Submenu

Blog

Proeven met Mariska zomer 2019: Gemakkelijk op de camping.

do 11 juli 2019
Henri Bloem Arnhem
  Op vakantie willen we niet te moeilijk doen, maar wel lekker eten. Deze recepten zijn zowel thuis als op een enkel gaspitje te doen, dus ook op de camping makkelijk te maken. Voor deze keer geen uitgebreide proefnotities bij de wijn, maar wel per wijn een omschrijving. Fijne zomer gewenst, en geniet van deze heerlijke zonnige wijnen! Mariska   Mexicaans pannetje met nacho’s   Nodig: 200 gr half om half gehakt 1 ui gesnipperd 1 fijngesneden teentje knoflook 1 theelepel paprikapoeder 1 halve theelepel komijnpoeder mespuntje cayennepeper 1 blikje mais 1 blikje kidneybonen 1 rode paprika in reepjes 1 gele paprika in reepjes 1 blik tomatenblokjes 1 avocado in stukjes bakje zure room geraspte kaas, hoeveelheid naar smaak. Zak tortillachips naturel Olijfolie om in te bakken   Zo doe je het:   Ui, knoflook en gehakt aanbakken, gelijk de kruiden erbij. Wanneer dit alles een beetje bruin is, paprika, mais en bonen erbij, even roerbakken op hoog vuur, na ongeveer 5 min. tomatenblokjes erbij. Dit laten sudderen voor ongeveer 15 à 20 min.  De zure room en kaas over de pan verdelen, deksel erop, klaar als kaas gesmolten is. (thuis in de oven op 190 graden, ongeveer 15 min totdat de kaas gesmolten is) Bij het opdienen, avocado in blokjes over pan/schaal verdelen, en opeten met de tortilla chips erbij! Eet smakelijk. Boerenpannetje: Nodig:  Verse worst, bv. chipolataworstjes 4 x 500 gram aardappelkriel voorgekookt 500 gram wortel in stukjes van ongeveer 2 centimeter 500 gram Sperzieboontjes 2 x doorgesneden 100 gram ontbijtspek in stukjes 1 ui gesnipperd Bekertje slagroom van 200ml Geraspte Parmezaanse kaas, klein handje Verse Italiaanse kruiden, gehakt Peper en zout naar smaak. Olijfolie om in te bakken Zo doe je het:   De worst in stukjes snijden van ongeveer 3 cm groot, dit als eerste in de pan samen met de ui en ontbijtspek. Na ongeveer 5 min de groente erbij en de aardappeltjes. Roerbakken op hoog vuur voor 5 min. Verse kruiden erbij, peper en zout naar smaak en het bekertje slagroom. 20 min sudderen met deksel op laagste vuur (of korter, tussendoor prikken of de groente gaar is) als je ziet dat het droog aan het worden is, beetje water of nog beter, scheutje witte wijn erbij. Als alles gaar is afmaken met de Parmezaanse kaas eroverheen. Opdienen met een frisse salade erbij. Eet smakelijk! Hele fijne vakantieperiode!!  Mariska Wijnkoperij Henri Bloem – Amsterdamseweg 126 – 6814 GJ Arnhem026-4455220 – arnhem@henribloem.nl – www.henribloem.nl/henri-bloem-arnhem
Lees meer

Zuid-Afrika land van diversiteit

ma 1 juli 2019
Henri Bloem
Beroemde woorden 2 februari 1659: “Vandaag, ere aan God, is daar die eerste keer van Caepse druiwe wyn geparst.” Beroemde woorden van Jan van Riebeeck. Twintig jaar later werd Stellenbosch gesticht en sindsdien is het hard gegaan met de Zuid-Afrikaanse wijnbouw. Met haar schitterende valleien, heuvels, bergruggen, baaien en een van ‘s werelds grootste floragebieden is Zuid-Afrika een adembenemend land. Het is dit uitbundige landschap dat zorgt voor een grote diversiteit in bodems, hoogte en ligging ten opzichte van de zon van de wijngaarden.    Mooi scala aan wijnen De erkenning en het respect voor de enorme diversiteit is bij elke wijnmaker terug te vinden. Allen hebben ze de juiste druiven voor hun eigen stukje Zuid-Afrika uitgekozen. En dat levert natuurlijk een zeer breed scala aan wijnen op. Een heel mooi scala welteverstaan. Van frisse rieslings tot tintelende sauvignon blancs, sappige chenin blancs en dikke en romige chardonnays. Met rode wijnen vol fruit, vaak iets rokerigs, een warme zwoelheid en bestaande uit complexe blends die niet onderdoen voor een goede fles Bordeaux. Serieuze speler Na ruim 350 jaar wijnbouw is Zuid-Afrika een serieuze speler in de wijnmarkt en moeten wij allemaal snel de ‘droë steen’ uit de supermarkt voor twee euro vergeten en onszelf een enorm plezier doen met de uitstekende wijnen die het land inmiddels voortbrengt. Het team van Henri Bloem helpt daar uiteraard graag bij!   Bekijk al onze Zuid-Afrikaanse wijnen en proef de diversiteit
Lees meer

Henri Bloem wijnen in Grote Hamersma 2019

di 25 juni 2019
Henri Bloem Arnhem
Goede wijn behoeft geen krans maar wel een notering in de Grote Hamersma 2019. De volgende wijnen kregen een notering met een 9- of 8+ in deze toonaangevende wijngids. Probeer ze ook eens! Rood met 9- Château de Lastours, Arnaud de Berre, Corbières, Frankrijk (€ 7,95) Casa Emma Chianti Classico, Toscane, Italië (€ 10,95) Rood met 8+ Pascual Toso Malbec, Mendoza, Argentinië (€ 7,95) Domaine de Dionysos "La Devèze", Côtes du Rhône, Frankrijk (€ 6,95) Domaine de Coste Chaude, Madrigal, Côtes du Rhône Villages Visan, Frankrijk (€ 9,95) Château de Ribebon, Bordeaux Supérieur, Frankrijk (€ 6,95) Château Fongaban, Côtes de Castillon, Bordeaux, Frankrijk (€ 7,95) Il Falchetto Lureï, Barbera d'Asti Superiore, Piemonte, Italië (€ 9,95) Cantine Dei, Rosso di Montepulciano, Toscane, Italië (€ 10,95) Ottella Gemei, Rosso Alto Mincio, Veneto, Italië (€ 9,95) Tempo al Vino Negroamaro Selection, Salento, Italië (€ 5,95) Tempo al Vino Primitivo, Salento, Italië (€ 5,50) Goldwater Pinot Noir, Marlborough, Nieuw-Zeeland (€ 11,95) Costers del Sió Petit Sios, Costers del Segre, Spanje (€ 7,50) Monteabellòn Crianza, 14 meses en barrica, Ribera del Duero Spanje (€ 13,95) Conde de Valdemar Crianza, Rioja, Spanje (€ 8,95) Rosé met 8+ Domaine Moulinier, Le Rosé, Saint-Chinian, Frankrijk (€ 6,95) Wit met 9- Domaine Lafond Lirac blanc Roc-Epine, Lirac, Frankrijk (€ 10,95) Ottella Nasomatto, Trevenezie, Italië (€ 8,95) Maior de Mendoza Sobre Lias, Rias Baixas, Spanje (€ 10,95) Wit met 8+ Torbreck Woodcutter's Semillon, Barossa Valley, Australië (€ 16,95) De Martino 347 Sauvignon, Casablanca Valley, Chili (€ 7,95) Weingut Leitz Riesling Eins-Zwei-Dry, Rheinhessen, Duitsland (€ 8,95) Château de la Guerche, Anjou, Frankrijk (€ 12,95) Domaine de la Foliette, Muscadet Sèvre et Maine sur Lie, Frankrijk (€ 6,95) Domaine Tripoz, Mâcon-Charnay, Frankrijk (€ 8,95) Domaine Tripoz Vieilles Vignes, Bourgogne, Frankrijk (€ 9,95) Domaine de Caillaubert Chardonnay, Côtes de Gascogne, Frankrijk (€ 6,50) Domaine du Tariquet, Côtes de Gascogne, Frankrijk (€ 5,50) Domaine de Montmarin Sauvignon, Côtes de Thongue, Frankrijk (€ 5,95) Domaine la Colombette Souvignier Muscaris, Vin de France, Frankrijk (€ 6,95) Domaine La Prade Chardonnay "Élevé en fût de chêne", Pays d'Oc, Frankrijk (€ 7,95) Domaine Montmarin Viognier, Côtes de Thongue, Frankrijk (€ 6,50) Ottella Lugana, Veneto, Italië (€ 9,95) Cantina Terlan Pinot Bianco, Aldo Adige-Südtirol, Italië (€ 11,95) Cantina Terlan Terlaner Classico, Alto Adige-Südtirol, Italië (€ 13,95) Garofoli Macrina, Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore, Marche, Italië (€ 7,50) Buglioni Il Disperato, Venezie, Italië (€ 9,95) Goldwater Sauvignon, Wairau Valley, Nieuw-Zeeland (€ 9,95) Costers del Sió Petit Sios, Costers del Segre, Spanje (€ 7,50) Valdemar Inspiración witte tempranillo, Rioja, Spanje (€ 9,95) Waterford Pecan Stream Chenin Blanc, Western Cape, Zuid-Afrika (€ 7,50)   Klik op de link en vind de informatie via onze website. Wijnkoperij Henri Bloem – Amsterdamseweg 126 – 6814 GJ Arnhem026-4455220 – arnhem@henribloem.nl – www.henribloem.nl/henri-bloem-arnhem        
Lees meer

Henri Bloem bij Herdade do Rocim, Alentejo, Portugal.

do 20 juni 2019
Henri Bloem Arnhem
Henri Bloem bij Herdade do Rocim in Alentejo, Portugal 2019  Van 16 t/m 18 juni 2019 werden wij met een viertal collega Henri Bloemzaken uitgenodigd door het wijnhuis Herdade do Rocim in het plaatsje Cuba in Alentejo, Portugal. Alentejo is een gebied ten zuiden van Lissabon richting de Spaanse grens en Cuba ligt op twee uur rijden van de Portugese hoofdstad. Als je Lissabon verlaat in zuidelijke richting wordt het landschap eerste gedomineerd door heel veel olijfbomen en gaarden met consumptiedruiven. Hoe verder je rijdt hoe smaller de wegen worden en hoe stiller, rustiger en warmer het wordt.  Herdade do Rocim Herdade (wat wijngoed of domaine betekent en inhoudt dat alle geproduceerde wijnen van druiven uit eigen wijngaard komen) is een relatief jong wijnbedrijf (15 jaar) maar waar wel een grote omvangrijke organisatie van boekhandels, landbouwmachines, auto’s en nog veel meer achter zit. In 15 jaar tijd hebben ze hier een hypermodern bedrijf neergezet, waar hoofdzakelijk wijnen gemaakt worden van 21 verschillende lokale Portugese druivensoorten, als touriga nacional, alicante bouschet, aragoness, antão vaz, arinto etc. Het bedrijf omvat 120 ha land, waarvan 74 ha met wijngaarden beplant. In 70% van de wijngaarden wordt momenteel biologisch gewerkt en dit jaar zullen zij hun eerste biologisch gecertificeerde wijn lanceren. Verder wordt er (natuurlijk) ook olijfolie geproduceerd en wat eigenlijk het belangrijkste is: ze zijn toonaangevend in de productie van amfoorwijnen. Amfoorwijnen Het maken van wijn in amforen is van oudsher de traditionele manier van wijnmaken. Niet alleen in Portugal, maar ook in Armenië en Georgië en nog meer eeuwenoude culturen. Het commercieel inzetten van amfoorwijnen is eigenlijk per ongeluk ontstaan. Piedro is één van de medewerkers die al jaren aan het bedrijf verbonden is en voor eigen gebruik, zoals zoveel Portugezen, wijn in amforen maakte. Een aantal jaar geleden bezochten een aantal Amerikanen Rocim en voor de grap liet men deze wijn proeven en dat was gelijk een succes. De Amerikanen wilden de hele voorraad (wat niet veel was) kopen en namen het mee naar huis. Een commercieel concept was geboren. DOC Talha, Alentejo  De amfoorwijnen bij Rocim worden gemaakt in zogenaamde Talha’s en mogen daarom de classificatie DOC Talha-wijn dragen. Er zijn ca. 20 producenten in de DOC Talha. Talha is een amfoor in de vorm van een omgekeerd ei. Laat ik wat meer uitleggen over amfoorwijnen. Het zijn fruitige aromatische natuurwijnen omdat er niets aan het natuurlijke proces van wijnmaken wordt toegevoegd en ze kunnen zowel wit als rood zijn. Voor de amfoorwijnen van Herdade do Rocim worden de druiven gebruikt van de ca. 15 ha oude wijngaarden met stokken die wel 80 jaar oud zijn. De druiven worden ontsteeld en de onderste laag van de amfoor wordt gevuld met een deel van de stelen. Daarop gaan de hele druiven, de eerste paar dagen na het vullen van de amforen, wordt een paar keer per dag de inhoud van de amfoor omgeroerd met een soort grote hamer. Het gaat hier om een proces van roeren en zeker niet van persen. Dit is ook nodig om de overtollige CO2 te laten ontsnappen, omdat er anders een kans bestaat dat de amfoor door de druk van binnenuit zou kunnen barsten. Daarna wordt de wijn met rust gelaten om te fermenteren. ca. 6 maanden voor de rode wijnen en ca. 5 maanden voor de witte wijnen. De amfoor is open en wordt alleen maar afgedekt met een witte doek, zodat er geen beestjes en andere onrechtmatigheden in de wijn kunnen vallen. Door de hogere zuurgraad en de schillen en stelen treedt er geen oxidatie op. De wijn wordt afgedekt met een laagje olijfolie. Op St. Martin’s Day (Open Amforendag, dit jaar op 16 november 2019) wordt de amfoor aan de onderkant geopend, waardoor de wijn wegstroomt in karaffen en er een natuurlijke filtering plaatsvindt door de schillen en stelen onder in de amfoor.  Het is een bijzonder proces, dat plaatsvindt in ca. 200 jaar oude amforen van dit bedrijf, waar ze supertrots op zijn. De wijn die ontstaat is fruitrijk, zacht en aromatisch met een relatief laag alcoholpercentage. Wijnen “aged in clay” Een andere procedure waar de wijnmakers van Herdade do Rocim mee bezig zijn, is de lagering en rijping van wijn in een kleivat, dus geen beton of hout, maar een afgesloten kruik van klei. Klei is poreuzer dan hout en laat dus meer zuurstof door. De wijnen worden in tegenstelling tot de amfoor gewoon geperst en gefermenteerd en gaan uitsluitend voor de rijping in het kleivat. Onder invloed van de zuurstof treedt een snellere rijping op, wat de wijn toegankelijker en eleganter maakt. Zeer verrassend om te ervaren en te proeven. Elegante wijnen die heel veel plezier in zich hebben.  We hebben hier met elkaar een paar heel leuke dagen beleefd en zijn veel te weten gekomen over de traditionele wijze van wijnmaken in Alentejo. Met een (te) kort bezoek aan Lissabon sloten we ons bezoek af, dus daar zullen we zeker nog een keer terugkeren.   Marja van Tooren Wijnkoperij Henri Bloem Arnhem
Lees meer

Groepsreis 2019: Henri Bloem in Rioja

wo 5 juni 2019
Henri Bloem Arnhem
  Eén keer per jaar organiseren wij een reisje naar een wijngebied in Europa waarbij gezelligheid een belangrijk onderdeel is. Dit jaar gingen we richting Spanje en op zondag 2 juni vlogen we ’s morgens vroeg vanaf Schiphol naar Bilbao om daar in de bus te stappen en koers te zetten naar het uiterst gezellige Logroño. Onze eerste stop is bij Bodegas Valdemar in Rioja Alavesa. Het wijngebied La Rioja ligt met een lengte van ca. 120 km aan beide oevers van de Ebro en eigenlijk ontleent het zijn naam aan een zijrivier, de Rio Oja. Rioja Alavesa is het meest noordelijke en centrale deel van Rioja.   Omdat we toch een tijdje in de bus moeten zitten voordat we op de plaats van bestemming zijn heeft Valdemar een picknicklunch voor ons geregeld die we gezellig met elkaar op een parkeerplaats nuttigen. Natuurlijk zit daar wijn bij en wel de nieuwe tempranillo van dit huis en een heerlijk frisse rosé. Goede start van een mooie reis. We checken in in Hotel Bracos in Logroño en hebben nog even een uurtje om rond te lopen en een biertje te pakken op een terrasje.  Bodegas Valdemar  Om 17.00 uur staat de bus weer klaar om ons naar Bodegas Valdemar te brengen, een keurig middelgroot wijnbedrijf, waar we hartelijk begroet worden door Roberto Olonso, de exportmanager. Alles ziet er spik en span uit en de hoeveelheid wijn die hier opgeslagen ligt is immens. Hij vertelt enthousiast over dit familie-bedrijf waar al sinds 1889 wijn gemaakt wordt en waar nu de 5egeneratie aan het roer staat. Die overigens de eerste stappen richting Amerika gezet hebben (Washington State) en daar sinds vorig jaar Valdemar Estate opgezet hebben en wijn gaan produceren. Maar even terug naar de bakermat. Rioja is natuurlijk de oudste DOC appellatie van Spanje en Valdemar heeft een aantal noviteiten op zijn naam staan. Zo waren zij in 1988 de eerste om een houtgelagerde witte Rioja te maken van Viura in Alto Cantabria en sinds 2005 wordt daar voor het eerst op grote schaal witte tempranillo aangeplant, nadat deze ooit spontaan is ontstaan door een mutatie van de tempranillo druif. Zeer verhelderend is het verhaal wat Roberto vertelt over de rijping van wijn in houten vaten. In Rioja zijn bepaalde wetten over de minimum termijn van deze houtrijping, nl. voor een crianza is dat minimaal 1 jaar hout en 1 jaar op fles, reserva minimaal 1 jaar hout, 2 jaar op fles en een gran reserva 2 jaar hout en 3 jaar fles. Voor wijnen van voor het oogstjaar 2009 geldt niet de bepaling hoe nieuw of oud vaten moeten zijn. Er is een levendige handel in gebruikte vaten die voor een schijntje van de prijs worden doorverkocht (een nieuw vat kost al gauw zo’n 800 euro) Je moet je dus bij aankoop van sterk afgeprijsde oude reservas en gran reservas afvragen in welke vaten die gelagerd zijn geweest en wat de kwaliteit van deze wijnen is.  Na dit uitgebreide en inspirerende verhaal en proeverij is het tijd voor een apéritief op het terras (het is inmiddels na achten en onze Hollandse magen beginnen te knorren). We krijgen heerlijke gegaarde boterzachte rode paprika met olijfolie en knoflook en gaan naar binnen om te genieten van een uitstekend diner.   We nemen afscheid van Roberto, stappen weer in de bus en rijden terug naar Logroño waar we nog even met een aantal een biertje pakken in één van de gezellige nauwe straatjes daar.     Maandag 3 juni 2019 (Logroño)   Bodegas Aragonesas, oftewel Coto de Hayas  Na een stevig ontbijt (de lunch is pas gepland om 14.45 uur) stappen we weer in de bus en gaan op weg richting Campo de Borja in de provincie Aragon. Naarmate we verder naar het zuiden rijden wordt het steeds stiller op de weg en steeds dorrer. De producent die we hier bezoeken is Bodegas Aragonesas in Fuendejalon, bij ons beter bekend als Coto de Hayas, wat overigens “de grens van de beukenboom” betekent, vandaar al die boompjes op het etiket. Terwijl Rioja gedomineerd wordt door de tempranillo druif is het in de hitte van de vlakte van Aragon de garnacha die het beste tot zijn recht komt. De 3700 ha wijngaard zijn dan ook hoofdzakelijk aangeplant met deze druivensoort, waarvan sommige stokken 100 jaar oud zijn. De boeren die deze wijngaarden bewerken worden begeleid door de wijnmakers om het beste uit hun wijngaard te halen. Uit het verhaal wat David, de exportmanager, vertelt, proeven we een beetje dat het niet altijd even makkelijk is om alle boeren gelijkelijk te motiveren. Met name de oude wijngaarden willen ze graag behouden, maar de boeren vinden dat vaak te zwaar werk, ook omdat alle stokken vrij laag bij de grond staan. In dat geval worden stukken wijngaard van de boeren gehuurd en bewerken ze die wijngaarden zelf.   Na een korte rondleiding staat er een uitstekend verzorgde proeverij voor ons klaar, waarbij we wederom constateren dat de kwaliteit van de rode wijnen van Coto de Hayas uitstekend is en eigenlijk helemaal bij Henri Bloem past, nl. uitstekende wijnen voor de liefhebber tegen een zeer aantrekkelijke prijs. Alle rode wijnen van hoofdzakelijk Garnacha blinken uit door hun fruit en dikke sap. We werden hier helemaal vrolijk van. Tussen het kletsen door kwamen we er ook nog even achter dat de Reserva die Cierzo heet, de naam is van de frisse, droge wind die hier altijd waait. Bodegas Esteban Martin, oftewel Marquès de Alfamen  De klokt tikt door en we gaan naar onze volgende bestemming: het plaatsje Alfamen, nog een stuk zuidelijker, in de DOP Cariñena. Het landschap wordt nog stiller, dorrer en de plaatsjes die we passeren zien er zeker niet erg rijk uit. Bij Bodegas Esteban Martin worden we allerhartelijkst begroet door een oude bekende, nl. Eva Roy die vorig jaar in november onze gast was op onze najaarsproeverij. We lopen een beetje achter op schema, het is inmiddels bijna half 3, en Eva snapt dat we eigenlijk wel een beetje honger beginnen te krijgen, na het ontbijt om 8.00 uur vanmorgen. Zij stelt dus voor om eerst maar eens samen lekker te lunchen en tijdens de lunch de wijnen die bij ons bekend zijn onder de naam Marques de Alfamen te proeven. Geen slecht idee. Naast de ons bekende wijnen proeven we ook nog de nieuwe Niño. We worden verrast met een stevige lunch. Bodegas Esteban Martin is een jong familiebedrijf. Ze bestaan als wijnhuis pas 15 jaar en bezitten naast granen, tomaten, kippenboerderijen en een transportbedrijf ca. 200 ha wijngaard allemaal in eigen beheer. We hebben dit wijnhuis nog niet zo lang in ons assortiment, maar zijn er wel heel blij mee. Prima wijnen voor een prima prijs.   We lopen naar de wijngaard aan de overkant. Pfff wat is het hier al heet en het is pas begin juni, kan je nagaan hoe hoog de temperaturen in juli/augustus zijn. Je voelt het ook aan de bladeren van de druivenstokken, die zijn veel dikker dan we elders gevonden hebben. Het lijken wel vetplanten en dat is ook wel nodig om niet in de hete zon te verbranden. We maken een gezellige groepsfoto en stappen in de bus richting Zaragoza waar we vannacht slapen. Eva komt om 8.00 uur ’s avonds naar ons toe en laat ons een stukje Zaragoza zien met o.a. de prachtige basiliek, op het Vaticaan na de grootste in de wereld. We zijn nog net op tijd om naar binnen te glippen en een indruk te krijgen van dit kolossale gebouw. Eva neemt ons mee naar een tapas bar die helemaal in het teken staat van de stierengevechten. Allemaal foto’s van toreadors aan de wanden en een groot beeldscherm waarop de stierengevechten worden uitgezonden. Dit wordt niet door iedereen van ons gewaardeerd. Eva heeft nog iets voor ons in petto en we lopen binnen bij La Lobera de Martin waar allerlei lekkernijen op tafel verschijnen en we met elkaar een heel gezellige avond hebben, waar Eva naar hartelust aan mee doet. Het is middernacht als we dit restaurant verlaten en enkele van ons nemen afscheid en gaan terug naar het hotel maar Eva wil nog wel dansen dus we zoeken nog een gezellige kroeg op, maar het is uiteindelijk toch maandagavond, dus helemaal uitgestorven. Wij drinken met elkaar nog een glas cava en dan is het toch echt tijd om het hotel op te zoeken, want morgen worden we om 7.30 uur aan het ontbijt verwacht. Welterusten. MARQUES DE MURRIETA   De laatste dag van onze groepsreis “Bloem in Spanje” is aangebroken. We zitten nog een beetje vol van al het eten van de vorige dag en doen het rustig aan. Een beetje fruit, een yoghurtje en een kop koffie en hup de bus in. We gaan terug richting Logroño waar we om 10.30 uur verwacht worden bij Marqués de Murrieta. Op de dag af 5 jaar geleden was ik ook hier samen met collega’s van Henri Bloem Amersfoort. Wat een feest om weer terug te zijn. De exportmanager Borja Larocca die ook aanwezig was op onze voorjaarsproeverij komt ons tegemoet. We hebben hier de tijd tot 14.00 uur want om 16.00 uur moeten we weer op het vliegveld van Bilbao zijn voor ons terugreis naar Nederland. Dat lijkt dus een hele tijd, maar dat loopt even iets anders. Maar laat ik niet op de zaken vooruit lopen.   We worden opgewacht door Miriam die al 20 jaar bij Murrieta werkt en zelf uit een wijnboerenfamilie komt. Ze vertelt met heel veel enthousiasme over alles waar Murrieta voor staat. Alles wordt hier in het werk gesteld om topwijnen te maken. Alles wordt gemonitord, van de vochtigheidsgraad in de grond, tot de sapstromen in de stokken, tot de bladintensiteit per stok. Je kunt het zo gek niet bedenken. Toen ik 5 jaar geleden hier voor het eerst kwam was de renovatie van het hoofdgebouw net klaar en werd het in november van dat jaar geopend door de Spaanse koning (Ik was er dus eerder dan de Spaanse koning). Inmiddels zijn ze alweer allerlei andere gebouwen aan het neerzetten om de opslag van de wijnen te vergroten en logistiek beter te kunnen begeleiden. Uiteindelijk liggen hier meer dan 4 miljoen flessen opgeslagen, omdat hier niets minder gemaakt wordt dan wijnen het de classificatie reserva wat betekent dat ze minimaal 1 jaar in vaten liggen en vervolgens nog eens 2 jaar op fles. Bij Murrieta verschilt dit per jaar en is de termijn vaak veel langer.   Marquès de Murrieta bezit 300 ha eigen wijngaarden, waarvan de belangrijkste de La Plana is waar de druiven voor de Castillo Ygay aangeplant staan. Ygay wordt alleen in de beste jaren gereleased en dat is sinds 1877 slechts 53 keer gebeurd, waarvan de laatste de 2009 is. Op korte termijn zal de 2010 op de markt komen. Het bijzondere van de La Plana wijngaard is dat in het midden van die wijngaard 6 ha viura aangeplant staat tussen de tempranillo. Hoe dat precies gekomen is weet blijkbaar niemand, maar het verhaal gaat dat bij de aanplant van de stokken in 1945 iemand expres of per ongeluk deze witte druiven hier gezet heeft. En laat dit stukje wijngaard nu de mooiste witte wijnen produceren, zoals de met 100 Parker punten bekroonde Castillo Ygay blanco 1986 die recentelijk op de markt gekomen is. Ook de prachtige Capellanìa blanco wordt geboren in deze wijngaard. Tijdens de buitengewone lunch die ons aangeboden werd, kregen we dit allemaal te proeven (niet de 1986 Ygay blanco natuurlijk), maar wel de Castillo Ygay Gran Reserva Especial 2009 die toch voor € 96,50 bij ons in de winkel ligt. Wat een feest.   Ondanks dat ze voor de top gaan, is hun drijfveer om de “gewone” Murrieta Reserva voor iedereen toegankelijk te houden, zowel in smaak als in prijs. De wijn moet vriendelijk, elegant zijn, om van te genieten en binnen een prijs zodat een wijnliefhebber op een mooi moment van deze wijn kan genieten, want dat is het allerbelangrijkste.   Omdat er wat misverstand was over het tijdstip waarop we het vliegtuig moesten halen, moesten we eigenlijk veel te gehaast vertrekken, zonder echt van het dessert te kunnen genieten. Toen ik Borja een berichtje stuurde om hem te bedanken en dat we het jammer vonden dat we zo zonder dessert weg moesten, appte hij terug: “we finished your dessert, don’t worry”.   Dat is zo prettig van deze groep mensen die samen tot in de perfectie werken om een prachtig product te promoten. Ze doen dat met zoveel passie en enthousiasme, zonder poeha.   Weer terug in Nederland kijken we terug op een paar geweldige dagen in La Rioja met mooie wijnen, interessante verhalen en gezellige collega’s. Waar zullen we volgend jaar eens naar toe gaan?   Marja van Tooren Wijnkoperij Henri Bloem Arnhem 5 juni 2019                    
Lees meer

Proeven met Mariska juni 2019: BBQ en wijn!

za 1 juni 2019
Henri Bloem Arnhem
De mogelijkheden zijn eindeloos wat er allemaal op de grill kan. Zowel met kolen als op gas, snel bakken of langzaam garen. Maar wat voor wijn drink je nu bij BBQ? Een wijn moet niet te complex zijn, en bij veel smaken kunnen passen dus redelijk uitgesproken zijn in geur en smaak. Hier 3 wijnen die bij veel gerechten kunnen, maar om het makkelijker te maken (en leuker) doe ik er per wijn een recept bij.   Weingut Lotz, Schieferstein Riesling, Moezel, Duitsland. Door het klimaat (koel) en door de bodem (vooral leisteen), is dit een frisse droge sprankelende riesling met een hoog doordrink gehalte. In de geur appel en licht kruidig, in de mond fris, licht en rijpe appel. Lekker bij salade van gegrilde groene asperges met brie, walnoten en honing. Doordat Riesling altijd wel wat restzoet heeft, matcht dat fijn bij de honing.   Weingut Prechtl Symphonie rosé, Weinviertel, Oostenrijk.   Blend van Zweigelt en Blaufränkisch. Een elegante rosé, uitsluitend opgevoed op RVS, van de typische Oostenrijkse druiven uit het noord-oosten van Oostenrijk. In de geur rijpe aardbei en iets van laurier, in de mond fris maar toch wel romig en veel smaak. Een samenspel van kers en aardbei met een lange afdronk. Lekker bij zalmforel gevuld met venkel en citroen, ingerold in aluminiumfolie.   Vinhas de Pegões, Syrah, Setúbal, Portugal   Het klimaat is gematigd mediterraan, met wat invloeden vanuit de oceaan en de nabij gelegen rivieren. Veel zand in de bodem met hier en daar wat kalk. Syrah is geen typische Portugese druif, maar doet het goed onder deze omstandigheden. Met 4 maanden houtlagering en daarna nog 4 maanden op fles rijping is dit een wat vollere rode wijn zonder hard te zijn door de tannines. In geur warm en kruidig. in de mond zacht, soepel maar door de kruidigheid een lekkere pittige afdronk. Lekker bij gemarineerde lamskotelet en gepofte aardappel met tzatziki.   Recepten: Salade van gegrilde groene asperges 500 gr groene aspergesolijfoliegrof gemalen peper en zout150 gram milde zachte briehandje geroosterde walnoteneetlepel honing Hoe doe je het? BBQ voorverwarmen. Asperges in een schaal met olijfolie, zout en peper husselen. ca. 5 à 8 min grillen, veel draaien. Zodra je in het harde stuk kunt prikken met een scherp mes, zijn ze goed. Asperges op een bord, brie in plakjes er over heen, noten verdelen en honing in sliertjes er over heen schenken. Voor de lekker nog wat olijfolie toevoegen. Vers stokbrood erbij, eet smakelijk!   Zalmforel in folie hele zalmforel (als je niet van een hele vis houdt, kun je ook zalmfilet gebruiken)per persoon 1 vis, apart in de folievenkel knol, met venkel sprieten eraan1 citroenpeper en zoutroomboter, klontje per visolijfoliealuminiumfolie Voor de dressing: 300 ml olijfolie, gemengde italiaanse kruiden, peper en zout. Doe dit alles in je blender (met de staafmixer kan dat ook) totdat je een smeuïge massa hebt. Is het niet vloeibaar genoeg, voeg nog wat olie toe. Als je wat pittiger wilt, voeg dan een teentje knoflook toe. Hoe doe je het? BBQ voorverwarmen. Zalm goed schoon spoelen en droog deppen met keukenrol. Venkel in dunne plakjes snijden, citroen ook in plakjes. Smeer een ruim stuk folie in met olijfolie, leg wat plakjes citroen erop en daarop weer de vis. Vul de vis met de venkel, peper en zout klontje roomboter en een plakje citroen.  Vouw het pakketje goed dicht, zodat er geen vocht uit kan. Na ongeveer 15 à 20 min op de grill is de zalm gaar. Op een grote schaal opdienen met de kruidenolie erover heen. Lekker met een pasta salade met tomaat en basilicum! Als het nu geen BBQ-weer is, kan dit ook in de oven op 180 gr 20 minuten.   Gemarineerde lamskoteletten 3 lamskotelletjes p.p.2 teentjes knoflook1 flinke tak rozemarijn, fijn gehakt1 theelepel witte of zwarte peperkorrels3 takjes tijm en bosje oregano, fijn gehaktflinke scheut olijfolieflinke snuf grof zeezout Meng alle kruiden met de olijfolie, giet het over het vlees en laat dat even een uurtje intrekken. Maak ondertussen de BBQ aan, of als het regent, de grillpan voorverwarmen. Als de grill heet genoeg is, het vlees per kant 3 min bakken, daarna even laten rusten in zilverfolie. Lekker met gepofte aardappelen. Grote vastkokende aardappels in 2 lagen folie in de kolen leggen voor ongeveer 30 à 45  min, regelmatig keren. Met daarbij een simpele romige tzatziki dressing. Daarvoor nodig, Griekse yoghurt, 250 gram geraspte komkommer (vocht er uit drukken in een zeef), 2 tenen knoflook, peper en zout en verse fijngehakte peterselie (1 bosje) mengen en opdienen met de warme gepofte aardappel. Eet smakelijk! Wijnkoperij Henri Bloem – Amsterdamseweg 126 – 6814 GJ Arnhem026-4455220 – arnhem@henribloem.nl – www.henribloem.nl/henri-bloem-arnhem    
Lees meer

Très Bourgogne

di 28 mei 2019
Henri Bloem
Voorverkoop Bourgogne 2017   Bourgogne is hot! De wijnen uit dit gebied zijn nog nooit zo populair geweest, met nieuwe afnemers als Peru, Brazilië, Thailand en Cuba en grootverbruikers Rusland, Japan, USA en Zwitserland. Maar de enorme vraag staat in schril contrast tot de opbrengsten van de afgelopen jaren. Na de hageljaren 2012, 2013 en 2014 kreeg het gebied te kampen met droogte en hitte in 2015 en nachtvorstschade in 2016, met als gevolg lage beschikbaarheid en sterk stijgende prijzen van de wijnen. Wat we de producenten uit de Bourgogne moeten nageven, is dat de kwaliteit van de wijnen over de gehele linie onveranderd hoog blijft, ongeacht wat de natuur hen voor devoeten gooit. Wereldwijd was 2017 het oogstjaar met het laagste oogstvolume sinds de jaren ‘50. Italië, Frankrijk en Spanje, maar ook Argentinië en Chili produceerden door klimatologische problemen een wereldwijd laagterecord. Lichtpunt in deze duisternis is echter dat de Bourgogne, dat het de afgelopen paar jaar zo voor zijn kiezen heeft gekregen, nu de grootste oogst sinds 2009 bejubelt! Het aanvankelijke koude voorjaar trof vooral Mâconnais en Chablis met nachtvorstschade. Het verbranden van kleine hoeveelheden stro tussen de wijnstokken in de vroege ochtend heeft andere delen van de Bourgogne geholpen om de ergste kou te verdrijven. De zomer maakte verder een hoop goed, zodat er in het zuidelijk deel al eind augustus gestart werd met de oogst. Het fruit had al dermate hoge suikergehaltes ontwikkeld, dat met het oog op behoud van voldoende zuren werd besloten al zo vroeg te beginnen met de oogst. Begin februari 2019 trokken wij met 3 teams van Henri Bloem traditiegetrouw naar de Bourgogne om de resultaten van deze opmerkelijke oogst te beoordelen. Gezamenlijk bezochten wij tientallen ‘Henri Bloem-wijnhuizen’ – een goed weerzien met oude bekenden, met wie wij door de jaren heen duurzame relaties hebben opgebouwd – en enkele nieuwe producenten, waar wij een aantal veelbelovende wijnen proefden. U zult een aantal nieuwe namen tegenkomen. Deze producenten zijn specialisten in de onbekende appellaties Maranges en Ladoix. Maar de prijs/kwaliteitverhouding is geweldig. Een ontdekking waard. De kwaliteit van de wijnen is over de gehele linie evenwichtig en kenmerkt zich door veel fruit en frisheid. Dat maakt de wijnen, zowel rood als wit, al in hun jeugd goed drinkbaar. De ‘hogere’ wijnen zullen zich echter nog verder ontwikkelen en kunnen daarom prima bewaard worden. Ten opzichte van 2016 zijn de rode wijnen iets ranker en hebben de witte wijnen meer mineraliteit, maar beiden worden gekenmerkt door een uitstekende balans en veel sappigheid en lengte. Ondanks de trend van stijgende prijzen en lage beschikbaarheid in de Bourgogne hebben wij weer een representatieve en onderscheidende voorverkooplijst voor u samengesteld. Onze jarenlange inkooprelatie met veel wijnhuizen biedt u voordeel en ruime keuze. Loop gerust binnen bij een van onze vinotheken voor een persoonlijk advies en meer informatie over de beschikbaarheid van uw favoriete wijnen. Download de folder Reserveer direct online
Lees meer