Klik hier>> om te bestellen
Lees meer

Rioja moderne stijl

vr 2 oktober 2020
Henri Bloem
Tempranillo is dé druif als het gaat om volle en intense rode wijn uit Spanje. Rioja heeft deze druif op de kaart gezet en Bodegas Conde Valdemar borduurt daar goed op door. Ze maken wijnen net wat meer op het fruit. De houtaroma’s zijn net wat subtieler, zelfs bij de reserva’s. Maar hét Rioja kenmerk, dat lekker romige in de wijn, dat blijft. Tempranillo 2019:En zo smaakt een Rioja zonder houtrijping dus. Je proeft echt de druif én zijn herkomst. Door een relatief korte schil-inweking hou je dat fruitige en frisse in de wijn. Puur fruit van rijpe bessen proef je, met subtiele viooltjes in de afdronk. Reserva 2012:Heerlijke herfstwijn. Prachtig te combineren met de gerechten waar je nu weer zin in hebt. Complex, rijp en romig. Bij elke slok ontdek je weer een nieuw laagje. Denk aan rijp zwart fruit, specerijen en donkere chocolade. Onder topproducent Bodegas Valdemar uit de Rioja vallen vijf wijnhuizen. Elk wijnhuis heeft eigen wijngaarden en een eigen stijl. Bodegas Inspiración brengt verrassende, moderne wijnen op de markt, die het resultaat zijn van unieke percelen en een grondig selectieproces. Conde Valdemar biedt ons de traditionele Rioja-stijl, maar ook weer met de modernste technieken gemaakt. De basis van de wijnen bestaat uit inheemse druivensoorten, die vaak vergeten of verwaarloosd zijn vanwege hun complexe en arbeidsintensieve verzorging en verwerking. De tempranillo blanco bijvoorbeeld, is een spontane mutatie van de rode tempranillo. De druif werd na zijn ontdekking in Rioja Baja speciaal onderzocht en gekweekt. In 2004 werd tempranillo blanco toegestaan voor gebruik in witte Rioja's. Bodegas Valdemar is een van de weinige wijnhuizen die de druif groot op de kaart gezet heeft. Conde Valdemar wordt beschouwd als een van de beste 5 wijnhuizen in de Rioja en haar wijnen zijn voor velen dé referentie voor Rioja. In tegenstelling tot andere grote wijnbedrijven in de regio, gebruikt Valdemar uitsluitend druiven uit eigen wijngaarden, waardoor de beste kwaliteit gegarandeerd kan worden. De Crianza bijvoorbeeld, rijpt 16 maanden op Amerikaans eikenhout, waardoor zachte tonen van kruiden, vanille en kokos ontstaan.  Bekijk hier de wijnen van Bodegas Valdemar
Lees meer

Bloem in Duitsland, juni 2020.

ma 3 augustus 2020
Henri Bloem Arnhem
Het eerste weekend van juli 2020 werd ons (Mariska en Harm) aangeboden om een drietal wijnboeren te gaan bezoeken in Duitsland, een wijn producerend land met zo’n 100.000 hectare aan wijngaarden waar Riesling de belangrijkste druif is. Voor de meeste Nederlanders staat Duitsland echter niet in de top 3 van populairste wijnlanden, dus werd het tijd om een aantal wijnboeren te bezoeken om daar verandering in te brengen en het enthousiasme en de gedrevenheid van die producenten over te kunnen brengen.Dag 1: zaterdag 4 juli 2020 De eerste dag van ons bezoek aan Duitsland stond voornamelijk in het teken van reizen. Na een halve middag in de winkel in Arnhem te hebben gewerkt, vertrokken we naar onze eerste stop, de Pfalz. Ondertussen waren we al door een drietal wijngebieden gereden; de Moezel, Nahe en Rheinhessen. Steeds meer wijngaarden zagen wij om ons heen waardoor wij ook steeds meer in de stemming kwamen. Na een hapje te hebben gegeten in Dirmstein besloten we nog even de wijngaarden rond het dorp te verkennen. Morgen een bezoek aan onze eerste wijnboer:Weingut Rings in Freinsheim. Dag 2: zondag 5 juli 2020, Weingut Rings, PfalzWat is het toch fantastisch om door het glooiende landschap te rijden tussen knusse dorpjes, prachtige wijngaarden en plukjes met bossen. We volgen de Deutsche Weinstrasse naar het Zuiden, op weg naar Freinsheim voor ons eerste bezoek. Hier ontving Simone Rings ons hartelijk bij het oude en oorspronkelijke pand waar de vorige generatie was begonnen met wijn maken. Sinds een jaar hebben zij een ontzettend mooi en modern nieuw gebouw waar de gehele wijnproductie plaatsvindt. Samen met Simone reden wij richting Kallstadt, waar zij hun meeste Grosse Lage wijngaarden hebben. Dit is de Duitse equivalent voor een Grand Cru wijngaard. Prachtig tegen de hellingen van de heuvels gesitueerd liet zij ons deze wijngaarden zien, waar kalkbodems een belangrijke bodemsoort zijn rond Freinsheim en Kallstadt. Ook de verschillen qua bodem, ligging en begroeiing werden zo nog duidelijker. Locatie en afkomst van de druiven is dus ontzettend belangrijk bij dit wijnbedrijf, juist omdat sommige zeer arme bodems weinig voeding geven aan een druivenstok. Als dit het geval is moeten de wortels van de druivenstok nóg dieper de grond in op zoek naar voedingsstoffen, wat kwalitatief hoogstaande en spannende wijnen oplevert. Na een uitgebreide tour samen met Simone door hun wijngaarden was het tijd om de nieuwe locatie van het bedrijf te bekijken. Bij Weingut Rings draait alles om biologische productie van hun wijnen en dat zie je terug in alles. Zo is hun nieuwe bedrijf deels in de heuvel gebouwd zodat zij gebruik kunnen maken van een natuurlijke temperatuurbeheersing. Ook filteren zij hun wijnen niet en maken ze gebruik van de natuurlijke zwaartekracht om hun wijnen te laten rusten. Een ontzettend modern en heel schoon bedrijf dat prachtige wijnen maakt van met name de Riesling en Spätburgunder. Rings maakt eigenlijk geen gebruik van restzoet in hun wijnen, iets wat wel heel erg vanzelfsprekend is voor Duitse wijn. Juist door het steeds warmer wordende klimaat is het voor Rings ook mogelijk om Zuid-Franse rassen te verbouwen zoals Syrah, Merlot en Cabernet Sauvignon, die wij dan ook mochten proeven. Naast de Grosse Lage wijnen maken zij ook rijpe wijnen van andere verschillende wijngaarden. De verschillen zijn dan ook heel goed te proeven en veel van hun wijnen hebben veel potentie om te kunnen ouderen. Weingut Rings maakt wijnen voor liefhebbers van zeer zuivere, maar echt strak droge wijnen zonder restsuiker, die prachtig kunnen rijpen. Na een interessante proeverij gehad te hebben besloten wij in Kallstadt een iets late lunch te nemen, om hierna richting het wijngebied Franken te vertrekken. Onderweg naar onze volgende wijnboer. Dag 3: maandag 6 juli 2020, Weingut Horst Sauer, FrankenMaandag stonden er twee bezoeken op het programma bij twee wijnboeren in twee verschillende wijngebieden. Ook stond deze dag in het teken van Duitslands edele druif, de Riesling. Deze druif staat (ondanks zijn zoete imago) bekend om zijn vrij hoge zuren, en dat bleek ook inderdaad bij veel wijnen zo te zijn. We startten om 10.00 in uur de ochtend in Escherndorf, aan de Main in het wijngebied Franken bij Weingut Horst Sauer. Een ontzettend goede wijnboer die streeft naar perfectie, en dat werd tijdens ons bezoek ook in alles duidelijk. We werden hartelijk ontvangen door een medewerker van Horst Sauer die hier al ruim twee jaar werkzaam was. Na een uitgebreide rondleiding door de kelders en wijngaard was het tijd om uiteraard te proeven. Horst Sauer haalt zijn druiven uit de Grosse Lage genaamd de Lump, een prachtige helling die als een soort amfitheater rond het dorpje Escherndorf ligt. Door deze ligging, de hellingshoek en ook door de locatie vrijwel direct aan de rivier, is deze wijngaard een toplocatie voor zijn druiven. Naast strakdroge Rieslings en Silvaners maakt Horst Sauer ook prachtige edelzoete wijnen die tientallen jaren kunnen rijpen. Hij kan deze alleen maken door de ligging direct aan de rivier wat borg staat voor een perfect microklimaat. Hieruit blijkt dat ligging en locatie een van de belangrijkste factoren zijn voor het maken van topwijnen. De wijngaarden van Horst Sauer liggen op een bodem van voornamelijk Muschelkalk, een bodemsoort die ontzettend oud is, en erg frisse, mineralige wijnen oplevert. Deze typische stijl is erg goed te proeven in zijn Grosse Gewächs wijnen; wijnen van Grand Cru niveau, prachtig droog en met een enorme concentratie. De zoete wijnen van Horst Sauer komen van de Lump wijngaard, die het dichtst bij de rivier ligt. Ze streven naar 4 verschillende zoetheidspredicaten: - Auslese- Beerenauslese- Trockenbeerenauslese- Eiswein De eerste 2 predicaten qua zoetheid zijn vrijwel alleen mogelijk met water in de buurt. Men wil graag een vochtige najaars mist, die samen met zonlicht zorgt voor een edele schimmel op de druiven. Door die schimmel wordt de druif poreus en ontstaat er een bijzondere smaak, juist de smaak die niet vaak voorkomt in wijnen en die edelzoete wijnen van Sauer zo bijzonder maakt! Na een duidelijke rondleiding en veel verschillende wijnen van Horst Sauer geproefd te mogen hebben, besloten we rond 12.30 uur weer in de auto te stappen om richting Rüdesheim am Rhein te vertrekken. Vervolg maandag 6 juli 2020: Bischöfliches Weingut, Rheingau We volgden de rivier de Main die uitmondt in de Rijn, hét belangrijkste element in het wijnbouwgebied de Rheingau. Bij aankomst in Rüdesheim am Rhein werden we verrast door veel bekende wijnboeren die een gebouw ofwel een Vinotheek in dit bekende dorp hebben. Na een korte lunch reden wij naar het klooster dat zich bovenaan de heuvel van Rüdesheim bevindt, waar Bischöfliches Weingut is gevestigd. De oude kerk met authentieke bijgebouwen, een ommuurde wijngaard en de gewelvenkelder passen perfect in dit plaatje: even terug in de tijd! We werden hartelijk ontvangen door Betty, die voorheen bij een Sekthuis werkte, ook in Rüdesheim. Wijn was voor haar geen onbekendheid. Na een korte rondleiding door de kelder en de wijngaard, namen we plaats in het proeflokaal. Alles is hier in stijl, authentiek maar toch ook weer ontzettend modern. Bischöfliches Weingut staat onder bewind van het bisdom Limburg an der Lahn, maar heeft een totaal eigen en moderne manier van werken. Riesling is hun grootste trots, naast prachtige Spätburgunders die zij produceren. Na een aantal bekende wijnen van recente jaargangen opende Betty ook een aantal prachtige oudere wijnen. Zo ook een Riesling uit 2012 en een Spätburgunder uit 2011. Dit toont maar weer aan dat ook droge wijnen met een behoorlijke frisheid en zuren ontzettend lang kunnen rijpen en wat leeftijd met een wijn kan doen. De wijnstijl van de Rheingau staat toch wel bekend om zijn rijpe zuren. Hoewel het bekend is dat Riesling hier de belangrijkste druif is, is het verrassend om te zien hoeveel smaakstijlen deze druif aan kan nemen. Dit komt mede doordat de bodem ook ontzettend divers is qua samenstelling. Van leisteen en klei, tot löss en vulkanische bodems. Hoe steiler de wijngaarden, hoe dieper de wortels moeten zoeken naar voedingsstoffen. Dit komt doordat het vruchtbare aardoppervlakte erg dun is op steile hellingen, een verschijnsel dat je vaak terugziet in dit wijngebied. Ook zijn er wereldberoemde wijngaarden zoals Berg Schlossberg en Berg Rottland, waar ook dit wijngoed een kleine hoeveelheid druivenstokken heeft staan, die zeer geconcentreerde wijnen opleveren. Na een leerzame proeverij, met voor ons ook nieuwe wijnen, besloten we naar het hotel te gaan. Het leuke aan Duitse hotels in wijngebieden is dat het hotel zelf vaak ook wijn produceert, weliswaar in kleine hoeveelheden, maar vaak toch erg goed. Na een typisch Duitse maaltijd zat onze trip naar Duitsland er alweer op. Wij hebben in ieder geval een goed beeld gekregen dat Duitse wijnen niet oubollig, saai of per definitie zoet zijn, maar loepzuiver en mooi droog en je krijgt een ontzettend goede kwaliteit voor de prijs van een fles Duitse wijn. Wij zijn nog enthousiaster geworden dan we al waren! Ook nieuwsgierig geworden? In de winkel hebben we een aantal van deze wijnen staan, dus laat u gerust voorlichten over de verschillende stijlen. Harm en Mariska   Wijnkoperij Henri Bloem ArnhemAmsterdamseweg 126, 6814 GJ Arnhem arnhem@henribloem.nl | www.henribloem.nl/henri-bloem-arnhem   | 026-4455220 | Whatsapp (06) 21 81 61 29                                    
Lees meer