Submenu

Blog

Paul Hobbs'succes in Argentinië

wo 6 maart 2019
Henri Bloem
Viña Cobos is het resultaat van de visie van Paul Hobbs, een pionier die de uitdaging aanging om wijnen te maken op een niveau dat nog nooit eerder in Argentinië werd bereikt. En dat is hem gelukt! Paul Hobbs combineert zijn ervaring van een jeugd op de boerderij met een innovatieve wetenschappelijke benadering. Daardoor lukt het hem om wijnen te maken die op de meest pure wijze hun herkomst vertolken. Zijn eerste reis naar Argentinië in 1988 betekende het begin van zijn Zuid-Amerikaanse wijncarrière. Overtuigd van de potentie van het land, vond hij aansluiting bij de toonaangevende wijnmakers Andrea en Luis Marchiori. Deze samenwerking heeft geleid tot het toonaangevende wijnbedrijf Viña Cobos, dat vernoemd is naar de weg die langs de wijngaarden loopt. In de afgelopen twintig jaar hebben Hobbs en zijn team bij Viña Cobos zich gewijd aan het vinden en ontwikkelen vanwijngaarden in de twee belangrijkste teeltgebieden van Mendoza: Luján de Cuyo en Valle de Uco. Sommige van de wijngaarden zijn wel 80 jaar oud. Door nauwgezet beheer van de wijngaarden en het vinificatieproces, tonen de wijnen de ware essentie van hun terroir met finesse plus complexiteit. Sinds de productie van de eerste fles in 1999 heeft Viña Cobos de grenzen van de malbec en van Argentinië als wijnland verlegd. Bramare; verlangen in een fles gevangen In tegenstelling tot de klassieke wijnwereld heeft Argentinië maar weinig beschermde herkomstbenamingen. DOC Luján de Cuyo was de eerste (sinds 1993) en geldt alleen voor wijn van de malbecdruif. Er zijn 16 wijnbedrijven actief in deze subregio van Luján de Cuyo, maar er zijn vooralsnog maar een paar wijnen die het kwaliteitslabel mogen gebruiken. En daar is de cabernet sauvignon van Viña Cobos er één van. Bramare is het Italiaanse woord voor ‘verlangen’ en is een eerbetoon aan de familie Marchiori. De druiven voor deze wijn komen van jongere wijngaarden met een bodem van klei, leem en grind. De gunstige ligging op het noordoosten en de hoogte van 1000 meter boven zeeniveau zorgen voor optimale condities. De wijn rijpt 18 maanden op Amerikaans eiken en wordt niet gefilterd   Klik hier voor de wijnen van Vina Cobos
Lees meer

Rhône 2016-2017 Voorverkoop

ma 25 februari 2019
Henri Bloem
Rhône 2016 / 2017 Rood 2016: hoge kwaliteit, hoge opbrengst Wit 2017: hoge kwaliteit, zeer lage opbrengst Tussen Vienne en Avignon strekt de appellatie Côtes du Rhône zich uit aan weerszijden van de Rhône - van oudsher een belangrijke verbindingsroute - over 250 gemeenten en de 6 departementen Saône-et-Loire, Rhône, Ardèche, Drôme, Vaucluse en Gard. De streek wordt opgedeeld in een noordelijk en zuidelijk gedeelte. De rode wijnen van het graniethoudende terroir uit hetnoordelijke gedeelte worden voornamelijk gemaakt van syrah; op zuidelijke, kalkrijke grond is de grenache noir de voornaamste druif. Witte Rhônewijnen komen voornamelijk uit het noordelijke deel en kenmerken zich door het rijke, bloemige karakter dat de viognier, roussanne en marsanne met zich mee brengen. Rood 2016 Het groeiseizoen begon in 2016 door de koele lentemaanden pas 3 weken later dan normaal. Noordelijke regens dreigden in mei en juni meeldauw te veroorzaken; het Zuiden genoot daarentegen van een ongestoorde late lente. Een droge en stabiele zomer volgde en zorgde voor een goede rijping in de hele streek. Ook de nazomer was ideaal met haar zonnige dagen en koele nachten. Pas begin oktober werden de druiven met inmiddels een perfect ontwikkelde balans tussen tannines, suikers en zuren geoogst. De noordelijke wijnen charmeren met hun intense fruit en toegankelijke structuur. De syrah heeft soepele tannines en een kleurintensiteit die syrah typeert. De zuidelijke wijnen evenaren met de perfecte rijping van de mourvèdre en grenache noir de topjaren 1990 en 2010. Samenvattend kenmerkt 2016 rood zich door 3 elementen: hoge concentratie van rijp fruit, zijdezachte tannines en een energieke frisheid. Deze elementen geven de wijnen zowel een lang bewaarpotentieel als een goede drinkbaarheid in hun jeugd. Hier kunt u gerust uw kelder mee vullen! Wit 2017 In tegenstelling tot het jaar ervoor was het groeiseizoen van 2017 een opeenstapeling van gevreesde weersomstandigheden. Bijna alle wijngaarden in de hele Rhônestreek hadden te maken met hagel, vorst, vruchtverlies (‘coulure’), onregelmatige vruchtvorming en -rijping (‘millerandage’) en droogte. Dit leidde tot een van de vroegste en kleinste oogsten ooit. De druiven die de barre omstandigheden wel wisten te trotseren, waren echter van fenomenale kwaliteit. Juist doordat er door de coulure relatief weinig druiven aan een tros groeiden, hadden deze druiven alle ruimte omgoed te rijpen. Noordelijk wit is dit jaar formidabel; Condrieu, maar ook de minder bekende Saint-Péray wijnen en de witte Crozes-Hermitage verrasten ons met een grote diepgang en complexiteit en daarmee een lang bewaarpotentieel. De zuidelijke wijnen missen hier en daar de grote lengte, maar blinken uit in intens rijp doch levendig fruit en een hoog ‘lekkergehalte’. De extreem lage opbrengst zal er echter voor zorgen dat deze jaargang sneller dan gewenst uitverkocht zal raken en hoger geprijsd zal zijn. Kortom, grijp uw voordeel met deze voorintekening van onze persoonlijk geselecteerde wijnen!   DOWNLOAD HIER DE COMPLETE BROCHURE VOORVERKOOP RHÔNE
Lees meer

Het beste uit Puglia

di 5 februari 2019
Henri Bloem
Op het platteland van Salento met haar rode, zongeblakerde aarde ligt Schola Sarmenti. In de prachtige, uitgestrekte wijngaarden loop je van percelen met jonge wijnstokken naar bijna ongecultiveerde stukken land met 80 jaar oude stokken. Een belangrijke keuze die Schola Sarmenti maakte, was het behouden van een oud Apulisch leidsysteem, een kostbare methode voor het leiden van wijnstokken die al sinds de oudheid wordt gebruikt. Door het gebruik van oude technieken en inheemse druivenrassen als fiano, negroamaro en primitivo weet Schola Sarmenti op authentieke wijze uitdrukking te geven aan hun geliefde streek.  “We werken met passie en geduld om onze wijngaarden op een natuurlijke manier te laten groeien, zonder gebruik te maken van chemische middelen, met respect voor de natuurlijke cyclus van de planten en alle leven op het land en in de bodem, die we alleen voeden met organische meststoffen.” Nerìo is de naam van de Griek die volgens overlevering de nabijgelegen stad Nardò stichtte. De negroamaro en malvasia nera komen van 45 jaar oude wijnstokken en rijpen 8 maanden op Frans eiken, gevolgd door een minimale flesrijping van 6 maanden.   In de top-100 van wijnmagazine ‘The Wine Spectator’ De passie en kunde van de wijnmakers van Schola Sarmenti leverde een plaatsje op in de lijst van 100 Beste Wijnen van het toonaangevende internationale wijnmagazine ‘The Wine spectator’. Dat vraagt om gedronken te worden! Bekijk alle wijnen van Schola Sarmenti  (Wijnmaker Alessandro Calabrese beoordeelt de kwaliteit van de druiven al in de wijngaard).
Lees meer

Proeven met Mariska januari 2019

wo 16 januari 2019
Henri Bloem Arnhem
Lekkere wijnen worden er genoeg gemaakt, maar betaalbare lekkere wijnen vinden is soms lastig. Daarom heb ik nu 6 wijnen uitgekozen, op smaak, betaalbaarheid en gewoon lekker! Want tuurlijk is het fijn om exclusieve wijnen te drinken met veel diepte, lengte en  smaak, maar soms wil je gewoon een lekker glas wijn bij de borrelplank die goed doordrinkbaar is. Betaalbaar is  een hele belangrijke factor, maar te goedkoop is duurkoop (weet ik uit ervaring). En, in een tijd dat we bereid zijn om 3 euro te besteden aan een kopje koffie, waarom moet dan de wijn zo goedkoop zijn? Gemiddeld wordt in Nederland € 3,50 uitgegeven aan een fles wijn…. Ten eerste: wat is goedkoop? Laten we zeggen dat alles tot € 5,00 voor een fles wijn bijzonder goedkoop is. Kijk maar naar het plaatje hieronder waarin de prijsopbouw van een fles wijn wordt weergegeven, en waarin je ziet hoeveel kosten er gaan zitten in een fles wijn, nog los van de productie zelf. De prijsopbouw van een fles wijn, met dank aan Marcel Kerkmeester/LFE   Deze grafiek geeft een goede weergave van de relatief hoge vaste kosten in de prijs van een goedkope fles wijn. Je ziet hier dat de kostprijs van een goedkope fles wijn (die in de winkel ligt) zonder de wijn erin al € 2,65 bedraagt, aan accijnzen, verpakking, transport, winstmarges, enzovoort. Dit is dus los van de (arbeids)kosten voor het produceren van de druiven en de wijn, de benodigde apparatuur en grondstoffen. Boven die € 2,65 gaat het geld dus pas in (de kwaliteit van) de wijn zelf zitten. In een fles met een verkoopprijs van € 3,00 zit zodoende maar voor een kleine € 0,50 aan wijn. In een fles van € 6,00 kom je al aan € 2,00 aan wijn. Dit alles kan natuurlijk variëren per jaar, producent en waar het vandaan komt. Maar ga er maar vanuit dat iets meer betalen zeker loont. Waarin zitten nu die kosten van wijn? Met andere woorden, waarom zou betere wijn eigenlijk duurder moeten zijn? Dat heeft alles te maken met kwaliteit, en die heeft weer alles te maken met: Rendement (hoeveel kilo druiven oogst je van een plant?)Werkwijze (van de wijnmaker in de kelder, maar ook in de wijngaard. Gebruikt hij kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen en machines of werkt hij natuurlijk en met de hand?)Terroir (hoe geschikt is de wijngaard qua bodem, ligging en klimaat?) Met dit alles in gedachte: Ga lekker de volgende wijnen proeven en laat mij weten wat jij ervan vindt! Stemmari, grillo. (Italië, Sicilië) Fris, laag in de zuren maar wel droog. Mango en verder tropisch fruit in de smaak, klein beetje bloemig. Lekkere allermansvriend, die bij veel gerechten kan. Ik heb het gedronken bij een uitgebreide borrelplank met veel smaken maar ik kan mij ook voorstellen dat het heerlijk is bij visgerechten. (Winkelprijs € 6,50) La Colombette, Plume chardonnay (Frankrijk, IGP Pays de l'Hérault, Languedoc-Roussillon) Leuk weetje, deze wijnmakeris een van de trendsetters bij het maken van laag-alcoholische wijnen die wel het karakter van gewone wijn behouden. De wijnen worden normaal gevinifieerd, maar aan het einde van de fermentatie worden de wijnen verhit en laat hij 4% alcohol verdampen. Heerlijke sappige chardonnay zonder overdadig te worden. Tonen van appel en ananas, en ergens toch wel op de achtergrond een licht spoortje van hout (wellicht grote oude houten vaten?). Lekker bij een lichte pasta salade met tonijn, gegrilde paprika en kappertjes. (Winkelprijs € 6,95)Avaniel tinto, tempranillo (Spanje, Ribera del Duero). Licht fris rood fruit, maar met veel smaak. Zonder houtlagering dus puur de druif. Soepel drinken, geen heftige tannine. Lekker bij verschillende tapas gerechten, maar een vega stoofpotje met boontjes en kikkererwten zou ook lekker zijn. (Winkelprijs € 6,95) Luccarelli rosso, primitivo/sangiovese (Italië, Puglia). Zondoorstoofd fruit, vol van smaak maar zacht in de mond. Donker pruim, kruiden en iets getoast in de afdronk. Lekker bij gegrilde magere worstjes met veldsla en aardappeltjes uit de oven. (Winkelprijs € 5,95) Château de Lastours, Arnaud de Berre, syrah, grenache en carignan (Frankrijk, Corbières). Donker zwart fruit, beetje cassis en bramen. Gecombineerd met kruidigheid, zeker laurier te proeven. Tannine aanwezig, maar die zorgt voor stevigheid en balans in de wijn. Lekker bij ouderwetse hachee met een puree van pastinaak en knolselderij. (Winkelprijs € 7,95) Pascual Toso, malbec (Argentinie, Barrancas, Maipú Valley). Een vertrouwde topper in ons assortiment! Ruikt alleen al lekker, met een geur van donkere pruim en een hint van gebrande koffie. In de mond is hij aangenaam en zacht maar wel met een stevigheid in de afdronk. Dit is een wijn die niet snel verveelt. Lekker bij gewoon een goeie biefstuk met friet. of als je vega wilt eten grill er dan lekker groente bij met een pittige kruidenolie. (Winkelprijs € 8,50) De prijs van het proefpakket bedraagt € 43,35. Wil je meer weten over het abonnement? Klik hier. Veel plezier met proeven.MariskaJe kunt me bereiken via henribloemarnhem@gmail.com of op instagram @Winefoody. Wijnkoperij Henri Bloem Arnhem Amsterdamseweg 126, 6814 GJ  Arnhem arnhem@henribloem.nl | www.henribloem.nl | 026-4455220  
Lees meer