Submenu

Blog

Nieuwsbrief mei 2022

ma 2 mei 2022
Henri Bloem
De dagen lengen, de zon geeft al meer warmte en iedereen is net een beetje vrolijker. Dat is het effect van lente in de lucht. Het bijzondere is dat je dan meteen zin hebt in andere gerechten en dus ook andere wijnen. Frissere, lichtere wijnen met dat sprankje zon. Die goed passen bij zo’n culinaire klassieker als asperges. Deze folder staat vol met voorjaars- en aspergewijnen waar je een instant lentegevoel van krijgt. Lees in deze nieuwsbrief alles over heerlijke lente- en aspergewijnen.   Domaine Montrose Lentewijn bij uitstek Bij de eerste zonnestralen merken we het direct, de vraag naar rosé in de winkel stijgt enorm. En de laatste jaren vooral naar rosé die licht van kleur is en fris van smaak. Afhankelijk van hoe roze de rosé moet worden laat de wijnboer de druivenschilletjes korter of langer bij de toekomstige wijn mee-weken. Bij Montrose zijn ze meester in het bepalen hoe lang dit moet om een wijn te maken met een delicate kleur én veel smaak.  Montrose IGP Côtes de Thongue Rosé Vulkanische gravel met klei en kalk, dat geeft deze rosé zijn verborgen kracht. Denk aan dat flintertje tannine, die maakt dat het ook een fijne wijn is voor bij het eten. De smaak is droog en crispy, met wat zomerbesjes en iets heerlijk floraals. Maar je proeft ook de zee in de wijn. Geen wonder, de Méditerranée ligt er om de hoek Montrose rosé kopen? Dat kan hier >>> Michel Chapoutier Heerlijke wijnen voor alledag Ook in de wijnwereld zijn er van die hele beroemde mensen. Neem nou bijvoorbeeld Michel  Chapoutier, een van Frankrijks meest gerespecteerde wijnmakers. Als jongeman nam hij het familiebedrijf over. Hij zorgde ervoor dat het binnen no time een van de belangrijkste huizen van de Rhônevallei werd, ook op het gebied van de biodynamische wijnbouw. Michel’s wijnen zijn dé standaard geworden voor de hele Rhône-vallei. Michel Chapoutier Marius Rouge In de Rhône zijn de grenache (weelderig en soepel) en de syrah (krachtig en intens) belangrijke druivensoorten. Voeg daar het terroir van de Pays d’Oc met zijn vele zonne-uren en de kruidige invloed van de garrique aan toe, en je krijgt een wijn met gul sap, boordevol donker fruit, zachte tannine en vooral veel smaak. Een wijn met serieus doordrinkgevaar. Michel Chapoutier Marius Rouge kopen? Dat kan hier >>> Michel Chapoutier Marius Blanc Geef een vermaarde druif uit Italië aan de beroemdste wijnboer uit de Rhône en combineer dit met de natuurlijke invloeden van de Pays’d’Oc. Dan krijg je de Marius Blanc, een heerlijke witte wijn uit deze wijnstreek. Levendig, zuiver met een fijne kruidigheid en een hint van rijpe perzik. Een heerlijk sappige ‘altijd goed’ wijn voor een zeer bescheiden prijs. Michel Chapoutier Marius Blanc kopen? Dat kan hier >>> Aspergewijnen De vijf beste wijnen bij voorjaars-seizoen-groente nummer 1: DE ASPERGE! Asperges, in principe vind je ze het hele jaar bij de groenteboer. Maar vanaf eind april tot eind juni komen ze uit de koude grond en zijn dan het állerlekkerst. Daarom geven we nu een aantal wijntips die er geweldig bij passen. Want als er één perfect voorjaarsgerecht is, dan is dat met de ‘koningin der groente’, de asperge. De smaak van asperges is zacht/mild en licht zoet. Dit past bij wijnen die niet te zwaar zijn qua body. Maar ze moeten wel een beetje pit hebben. En dat zijn onze witte wijnen van de druiven pinot blanc, sauvignon blanc, riesling en cortese. Stuk voor stuk zijn ze prachtig in balans met zo’n fijne bite. Cave Pfaffenheim Pfaff Pinot Blanc Pinot gris en pinot blanc zijn allebei familie van de pinot noir. Maar een pinot blanc uit de Elzas wint het van zijn grijze broer als het gaat om de combinatie met asperges. Hij is net even wat chiquer, wat eleganter en zo fijn zuiver van smaak. Ook de Pfaff versie uit de Elzas heeft die aroma’s van fris-zure appeltjes en perzik. Er zit niets in qua harde zuren, maar wel dat tintelfrisse. Met een heerlijk lange finale. Cave Pfaffenheim Pfaff Pinot Blanc kopen? Dat kan hier >>> Domaine La Colombette Sauvignon Blanc Elk jaar is het weer spannend, maar onze sauvignon blanc van Domaine La Colombette werd dit jaar door het Brabants Asperge Genootschap gekozen tot Aspergewijn 2022! En terecht, want deze sauvignon uit de Languedoc is een dijk van een aspergewijn. Hij smaakt bloemig en is ook lekker zacht in de mond. Je proeft de kenmerkende kruisbes, met rijpe peer en citrus. Dit laatste doet hem uitblinken qua frisheid. En dat is knap, gezien het feit dat hij uit een van de warmste wijnstreken van  Frankrijk komt. Deze wijn is gemaakt door een wijnboer met talent, want het alcoholgehalte in deze wijn is met 11,5 % zelfs laag te noemen. Verrassend glas wijn, combineer hem bij asperges met een klassieke eiersaus. Domaine La Colombette Sauvignon Blanc kopen? Dat kan hier >>> Tip: Let wel op wat je met de asperges serveert. Want de andere ingrediënten op je bord, zijn zeker ook bepalend voor de wijnkeuze. Ook de bereidingswijze heeft invloed op de smaak. Een asperge van de gril smaakt heel anders dan die uit het stoommandje. Pas daar je wijn op aan.  Aspege wijnen special Domaine Bott-Geyl Points Cardinaux Métiss De hele pinot familie wordt gebruikt in deze wijn met indrukwekkende complexiteit. Het begint verrassend genoeg met een zoetje. Met de smaken van gedroogde abrikoos, zo’n bijna overrijpe ananas en sappige mango. Vervolgens proef je verkwikkend zuur en dat alles geeft een bijzonder smaaksensatie. Fris, zoetzuur, intens en zeer interessant. Zo’n wijn die perfect in balans is, met een enorme afdronk en absoluut gastronomisch inzetbaar. Wijnboer Jean Christophe Bott werkt zo natuurlijk mogelijk volgens de biodynamische leer en dat resulteert in loepzuivere prachtige wijnen! Domaine Bott-Geyl Points Cardinaux Métiss kopen? Dat kan hier >>> Tenuta San Lorenzo Gavi San Lorenzo Meestal gaat het over rode wijn als je het over de Piemonte hebt. Maar de witte wijn ervandaan is zeker zo bijzonder. Vooral als deze gemaakt is van de cortese druif en gemaakt is door de broers Luigi en Giambattista Cazzulo van Tenuta San Lorenzo in het zuidelijk gelegen wijndorp Gavi. Ook de Italianen waarderen dit, want de wijn is ingedeeld in de hoogste kwaliteitscategorie, namelijk de DOCG Gavi. Tenuta San Lorenzo Gavi San Lorenzo kopen? Dat kan hier >>> Weingut Künstler Hochheimer Hölle Riesling en asperges, dat is wederzijdse liefde. Zeker als de riesling net zoveel in zijn mars heeft als deze van de Hochheimer Hölle, oftewel steile berg. De zware klei geeft de wijn zijn krachtige smaak van sinaasappelzest, gekonfijte abrikoos en amandel. Met die onmiskenbare intense geur die zo  typisch is voor riesling wijnen. Een volle en rijke wijn, met onderliggende frisse zuren die riesling van nature altijd heeft. Dat wordt een feest op je bord. Weingut Künstler Hochheimer Hölle kopen? Dat kan hier >>> Recept Kabeljauwhaas met asperges, courgette en Hollandaisesaus Ingrediënten voor 4 personen: 4 stuks kabeljauwhaas à 150 gram • 16 witte asperges 3 eetlepels citroensap • 4 eidooiers • 200 gram roomboter • Zout 1 Courgette • Bosje peterselie • Gebakken aardappeltjes (optioneel) Bereidingswijze: Schil de asperges en kook deze ongeveer 8 minuten in licht gezouten water Stoom de kabeljauw ongeveer 12 minuten, afhankelijk van de dikte Snijd de courgette met een mandoline of kaasschaaf in dunne linten Blancheer de courgettelinten ongeveer 2 minuten in zout water Smelt de boter op een zacht vuurtje en schep er het schuim af zodat je geklaarde boter overhoudt. Klop au bain-marie de eidooiers met het water, het citroensap en wat zout tot een romige massa. Klop verder terwijl je de geklaarde boter er beetje bij beetje aan toevoegt Verdeel de kabeljauw met asperges, courgettelinten en Hollandaisesaus over 4 borden en bestrooi met peterselie Serveer hier eventueel gebakken aardappeltjes bij Proefpakket aspergewijn  Heerlijk, de tijd van de échte asperges, dus die uit de koude grond is weer aangebroken. Voorjaar op je bord en lente in je glas met de wijnen uit het aspergepakket van Henri Bloem. Want of het nou witte of groene asperges zijn, of ze uit de oven, van de gril of op de klassieke ‘Flamande’ manier zijn bereid, wij hebben er een passende wijn bij. We hebben zes overheerlijke winnaars in een doos gezet. Voilà het aspergepakket van Henri Bloem. Bestel 'm hier >>>   Bodegas Carchelo - Krachtig en intens rood uit Spaans Jumilla Rioja, Ribera del Duero, Priorat, die namen kennen we wel. Maar Spanje is zoveel meer dan dat. Wie kent bijvoorbeeld de wijnstreek Jumilla? In dit kurkdroge en hete gebied in het oosten van Spanje overleven alleen de zeer sterke gewassen zoals olijf- en amandelbomen en uiteraardde druivenstok. Deze staan aangeplant op 700 meter boven zeeniveau. Het zijn echte overlevers, met geconcentreerde druiven voor intense wijnen gemaakt van de monastrell, syrah, cabernet sauvignon en tempranillo. De wijnen ervan kunnen makkelijk concurreren met de grote Spaanse klassiekers. Daar zorgt de jongste generatie van de familie Sierva van Bodega Carchelo persoonlijk voor. Bodegas Carchelo Carchelo Er is niets stoffigs aan deze pure, krachtige wijn van Spaanse bodem en makelij. Levendige wijn met veel fruitexpressie. Rijpe braam, donkere bes en rijpe kers, gecombineerd met een hintje vanille, een snuf kruidigheid en laurierdrop. Koop nu Bodegas Carchelo C >>> Bodegas Carchelo Altico Een standaard syrah maar mét alle luxe accessoires. Heerlijk rijpe en ronde Crianza vol pittige zwarte peper en kruidigheid. Pure aroma’s van laurierdrop en zwart intens fruit. Een wijn om even de tijd voor te nemen en te genieten van de boterzachte finale. Koop nu Bodegas Carchelo A >>> Proefpakket mei Hoe zat het ook alweer met die ene druif qua aroma’s en zuren? En welke druif paste ook alweer zo goed bij een stuk kaas? Het blijft toch elke keer weer ingewikkeld om de juiste wijn te vinden. Dat begrijpen we als geen ander bij Henri Bloem. Daarom maakten we een mooie selectie van twaalf wijnen die variëren van fris zuur tot zacht en romig. In het rood, wit en rosé. Voor elke smaak, voor iedere gelegenheid een bijpassende wijn in één doos. Want we kunnen niet allemaal ‘wijnnerd’ zijn, toch? In dit pakket La Colombette Sauvignon (2x) Montrose Rosé (2x) Pfaff pinot blanc Bott Geyl Points Cardinaux San Lorenzo Gavi Künstler Hochheimer Hölle Marius Blanc Marius Rouge  Carchelo Carchelo Carchelo Altico Bestel het proefpakket hier >>>   Download hier het volledige PDF bestand van onze brochure mei 2022 >>>
Lees meer

7 en 8 mei 2022 'Taste of Argentina' - de wijnen van Pascual Toso

do 28 april 2022
Henri Bloem Utrecht
Pascual Toso komt speciaal naar Utrecht om hun prachtige wijnen  uit Argentinië aan u te laten proeven!   Argentijns Trio staat garant voor fraaie proeverij Pasucal Toso wijnen. Vol trots kunnen wij u melden dat we op zaterdag 7 mei a.s. Maya Jenkins, Rodolfo Juares en Rodrigo Romero, respectievelijk de exportdirectie en de nieuwe wijnmaker van het beroemde wijnhuis Pascual Toso uit Mendoza in Argentinië in onze winkel mogen ontvangen. Er staan 8 wijnen van deze topwijnmaker op de proeftafel, vergezeld van bijpassende versnaperingen. U bent van harte welkom om te komen proeven en het Argentijnse trio het hemd van het lijf te vragen? Als u onverhoopt zaterdag verhinderd bent, bieden wij u de vrijdag daarvoor, 6 mei, ook de kans deze serie te komen proeven. De wijnen staan de hele dag open. #KomProefenBeleef en ervaar zelf waarom wij ca. 25 jaar geleden met deze wijnboer in zee gingen.   Over Pascual Toso: De voorouders van de huidige generatie wijnmakers van Pascual Toso zijn al rond 1890 vanuit Italië verhuisd naar het zo veelbelovende Mendoza in Argentinië. Steeds meer wijngaarden werden aangekocht en vandaag de dag is Pascual Toso een van de toonaangevende producenten in Argentinië. De Maipú vallei wordt gezien als een van de beste regio’s van Argentinië als het gaat om kwaliteitswijn. Sinds 2001 is Paul Hobbs, een vooraanstaande Amerikaanse wijnconsultant, aan het bedrijf verbonden als wijnconsultant en sindsdien is de kwaliteit naar het hoogste niveau gestegen. Wij voeren deze wijnen inmiddels een slordige 25 jaar met veel succes.  Maya Jenkins, Rodolfo Juares en Rodrigo Romero, respectievelijk de exportdirectie en de nieuwe wijnmaker zijn zaterdag 7 mei vanaf 12 uur in de winkel en zullen de wijnen met plezier van tekst en uitleg voorzien.    Waar:  Wijnkoperij Henri Bloem Utrecht Wanneer:  vrijdag 6 mei van 10 tot 19 uur en zaterdag 7 mei van 10 tot 17 uur Inschrijving:  niet nodig, loop gewoon binnen Kosten:  gratis  
Lees meer

Nieuwsbrief april 2022

vr 1 april 2022
Henri Bloem
"April doet wat hij wil" - dat toont de eerste dag van april 2022 wel aan. Met sneeuw en kou starten we onze aanbiedingen in april.  Domaine Reine Juliette - Zeg Languedoc, zeg zon en zee. Die zee is onderdeel van het terroir van de AOC Picpoul de Pinet, ook wel ‘wijngaard van de zee’ genoemd. Het zeewater zorgt voor een minder groot temperatuurverschil tussen dag en nacht, waardoor de druiven net wat evenwichtiger rijpen. Ook de koele ochtendmist is een pré in dit hete gebied waar de druiven van Domaine Reine Juliette de hele dag zonnebadend doorbrengen. Rood, wit en rosé wordt er gemaakt van de lokale syrah,grenache, en de klassiekers sauvignon blanc en chardonnay. Maar het meest kenmerkend is de lokale sterrendruif, de picpoul de pinet. Domaine Reine Juliette Picpoul de Pinet  Deze opwekkende, frisprikkelende aromatische wijn met de aroma’s van rode appel, zachte grapefruitbitters  en limoenzest is je grootste vriend naast een schaal mosselen of al dat andere lekkers uit zee. Dat komt  omdat de picpoul wijnranken bijna met hun wortels in het water van het Bassin de Thau staan, de kweeklagune voor mosselen en oesters in de Languedoc. Je herkent de wijn meteen aan de ‘Bouteille Neptune’ een lange slanke fles met dansende golven rond de hals van de fles. Domaine Reine Juliette Sauvignon Blanc Het zuiden van Frankrijk is niet altijd de beste plek voor het druivenras sauvignon blanc. Het is er vaak te warm. Maar als de ranken kunnen profiteren van de frisse zeewind en de ochtendmist van de Méditeranée komt het helemaal goed met de wijn ervan. Deze versie is verkoelend, heerlijk sappig met een subtiel knisperzuurtje van groene appel en limoen. Château de Parenchère - Al 450 jaar verstand van wijn Wat is het beroemdste wijngebied ter wereld? Juist, Bordeaux. Het is een heel groot gebied, waar wijnen van diverse kwaliteitsniveaus gemaakt worden. Dit is geheel afhankelijk van de know-how van de vigneron. En natuurlijk van de exacte locatie van waar de druiven groeien. Bij Château de Parenchère zit dat allemaal wel goed. Al een hele tijd, want sinds 1570 maken ze hier al wijn. Soms moesten ze weer helemaal opnieuw beginnen, maar de familie Gazaniol bewijst dat er ook in de minder bekende appellaties bijzonder fijne Bordeaux gemaakt wordt. Château de Parenchère Bordeaux Blanc Sec  De eerste slok van deze wijn geeft je meteen een opkikker. Want deze wijn is energiek, kruidig en fris. Dit komt door de aroma’s van kruisbes, passievrucht en lychee. Typisch voor een goed gemaakte, klassieke witte Bordeaux. Neem wat verfrissende sauvignon blanc, wat zachte sémillon en vul het aan met de aromatische muscadelle. Succes gegarandeerd. De bonus in deze versie is een ongekend lange en prettige afdronk. Château de Parenchère Bordeaux Supérieur Bordeaux is altijd een blend. En als het goed is, is dit ‘un mariage parfait’. In dit geval een perfect duo van twee complementaire druivensoorten. De soepele, fruitige en ronde merlot is een perfecte match met de krachtige cabernet franc. De laatste zorgt voor structuur en de rijpe tannines. Dit is geen ‘terraswijntje’ maar een begeleider van een stevige maaltijd. Liefst iets met vlees, want dat past prima bij de kruidige aroma’s van het rood-paarse fruit, dat sigarenkistje en de gepolijste tannines. Weingut Gerhard Markowitsch Wijn zoals de maker: met pit, karakter en in balans Gerhard Markowitsch is een bijzondere wijnmaker. Hij is namelijk een van die mensen die in staat is om van al zijn wijnen iets bijzonders te maken. Dit komt door zijn kernwaarden: Elke wijn moet een pit en een eigen karakter hebben en in balans zijn. Dat lukt omdat ze gemaakt worden door het gebruik te maken van de juiste technologie en een flinke dosis geduld. Wat ook zeker bijdraagt aan zijn succes is zijn locatie; Carnuntum, gelegen tussen de Donau en de Neu-siedlersee. Dat is de plek waar de typisch Oostenrijkse druiven zoals zweigelt, blaufränkisch en grüner veltliner op hun allerbeste plek staan. Maar ook de internationale druiven zoals merlot, chardonnay en de burgunders doen het hier bovengemiddeld goed. En dat proef je.  Markowitsch Carnuntum Rosé Dubbel cool… qua fles en wijn, typisch Oostenrijks deze rosé. Voornamelijk gemaakt van dé Oostenrijkse druif voor koel rood, de zweigelt. De blend met blaufrankisch (20%) en pinot noir en merlot geven hem dat heerlijk lichtkruidige, fruitige van kers en aardbei. Een glas van deze wijn geeft een instant zomergevoel waar we zo’n zin in hebben. Markowitsch Chardonnay Je hebt chardonnay en chardonnay. Van dikke, hout gelagerde varianten tot strakdroge frisse Chablis-achtige versies. Maar wil je nou het beste van twee werelden, probeer dan eens deze Oostenrijkse variant. Want je ruikt het tropische fruit, de vanille en zelfs wat warme kruidigheid zoals kaneel. Maar qua smaak is het een heel ander verhaal. Mineraal en frisfruitig. Denk limoenzest, rijpe honingmeloen, zo’n gele kiwi en wat  hazelnoot. Pascual Toso - Grenzeloos lekker Multicultureel, dat is de wijnwereld van tegenwoordig. De beroemdste wijnmakers verhuizen van land en maken wijn van druiven die ook weer van elders komen. Met de hulp van flying winemakers, wijngeniëndie van de ene naar de andere wijnboerderij hoppen en hun expertise delen met de hele wijnwereld. Bij Pascual Toso gebruiken ze de expertise van Paul Hobbs, een fenomeen in de internationale wijnwereld.Het resultaat: grenzeloos lekkere wijnen. Zoals de malbecs van Pascual Toso uit Argentinië.   Pascual Toso Estate Malbec  Van een van de blenddruiven uit Bordeaux, naar een unieke toppositie in hét wijnland Argentinië. We hebben het over malbec. Ook Pascual Toso, een van origine Italiaanse wijnmaker uit Maipú Valley begrijpt het potentieel van deze druif. Deze druif is namelijk zó op z’n plek in Mendoza dat hij zich van zijn allerbeste kant laat zien. En die is vol, romig en tegelijkertijd krachtig. Heerlijk donker rijp fruit die met 40% houtrijping alle harde kantjes kwijt is.   Download hier het PDF bestand van de Henri Bloem Nieuwsbrief.  
Lees meer

Proef deze kerst mee met Mariska

zo 19 december 2021
Henri Bloem Arnhem
  Nu bij elkaar komen met veel mensen, helaas, nog steeds niet mogelijk is, blijft het zoeken naar mogelijkheden om deze Kerst toch samen maar op afstand te genieten van goede wijnen en heerlijk eten. Zo heeft Mariska ook deze maand weer 6 bijzondere en verrassende wijnen geselecteerd met een aantal goede en passende recepten hierbij. Ideaal voor deze Kerst als je even geen inspiratie meer hebt voor de Tweede of zelfs Derde Kerstdag. Bijgaand 6 verschillende wijnen in verschillende en verrassende smaakstijlen met recepten in vertrouwde smaken. Veel plezier met koken, vergeet niet te genieten en alvast een hele fijne Kerst toegewenst. Merotto Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Colbelo, Italië Een zeer delicate en zachte Prosecco gemaakt van de Glera druif. De Prosecco kent veel geur en is ontzettend romig. De uitgelezen bubbel om Kerst mee te starten. Uiterst chique! Pfaff Alsace Black Tie Riesling + Pinot Gris, FrankrijkEen assemblage van druivenrassen zie je niet veel in de Franse Elzas. Deze combinatie van Riesling met Pinot Gris geeft naast een mooie frisheid, veel kruidigheid en aroma. Arusha Robertson Chardonnay, Zuid-AfrikaEen vol en romig houtgelagerd glas Chardonnay, wie houdt er nou niet van? Perfect voor een koude, witte Kerst. Madiran Brumont Petit Torus Tannat, FrankrijkEen vol, toch sappig en kruidig glas rode wijn uit het verre Zuiden van Frankrijk. Spannend, wie kent Tannat en de Madiran nou niet? Schola Sarmenti Cubardi Primitivo, ItaliëZondoorstoofd fruit en mooie houtlagering kenmerken deze geweldige Primitivo van ons favoriete wijnhuis uit Zuid-Italië. Disznókő Tokaij Late Harvest, Hongarije Een bijzondere afsluiter van een perfect diner. Geperst uit laat geoogste druiven van de Furmint en hárslevelü. Verrassend lekker en weelderig zoet. Amuse hapjes met zalm en avocado in combinatie metde Merotto Prosecco Colbelo. Wat heb je nodig:  - +/- 125 gram verse zalm - 2 Avocado’s - 2 Theelepels mayonaise - 2 Sjalotjes - 1 Komkommer - Peper en zout - Eventueel wat sesam zaadjes en/of wat verse peterselie Bereiding: Snipper 1 sjalotje fijn, snij 1 avocado in blokjes. Voeg hier de mayonaise aan toe en wat peper/zout. Pureer dit met de staafmixer of keukenmachine tot een gladdecrème. Verdeel de avocado crème over de glaasjes. (bewaar een klein beetje voor je andere amuse hapjes) Snij de zalm in kleine blokjes en verdeel de helft van de zalm over de avocado crème. Coquilles met zeekraal in combinatie met de Pfaff Black Tie of de Arusha Robertson Chardonnay.Wat heb je nodig:- 8 Sint-Jakobs vruchten - 150 gram Zeekraal - 1 Sjalot-  50 gram Roomboter - Sap van 1 limoen - 150 milliliter witte wijn, dit kan gewoon de Black Tie zijn. - 1 handvol krulpeterselie Bereiding: Snipper de sjalot en stoof die aan in een flinke klont boter. Snipper intussen de peterselie heel fijn. Voeg, als de sjalot glazig is, de witte wijn en de fijngehakte peterselie toe. Stoof een paar minuten en voeg wat limoensap toe. Bak de zeekraal heel kort in een andere pan. Kruid met flink wat peper en een beetje zout. Bak de Sint-Jakobs vruchten 2 minuten aan elke kant in een klontje roomboter. Kruid met zout en peper. Lepel eerst het sausje in diepe borden, leg er dan de zeekraal bij en schik de Sint-Jakobs vruchten erbovenop. Lamsbout uit de oven in combinatie metde Brumont Petit Torus of de Schola Sarmenti CubardiWat heb je nodig:- 1 hele bol verse knoflook, de tenen losgemaakt, ongepeld - 3 flinke handenvol gemengde verse kruiden- 6 plakken pancetta - 3 ansjovisfilets - 100 g boerenbrood, in stukjes van ongeveer 2,5 cm gebroken  - een handvol pijnboompitten - een handvol groene olijven, zonder pit - Peper en zout - 1 lamsbout van 2 KG, dit geldt voor 4 tot 6 personen. - een grote bos verse rozemarijn en een takje laurier- olijfolie - 2 KG roseval Roseval aardappels- een fles rode wijn, dit mag gewone kookwijn zijn. Bereiding:Pel een paar tenen knoflook, doe ze in de keukenmachine en doe er terwijl de machine loopt de gemengde kruiden bij. Voeg dan de pancetta en ansjovis toe, laat de machine nog even draaien en doe dit mengsel over in een kom. Verkruimel het brood in de keukenmachine en voeg dit dan samen met de olijven en de pijnboompitten toe aan het mengsel in de kom. Breng het op smaak met peper en zout en wrijf alles met je handen door elkaar. Voeg de vulling in de opening van de lamsbout. Je kunt de bout zó braden of je kunt hem eerst dichtbinden met een touwtje, waaronder je dan een paar takjes rozemarijn schuift. Kwast de bout in met olijfolie en bestrooi hem met peper en zout. Hussel de aardappelen en de rest van de knoflook met de laurierblaadjes, rozemarijn en wat olijfolie en peper en zout door elkaar en doe het totaal in een grote braadslee. Zet het ongeveer anderhalf uur in een op 200 °C in een voorverwarmde oven. Na een half uur beschenk je het vlees met rode wijn. Doe dit tot het vlees gaar is. Wanneer het vlees gaar is, moet je het 15 minuten laten rusten en serveer het vlees samen met de aardappelen. Crêpes Suzette met een bolletje vanille-ijs in combinatie metDisznókő Tokaij Late Harvest.Wat heb je nodig:- 1 zakje vanillesuiker - 120 gram Bloem - 1 mespuntje zout - 2 eieren - 1 eierdooier - 200 Melk - 80 ml water - 300 ml versgeperste sinaasappelsap (ca 6 sinaasappels) - 50 ml Citroensap - 125 gram Bruine basterdsuiker - 60 gram Roomboter - 4 eetlepels Grand Marnier - 4 bolletjes Vanille-ijsBereiding:Zeef de bloem in een grote kom. Meng er de zout en de vanillesuiker doorheen. Maak een kuiltje in het midden van de bloem. Doe 2 eieren in het kuiltje. Scheid de eierdooier van 1 ei. Doe ook de eierdooier in het kuiltje. Voeg al roerend de melk en het water toe. Klop het geheel met een garde of mixer tot een glad beslag. Laat het beslag daarna afgedekt minstens 1 uur in de koelkast rusten. Pers de sinaasappelen uit. Doe het sinaasappelsap in een steelpannetje. Voeg de citroensap en de basterdsuiker toe. Breng het aan de kook en laat het nog een minuut of 15 koken tot een gebonden saus. Smelt de helft van de roomboter en roer deze door het beslag. Verhit daarna een kleine koekenpan. Bak daarin met de rest van de roomboter, één voor één, 2 flensjes per persoon. Vouw de flensjes, als ze klaar zijn, in vieren. Verwarm daarna de sinaasappelsaus in de koekenpan op een laag vuur. Leg de opgevouwen flensjes in de saus. Schep de saus met een lepel ook over de flensjes heen. Doe de Grand Marnier in een soeplepel. Hou er een vlam bij zodat de drank in brand vliegt. Giet de brandende Grand Marnier over de flensjes met saus heen. Serveer de geflambeerde flensjes dan meteen op de borden met wat saus eroveren een bol vanille-ijs Geniet van deze Kerst! Mariska Wijnkoperij Henri Bloem ArnhemAmsterdamseweg 126 - 6814 GJ Arnhemarnhem@henribloem.nl - 026-4455220 - www.henribloem.nl  
Lees meer

Henri Bloem Zwolle koopt kelder met oude wijnen op

do 16 december 2021
Henri Bloem Zwolle
Soms hebben klanten flessen wijn in de kelder liggen die ze niet (meer) drinken of waar ze om een andere reden vanaf willen. Dan kunnen ze contact met ons opnemen om deze wijnen in onze winkels te laten verkopen. Zo heeft Henri Bloem Zwolle vorig jaar een hoop oude kelders opgekocht.      De opgekochte kelders van Zwolle: Sauternes! Tussen deze kelderaankopen zat een aantal unieke Spaanse en Italiaanse wijnen en prachtige rode Bordeauxs, maar vooral een grote hoeveelheid wijnen afkomstig uit Sauternes! Deze regio in de Bordeaux staat bekend om zijn fantastische edelzoete witte wijnen, hoofdzakelijk gemaakt van Sémillondruiven. De druiven hebben 'edele rotting' ondergaan, van de welbekende schimmel ‘Botrytis Cinerea’, die zorgt voor weelderige tonen en een enorme complexiteit. Naast Sémillon wordt ook Sauvignon Blanc gebruikt om zuren en aromatische fruitaroma’s toe te voegen in de blend. Daarnaast houdt de hoge zuurgraad van de Sauvignon de zoetheid van deze wijn in balans.     Over de opgekochte Sauternes De opgekochte flessen uit Sauternes zijn allemaal Grand Cru Classé-wijnen van verschillende huizen, waaronder de châteaus Coutet, Guiraud en Rieussec. De wijnen zijn afkomstig van de oogstjaren 1970 tot 2006 in halve en hele flessen. De flessen zijn onder goede condities bewaard met hier en daar wat vochtschade aan de etiketten. Sauternes kan goed ouderen en de geproefde wijnen stonden er uitstekend bij! Klik hier voor een overzicht van alle beschikbare Sauterneswijnen Heeft u interesse in een bepaalde wijn of wilt u meer informatie?Neem contact op met Henri Bloem Zwolle via 038 - 421 72 99 of zwolle@henribloem.nl of loop even de winkel in Zwolle binnen aan de Thorbeckegracht 47-48.  
Lees meer

Wijnhuis Le Cecche

di 12 oktober 2021
Henri Bloem
Van arts naar wijnboer | het verhaal van Jan de Bruyne Sommige mensen lukt het om het roer succesvol volledig om te gooien. Zo ook Jan de Bruyne. Samen met zijn Italiaanse vrouw ruilde hij zijn carrière als arts in voor het spannende bestaan als wijnboer.      In gesprek met... De wijnen uit het assortiment van Henri Bloem zijn gemaakt met passie, kennis en hard werken. Achter elke wijn schuilt het verhaal van de makers. Om eens in het hoofd van deze bevlogen vakmensen te kijken, gaan wij in deze rubriek in gesprek met hen. In deze aflevering een gesprek met Jan De Bruyne van Le Cecche in Diano d’Alba. Waar heeft u het vak geleerd? ‘Door het te doen. Als je geïnteresseerd bent, komt de kennis vanzelf door er veel over te lezen en te praten met diverse collega’s uit het vak. Met andere wijnbouwers, met oenologen, en met de  landbouwingenieur die je begeleidt.   Wat is voor u belangrijk in uw wijnen? ‘Ik besteed veel aandacht aan zuiverheid, aroma’s, en het behouden van de typiciteit van de druif.’   Welke wijn of wijnmaker heeft uw stijl van wijn maken het meest beïnvloed? ‘Eerst was er de kennismaking met Franse wijn. Die leerde ik thuis drinken. Eerst Bourgognes, daarna wijnen uit de Rhône. Vervolgens raakte ik zeer geïnteresseerd in Italiaanse wijn. Je begint dan met Chianti uit Toscane. De logische stap daarna is Piëmont met de nebbiolodruif. Die zorgde er voor dat  we daar uiteindelijk zijn neergestreken.’   Hoe lang maakt u al wijn? ‘Al 20 jaar.. de tijd is voorbijgevlogen!’   Voor wie zijn uw wijnen bedoeld?‘ Voor iedereen, tenminste dat hoop ik! De wijnen met nebbiolo zijn niet de gemakkelijkste, maar de rijkdom van Piëmont is de verscheidenheid van lokale druivensoorten.   Welke talenten moet iemand hebben die overweegt uw vak te gaan uitoefenen? ‘Groene vingers! Je moet echt houden van het werken in de wijngaard. Dat is belangrijker dan veel kennis van wijn. Want daar wordt de basis van een goede wijn gelegd.   Kunt u iets vertellen over de wijnen van vandaag de dag? ‘Ik denk dat de wijnen van vandaag beter zijn dan ooit tevoren in de geschiedenis. Dat komt omdat we steeds meer kennis hebben over de productieproces van wijn. We passen steeds betere technieken toe. Zo kunnen we bijvoorbeeld in ‘lastige’ jaren toch mooie wijnen maken.‘   Wat is uw favoriete wijn/spijs combinatie? ‘Een Nebbiolo van enkele jaren oud met een goede wildstoofschotel.’   Wat is uw favoriete wijn voor dagelijks gebruik? ‘Een glas dolcetto, die past eigenlijk prima bij elk gerecht.’   Waar spendeert u momenteel veel tijd aan? ‘Aan het steeds nauwkeuriger werken in de wijngaard en kelder. Denk aan het exact kiezen van de oogstdatum. Klassewijn maken is precisiewerk, ieder detail telt.’   Heel hartelijk dank voor uw tijd, het geeft ons een goed beeld van u en uw prachtige bedrijf. ‘Dank aan Henri Bloem, die onze wijn nu al jaren verkoopt en ons in Nederland bekendheid geeft.’    Bekijk hier welke wijnen van Le Cecche we momenteel op voorraad hebben in onze webshop >>> of informeer bij uw Vinotheek in de buurt
Lees meer

Een Gebahr voor de Ahr

do 5 augustus 2021
Henri Bloem Utrecht
Het kan niemand ontgaan zijn dat er zich in de nacht van 14 op 15 juli in het Duitse wijngebied de Ahr een ware ramp heeft voltrokken na de heftige vloedgolf die door de idyllische wijnvallei raasde. Veel wijnboeren hebben al hun voorraden en apparatuur verloren. Sommigen ook hun huis en naasten. Het was een trieste aanblik om de wijnvaten door de straten te zien drijven.   Door onderstaande acties en gedeelde initiatieven hebben wij en u een steentje bijgedragen om het leed iets te verzachten.  Maak een ‘Gebahr voor de Ahr' - Steun de Ahr-boeren en proef mee Naast het doen van een donatie -zie hieronder voor het rekeningnummer-  kun je ook supporten door aan 1 of meerdere van onderstaande sympathieke initiatieven mee te doen: 1. Koop een Proefdoos met 6 verschillende Ahr-wijnen van rijzende ster wijngoed Bertram-Baltes. Voor iedere verkochte doos doneren wij € 25 euro aan de gezamenlijke wijnboeren in de Ahr. De dozen zijn inmiddels uitverkocht Deze actie heeft 1575 euro opgeleverd. Dank u voor alle hulp. 2. Meld je aan voor de BenefietProeverij Ahrwijnen op maandag 23 augustus 2021, georganiseerd door het vakblad Perswijn. Er staat een veelheid aan mooie Ahrwijnen op de proeftafel in Amsterdam. Er zijn nog enkele kaarten (à € 60) verkrijgbaar via de volgende link (ook voor meer informatie): https://perswijn.nl/ahr/ De opbrengst van de kaartverkoop komt geheel ten goede aan de getroffen Ahr-wijnproducenten. 3. Registreer jezelf en bied mee op de BenefietVeiling die georganiseerd word door Perswijn en Winefields. De opbrengst komt volledig ten goede aan de gezamenlijke wijnboeren uit de Ahr. Dat kan via de volgende link: https://auctions.winefields.com/ De (online) veiling vindt plaats van 23 augustus tot en met 6 september 2021. Een week voordat de veiling begint zullen alle loten zichtbaar worden. De opbrengst van de veiling komt geheel ten goede aan de getroffen Ahr-wijnproducenten. Zo kun je straks bijvoorbeeld bieden op de door ons ingebrachte 3 literfles 2014 Mayschosser Mönchberg (de ‘maidenvintage’ van Julia Bertram) of op een fles 2005 Château Margaux. De opbrengst van deze flessen was € 980. 4. De mogelijkheid om zelf belangeloos iets aan te bieden voor de benefietveiling is inmiddels gesloten. Indien je vragen hebt over één van bovenstaande punten, trek gerust aan de bel, of kom even langs.   Deze proefdoos Bertram-Baltes bestaat uit de volgende 6 wijnen: 2020 Spätburgunder Blanc de Noir (wit)      2018 Spätburgunder ‘Handwerk’ 2019 Spätburgunder ‘Handwerk’ 2018 Spätburgunder ‘Dernauer’ 2x 2019 Spätburgunder ‘Dernauer Hardtberg’ Voor iedere verkochte doos doneerden wij € 25 euro aan de wijnboeren in de Ahr via het hieronder vermelde rekeningnummer.  Deze aktie loopt tot zaterdag 4 september 2021 Tijschrift Perswijn heeft een aparte rekening geopend voor de opbrengsten van deze acties: het rekeningnummer voor uw eventuele donatie die u wilt doen: NL11INGB0631041761 op naam van Uitgeverij de Wijnpers BV. Vermeld daarbij duidelijk namens wie of wat de donatie wordt gedaan.    Verheugd en dankbaar kunnen we melden dat wij door uw bijdragen € 1575 euro hebben opgehaald. Daarnaast hebben de door ons ingebrachte flessen bij de Winefields benefietveiling € 980,00 opgeleverd. Iedereen die een bijdrage heeft geleverd voor deze aktie, reuze bedankt namens de wijnboeren in de Ahr! Het resultaat is inmiddels op bovenvermeld rekeningnummer gestort. De paketten zijn inmiddels uitverkocht.   Gebahr voor de Ahr in de Media De initiatieven voor deze streek zijn zelfs al door de media opgepikt. RTV Utrecht heeft dinsdag op Radio en TV aandacht besteed aan deze actie.Op de radio mocht Edwin het verhaal doen (rond 37 minuten).Op televisie mochten onze oudcollega Philip, nu wijngaardmanager in de Ahr en Robert het verhaal doen.   Stuur deze pagina door naar andere geïnteresseerden, immers: #sharingiscaring Tot slot nog een muzikale link die we van Philip kregen van een bevriende muzikant die op een creatieve manier ook zijn steentje bijdraagt, bekijk het filmpje van Maximnoise:  https://youtu.be/mrv9FMFfy_w Met onze oprechte dank voor uw bijdrage en een hartelijke groet, Edwin, Joke, Pierre, Robert en onze chauffeurs: Sjoerd & JeroenWijnkoperij Henri Bloem UtrechtAdriaen van Ostadelaan 12 | 3583 AL UTRECHT | T: 030-2331142utrecht@henribloem.nl | www.henribloem.nl  
Lees meer

Makkelijk en lekker

di 3 augustus 2021
Henri Bloem
Zomer 2021 - dat het nu nog niet zo vlot met het weer mag de pret niet drukken. Wij bij Henri Bloem hopen dat u heerlijk aan het genieten ben, of het op uw vakantie adres of lekker thuis is.  Gemak dient de mens We herhalen nog eens een heerlijk recept, een eenpansgerecht dat perfect combineert met onze wijnen.  Boerenpannetje Ingrediënten: Verse worst, bv. chipolataworstjes 4 x 500 gram aardappelkriel voorgekookt 500 gram wortel in stukjes van ongeveer 2 centimeter 500 gram Sperzieboontjes 2 x doorgesneden 100 gram ontbijtspek in stukjes 1 ui gesnipperd Bekertje slagroom van 200ml Geraspte Parmezaanse kaas, klein handje Verse Italiaanse kruiden, gehakt Peper en zout naar smaak. Olijfolie om in te bakken Bereidingswijze: Sij de worst in stukjes snijden van ongeveer 3 cm groot Fruit de ui Doe de worst samen met het ontbijtspek in de pan Bak ongeveer 5 minuten Voeg nu de groente en de aardappeltjes toe Roerbak ongeveer 5 minuten op hoog vuur Doe nu de verse kruiden erbij, peper en zout naar smaak en het bekertje slagroom. Laat vervolgens 20 minuten sudderen met deksel op laag vuur (tussendoor even controleren wanneer de groente gaar is) als je ziet dat het droog aan het worden is, beetje water of nog beter, scheutje witte wijn erbij. Als alles gaar is afmaken met de Parmezaanse kaas eroverheen.  Opdienen met een frisse salade erbij. Eet smakelijk!  Wijntip Drink dit eenpansgerecht met een heerlijke rode huiswijn van Henri Bloem
Lees meer