Submenu

Blog

Proeven met Mariska oktober 2018

do 25 oktober 2018
Henri Bloem Arnhem
Mariska’s proefpakket voor oktober.   Herfst die aanvoelt als zomer….. Ondanks de hoge temperaturen toch meer zin in rood, hopelijk jullie ook! Dit keer heb ik namelijk gekozen voor 2 witte en 4 rode wijnen. Weer allemaal erg divers van stijl en smaak. Er zitten ook 2 biologische wijnen bij, waar ik graag wat meer over vertel. Als er weer vragen en/of opmerkingen zijn hoor ik dat graag!   Dit keer wil ik graag meer vertellen over biologische wijnbouw.   Afgelopen eeuw zijn er enorm veel ontwikkelingen geweest in de landbouw, waaronder het gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Mede hierdoor waren er steeds grotere opbrengsten. Dit succes had ook een keerzijde: milieu en dierenwelzijn werden uit het oog verloren en de bodems werden steeds schraler. Als reactie hierop ontstond de biologische landbouw, die nu wereldwijd voorkomt. Ook de kritische houding van de consument heeft hier aan bijgedragen. Er was (en is) een steeds grotere vraag naar “gezonde” producten. Maar wat is nu eigenlijk biologische wijn? Het verschilt per werelddeel en zelfs per land aan welke eisen en regels de wijnboer moet voldoen. Bijvoorbeeld in de EU is het gebruik van Sulfiet (conserveringsmiddel, ook wel zwavel genoemd) voor bio wijn 50 gram minder per liter dan “normale” wijn. Ook werken ze met biologische bestrijdingsmiddelen, worden er nieuwe druivenrassen ontwikkeld die bv minder vatbaar zijn voor ziektes. Bodembeheer speelt eveneens een grote rol, zowel boven als onder de grond. Doordat er wordt gewerkt met bepaalde beplanting tussen de wijnstokken door, blijft de bodem beter in balans en wordt het water meer vastgehouden. Biologische wijn is vaak herkenbaar aan een keurmerk, maar niet alle wijnboeren doen daar aan mee. Sommige werken bijna biologisch of werken zelfs nog duurzamer dan de bio wetgeving vereist maar willen toch geen officieel keurmerk. Een van de redenen is dat ze de mogelijkheid open willen houden om, als het nodig is, ook gebruik te maken van niet-biologische middelen. Over bio wijnen valt nog veel meer te vertellen, het is te ingewikkeld om dit kort uit te leggen. Tuurlijk vertel ik er graag meer over wanneer je in de winkel bent. Maak kennis met biologisch middels deze 2 wijnen uit het pakket; ik hoor graag jullie mening hierover.   De Domaine Dionysos, La Cigalette, is 100% biologisch gemaakt. Wijnmakers Farjon vindt niet alleen het eindproduct belangrijk maar ook het behoud van de omgeving en het terroir. In het Rhône-gebied wordt steeds meer biologisch gewerkt.   Het Spaanse wijnhuis, Albet i Noya is zelfs biologisch-dynamisch (wat betekent dat er is gestreefd naar een hechte verbinding tussen aarde, klimaat, planten en dieren. ook speelt de stand van de zon, de maan en de sterren een belangrijke rol op het land en bij de verwerking van de producten).   Ik hoop dat je lekker van deze wijnen gaat genieten. Wil je iets met me delen, dat kan. Je kunt me mailen henribloemarnhem@gmail.com of via instagram @winefoody, gebruik #proevenmetmariska.  Veel proefplezier. Mariska   Proefnotities wijnen oktober 2018:   Domaine de Caillaubert 2017 (Zuid-Frankrijk, Côtes de Gascogne)  Druif: Chardonnay, Sauvignon blanc. Geen houtlagering gehad. Fris, bleek geel in het  glas. Combinatie van lichte zuren en het volle van tropisch fruit. Lekker bij: klassieke kaasfondue.    Adega de Pegões Colheita Selecctionada 2016 (Portugal, Setúbal)  Druif: Antão Vaz, Chardonnay, Arinto, Verdelho. Door houtlagering (rijping in houten vaten) van de Chardonnay een volle romige smaak. Aanwezig rijpe ananas, en boterbabbelaar. Lekker bij: romige risotto met doperwtjes en parmezaan.   Albet i Noya (Spanje, Penedès)  Druif: Cabernet Sauvignon, Garnacha, Tempranillo. Deze wijn komt licht gekoeld (16gr) het beste tot zijn recht. Sappige cassis, licht kruidig (laurier) zacht en soepel. Lekker bij: de borrel met allerlei hapjes, gekruide worst maar ook een mild kaasje kan deze prima hebben!   Domaine La Colombette (Frankrijk, IGP Coteaux du Libron, Pays d'Oc)  Druif: Pinot Noir. Licht van kleur, typisch Pinot Noir. Ook koel (16 gr) serveren. Kruidig maar ook vol met kersen. Zeker zuren aanwezig maar niet vervelend. Ook bittertje aanwezig. Prachtig voorbeeld van een mooie betaalbare Pinot Noir. Lekker bij: gebakken biefstukje met aardappelpuree en broccoli.   Il Falchetto, Pian Scorrone DOCG (Italië, Asti, Piemonte) *Mariska’s favo.  Druif: Barbera. Diepe donkere kleur, blijft hangen aan je glas. Sap, bramen en rijpe pruim. Laat je niet foppen door het “makkelijk” wegdrink gehalte, deze jongen heeft een alcoholpercentage van maar liefst 14,5%. Lekker bij: natuurlijk een gerecht uit de streek, verse pasta met geschaafde truffel erover. Simpel maar heerlijk.   Domaine de Dionysos La Cigalette (Frankrijk, Cairanne, Rhône)  Druif: Grenache, Syrah, Mourvèdre, Carignan. Deze wijn heeft zuurstof nodig, een karaf of een groot glas doet veel goed. De dag erop smaakt hij nog beter en is zachter van smaak. De eerste slok is wat scherp, heeft lekker eten erbij nodig. Licht boers/stallig in de neus, zwarte peper en zoethout in de afdronk, veel donkerrood fruit, vooral kers. Lekker bij: stoofpot van lamsvlees met aardappelschijfjes gegratineerd uit de oven.          
Lees meer

Proeven met Mariska september 2018

di 9 oktober 2018
Henri Bloem Arnhem
Wat leuk dat je met mij mee proeft! Weer nieuwe wijnen uitzoeken, wat een feest. Ik vind het erg leuk om de enthousiaste reacties te lezen en dat er genoten is van de wijn. Op naar een nieuwe reeks verschillende heerlijke flessen! Wat moet er eigenlijk gebeuren om die wijn in de fles te krijgen? Alles begint in de wijngaard, het hele jaar rond is daar werk. Wat moet bijvoorbeeld wijnmaker Franz Prechtl van Weingut Prechtl uit het Weinviertel in Oostenrijk  doen om een goede kwaliteit te krijgen? Bij Prechtl hechten ze veel waarde aan natuurlijke wijnbouw. Ze gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen en bemesten de wijnstokken met mest van een biologische boerderij. Ook het onkruid verwijderen ze handmatig, en waar het kan mechanisch (de vlak gelegen gaarden). Snoeiwerk en bladwerk wordt allemaal met de hand gedaan. Eind groei seizoen, wanneer de druif volgroeid is en de verhouding zuren/suikers optimaal is en er geoogst kan worden is de drukste tijd. Na de pluk (handmatig) gaan de druiven op een sorteertafel (ook weer met de hand) en worden gecontroleerd op kwaliteit. Na de schil inweking (waardoor de wijn extra geurig en aromatisch wordt) worden de druiven geperst. Het opgevangen druivensap heet most. Dit laten ze gisten met gistcellen, Prechtl gebruikt daarbij zijn eigen gisten. Om de wijn zo fris en zuiver mogelijk te krijgen wordt voor de gisting eerst de most onttroebeld. Daarna vindt de alcoholische gisting op RVS tanks plaats (altijd tussen de 14 en 20 graden). Het gistings proces duurt 2 à 3 weken, daarna wordt de wijn gescheiden van zijn gistbezinksel en overgepompt naar een schone tank. Bij deze Zweigelt is een rijping van enkele maanden op stalen tanks voldoende, en wordt de wijn gefilterd en gebotteld. Wat van groot belang is in de kelder dat alles zo hygiënisch  mogelijk gebeurt om fouten in de wijn te voorkomen (bijv. “kurk”) Denk eens aan dit proces als je een fles wijn opent , en sta stil bij het vele werk dat verzet is om al dat lekkers in de fles te krijgen! Ik heb weer heel verschillende wijnen uitgezocht, met allemaal weer andere kenmerken. Veel plezier met proeven, ik hoor graag jullie feedback weer. Proeven van de wijnen, waar let je allemaal op? Kijken (kleur en tint, helderheid) Ruiken (aroma’s, scherpte) Proeven (zoetheid, zuurgraad, tannine, alcohol (hoe warmer het mondgevoel, hoe hoger het alcoholpercentage)) Conclusie (evenwicht, kenmerken, mening) Tips om wijn goed te kunnen proeven: Geef de wijn wat zuurstof (vaak is een groot glas al voldoende) Schenk de wijn op de juiste temperatuur, wit niet te koud en rood niet te warm. Slik de wijn niet te snel door, maar laat het even rond gaan in je mond. September 2018Mariska   Proefnotitie wijnen september 2018: Château de Parenchère (Bordeaux Blanc) Druif: Sauvignon blanc, Muscadelle, Semillon. Droog, frisse zuren. Toch wel wat rondeur door de druif Semillon. Wat bloemig en zacht in de afdronk. Serveertemp. 10 tot 12 graden. Lekker bij salade met geitenkaas en gebakken pancetta. Garofoli, Macrina (Italië, de Marken)*Mariska’s Favo* Druif: Verdicchio. Zacht, exotisch fruit, licht bittertje (typisch Italië). Serveertemp. 10 tot 12 graden. Lekker bij pasta met zelfgemaakte pesto en rode poonfilet. Domaine La Colombette (Frankrijk, Languedoc-Roussillon) Druif: Chardonnay. Elegant, Meloen maar ook ananas in de smaak, beetje botertje en vanille toon door de houtrijping (niet op staal maar in houten vaten gerijpt) Serveertemp. 10 tot 12 graden. Lekker bij vers gerookte zalm, met krieltjes en tuinboontjes. (eventueel een licht roomsausje erbij) Weingut Prechtl (Oostenrijk, Weinviertel) Druif: Zweigelt. Licht, sappig. Veel vers rood klein fruit. Geen tannine (voelt niet stroef) klein beetje ijzersmaak. Serveer temp. 16 tot 17 graden. Lekker bij gegrilde kip, met zelfgemaakte friet en krulsla. Cantine Dei, Rosso di Montepulciano (Italië, Montepulciano, Toscane) Druif: Sangiovese, Canaiolo Nero en Merlot. Licht fruitig van stijl, nog een klein stroefje er in. Rood fruit, voornamelijk kers met een kenmerkend Italiaans zuurtje in de afdronk. Serveertemp. 17 tot 18 graden. Lekker bij alles met tomaat, maar het beste bij een lasagne met een groene salade erbij. Adega de Pegões (Portugal, Setubal) Druif: Trincadeira. Stevig, vol mondgevoel. Aanwezige tannine. Dik donker rijp fruit en vanille tonen. Serveertemp. 18 tot 20 graden. Lekker bij een dikke sappige biefstuk met gebakken paddenstoelen in rode wijnsaus en gegrilde groenten. Wijnkoperij Henri Bloem ArnhemMichel, Marja, Mariska, Annie en HarmAmsterdamseweg 126, 6814 GJ Arnhem arnhem@henribloem.nl | www.henribloem.nl | 026-4455220    
Lees meer