Submenu

Blog

Nieuwsbrief januari 2020

vr 3 januari 2020
Henri Bloem
De eerste nieuwsbrief in 2020 is een feit. Een jaar waarvan wij hopen dat het u veel gezondheid, plezier en memorabele momenten op mag leveren. Wij wensen u in ieder geval alle goeds toe voor het komend jaar en hopen dat we u ook dit jaar weer veelvuldig van mooie wijnen mogen voorzien.   Top 3 Frankrijk Als je het assortiment van Henri Bloem goed bekijkt, dan zie je dat Franse wijnen daarin een belangrijke rol spelen. Van noord tot zuid en van oost tot west: Frankrijk heeft enorm veel te bieden, zowel voor de net startende wijndrinker, als voor de echte kenners. We hebben voor u drie toppertjes van het afgelopen jaar nog eens extra in het (januari)zonnetje gezet. Le Tigre van Château des Adouzes verdient speciale aandacht. Eind 2018 werd een eerdere jaargang van deze wijn door zowel Onno Klein in De Volkskrant, als Harold Hamersma in De Telegraaf bijzonder goed beoordeeld en dat heeft zijn vruchten afgeworpen het afgelopen jaar: de wijn was razend populair! Château des Adouzes Le Tigre 2017  Zwoele neus met hinten van zwarte peper en gedroogde kruiden. Stevige structuur met veel complexiteit, donker fruit en prachtig in balans. Bestel hier >>> Château Pigoudet  Cuvée Classic 2018 Deze verleidelijk lichte rosé heeft zeven dagen op zijn lie gerijpt bij een temperatuur van 0 C°, waardoor de wijn de volle aroma’s van de druif krijgt, maar niet een te donkere kleur. Het afgelopen jaar heeft hij zelfs een flink aantal mensen overtuigd, die de rosé normaliter links laten liggen.Bestel hier >>> Domaine du Tariquet Selection 2018 Een wijn die steevast in de bestsellerlijst staat. Het geheim achter het succes is de combinatie van frisheid en puurheid die maakt dat deze Gascogne niet snel verveelt. Dankzij het relatief lage alcoholpercentage (10,5%) kun je hem bovendien lekker doordrinken. Perfect voor ieder feestje!Bestel hier >>>   Top 3 Spanje Dit jaar hebben we ons Spanje assortiment flink uitgebreid en het is goed om te kunnen constateren, dat veel mensen daar positief op ingehaakt hebben. Een aantal van die nieuwe aanwinsten viel goed in de smaak, zoals bij voorbeeld de Premium Cuvée van Bodegas Otazu. Als zijn populariteit blijft stijgen, dan komt hij volgend jaar zéker in de top drie, maar nu krijgt hij een eervolle vermelding als grote stijger in ons assortiment. Grote winnaar is natuurlijk de verdejo van Bodegas Mocén, die niet alleen in Nederland tot de toppers behoort, maar ook in andere landen zijn sporen verdiend heeft en zelfs bij gerenommeerde restaurants op de kaart staat. Bodegas Mocén Verdejo 2018Ongenaakbaar in deze categorie blijft onze Bodegas Mocén verdejo. Frisdroog met veel expressie van tropisch fruit in de neus, gul en fruitig in de mond en een zachte en gebalanceerde lange afdronk.Bestel hier >>> Coto de Hayas Crianza 2016Van dit wijnhuis hebben we het afgelopen jaar meer wijnen in ons assortiment opgenomen, maar de Crianza was er vanaf het eerste uur. Dat bleek een schot in de roos, want deze wijn kent bij vrijwel alle Henri Bloem’s vinotheken een grote schare liefhebbers. Een lekkere en betaalbare Crianza vol rijp fruit en zachte vanille-tonen.Bestel hier >>> Bodegas Otazu Premium Cuvée 2016Al sinds de 15e eeuw wordt op het domein van Otazu wijn gemaakt. Toen al hadden de wijnen een grote naam, het waren namelijk de lievelingswijnen van Carlos III, koning van Navarra. Alleen druiven in de allerbeste conditie worden in deze blend gebruikt en dat is goed te merken bij deze krachtpatser, vol met zwart fruit, kruidigheid en een heerlijke bite.Bestel hier >>> Top 3 Italië Henri Bloem staat bekend om zijn waanzinnige Italië assortiment, waarbij we uit alle windstreken zeer goede wijnen hebben. Een aantal wijnen hebben dat typisch Italiaanse bittertje, dat zo aangenaam en herkenbaar is. Ook de frisse zuren in sommige Italianen zijn de moeite meer dan waard: ze harmoniëren juist daardoor perfect met de Italiaanse keuken. In deze categorie hebben we een gezamenlijke winnaar, omdat we in wit een bestseller hebben in de vorm van Villa Fiore en in rood met de Schola Sarmenti Nerìo. Omdat het de koudere dagen van het jaar zijn kiezen we voor Nerìo op nummer 1. Schola Sarmenti Nerìo Riserva 2015Al jaren staat deze wijn in de top 100 beste wijnen van de wereld bij het beroemde wijnmagazine WineSpectator. Een volle kruidige wijn met veel zwoelheid, warmte en een enorme lengte.Bestel hier >>> Villa Fiore Pinot Grigio 2019Deze pinot grigio is de witte huiswijn van velen, omdat de wijn zo vriendelijk zacht sappig en vooral heel erg lekker is. Deze wijn mag niet ontbreken op feestjes, borrels en andere gelegenheden. Fris, veel sap met vrolijke tonen van wit fruit, milde zuren en een zachte smaak met een hint van honing en meloen.Bestel hier >>> Garofoli Verdicchio dei Castelli di Jesi ‘Macrina’ 2018Het terroir waarop de druiven voor de Macrina groeien heeft een hoog mineraalgehalte en een koel klimaat. Dat zorgt voor deze heerlijke frisse verdicchio, met een hoog smaakgehalte. Daardoor doet hij het fantastisch bij de borrel maar ook bij alle soorten vis, salades en pasta’s.Bestel hier >>>   Top 3 Nieuwe Wereld De Nieuwe Wereld is al lang niet ‘nieuw’ meer en de wijnen uit onder andere Argentinië, Zuid-Afrika, Australië en Chili hebben al jaren een vaste plek in het Henri Bloem assortiment. Geliefd onder de wijndrinkers die van souplesse, dikte en soms een klein warm zoetje houden. Maar ook voor de wijndrinkers met een voorliefde voor Frankrijk is er genoeg te vinden nu landen zoals Zuid-Afrika steeds meer “klassieke” wijnen maken. Nog niet overtuigd? Na het proberen van deze top drie waarschijnlijk wel. De Martino Chardonnay ‘Legado’ 2017 Een typische cool-climate Nieuwe Wereld wijn: gul, wulps fruit, mineralen, elegant en subtiel. Ondanks de houtopvoeding is de wijn niet vet, maar levert wel een mond vol wijn die ook nog eens een heerlijk lange afdronk heeft.Bestel hier >>> Pascual Toso - Malbec 2018Vaste prik in deze top drie, de heerlijke zwoele, makkelijke maar zeer smakelijke malbec van Pascual Toso. Anders dan de meeste malbecs kan deze wijn gemakkelijk op zichzelf gedronken worden, door de soepele aanzet en zijdeachtige tannines. Hier maak je vrienden mee.Bestel hier >>> Kleine Parys Shiraz 2015 Een shiraz zoals je hem uit de Nieuwe Wereld verwacht. Peperig, rokerig, krachtig, maar tegelijkertijd vrolijk én verleidelijk. Zalig bij een stukje vlees en uiteraard bij de (winter) BBQ. Heel veel wijn voor weinig geld, daar houden we van.Bestel hier >>> Henri Bloem zit niet stil Wie onze winkels en folders het afgelopen jaar in de gaten heeft gehouden heeft gemerkt dat wij niet stil hebben gezeten in 2019. Zo hebben wij ons assortiment op verschillende vlakken uitgebreid en als we kijken naar de verkopen van en jullie enthousiasme over deze wijnen, dan stevenen een aantal hard af naar een plekje in deze Top-12 folder van volgend jaar. Bij deze presenteren wij jullie de ‘goede voornemens van 2020’, wijnen om in de gaten te houden het komende jaar. Kurtatsch - Pinot Grigio 2018Onze pinot grigio’s, die het al bijzonder goed doen, hebben er weer een concurrent bijgekregen dit jaar. Doordat de wijngaarden relatief hoog liggen en daardoor een koeler klimaat hebben, is deze wijn knisperend fris, voorzien van een goede dosis mineraliteit. Fantastisch complex met tintelende aroma’s van kruisbessen, groene appel, meloen, lindebloesem en accacia.Bestel hier >>> La Moto - Grenache ‘old Vines’ 2018Eén van de leukste etiketten om te zien en bovendien een heerlijke wijn om te drinken is La Moto uit Calatayud. Het wijnhuis ligt zo’n 100km ten zuiden van Zaragoza en gebruikt voor de wijn garnacha druiven van oude stokken. De oude stokken, gecombineerd met vier maanden hout, zorgen voor een complexe, sappige wijn met wat karamel en kruidigheid.Bestel hier >>> Monte Mar - Vinho Verde 2018Deze wijn maakte in de zomer van 2019 zijn debuut en verraste menig wijndrinker met zijn explosieve aroma’s, een vrolijk en verkwikkend tinteltje en een aangenaam laag alcoholpercentage. Een wijn met een bijzonder hoog smaakgehalte voor een Vinho Verde. Hoewel deze wijn ’s zomers nog populairder is, is de wijn ook nu een bijzonder aangename aperitiefwijn.Bestel hier >>> Orimos - Grande Reserve 2017Onze nieuwste aanwinst en wát een vondst! Voor een Franse wijn heeft deze wijn een ongekende dikte, doordat de druiven zeer laat geoogst worden. Dit resulteert in een wijn met geconcentreerd, rijp fruit. Wij voorzien een nieuwe bestseller… WineSpectator: 90 van de 100 puntenBestel hier >>>   Ook tijdens ‘Dry January’ naar Henri Bloem Januari, de start van de goede voornemens. Voor veel mensen valt minder drinken daaronder en sinds een paar jaar is het fenomeen ‘Dry January’ een feit. Een maand lang geen alcohol drinken: het lijkt een hype te worden in de media. Maar gaan we daarbij niet voorbij aan het gezelligheidsaspect, dat wijn met zich meebrengt? En het ontspannende gevoel aan het eind van een drukke dag dat het drinken van een goed glas je geeft? Daarom zeggen wij: even pas op de plaats: prima. Even wat minder door de week: top! Maar àls je dan een wijntje drinkt, trek dan een goede fles wijn open en geniet er des te meer van. En juist daarom ga je naar de wijnspeciaalzaak: voor goed advies en, in het geval van Bloem, voor zeer betaalbare kwaliteit. Dus minder, maar wel beter! En als je het dan toch even een poosje helemaal zonder alcohol wil doen: ook dan kun je prima bij ons terecht, want in alle Henri Bloem winkels zijn alcoholvrije wijnen te vinden, bijvoorbeeld van Weingut Leitz, uit Rheingau -  Bestel hier >>>  Chanteclerc van Domaine de la Colombette - Bestel hier >>> Wat is alcoholvrije wijn? De kwaliteit van alcoholvrije wijn wordt steeds beter. Waar het vroeger simpelweg als druivensap smaakte, lijkt het tegenwoordig steeds meer op ‘echte’ wijn. Dit komt doordat wijnmakers eerst de wijn volgens traditionele methodes vinifiëren en daarna de alcohol aan de wijn onttrekken. Dat kan op verschillende manieren. Vroeger werd er veel gebruik gemaakt van verhitting zodat de alcohol uit de wijn verdampte. Dit had een ‘gebakken’ geur als gevolg. Tegenwoordig wordt er vaak gebruik gemaakt van vacuüm distillatie waarbij de alcohol verdampt op kamertemperatuur. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van omgekeerde osmose, oftewel membraan filtering. Hier wordt de alcohol door een dun filter uit de wijn gehaald. Doordat dit bij lage temperaturen gebeurt gaan er geen aroma’s verloren. Wel kan er soms een klein beetje alcohol, zo’n 0,5%, achterblijven. Dus, ook even niet aan het drinken? Of nieuwsgierig geworden? Kom snel naar jouw favoriete Henri Bloem winkel voor een nul-punt-nulletje.  Het nieuwe jaar is aangebroken Voor ons is dat een moment om terug te blikken naar het voorafgaande jaar. Het liefst naar de successen natuurlijk en die staan dan ook met trots gepresenteerd in deze folder. Haal snel een proefpakket van de absolute toppers in huis en geniet nog één keer met ons van mee van een mooi 2019. Proefpakket januari Coto de Hayas - Crianza Bodegas Mocén - Verdejo Bodegas Otazu - Premium Cuvée Château Pigoudet - Cuvée Classic Château des Adouzes - Le Tigre Domaine du Tariquet - Selection Villa Fiore - Pinot Grigio Schola Sarmenti - Nerìo Riserva Garofoli - Macrina Pascual Toso - malbec De Martino - Legado chardonnay Kleine Parys - shirazBestel hier >>> Download hier de volledige brochure.
Lees meer

Dry January 2020

vr 3 januari 2020
Henri Bloem Arnhem
  Tja, januari: je hoeft de radio of TV maar aan te zetten of de anti-alcoholberichten denderen je huiskamer binnen. “Dry January”, “Zet je alcoholgebruik op pauze”, waarschuwingen vanuit de medische hoek, we zullen er als wijnliefhebbers op een verantwoorde wijze mee moeten omgaan. Maar laat er geen misverstand over bestaan: het zijn echt niet allemaal nadelen die aan een goed glas wijn kleven. Wat dacht u van de gezelligheid die ermee samenhangt, de ontspanning, het rustmoment na een drukke dag? Het ploppen van de kurk is altijd weer een klein feestje op zich. Dus drink bewuster, misschien af en toe een glaasje minder, maar geniet, en koop goede wijn. Overbodig te vermelden dat u daarvoor bij ons aan het juiste adres bent! Maak van elke fles een beleving, die al begint met het kopen. Goed advies, prima service en kwalitatief hoogstaande producten, die door de kleine wijnboeren waar we mee samenwerken met alle zorg en aandacht zijn omringd. En last but not least: het hoeft echt niet duurder te zijn dan in de supermarkt. Kom naar onze winkel en laat u voorlichten door ons enthousiaste team. Graag gaan we met u de uitdaging aan om er ook op wijngebied een spannend jaar van te maken. Treed eens buiten de gebaande paden en ontdek wat de wijnwereld allemaal voor u in petto heeft.   Het team van Henri Bloem Arnhem, Michel, Marja, Mariska en Harm Wijnkoperij Henri Bloem ArnhemAmsterdamseweg 126, 6814 GJ Arnhem arnhem@henribloem.nl | www.henribloem.nl | 026-4455220    
Lees meer

Proeven met Mariska: Kerst 19

zo 1 december 2019
Henri Bloem Arnhem
Compleet menu met receptuur en passende wijnen samengesteld door: Cooked by Henry Rabe en Wijnkoperij Henri Bloem Arnhem Henry Rabe is in februari 2017 begonnen met Cooked by Henry Rabe. Zijn passie is werken met pure producten van locale ondernemers. Met Cooked verzorgt hij catering en diners bij mensen thuis.   Mariska is al bijna 5 jaar werkzaam bij Wijnkoperij Henri Bloem Arnhem en (bijna) vinoloog. Haar passie is heerlijk eten begeleiden met de lekkerste wijnen. Samen hebben zij voor u het diner samengesteld voor Kerstmis 2019. Alle receptuur is voor 4 personen. Ceviche van makreel / ponzu gel / haringkaviaar / frisée / grapefruit / zoetzure komkommerrolletjes Herdade do Rocim, reserva 2018, Olho de Mocho, Single vineyard, Alentejo PortugalDoor de combinatie van zuren van de cevice en het ziltige van de haringkaviaar past deze Portugese frisse verrassing er goed bij. De wijn heeft zuren, veel fris fruit, licht houtlagering en een lange afdronk om overeind te blijven bij het gerecht. Tijgermelk 200 ml, Makreel 200 gram, Ponzu gel 100 ml, Haring kaviaar 100 gram, Frisee 20 takjes wit van frisee, Grapefruit 1 grapefruit in partjes, Zoetzure komkommer rolletjes 12 rolletjes komkommer, Tijgermelk - ponzu gel, witte wijn 500 ml, ponzu 200 ml, witte uien 2 stuks, agar 1 gram, laurier 2 blad, limoenblad 1 blad, witte wijn azijn 50 gram, sap van grapefruit wat overblijft na het segmenteren     Bereiding:tijgermelk: snipper de ui en doe het in een kookpan, voeg daar de wijn laurier en limoenblad toe en reduceer het tot de helft. Haal de laurier en limoenblad er uit, voeg de azijn toe en mix het fijn met een staafmixer voeg een snufje zout en vers gemalen peper en sap van grapefruit toe, ponzu gel: voeg alle ingrediënten samen in een steelpan en breng het aan de kook en laat het 2/3 minuten zacht koken, Stort het in een bakje en zet het koud weg, is het na een  ½ uur gestold draai het dan fijn met een keukenmachine tot een gladde massa. Zoetzure komkommerrolletjes:komkommer 1 stuk, witte wijn azijn 50 gram, suiker 50 gram, water 50 gram, grapefruit zeste ½ Bereiding:Zet de suiker en water op en breng de massa aan de kook met de zeste is de suiker opgelost? Haal de pan van het vuur en voeg de azijn toe. Schil met een dunschiller lange stroken van de komkommer zonder de zaadlijst. Rol ze strak en vacumeer of leg ze in een bakje met daarop het zoetzuur mengsel leg het voor 20 min weg langer is ook geen probleem. Haal de rolletjes er uit en snijd ze met een scherp mes door zodat je kleine plakjes krijgt. Dresseer het gerecht:Snijd de vis in schuine reepjes, leg ze in de tijgermelk voor 3/5 minuten. Haal ze er uit en leg het apart zout licht na met maldon zout. Leg ze op het bord, leg er 5 segmenten van grapefruit verdeeld op, verdeel 5 takjes van de frisee speels, spuit met een kleine spuitzak kleine dotjes van de gel stuk of 5, verdeel de komkommer rolletjes speels maar toch strak op het bord. Verdeel de een 3 hoopjes haringkaviaar. Snoekbaars filet op de huid gebakken / geroosterde pompoen / anijs beurre blanc / chiffonade van roodlof met mandarijnen dressing. Domaine Bott Geyl, Riesling Jules Geyl 2017, Elzas, FrankrijkHet zoete van de ovengeroosterde pompoen, de romige maar toch frisse(anijs!) beurre blanc en de smaak van de stevige witvis past perfect bij een rijke Elzasser. Rank en frivool maar wel met een mollig randje om zo bij al die smaken goed tot zijn recht te komen. Snoekbaars filet 200 gram, Pompoen 1 stuk, Beurre blanc 400 ml, Roodlof 2 stuks, Mandarijn 2 stuks zest en sap, Olijfolie 50 ml, Witte wijn azijn 20 gram, miso 1/2 theelepel, beurre blanc: witte wijn 600 ml, uien 2 stuks gesnipperd, kookroom 300 ml, boter 50 gram, laurier 2 blad, steranijs 3 stuks  Bereiding beurre blanc:Voeg alles samen kook in tot de helft haal de laurier en ster anijs er uit en mix het met de staafmixer tot een gladde saus, zeef de saus en breng op smaak met zout en kijk naar een net hangende saus ander kook je het rustig nog iets in en op het laatst monteer je de saus met de boter net voor het serveren.  Bereiding:Maak de beurre blanc. Verwarm je oven op 200C snijd 1 flespompoen in mooie parten en stop ze in de oven met wat olie peper en zout, 30 tot 40 minuten garen. Portioneer de snoekbaarsfilet in 4 mooie stukken zout ze licht overal met fijn zout en leg ze in de koeling. Snijd de roodlof in de breedte in dunne reepjes. Maak de dressing zest je mandarijnen en knijp het sap er uit, voeg de miso witte wijn azijn peper toe en vermeng het glad. Voeg nu al roerend de olijfolie toe.  Dresseer je gerecht:Bak de vis op de huidkant in een pan met een goed laagje olie, medium hitte en laat het zacht doortrekken naar boven. In de tussentijd zorg je ervoor dat de saus en de pompoen warm staan. Meng je de chiffonade van roodlof met een beetje bij beetje dressing totdat het lekker is. Leg de pompoen in het midden van je bord daar de chiffonade van roodlof op daar de vis op, en als klap op de vuurpijl een lepel of 2 met de beurre blanc recht onder de vis en een paar druppels er om heen speels.   Langzaam gebraden spitskool / créme van tamme kastanje / zwarte knoflook dressing / zoetzure rode ui Domaine Amirault Les Quarterons 2017, St. Nicolas de Bourgueil, Loire, FrankrijkComplex Vega gerechtje, geroosterde smaken met een klein bittertje en wat aards door de tamme kastanje puree. Licht maar toch stevig in smaak en geur, daarom is deze Cabernet Franc zo'n mooie tegenpartij. Beetje boers in de geur, veel sap van kers en donker fruit. Met een randje van geroosterde paprika erbij. Perfect huwelijk.  Spitskool 400 gram, Tamme kastanje créme 100 gram, Voorgekookte kastanjes 150 gram, Witte wijn 50 ml, Zwarte knoflook dressing 200 ml, zwarte knoflook 3 tenen, witte wijn azijn 50 ml, olijfolie 100 ml, zout peper, mirin 50 gram, Zoetzure rode ui 20 kleine bladeren gesneden, witte wijn azijn 50 gram, suiker 50 gram, water 50 gram  Bereiding:Snijd de spitskool in parten en zout ze volledig en rooster ze op een laag vuur en genoeg olie in een bakpan met een deksel er op. Zorg ervoor dat de kool beetje glazig wordt en gaar en dat de baklaag van de kool donker bruin is met meegeven. Maak de zwarte knoflook dressing. Kook de kastanjes een keer op en draai het fijn met de wijn snuf zout en peper. Maak de zoetzuur en snijd de rode uit in speelse bladeren leg ze in het zoetzuur voor minimaal 20 minuten.  Dresseer je gerecht:Leg de kool op het bord 5 dotten kastanje créme, een eetlepel dressing over de kool. Verdeel 5 zoetzure rode ui speels op de dotten.  Zacht gegaarde varkenswang / port jus / créme van gekarameliseerde uien / aardpeer rondjes gebakken in beurre noisette. Killibinbin Shadow 2012, Langhorne Creek, Zuid-AustraliëLangzaam gegaard vlees, in een rijke saus in combi met de volle smaak van wintergroenten. Dat vraagt om een krachtpatser die als je je neus in het glas steekt er uit spat. Dik donker fruit, cassis en kruidnagel, je ruikt het allemaal. In de mond zacht en weelderig zonder hard te zijn.  Varkenswang 4 stuks, Port jus 500 gram, Kalfsjus 500 gram, Port 200 gram, Créme van gecarameliseerde ui 400 gram, Witte ui dunne gelijkmatige ringen 500 gram, Aardpeer rondjes 20 stuks, Boter 400 gram, Aardpeer 3 stuks  Bereiding:Peper en zout de wang bak ze goudbruin in olie. Voeg de port toe en jus toe en gaar ze in een ovenschaal op 150C voor 60 minuten zet daarna de oven op 100 graden gaar het weer 60 minuten. Als de wang gaar is zeef je de jus en kook je die in tot een mooie dikke jus. Bak de uien in een goede laag olie medium hitte totdat ze een mooie goudbruine kleur verkrijgen. Draai het fijn en breng op smaak met zout en peper. Steek de aardpeer uit of snijd er gelijke plakken van. Maak beurre noissette door de boter te verhitten en met een garde constant te roeren, de boter begint licht te verbranden en giet de boter gelijk af in een  andere pan zonder de donkere spikkels. Gaar hierin de aardpeer totdat ze gaar zijn.  Dresseer je gerecht:Zorg dat de producten warm staan. Bak de aardpeer nog goudbruin in een bakpan. Zorg dat de uien créme warm op het bord komt als een veeg. Daarop de aardpeer. Daarop de wang en jus er omheen.  Sukade met knoflook, rozemarijn, grapefruit en kaneel / rode wijn jus / rode kool stoof / aardappelgalette / gebakken paddenstoelen. Schola Sarmenti, Antièri Susumanielo, IGT Salento, ItaliëVeel smaken, maar vooral veel kruidigheid met een fris randje wat hier samenkomt. Dat vraagt om een wijn met veel body maar ook wel enigszins elegantie. Susumanielo, een druif wat in de verte overeen komt met de Shiraz, past zo mooi hier bij. De rode kool, de kaneel, de paddenstoelen. Hemelse combi! Sukade 400 gram, Knoflook 3 tenen, Rozemarijn 1 tak, Grapefruit 1 zest en sap, Kaneel 1 stokje, Rode wijn jus 500 gram, Kalf jus 500 gram, rode wijn 200 gram, Rode kool stoof 400 gram, Rode wijn 200 gram, Kaneel 1 stokje, Bruine Basterdsuiker 50 gram, Aardappel galette 4 grote gallettes, Aardappels gekookt 100 gram, Eiwit 60 gram, Zout en peper, Gebakken paddenstoelen 400 gram Bereiding:Peper en zout de sukade en bak het alle kanten goudbruin, voeg rozemarijn/grapefruit/knoflook/kaneel toe en de jus en rode wijn. Gaar het afgedekt in de oven op 95C voor 5 uur. Zeef de jus en kook het in tot gewenste dikte. Stoof in de tussentijd de rode kool met alle ingrediënten en naderhand een snufje zout en peper na smaak. Kook de aardappels voor de galette en pureer ze als het gaar is. Meng de puree lauwwarm met het eiwit en peper en zout, zet je oven op 85C en strijk de créme in een dun gelijk laagje op een bakpapier en droog het in ongeveer 1 uur. Maak de paddenstoelen schoon en bak ze kort voor het meegeven op hoog vuur in een bakpan zout en peper na smaak.  Dresseer je gerecht:Zet de jus warm en snijd je sukade in vier gelijke stukken en verwarm je sukade in de jus. Zet de rode kool stoof warm en leg het in een ronde steken op je bord in het midden. Leg daar de sukade op en daar de gebakken paddenstoelen 1 a 2 eetlepels jus eromheen en één mooie plaat van de galette er op.  Rood fruit bavarois / ananas chilli tartaar / crumble van roze chocolade / thaise bassilicum   Il Falchetto, Brachetto d’Acqui 2018, Piëmonte, ItaliëNa al die heftige smaken hoort een licht toetje met een verfrissende wijn erbij. Rood fruit, peperige ananas, basilicum hij kan het allemaal hebben. Een vloeibaar aardbeitje in je glas. Prachtige afsluiting, mede door het lage alcohol Bavarois 4 stuks, Gelatine 8 blad, Tonkaboon 1 gevijzeld, Melk 500 ml, Suiker 175 gram, Roodfruit 250 gram, Eieren 4, Slagroom 500 ml, Amaretto 150 ml, Ananas tartaar 400 gram, Ananas 400 gram, Chili ½ stuk fijn, suikerwater 50 gram, suiker 50 gram, water, Crumble roze chocolade 4eetlepels, Suiker 100 gram, Water 100 gram, Ruby chocolade 200 gram, Thaise bassilicum 1 eetlepel chiffonade  Bereidingswijze:Week de gelatine circa 5 minuten in ruim koud water. Vijzel de tonkaboon . Breng de melk met de helft van de suiker, de tonkaboon al roerende aan de kook. Laat circa 15 minuten trekken op laag vuur. Pureer het rood fruit met een staafmixer. knijp de gelatine uit en los de gelatine op in de melk. Splits de eieren en klop de eidooiers luchtig met de andere helft van de suiker. Giet een klein beetje warme melk bij de eidooiers en roer dit gelijk goed door. Meng nu alles goed door elkaar. Zet op de kom met ijswater en klop het geheel koud. Klop de slagroom lobbig en spatel samen met het gepureerde fruit en de amaretto door de melk-eidooier massa. Schenk in glazen en laat minstens 40 minuten opstijven in de koelkast.  Deze heerlijke wijn-spijs combinaties hebben wij onlangs met groot succes bij ons in de winkel uitgeprobeerd, met 14 ex-cursisten van onze wijncursus. De reacties waren zó positief, dat wij je deze recepturen met plezier gratis aanbieden. De bijbehorende wijnen zijn natuurlijk ook los te koop, maar staan eveneens in het proefpakket Kerst 19. De speciale prijs voor dit pakket bedraagt € 79,95. Je kunt het pakket bestellen door een mail te sturen naar arnhem@henribloem.nl.   Een diner wordt pas een feestdiner als alles klopt: goed gezelschap, mooie gerechten en heerlijke wijnen. We hopen hiermee een kleine bijdrage te hebben geleverd om van Kerstmis 2019 een onvergetelijk feest te maken.   Ik wens je fijne kerstdagen, Mariska     Wijnkoperij Henri Bloem Arnhem | Amsterdamseweg 126 | 6814 GJ Arnhem026-4455220 | arnhem@henribloem.nl | www.henribloem.nl/henri-bloem-arnhem
Lees meer

Relatiegeschenken: Belangrijker dan u misschien denkt!

ma 18 november 2019
Henri Bloem Arnhem
Relatiegeschenken: Belangrijker dan u misschien denkt. Als u het hele jaar plezierig samenwerkt met klanten, relaties, of mensen uit uw eigen team, dan is de Kerstperiode hét moment om daar even uw waardering voor uit te spreken. En hoe kan je dat nou beter doen dan met een mooie wijn of wijnpakket? Dan weet je namelijk zeker, dat er in de gezellige decembermaand een moment komt waarop die fles geopend gaat worden en u weer even in beeld bent bij uw relaties. Waarom u dan voor een wijn van Henri Bloem zou kunnen kiezen? Omdat wij uitsluitend kwaliteitswijnen voeren; Omdat we in alle prijsklassen een ruime keuze hebben; Omdat we één pakketje net zo belangrijk vinden als 1000; Omdat we bij elk pakket een verhaaltje over de wijn bijsluiten; Omdat we mooie verpakkingen hebben (cadeaudozen of kistjes); Omdat we snel kunnen leveren; Omdat we door heel Nederland (en daarbuiten) voor u verzenden; Omdat we graag willen dat úw relaties net zo blij worden van onze wijnen als ú van onze service.  Omdat maatwerk en persoonlijke aandacht onze sterke kant is. Weinig tijd in deze drukke eindejaars periode? Dan volstaat een telefoontje of een mailtje ook om een mooie offerte in uw mailbox te ontvangen. We zijn u heel graag van dienst met een heerlijke wijn van Henri Bloem! Een gezellige decembermaand toegewenst en een hartelijke groet, Namens het hele team van Henri Bloem Arnhem, Michel, Marja, Mariska en Harm Wijnkoperij Henri Bloem ArnhemAmsterdamseweg 126, 6814 GJ Arnhem arnhem@henribloem.nl | www.henribloem.nl | 026-4455220          
Lees meer

Wijngeschenken 2019

do 14 november 2019
Henri Bloem
Henri Bloem Wijnkopers wijngeschenken- ruime keuze en al vanaf € 9,95 Maak uw relaties blij met een wijnpakket van Henri Bloem. Al jaren importeert Henri Bloem bijna alle wijnen rechtstreeks van de betere wijnboeren over de hele wereld. Dit zijn altijd wijnen van een hoog niveau! De wijnen van Henri Bloem wijnkopers zijn kenmerkend voor hun herkomstgebied, waarbij de stijl van de wijnboer duidelijk zichtbaar is: Smaakvol, spannend en super om te krijgen.  Wij nemen u graag werk uit handen  - Persoonlijk en passend advies in één van onze Vinotheken - Aantrekkelijke prijzen door directe importSnelle levering is standaard; spoedlevering is mogelijk - U bent er van verzekerd dat u een kwalitatief hoogstaand pakket weggeeft - Ook voor kleine aantallen - Verzending door heel Europa We hebben alvast een selectie gemaakt: Champagne - Duval-Leroy 1e Cru Als er één wijn is die bij het einde van het jaar hoort, dan is het wel Champagne, de koning onder de bruiswijnen. En dat die geen vermogen hoeft te kosten bewijst deze fantastische Duval-Leroy 1e Cru, een Champagne met een ragfijne mousse en een sprankelende, mondvullende smaak. Een top-Champagne, waarin de chardonnay de hoofdrol speelt. Met de keuze voor dit pakket weet u zeker dat er snel een gelegenheid komt waarop deze fles ontkurkt gaat worden. En dan zal de ontvanger al snel uitroepen: wow, dit is wel heel bijzonder! Wat een goede keuze. Klik hier>> om te bestellen Modern realisme - La Motito Garnacha Als tegenhanger van alle “moeilijke“ wijnen is er in Spanje een trend ontstaan om zeer smaakvolle, maar toegankelijke wijnen te maken, zonder houtrijping en van relatief jonge wijnstokken. Het etiket is snel, uitdagend, modern en dat is de wijn ook: snel drinkbaar, geperst uit jonge grenache-stokken en uitermate toegankelijk (en echt niet alleen voor de jonge wijndrinker). De wijn is gewoon heel erg lekkerrrrrrrrrrr. Klik hier>> om te bestellen Chili is chill! - De Martino Estate Chardonnay & Carmenère Soms wil je een wijnpakket geven uit een land dat geschapen lijkt voor de wijnbouw, en Chili is zo’n land. De Martino, één van ’s lands toonaangevende wijnbedrijven, maakt hier pareltjes. De volle, maar toch ook frisse Chardonnay wordt hier geflankeerd door een welhaast vergeten druif: de Carménère, de trots van Chili. Twee klassieke druiven, maar op een hypermoderne manier gevinifieerd en dat is eigenlijk best wel chill.Klik hier>> om te bestellen Is Zero de nieuwe Hero? - Eins Zwei Zero  In deze tijd, waarin de bewustwording omtrent alcohol alleen maar toeneemt, is het goed om ook een alcoholvrije variant onder de aandacht te brengen. Joseph Leitz, een toonaangevend wijnmaker uit de Rheingau, maakt naast zijn Eins, Zwei, Dry (grappige woordspeling) ook een 0%-alcohol variant, die zeer de moeite waard is. Perfect alternatief voor diegenen, die om welke reden dan ook de alcohol even links laten liggen en toch gezellig mee willen drinken. (Let op: als u dit pakket wilt laten verzenden, komt er een kleine toeslag voor een kistje bij).Klik hier>> om te bestellen Super Bio - Colombette Souvignier-Muscaris & Cabernet Merlot Als er één wijnmaker is die bezig is met de toekomst van de wijnbouw, dan is wel Vincent Pugibet. Met zijn ontwikkeling van schimmelresistente druivenstokken zet hij de toon voor de toekomst van de wijnbouw. Zijn Souvignier-Muscaris is hier een goed voorbeeld van en mag dan wat onbekend in de oren klinken, de smaak is overtuigend en heerlijk fris-aromatisch. De rode Cabernet-Merlot paart een levendige fruittoon aan een indrukwekkende, volle smaak met een heerlijke afdronk. Klik hier>> om te bestellen Een bijzondere tweeling - Ottella Lugana & Gemei Hoewel de naam Ottella verwijst naar een ooit op de plek van het wijnhuis geboren achtling, is dit eigenlijk een prachtige tweeling. De een is een frisfruitige witte, geperst uit trebbiano-druiven en de ander een mollige rode die uit wel 5 verschillende druiven bestaat. En met hun bolle buikjes zien ze er heel gezond uit allebei. Misschien wel uw Kerstkindjes voor dit jaar? (Let op: als u dit pakket wilt laten verzenden, komt er een kleine toeslag voor een kistje bij).Klik hier>> om te bestellen Grote namen WIJNKOPERIJ HENRI BLOEM gaan goed samen - Droin Chablis & Saint-Emilion Grand Cru Soms wil je met een wijnpakket indruk maken en kies je voor degelijkheid, voor pure klasse. Dan is het mooi als er twee overbekende streken in één kist zitten: een krijtdroge Chablis van het  topdomein Droin, een wijnhuis dat zijn sporen zeker verdiend heeft, en maar liefst 2 flessen Saint- Emilion Grand Cru, door de jaren heen een klassieker op wijngebied: Merlot is de dominante druif, en dat uit een jaar dat de boeken ingaat als absoluut topjaar: 2015. Laat het Kerstdiner maar komen…Klik hier>> om te bestellen    
Lees meer

Nieuwsbrief november 2019

vr 1 november 2019
Henri Bloem
Château de Parenchère gaat voor internationaal succes Dat de wijnwereld steeds internationaler wordt kun je goed terugzien bij wijnhuizen zoals Château de Parenchère. Een klassiek wijnhuis dat sinds 1570 aan de rand van Bordeaux, richting Bergerac, ligt. Na meerdere Franse eigenaren is het château sinds 1958 in handen van familie Gazaniol, die vanuit Noord-Afrika terugkeerden naar het land van hun voorouders. Sinds 1981 staat Jean Gazaniol aan het roer samen met de Zweedse Per Landin, die in 2005 mede-eigenaar werd. Per is tevens eigenaar van Tenuta Buon Tempo in Montalcino, Italië. De wijnen van Château de Parenchère zelf zijn al net zo internationaal qua karakter; herkenbaar en klassiek Bordeaux maar met een bepaalde zwoelheid die ze toegankelijk maken voor menig wijndrinker. Het gebied waar de wijnen vandaan komen staat nog niet bekend om grootse wijnen. Noch behorend tot de linker- of rechteroever, vallen deze wijnen in de kwalificatie Bordeaux Supérieur. Maar dat betekent ook dat ze niet de prijzen hanteren van de grote gemeentelijke appellaties zoals Margaux en Pomerol. Nee, dit zijn wijnen met een heleboel smaak en een heel bescheiden prijskaartje. En dan zijn ze deze maand ook nog eens in de aanbieding.     Costers del Sió - Rust, ruimte en razend lekkere wijn  Een rusteloze man, op zoek naar rust en ruimte. Daar begon het in 1998 mee. Een, met behulp van vrienden en familie aangeplante, wijngaard afgewisseld met graanvelden, olijfbomen en kuddes koeien en schapen (en wild) later en voilà; welkom bij Costers del Sió. Gelegen in Costers del Segre, ten westen van Barcelona, blijft dit wijnhuis maar groeien in kwaliteit. Er wordt met groot respect voor de natuur en omgeving geheel biologisch gewerkt. Zoals we gewend zijn van de regio’s in het noorden van Spanje groeien ook hier veel internationale druivenrassen. Door de verschillende lijnen van het wijnhuis heen komen we dan ook hele spannende blends tegen en dan met name in de rode en witte ‘Petit Siós’, deze maand in de aanbieding. Ondanks de naam is er weinig kleins aan dezewijnen. De druiven worden met zorg met de hand geplukt en met koude temperaturen gevinifieerd. Dit laatste zorgt voor zeer frisse en fruitige wijnen. Toegankelijk en tegelijkertijd complex,  verrassend en zeer breed inzetbaar, zo zien we ze graag.  Domaine des Amouriers - Cru uit Zuid-Rhône Wie Rhône zegt denkt wellicht aan Condrieu, Saint-Joseph, Crozes-Hermitage en Cornas, oftewel de grote jongens. Appellaties die ruim voor de jaren 60 van de vorige eeuw in het leven zijn geroepen en allen in Noord-Rhône liggen. De appellaties in Zuid-Rhône zijn, veelal, veel jonger. Zoals Vacqueyras, die pas sinds 1990 bestaat. De wijngaarden van Domaine des Amouriers liggen voor een groot gedeelte in deze ‘Cru van Zuid-Rhône’, de rest ligt in het AOP gebied Vaucluse. Het domein werkt al jaren biologisch vanuit de overtuiging dat dat puurdere wijnen oplevert. Oftewel wijnen waarop het terroir en de klimatologische omstandigheden van dat jaar duidelijk hun stempel hebben gedrukt. In 2014 heeft het domein officieel hun biologische certificering mogen ontvangen. Deze maand in het Henri Bloem zonnetje;'Suzanne’ en ‘Signature’. De wijngaarden van de zes(!) druivenrassen waaruit de ‘Suzanne’ bestaat vallen nét buiten de AOP grenzen van Vacqueyras, waardoor zij onder de IGP Vaucluse uitgebracht moet worden. Maar, en ‘what’s in a name’, daardoor heb je een hele plezierige wijn met een prachtige prijs-kwaliteitverhouding.  De druiven voor de ‘Signature’ komen van de oude percelen van de wijngaard. De lage opbrengst en het kiezen van het perfecte plukmoment zorgen voor druiven van hoge kwaliteit met een mooie rijpheid en een grote concentratie. Brown Brothers in Nederland Australië heeft in de wijnwereld een toonaangevende rol wat betreft het creëren van en het werken met merken. Brown Brothers heeft deze kunst absoluut begrepen en onder de knie. Inmiddels een ware gigant in Australië, met verscheidene en zeer uiteenlopende wijnhuizen en wijnmakers onder hun vleugel. De eerste producent van moscato in het land heeft inmiddels haar veelzijdigheid bewezen door het maken van frisse Bourgondische wijnen in Tasmanië en Yarra Valley tot dikke Nieuwe Wereld wijnen in Victoria. Tegenwoordig is Katherine Brown de wijnmaakster bij het wijnhuis, inmiddels de vierde generatie van de familie Brown, een echt familiebedrijf dus. Bij deze familie staat service hoog in het vaandel en komen zij net zo graag naar Nederland als dat wij naar Australië gaan. Zo kwamen Andrew en Duncan, vertegenwoordigers en salesmanagers van het wijnhuis al verscheidene keren naar ons land om proeverijen te houden bij de Bloemfilialen. Met de welbekendevrolijke Australische energie lieten ze hun wijnen proeven en maakten iedereen enthousiast. Deze maand zetten wij daarom de 1889 lijn in het zonnetje, een ode aan het oprichtingsjaar van Brown Brothers. De zachte shiraz valt bij velen in de smaak en de ietwat houtgerijpte chardonnay is perfect voor het najaar. Kortom, proef deze wijnen in één van onze winkels of haal ze in huis en geniet van een lange familietraditie met prachtige wijnen.
Lees meer

Nieuwsbrief oktober 2019

di 1 oktober 2019
Henri Bloem
Spanje, wijnland in beweging De jaarlijkse reis van de Henri Bloem collega's bracht hen naar Spanje. Rioja, Cariñena en Campo de Borja stonden op het programma. Het werd direct duidelijk dat er op wijngebied van alles gaande is in Spanje. Nieuwe druivenrassen, nieuwe methodes en nieuwe regelgevingen. De grootste verandering is het gebruik van houtrijping. Rioja lijkt van de dikke en vanillerijke stijl af te stappen en te zoeken naar meer evenwicht tussen fruit en hout. Er was een enorme diversiteit terug te vinden bij elke bezochte producent. Verder in deze nieuwsbriefBodega Otazu, terroir van topkwaliteit In 2003 is het ‘Vino de Pago’ systeem in het leven geroepen om een hoger kwaliteitsniveau aan te duiden dan de DO of zelfs DOCa (waartoe alleen Rioja en Priorat behoren). Waar de classificaties DO en DOCa geldenvoor gehele regio’s, geldt de classificatie Vino de Pago alleen voor individuele wijngaarden en/of wijnhuizen. Deze moeten dan wel beschikken over een fantastisch klimaat en een uitstekende bodem waardoorer uitgesproken en bijzondere kwaliteitswijnen gemaakt kunnen worden. Alle gebruikte druiven voor deze wijnmoeten afkomstig zijn uit de eigen wijngaard en de wijnen moeten een aantal jaren lang van uitzonderlijke kwaliteit zijn.Dit laatste is te vergelijken met de Grand Cru Classé kwalificatie uit Saint-Émilion. Bodegas La Purísima - de nieuwste ontdekking van Henri bloem komt uit Yecla Yecla, een kleine gemeente in Alicante, stond lange tijd bekend als een productiegebied voor voornamelijk bulkwijnen. Wijn die hier vandaan kwam werd veelal vermengd met wijnen uit andere landen. In 1946 begon daar langzaam verandering in te komen toen een groep wijnboeren in Yecla besloot de krachten te bundelen, om zo hun wijnen naar een hoger kwaliteitsniveau te tillen. Het harde werken werd beloond in 1975, toen de regio de DO status verwierf. En de punten gaan naar..... Robert Parker, Tim Atkin en James Suckling. Grote namen in de internationale wijnwereld als het gaat om het proeven, recenseren en beoordelen van wijnen over de hele wereld. Het zijn deze heren die grote invloed hebben op het commerciële succes van een wijn en diens producent. De wereldberoemde wijnschrijverRobert Parker kende als eerste wijnen punten toe op basis van smaak, complexiteit, finesse en lengte.Al 30 jaar lang brengt Robert Parker de Wine Advocate uit, het tijdschrift dat leidend is als het gaat om het beoordelen van wijnen en de commerciële waarde daarvan. De Britse Tim Atkin is een Master of Wine, erkend wijnjournalist en presentator. Zijn artikelen zijn onder andere te vinden in ‘the Observer’ en ‘the Times’. James Suckling, net als Parker een Amerikaan, is de voormalige eindredacteur van het tijdschrift ‘Wine Spectator’. Hij wordt gezien als één van ’s werelds meest invloedrijke wijncritici. Wilt u weten welke Henri Bloem wijnen hoge punten scoren? Download hier de gehele nieuwsbrief en lees alle artikelen.    
Lees meer