Submenu

Blog

Nieuwsbrief december 2022

do 1 december 2022
Henri Bloem
December, samen genieten! Heeft u ook zin in de maand december? Henri Bloem pakt deze maand lekker uit met gastronomische wijnen waarmee ieder diner een feest wordt.   Château de Lastours Historie, cultuur en gastronomie, dat kenmerkt de Languedoc. Bij Château de Lastours snappen ze dit heel goed. Het château zelf mag al een historische bezienswaardigheid genoemd worden. Een van hun mooiste wijnen heeft zelfs de naam van een middeleeuwse ridder gekregen. De wijnen worden echter volgens de huidige tijdgeest gemaakt, dus met het grootste respect voor de natuur. Uiteraard gebruiken ze hier de authentieke druiven uit het gebied. Daarnaast is de invloed van garrigue (het harde struikgewas met de intens geurende kruiden en bloemen) zeer aanwezig in de rode wijnen van Château de Lastours. Het levert spannende maar bovenal toegankelijke wijnen op met complexe en uitbundige aroma’s. Geniet van de volle, krachtige en kruidige wijnen die passen bij gerechten met een bite. Château de Lastours Cuvée Arnaud de Berre Een wijn vernoemd naar een ridder uit de middeleeuwen. Stoer en krachtig in eerste opzicht, maar na een beetje walsen laat hij zijn soepele kanten zien. Rijp zwart fruit, en kruidige garrigue gecombineerd met tannines die zo zijn weggepoetst bij de juiste gastronomische begeleiding. Bestel hier >>> Château de Lastours Grande Réserve Ieder huis heeft zijn topwijn. Bij Château de Lastours is dat deze Grande Réserve. Het fruit komt van de beste percelen. Deze geven zeer geconcentreerd sap, dat na rijping op Frans eiken en RVS ongefilterd wordt gebotteld. Daardoor gaat de ontwikkeling op fles nog even door. Maar daarna is het genieten van het typische Zuid-Franse smaakpalet. Zwarte olijf, garrigue-kruiden, bramen en goede koffie. Een heerlijk gastronomische wijn, die prima gaat bij een stuk wild op het bord. Bestel hier >>> Vier de feestdagen Makkelijk is het niet, de juiste wijn schenken bij een gepland dinertje. Bij Henri Bloem maken we het iets gemakkelijker. We hebben alvast wat voorbereid en op tafel gezet. Proost en smakelijk eten! Gastronomisch wit  Grand Enclos du Château de Cérons blanc Al eens “perfecte harmonie” geproefd? Dan mag je deze witte bordeaux niet overslaan! Een vetje en mooie rijpheid van de sémillon in combinatie met frisheid en fruitigheid van sauvignon blanc. De sémillon rijpt in houten vaten, de sauvignon blanc behoudt z’n fruit optimaal in roestvrijstalen tanks. Wat een aroma’s en smaak! Bloemen, gele appel, rijpe meloen, perzik, citroen, mandarijn, abrikoos én honing. Bestel hier >>> Sommos Colección Chardonnay Wij zijn blij deze Colección Chardonnay aan ons Sommos-assortiment toe te kunnen voegen. Er zijn maar een paar woorden voor nodig om deze wijn te omschrijven. Voortreffelijk en complex. Ambachtelijk gemaakt in een architectonische omgeving. Heerlijk tropisch fruit met subtiel geroosterde hazelnoot met een toets vanille. Bestel hier >>> Gastronomisch rood Ripoll d’Iatra Priorat Een fantastische wijn uit een fantastisch  gebied voor mensen die wat bijzonders op de kersttafel willen zetten. Priorat heeft een zeer typische bodem van zwarte leisteen en kwarts, lokaal llicorella genoemd, die unieke wijnen voortbrengt. De wijngaarden liggen in terrasvorm waardoor uitsluitend met de hand geplukt kan worden. De wijn heeft een intense geur van rijpe kersen, confituur, bramen en vanille. Volle, maar toch elegante smaak van rood en zwart fruit, witte peper, koffie en vanille. Succes verzekerd tijdens een heerlijk avondmaal! Bestel hier >>> Château Cantemerle 2011 Deze wijn komt uit de Haut-Médoc, aan de linkeroever van de Gironde, waar voornamelijk cabernet sauvignon staat aangeplant. Geen krachtpatser, maar een aantrekkelijke en harmonieuze wijn. Op zoek naar elegantie, finesse en expressiviteit, dan is deze Cantemerle een goede keuze. De wijn heeft geduldig op u gewacht en is nu perfect op dronk. Nog verbluffend fruitig met fijne aroma’s van koffie en cederhout. Bestel hier >>>   Benieuwd naar de recepten? Ga naar henribloem.nl/recepten     Domaine Fontanel - De grande finale, laat het dessert maar komen. Pure verrukking, deze grande finale. Een dessert is pas echt een goede afsluiter met deze“zoete” wijnen. De naam “zoete wijn” doet deze dessertwijnen geen eer aan. Ze zijn namelijk niet alleen zoet. Deze wijnen zijn een belevenis, je neemt een slok en proeft inderdaad het zoet, maar dan komen die heerlijke zuren. Echt verrassend, heerlijk en origineel. Laat dat dessert maar komen! Domaine Fontanel Muscat de Rivesaltes 2021 Lekker zoet, maar niet te zoet, lekker stroperig, maar niet te stroperig. Dat is een mooie beschrijving voor deze Muscat de Rivesaltes. Bloesem, rijp fruit, citrus en exotisch fruit. Het is volop genieten van deze dessertwijn bij bijvoorbeeld een kaasplankje als slotstuk. Bestel hier >>> Domaine Fontanel  Rivesaltes Ambré 2015 Zeldzaam fraaie amberkleurige dessertwijn, uniek en plezierig. De wijn rijpt 7 jaar in eikenhouten vaten, zodat je na verloop van tijd de geoxideerde tonen en de amberkleur ziet ontstaan. De aroma’s van gedroogd fruit, sinaasappelschil, vijgen, dadels en walnoot komen je tegemoet. Grootse smaken met een mooie complexiteit. Beste hier >>>   Proefpakket december Château de Lastours Arnaud de Berre 1x Château de Lastours Grande Réserve 1x Grand Enclos du Château de Cérons blanc 1x Sommos Colección Chardonnay 1x Château Cantemerle 1x Ripoll d’Iatra Priorat 1x Bestel hier >>>   Download hier het PDF bestand van de nieuwsbrief december 2022 >>>
Lees meer

Jubileumpakket 25 jaar Henri Bloem Arnhem

di 29 november 2022
Henri Bloem Arnhem
Jubileumpakket van onze favorieten  Nr. 1. Michel’s favoriet: Bodegas Mas Alta Els Pics  Net als voor mensen die hun best doen om boven de middelmaat uit te steken, heb ik een zwak voor druiven die ook keihard moeten werken om alles uit de bodem te halen wat erin zit. En dat is bij deze Els Pics zeker het geval. In het uiterste noordoosten van Spanje ligt Priorat, een wijngebied in een ruige en onherbergzaame regio, waar de wijnstokken heel diep moeten wortelen om het schaarse beschikbare water te kunnen bereiken. Dat is dan ook de reden dat de gemiddelde leeftijd van de wijnstokken gemiddeld 80 jaar oud is, wat de concentratie in de wijn natuurlijk zeer ten goede komt. De wijn is een perfecte blend van voornamelijk Grenache (Garnacha), subtiel aangevuld met de zachtkruidige Carignan, de heerlijk fruitrijke Cabernet Sauvignon en een vleugje Merlot, dat alles met een rijping op Franse eiken vaten voor een periode van 12 maanden. De volle, ronde smaak, de lange afdronk en de brede inzetbaarheid bij diverse stevige gerechten maken dit tot een wijn, waar ik iedereen heel graag kennis mee wil laten maken. (Michel) Nr. 2. Marja’s favoriet: Weingut Auer St. Laurent  St. Laurent dankt zijn naam aan de beschermheilige van koks (hoe toevallig, aangezien ik in mijn vorige leven de scepter zwaaide in de keuken van Het Wolvenbosch) en levensgenieters, Sint Laurentius, van wie op 10 augustus zijn naamdag wordt gevierd. Dat is ook precies de dag dat de St. Laurentdruif aan zijn rijping begint. Vrij vroeg dus, waardoor hij in koelere gebieden zo goed gedijt. Met het klimmen der jaren kies ik persoonlijk steeds vaker voor wat meer elegantie in een wijn i.p.v. de zware, vaak hoog-alcoholische wijnen. En biologisch vind ik ook heel belangrijk. De wijnen van Auer passen perfect in dat plaatje. Leopold Auer, die samen met zonen Lukas en Matthias 22 ha. aan wijngaarden in de Oostenrijkse “Thermenregion” volledig biologisch bewerkt, heeft altijd een zwak gehad voor aan Pinot Noir verwante druiven, zoals dus de St. Laurent. Het is een bijzondere druif, die elegantie paart aan kracht, fruitigheid aan de toch rijke smaak; een ideale begeleider van gevogelte, maar evenzeer van wildzwijn.De spanning en finesse in deze wijn maken hem tot (één van) mijn favoriete wijnen. (Marja)  Nr. 3. Mariska’s favoriet: Domaine Belle Crozes-Hermitage blanc, Terres Blanches  Daar waar de Mistral waait, de bodem voornamelijk bestaat uit graniet, en waar biologisch werken veel voorkomend is: de Noord Rhone, één van mijn favoriete gebieden, waar deze prachtige wijn vandaan komt. Crozes-Hermitage is de grootste Appellation van dit gebied waar hoofdzakelijk rood wordt geproduceerd (van de Syrah druif) en een klein beetje wit. Deze parel is er daar één van. Gemaakt van de Marsanne en Roussanne druif, die opgevoed wordt op Frans eiken. Een zachte volle aromatische wijn, met rijkdom en spanning. Een fantastische match met rijke gerechten, of om te genieten bij romige kaas. Een veelzijdige wijn, mede daarom mijn witte favoriet op dit moment! (Mariska)  Nr. 4. Harm’s favoriet: Weingut Franzen, Bremmer Calmont Riesling  ''Mooie wijnen komen alleen van druiven die afkomstig zijn van de allerbeste plekken'' Zo ook deze Riesling, wat naast mijn favoriete druivenras, ook afkomstig is uit één van de meest fascinerende wijngaarden van Duitsland.De Bremmer Calmont, waar de bodem uit 100% leisteen bestaat, is ook de steilste wijngaard van Europa. Pas als je met eigen ogen ziet hoe bijzonder deze plek aan de Moezel is, wordt pas duidelijk dat elke handeling in deze wijngaard met de hand moet gebeuren.Dit alles samen maakt dat dit mijn meest favoriete wijn is binnen ons brede assortiment. (Harm)  Nr. 5. Melissa’s favoriet: Marqués de Murrieta Reserva  Toen ik vorig jaar hier begon met werken, was ik erg zoekende naar mijn persoonlijke smaak. Die heb ik ondertussen gevonden en van een goede Rioja kan ik erg blij worden. Deze Rioja komt uit het beste deel van de Rioja, namelijk Rioja Alta waar de bodems van kalkhoudende klei zijn, dit geeft de wijn kracht en body. Er zit 83% Tempranillo, 9% Graciano, 6% Mazuelo en 2% Garnacha in deze Rioja. De wijn heeft 20 maanden in Amerikaans eikenhout van 225 liter gerijpt en heeft daarna nog anderhalf jaar flesrijping gehad. Het resultaat: een smaak van rijp rood fruit, vanille en cederhout, rijpe tannines en een lange afdronk. (Melissa) Nr. 6. De favoriet van onze klanten: Schola Sarmenti Nerío Nardo In de top tien van bestverkopende wijnen staan steevast een paar wijnen uit Apulië, en in de maanden november en december springt er daar eentje in het bijzonder uit: De Nerío van Schola Sarmenti, een wijn, gemaakt van handgeplukte Negroamaro-druiven (80%), aangevuld met de wat onbekendere Malvasia. Met een gedegen opvoeding van een heel jaar op eiken vaten is dit een wijn die ook dit jaar weer menig Kerstdis tot grote hoogte zal stuwen. De wijn wordt gekenmerkt door een heerlijke, uitnodigende geur, een breed smaakpalet van rijp, zwart fruit, met daarnaast tonen van mokka en chocola, en een zachte, warme afdronk. Veluws hert met een Port-sausje is bij voorbeeld een fantastische combinatie. Ook tijdens onze jubileumproeverij kwam hij weer als meest populaire wijn uit de bus, dus in dit pakket met toppers mag hij zeker niet ontbreken. Dit pakket is uitsluitend verkrijgbaar bij Henri Bloem Arnhem.  
Lees meer

Nieuwsbrief november 2022

di 1 november 2022
Henri Bloem
November is heerlijk..! November is de maand waarin we volop in de herfstsfeer zitten, met allerlei weertypes die je wel voorbij ziet komen. Dat geeft zin in verwarmende en gulle wijnen vol smaak, perfect passend bij dit kleurrijke seizoen. In deze folder stellen we een aantal herfstoppers voor. Met een proefnotitie én een suggestie voor de bijpassende maaltijd.  Pascual Toso Estate De geschiedenis van het Estate Pascual Toso leest als een roman. Een Italiaanse familie, die vanuit het niets is begonnen en zich heeft opgewerkt tot een van de meest succesvolle en belangrijkste wijnproducenten van Argentinië. Dat doe je met de hele familie, maar ook met hulp van experts. Zoals wijnwizzard Paul Hobbs, dé Amerikaanse wijnconsultant. Hij bracht zijn expertise met zich mee en dat resulteerde in koopwaardige wijnen.  Pascual Toso Chardonnay Het beste van twee werelden; Roestvrij staal voor een koele vergisting van de chardonnay druiven en daarna Amerikaans hout om de wijn te laten rijpen voor wat warmte. Het effect: een zwoele fruitbom met frisse touch met aroma’s van ananas, kweepeer, gele appel en citrus. Lekker crispy en toasty in de mond dankzij fijne, opwekkende zuren en een vleugje vanille. Bestel Pascual Toso Chardonnay >>>  Pascual Toso Malbec Als Argentijnse wijnproducent kun je niet om malbec heen. Want deze druif is zó op z’n plek in Mendoza dat hij zich van zijn allerbeste kant laat zien. Een typische Pascual Toso Malbec is vol, romig en tegelijkertijd krachtig. Smaken van donker rijp fruit: pruim en braam en zo’n hint van viooltjes. 40% van alle wijn krijgt 10 maanden houtrijping. polijst alle harde randjes. En dat proef je. Bestel Pascual Toso Malbec >>>  Domaine Guy Moulinier - Franse Meesterblenders In het diepe zuiden van Occitanie ligt het wijngebied St-Chinian. Een heel bijzondere AOP vanwege de enorme variatie in bodemsoorten. Denk aan schist, klei-kalk en zandsteen bodems, die elk een ander smaakaccent geven aan de lokale druiven als syrah, grenache en mourvedre. Deze variatie zorgt voor een zeer divers aanbod qua wijnen. En dat past helemaal bij de stijl van vigneron Guy Moulinier, een meester in het blenden van wijnen met een bijzondere diepgang. Elke cuvée is weer een verrassing.  Domaine Guy Moulinier Viognier De viognier heeft haar wortels in het noorden van de Rhône, maar Guy Moulinier maakt er in Saint-Chinian ook een fantastische wijn van met een mooie frisheid en finesse. De wijn is intens qua smaak en bijzonder aromatisch door de verleidelijke mix van exotisch fruit zoals mango, rijpe ananas en een sappige perzik. Verder een fijne bite qua bitters en een verfrissend zuurtje, vol en romig met fijne frisheid. Bestel Domaine Guy Moulinier Viognier >>>  Domaine Guy Moulinier Les Sigillaires Hoe ouder de wijnstok, hoe geconcentreerder het druivensap. Het wordt wel steeds minder qua hoeveelheid, maar wijnmakers met oog voor kwaliteit koesteren dus deze Vielles Vignes. Ook cuvée ‘Les Sigillaires’ komt van oude wijnstokken. Dat proef je aan de intense smaak en de enorme diepgang. Geef hem wat ruimte in een karaf en ervaar de kracht van deze wijn met dat rijpe volle zwarte fruit, wat houtlagering in zeer bescheiden vorm, en die licht kruidige laurier ondertoon die zo typisch is voor de wijn uit Saint-Chinian. Vol, kruidig en elegant. Bestel Domaine Guy Moulinier Les Sigillaires >>>  Garofoli La Dolce Vita: heerlijk eten, verfijnde wijn en een eeuwenoude cultuur, dat is de heerlijke mix van Italië. Dankzij het wijnhuis Garofoli genieten ook wij hiervan. Zij weten namelijk als geen ander hoe ze de wensen van de moderne wijndrinker kunnen vertalen in wijnen met diepgang en karakter. Echte authentieke Vini Marchesi die dankzij hen niet alleen maar gedronken worden door de lokale bevolking en de toeristen. Met de klassieke druivenrassen uit dit gebied weten ze keer op keer weer verrassende wijnen te maken. Ook wij van Henri Bloem zijn grote fans. We kopen er niet voor niks al meer dan 30 jaar wijn.  Garofoli Colle Ambro Wat je van ver haalt is meestal lekker. Zo ook de wijn van de blend van de montepulciano en de sangiovese druif. Dan is het een originele Rosso Piceno, de grootste DOC van de regio Marche in Midden-Italië. Wat ons betreft maakt Garofoli de beste. Je proeft veel, rijpe kers en braam, kruidigheid en een hint granaatappel. Vergis je niet, dit is gebottelde power en structuur vanwege de aanwezige maar aangename tannines. Bestel Garofoli Colle Ambro >>>  Garofoli Piancarda Hij komt uit dezelfde familie, maar toch is deze wijn van een ander kaliber. Hij is namelijk net een beetje verfijnder en eleganter. En dat komt omdat de montepulciano druiven (100%) van een ander terroir komen. Namelijk van de  Piancarda di Masignano, aan de voet van de Monte Conero. In het glas zo’n lekker knapperig Italiaans bittertje dat prima combineert met de aroma’s van zwart fruit als rijpe kers en braam. Er zit niks zwaars in deze wijn, ook door et opwekkende frisse zuurtje. Bestel Garofoli Piancarda >>>  Monteabellón - Moderne Spaanse kunst  Als je het over rode Spaanse wijn hebt, dan gaat het al snel over wijn van de tempranillo druif. Maar de herkomst, daar waar deze druif is aangeplant, is heel belangrijk. De beste regio’s zijn natuurlijk Rioja en Ribera del Duero. Juist daar heeft de familie Garcia van Bodegas Monteabellón hun wijnstokken staan. Fijn voor ons, want ze weten als geen ander hoe wij onze wijn het lekkerst vinden. Niet zwaar en log, maar fris met een fijn accent op fruit. Ze worden - voor Spaanse wijnen - heel modern gemaakt, dus op staal of met bescheiden houtrijping. Zin in een uitstapje naar de Spaanse zon? De familie ontvangt je met open armen op hun bodega in Ribera del Duero. Voor de echte ‘Monteabellón experience’.  Monteabellón Roble Een hint van zwoele kruidigheid, met wat vanilletonen van het vat. Primair, dus fruitig qua stijl, maar wel met die tempranillo spierballen. En olé, een typische ‘roble’. En dat staat duidelijk vermeld op het etiket. Want de smaken van Ribera del Duero wijnen met roble- , crianza-, reserva- of gran reserva houtrijping lopen nogal uiteen. Gelukkig maar, zo is er voor ieder wat wils. Deze roble wijn rijpte slechts korte tijd, ± vijf maanden op hout. Vandaar de fijne frisheid in de wijn. Bestel Monteabellón Roble >>>  Monteabellón Crianza De crianza is een stuk krachtiger van geur, smaak en zelfs qua looks. Maar deze kreeg dan ook bijna een jaar langer de tijd om te rijpen dan de Roble. Dit is typisch het resultaat van de rijping op eikenhouten vaten. De smaak is kruidig met een handje zwarte bessen en rijpe kersen. Qua mondgevoel blijft hij zacht, door de bescheiden tannines. Geef je wijn even de tijd in het glas en je wordt beloond met de smaken van mokka, vanille en een vleugje koffie. Heerlijk lange afdronk. Bestel Monteabellón Crianza >>>          
Lees meer

Harm en Mariska in Rueda, Spanje

wo 19 oktober 2022
Henri Bloem Arnhem
Harm en Mariska in Rueda, Spanje26 t/m 29 September 2022In samenwerking met TOT PR, werden Harm en Mariska uitgenodigd om een kijkje te komen nemen in Rueda. Rueda is een Spaans wijngebied wat zich ten noorden van Madrid bevindt. Dit wijngebied, wat zich inmiddels volledig focust op het maken van witte wijnen van de Verdejo druif, ligt op een hoogvlakte wat zorgt voor een bijzonder klimaat en dé ideale omstandigheden voor het maken van de bekende Spaanse witte Verdejo. Deze 4-daagse reis stond helemaal in het teken van de herkenbaarheid en promotie van dit gebied. Zo bezochten we deze 4 dagen een 11-tal wijnhuizen, die in Spanje Bodegas worden genoemd. De meeste Bodegas die wij bezochten waren voor ons onbekend maar daarom niet minder interessant.   Samen met het hoofdkantoor van de DO Rueda gingen wij dagelijks op stap om deze Bodegas te bezoeken. Van immens grote ‘’wijnfabrieken’’ tot kleinere wijnboeren die "slechts" 100.000 flessen wijn op jaarbasis produceren. Doordat Rueda op een hoogvlakte ligt van zo’n 750-800 meter boven zeeniveau, is er ondanks het hete Spaanse klimaat zeer goed mogelijk witte wijnen te maken. Dit mede door het grote verschil in temperatuur tussen dag en nacht. Door de afkoeling van de wijngaard in de nacht en de warmte van de dag rijpt de Verdejo hier uitstekend en resulteert in een fris maar aromatische witte wijn. Een andere positieve bijkomstigheid van de hoogvlakte ten noorden van Madrid is dat dit wijngebied relatief vlak is. Hierdoor is het heel eenvoudig om  machinaal te oogsten: iets wat vrijwel alle wijnmakers in dit gebied doen. Een bijzonder moment van onze reis door Rueda was de nachtelijke oogst die wij mochten meemaken.  Door in de nacht te oogsten blijven de druiven op een lagere temperatuur wat oxidatie en verlies van kleur en smaak voorkomt. Een bijzonder gezicht om de oogst op deze manier mee te maken en daarnaast ontzettend leerzaam.    Rueda is niet altijd een wijngebied geweest waar Verdejo als druivenras de hoofdrol speelde. Voordat Rueda een beschermde oorsprongsbenaming krijgt in de jaren 80, stond in dit gebied, naast stokoude Verdejo, voornamelijk Palomino Fino aangeplant. Dit druivenras, die we vandaag de dag voornamelijk kennen uit het zuiden van Spanje, wordt veelal gebruikt voor het maken van Sherry. Palomino Fino kent een enkelvoudig aroma van citrus en een bijzonder hoge zuurgraad. Iets waarvan je niet hele smaakvolle droge, onversterkte wijn kunt maken. Maar daar hebben ze iets op gevonden. Een ander bijzonder oud gebruik in dit gebied is het laten rijpen van wijn in glazen flessen in de buitenlucht. Deze glazen flessen, damajuanas, worden tot de helft gevuld nadat de wijn van de Palomino Fino of Verdejo is verstrekt. Door deze rijping in glazen flessen van zo’n 18 maanden in de buitenlucht, dus ook in de volle zon, krijgt de versterkte wijn een bijzondere en geoxideerde smaak wat doet denken aan Sherry. Dit fenomeen uit Rueda is vrijwel onbekend buiten Spanje en is een specialiteit van elke Bodega, waar ze stiekem ontzettend trots op zijn. Deze versterkte wijnen uit de glazen bolflessen noemt men hier Dorado.   Een ander specialisme waar men hier ontzettend trots op is, zijn de stokoude wijnstokken van de Verdejo. In tegenstelling tot de jonge stokken, die in lange rijen aangeplant staan waardoor machinaal oogsten mogelijk is, zijn deze oude stokken als gobelet aangeplant, dus als wijnstruik. Ze staan vaak nog op hun eigen wortelsysteem, iets wat ook bijzonder is en vaak maar weinig druiven oplevert, waar wel druiven met een hoge concentratie. Wat nieuw was voor ons is de deels vernieuwde wijnwetgeving in Rueda. Elke fles Rueda kent zijn eigen kleur label om herkenbaarheid voor de consument te creëren. Zo kent een fles met een groen Rueda-label stille wijn in de fles, een geel label bevat versterkte wijn en een blauw label staat voor mousserende wijnen. Een volledig nieuwe toevoeging aan de Rueda-wetgeving is de Gran Vino Rueda die we in Nederland nog vrijwel nergens tegenkomen. Deze benaming staat voor de hoogst haalbare kwaliteit binnen Rueda: de gebruikte druiven voor deze wijn moeten verplicht van oudere druivenplanten komen (tenminste 30 jaar oud). Het zegt verder niets over de opvoeding van de wijn, maar je merkt qua smaak dat deze wijnen net even dat extra hebben en zijn vaak de paradepaardjes van de Bodegas.   Vrijwel elk wijngebied in Europa kent een belangrijke hoofdstad waar de horeca mee profiteert van de bekendheid van het gebied. Zo is de belangrijkste stad rondom Rueda niet het historische Medina del Campo maar de universiteitsstad Valladolid. Deze prachtige stad kent vele wijnbarretjes, tapasrestaurants en goede winkels waar ze lokale producten verkopen met als belangrijkste verkoopproduct natuurlijk de Rueda Verdejo’s. Ook wij hebben hier 3 avonden genoten van fantastisch eten, bijzondere tapas en verrassende wijnen. De stad Valladolid is zeker een aanrader als je een 3-tal dagen culinair wilt combineren samen met wijn en cultuur. Wij hebben genoten van deze 4 dagen in Rueda waar we opnieuw veel hebben geleerd en het geweldig is om de wijnbouw met de volledige filosofie van wijnmakers en producenten van dichtbij te zien. Wij zijn opnieuw fan geworden van de veelzijdigheid van het gebied Rueda met de druif Verdejo als specialiteit. Harm en Mariskaseptember 2022 Wijnkoperij Henri Bloem ArnhemAmsterdamseweg 126, 6814 GJ Arnhem arnhem@henribloem.nl | www.henribloem.nl/henri-bloem-arnhem   | 026-4455220 | Whatsapp (06) 21 81 61 29
Lees meer

Gratis Winkelproeverij met Niepoort 10 en 11 juni 2022

vr 3 juni 2022
Henri Bloem Utrecht
Niepoort Ambassadrice Carolina Almeida komt 10 en 11 juni naar Utrecht om de prachtige wijnen van dit tophuis uit Portugal te laten proeven!     Kom gratis kennis maken met de prachtige wijnen van het Portugese tophuis Niepoort! 10 en 11 juni is Carolina Almeida van de topproducent uit de Douro, Niepoort, bij ons in de winkel. Al jaren werken we met veel plezier met de wijnen van Dirk Niepoort, wijnen met oog voor kwaliteit en terroir. Carolina laat deze dagen een mooie selectie van witte en rode wijnen uit de Douro en andere Portugese gebieden proeven en geeft graag enthousiast uitleg bij deze fantastische wijnen.  Hieronder de te proeven selectie. Zoals je ziet genoeg reden om even te komen buurten. #komproefenbeleef   * selectie van de wijnen op de proeftafel, jaargangen kunnen afwijken   Over Niepoort: Zoals zijn naam al doet vermoeden heeft Niepoort Nederlandse wortels. De over-overgrootvader van Dirk Niepoort emigreerde in 1842 naar Portugal en werd portproducent. Gedurende 4 generaties waren de Niepoorts beroemd om hun prachtige ports. In de jaren ’90, toen Dirk zijn intrede deed in het familiebedrijf, begon hij ook met het maken van rode en witte droge wijnen. In beginsel werd hij door veel van zijn collega's (en zijn eigen vader) voor gek verklaard, maar inmiddels wordt hij door iedereen op handen gedragen. Zijn topcuvées als de 'Redoma', 'Batuta' en 'Charme' bezorgden hem vrijwel direct wereldwijde roem. Dirk is altijd op zoek naar ‘terroir-expressie’ in zijn wijnen en maakt inmiddels wijn in diverse regio’s van Portugal. Een ware visionair op wijngebied.  Speciale Proeverijaanbiedingen Uiteraard zullen we op deze dagen met scherpe aanbiedingen komen voor de wijnen op de proeftafel. Houd onze nieuwsbrief en social media in de gaten voor deze aanbieding. De wijnen staan zoweel vrijdag als zaterdag de hele dag (vanaf 10 uur tot sluit) open om te proeven. Carolina is vrijdag 10 juni van 16 tot 19 uur en zaterdag van 13 tot 17 uur aanwezig. Wij kijken uit naar je komst!    Waar:  Wijnkoperij Henri Bloem Utrecht Wanneer:  vrijdag 10 juni van 10 tot 19 uur en zaterdag 11 juni van 10 tot 17 uur Inschrijving:  niet nodig, loop gewoon binnen Kosten:  gratis   Graag tot ziens in onze winkel.  Met een hartelijke groet, Edwin, Joke, Robert, Pierre en JosWijnkoperij Henri Bloem UtrechtAdriaen van Ostadelaan 12 | 3583 AL UTRECHT | T: 030-2331142utrecht@henribloem.nl | www.henribloem.nl  
Lees meer

7 en 8 mei 2022 'Taste of Argentina' - de wijnen van Pascual Toso

do 28 april 2022
Henri Bloem Utrecht
Pascual Toso komt speciaal naar Utrecht om hun prachtige wijnen  uit Argentinië aan u te laten proeven!   Argentijns Trio staat garant voor fraaie proeverij Pasucal Toso wijnen. Vol trots kunnen wij u melden dat we op zaterdag 7 mei a.s. Maya Jenkins, Rodolfo Juares en Rodrigo Romero, respectievelijk de exportdirectie en de nieuwe wijnmaker van het beroemde wijnhuis Pascual Toso uit Mendoza in Argentinië in onze winkel mogen ontvangen. Er staan 8 wijnen van deze topwijnmaker op de proeftafel, vergezeld van bijpassende versnaperingen. U bent van harte welkom om te komen proeven en het Argentijnse trio het hemd van het lijf te vragen? Als u onverhoopt zaterdag verhinderd bent, bieden wij u de vrijdag daarvoor, 6 mei, ook de kans deze serie te komen proeven. De wijnen staan de hele dag open. #KomProefenBeleef en ervaar zelf waarom wij ca. 25 jaar geleden met deze wijnboer in zee gingen.   Over Pascual Toso: De voorouders van de huidige generatie wijnmakers van Pascual Toso zijn al rond 1890 vanuit Italië verhuisd naar het zo veelbelovende Mendoza in Argentinië. Steeds meer wijngaarden werden aangekocht en vandaag de dag is Pascual Toso een van de toonaangevende producenten in Argentinië. De Maipú vallei wordt gezien als een van de beste regio’s van Argentinië als het gaat om kwaliteitswijn. Sinds 2001 is Paul Hobbs, een vooraanstaande Amerikaanse wijnconsultant, aan het bedrijf verbonden als wijnconsultant en sindsdien is de kwaliteit naar het hoogste niveau gestegen. Wij voeren deze wijnen inmiddels een slordige 25 jaar met veel succes.  Maya Jenkins, Rodolfo Juares en Rodrigo Romero, respectievelijk de exportdirectie en de nieuwe wijnmaker zijn zaterdag 7 mei vanaf 12 uur in de winkel en zullen de wijnen met plezier van tekst en uitleg voorzien.    Waar:  Wijnkoperij Henri Bloem Utrecht Wanneer:  vrijdag 6 mei van 10 tot 19 uur en zaterdag 7 mei van 10 tot 17 uur Inschrijving:  niet nodig, loop gewoon binnen Kosten:  gratis  
Lees meer

Proef deze kerst mee met Mariska

zo 19 december 2021
Henri Bloem Arnhem
  Nu bij elkaar komen met veel mensen, helaas, nog steeds niet mogelijk is, blijft het zoeken naar mogelijkheden om deze Kerst toch samen maar op afstand te genieten van goede wijnen en heerlijk eten. Zo heeft Mariska ook deze maand weer 6 bijzondere en verrassende wijnen geselecteerd met een aantal goede en passende recepten hierbij. Ideaal voor deze Kerst als je even geen inspiratie meer hebt voor de Tweede of zelfs Derde Kerstdag. Bijgaand 6 verschillende wijnen in verschillende en verrassende smaakstijlen met recepten in vertrouwde smaken. Veel plezier met koken, vergeet niet te genieten en alvast een hele fijne Kerst toegewenst. Merotto Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Colbelo, Italië Een zeer delicate en zachte Prosecco gemaakt van de Glera druif. De Prosecco kent veel geur en is ontzettend romig. De uitgelezen bubbel om Kerst mee te starten. Uiterst chique! Pfaff Alsace Black Tie Riesling + Pinot Gris, FrankrijkEen assemblage van druivenrassen zie je niet veel in de Franse Elzas. Deze combinatie van Riesling met Pinot Gris geeft naast een mooie frisheid, veel kruidigheid en aroma. Arusha Robertson Chardonnay, Zuid-AfrikaEen vol en romig houtgelagerd glas Chardonnay, wie houdt er nou niet van? Perfect voor een koude, witte Kerst. Madiran Brumont Petit Torus Tannat, FrankrijkEen vol, toch sappig en kruidig glas rode wijn uit het verre Zuiden van Frankrijk. Spannend, wie kent Tannat en de Madiran nou niet? Schola Sarmenti Cubardi Primitivo, ItaliëZondoorstoofd fruit en mooie houtlagering kenmerken deze geweldige Primitivo van ons favoriete wijnhuis uit Zuid-Italië. Disznókő Tokaij Late Harvest, Hongarije Een bijzondere afsluiter van een perfect diner. Geperst uit laat geoogste druiven van de Furmint en hárslevelü. Verrassend lekker en weelderig zoet. Amuse hapjes met zalm en avocado in combinatie metde Merotto Prosecco Colbelo. Wat heb je nodig:  - +/- 125 gram verse zalm - 2 Avocado’s - 2 Theelepels mayonaise - 2 Sjalotjes - 1 Komkommer - Peper en zout - Eventueel wat sesam zaadjes en/of wat verse peterselie Bereiding: Snipper 1 sjalotje fijn, snij 1 avocado in blokjes. Voeg hier de mayonaise aan toe en wat peper/zout. Pureer dit met de staafmixer of keukenmachine tot een gladdecrème. Verdeel de avocado crème over de glaasjes. (bewaar een klein beetje voor je andere amuse hapjes) Snij de zalm in kleine blokjes en verdeel de helft van de zalm over de avocado crème. Coquilles met zeekraal in combinatie met de Pfaff Black Tie of de Arusha Robertson Chardonnay.Wat heb je nodig:- 8 Sint-Jakobs vruchten - 150 gram Zeekraal - 1 Sjalot-  50 gram Roomboter - Sap van 1 limoen - 150 milliliter witte wijn, dit kan gewoon de Black Tie zijn. - 1 handvol krulpeterselie Bereiding: Snipper de sjalot en stoof die aan in een flinke klont boter. Snipper intussen de peterselie heel fijn. Voeg, als de sjalot glazig is, de witte wijn en de fijngehakte peterselie toe. Stoof een paar minuten en voeg wat limoensap toe. Bak de zeekraal heel kort in een andere pan. Kruid met flink wat peper en een beetje zout. Bak de Sint-Jakobs vruchten 2 minuten aan elke kant in een klontje roomboter. Kruid met zout en peper. Lepel eerst het sausje in diepe borden, leg er dan de zeekraal bij en schik de Sint-Jakobs vruchten erbovenop. Lamsbout uit de oven in combinatie metde Brumont Petit Torus of de Schola Sarmenti CubardiWat heb je nodig:- 1 hele bol verse knoflook, de tenen losgemaakt, ongepeld - 3 flinke handenvol gemengde verse kruiden- 6 plakken pancetta - 3 ansjovisfilets - 100 g boerenbrood, in stukjes van ongeveer 2,5 cm gebroken  - een handvol pijnboompitten - een handvol groene olijven, zonder pit - Peper en zout - 1 lamsbout van 2 KG, dit geldt voor 4 tot 6 personen. - een grote bos verse rozemarijn en een takje laurier- olijfolie - 2 KG roseval Roseval aardappels- een fles rode wijn, dit mag gewone kookwijn zijn. Bereiding:Pel een paar tenen knoflook, doe ze in de keukenmachine en doe er terwijl de machine loopt de gemengde kruiden bij. Voeg dan de pancetta en ansjovis toe, laat de machine nog even draaien en doe dit mengsel over in een kom. Verkruimel het brood in de keukenmachine en voeg dit dan samen met de olijven en de pijnboompitten toe aan het mengsel in de kom. Breng het op smaak met peper en zout en wrijf alles met je handen door elkaar. Voeg de vulling in de opening van de lamsbout. Je kunt de bout zó braden of je kunt hem eerst dichtbinden met een touwtje, waaronder je dan een paar takjes rozemarijn schuift. Kwast de bout in met olijfolie en bestrooi hem met peper en zout. Hussel de aardappelen en de rest van de knoflook met de laurierblaadjes, rozemarijn en wat olijfolie en peper en zout door elkaar en doe het totaal in een grote braadslee. Zet het ongeveer anderhalf uur in een op 200 °C in een voorverwarmde oven. Na een half uur beschenk je het vlees met rode wijn. Doe dit tot het vlees gaar is. Wanneer het vlees gaar is, moet je het 15 minuten laten rusten en serveer het vlees samen met de aardappelen. Crêpes Suzette met een bolletje vanille-ijs in combinatie metDisznókő Tokaij Late Harvest.Wat heb je nodig:- 1 zakje vanillesuiker - 120 gram Bloem - 1 mespuntje zout - 2 eieren - 1 eierdooier - 200 Melk - 80 ml water - 300 ml versgeperste sinaasappelsap (ca 6 sinaasappels) - 50 ml Citroensap - 125 gram Bruine basterdsuiker - 60 gram Roomboter - 4 eetlepels Grand Marnier - 4 bolletjes Vanille-ijsBereiding:Zeef de bloem in een grote kom. Meng er de zout en de vanillesuiker doorheen. Maak een kuiltje in het midden van de bloem. Doe 2 eieren in het kuiltje. Scheid de eierdooier van 1 ei. Doe ook de eierdooier in het kuiltje. Voeg al roerend de melk en het water toe. Klop het geheel met een garde of mixer tot een glad beslag. Laat het beslag daarna afgedekt minstens 1 uur in de koelkast rusten. Pers de sinaasappelen uit. Doe het sinaasappelsap in een steelpannetje. Voeg de citroensap en de basterdsuiker toe. Breng het aan de kook en laat het nog een minuut of 15 koken tot een gebonden saus. Smelt de helft van de roomboter en roer deze door het beslag. Verhit daarna een kleine koekenpan. Bak daarin met de rest van de roomboter, één voor één, 2 flensjes per persoon. Vouw de flensjes, als ze klaar zijn, in vieren. Verwarm daarna de sinaasappelsaus in de koekenpan op een laag vuur. Leg de opgevouwen flensjes in de saus. Schep de saus met een lepel ook over de flensjes heen. Doe de Grand Marnier in een soeplepel. Hou er een vlam bij zodat de drank in brand vliegt. Giet de brandende Grand Marnier over de flensjes met saus heen. Serveer de geflambeerde flensjes dan meteen op de borden met wat saus eroveren een bol vanille-ijs Geniet van deze Kerst! Mariska Wijnkoperij Henri Bloem ArnhemAmsterdamseweg 126 - 6814 GJ Arnhemarnhem@henribloem.nl - 026-4455220 - www.henribloem.nl  
Lees meer

Henri Bloem Zwolle koopt kelder met oude wijnen op

do 16 december 2021
Henri Bloem Zwolle
Soms hebben klanten flessen wijn in de kelder liggen die ze niet (meer) drinken of waar ze om een andere reden vanaf willen. Dan kunnen ze contact met ons opnemen om deze wijnen in onze winkels te laten verkopen. Zo heeft Henri Bloem Zwolle vorig jaar een hoop oude kelders opgekocht.      De opgekochte kelders van Zwolle: Sauternes! Tussen deze kelderaankopen zat een aantal unieke Spaanse en Italiaanse wijnen en prachtige rode Bordeauxs, maar vooral een grote hoeveelheid wijnen afkomstig uit Sauternes! Deze regio in de Bordeaux staat bekend om zijn fantastische edelzoete witte wijnen, hoofdzakelijk gemaakt van Sémillondruiven. De druiven hebben 'edele rotting' ondergaan, van de welbekende schimmel ‘Botrytis Cinerea’, die zorgt voor weelderige tonen en een enorme complexiteit. Naast Sémillon wordt ook Sauvignon Blanc gebruikt om zuren en aromatische fruitaroma’s toe te voegen in de blend. Daarnaast houdt de hoge zuurgraad van de Sauvignon de zoetheid van deze wijn in balans.     Over de opgekochte Sauternes De opgekochte flessen uit Sauternes zijn allemaal Grand Cru Classé-wijnen van verschillende huizen, waaronder de châteaus Coutet, Guiraud en Rieussec. De wijnen zijn afkomstig van de oogstjaren 1970 tot 2006 in halve en hele flessen. De flessen zijn onder goede condities bewaard met hier en daar wat vochtschade aan de etiketten. Sauternes kan goed ouderen en de geproefde wijnen stonden er uitstekend bij! Klik hier voor een overzicht van alle beschikbare Sauterneswijnen Heeft u interesse in een bepaalde wijn of wilt u meer informatie?Neem contact op met Henri Bloem Zwolle via 038 - 421 72 99 of zwolle@henribloem.nl of loop even de winkel in Zwolle binnen aan de Thorbeckegracht 47-48.  
Lees meer