Submenu

Blog

Bordeaux 2017, zeer kleine opbrengst, zeer elegante wijnen

vr 6 juli 2018
Henri Bloem
Traditiegetrouw reist Henri Bloem in april af naar Bordeaux om de primeurwijnen voor u te proeven en te waarderen. Tijdens deze reis selecteren wij de beste wijnen van het afgelopen oogstjaar, om een gevarieerd aanbod voor u samen te stellen met een optimale prijs-kwaliteitverhouding. Wij waren erg benieuwd naar de primeurwijnen van 2017, want wát een dramatisch oogstjaar was het geweest - de kleinste oogst in 50 jaar! Het weer Het jaar begon warm in februari en maart. Drie weken eerder dan normaal stonden de wijnstokken al in bloei. April-doet-wat-hij-wil kende extreem warme dagen, maar ook twee dagen extreme vorst. Als sneeuw voor de zon was de eerste bloesem door nachtvorst verdwenen en grauwe wijngaarden deden de producenten wanhopen. De wijnstokken waren op veel plekken helemaal verdord, en vooral de jonge stokken hebben nog te ondiepe wortels om zich in zo’n situatie goed te kunnen herstellen. Sinds 1991 was het vooruitzicht niet zó treurig geweest. Niet alle wijngaarden werden even hard getroffen; de grindbodem, en het warmere klimaat langs de rivier Garonne, beschermde de wijngaarden van Saint-Julien, Pauillac en Saint-Estèphe, en delen van Margaux, Pomerol en Saint-Émilion tegen de ergste schade. De zomer was erg droog en bewolkt, waardoor de smaakconcentratie in de druiven zich minder goed kon ontwikkelen. Als klap op de vuurpijl viel eind augustus nog zware hagel, gevolgd door een koele, natte septembermaand. De oogst Wijnstokken die niet of nauwelijks getroffen waren door de vorst hadden door de warme start van het seizoen al vroeg voldoende rijpheid, waardoor zij vóór de septemberregens geoogst konden worden. Veel producenten moesten echter genoegen nemen met het beetje gezonde fruit dat nog over was na de vorst en hagel. Vorstschade betekent ongelijkmatige rijping en minder opbrengst. Producenten gaan heel verschillend om met deze uitdaging. Wijnstokken die aangetast zijn door de vorst vormen nieuwe scheuten. Die ‘2e keus’ komt wel tot ontwikkeling en gaat druiven vormen, maar komt zo’n 3 weker later dan de niet aangetaste stokken tot ontwikkeling. Er wordt dan gesproken van een ‘eerste’ en een ‘tweede’ generatie fruit. Sommige producenten gebruiken alleen de eerste generatie fruit, andere beide. Een mooi voorbeeld hiervan is Stefan von  Neipperg, eigenaar van onder andere Château Canon la Gaffelière en La Mondotte, die toch bijzonder mooie wijnen heeft gemaakt. Samenvattend was het is een kleine, maar over het algemeen kwalitatief goede oogst. Tussen 2014 en 2015 in. De wijnen Gelukkig zijn er ondanks de barre weersomstandigheden zeer fraaie wijnen geproduceerd. De beste wijnen zullen zelfs van betere kwaliteit zijn dan de jaargangen 2011 t/m 2014! Wij proefden in 4 dagen ruim 500 wijnen en kwamen tot de volgende conclusies. De beste rode wijnen kenmerken zich door levendig rood fruit, frisheid en rankheid. 2017 is daarmee een jaargang die snel op dronk zal zijn. Ook de witte wijnen zijn zeer elegant, en met een overheersend aandeel Sauvignon Blanc bevatten ze voldoende zuren. De mindere wijnen missen hier en daar wel wat vetheid en structuur. In Sauternes had bijna al het fruit dit jaar botrytis, waardoor een zeer hoge concentratie suiker in de druiven ontstond. Onderscheidend zijn de producenten die de balans wisten te bewaren tussen deze rijke zoetheid en frisse zuren. Reserveer uw Bordeaux-wijnen direct online
Lees meer

De wijn van de toekomst

zo 1 juli 2018
Henri Bloem
Domaine La Colombette uit de Languedoc is inmiddels een oude bekende bij Henri Bloem. Vorige maand nog brachten wij vader en zoon Pugibet een bezoek en waren zoals gewoonlijk erg onder de indruk van deze bevlogen en visionaire wijnmakers. Vader François houdt een oogje in het zeil vanuit de wijngaarden - alleen zijn bebaarde gezicht steekt boven de begroeiing uit – terwijl zoon Vincent even enthousiast als altijd vertelt over de nieuwe ontwikkelingen binnen het bedrijf. Vincent is een gedreven wijnmaker, die nu al de wijn van de toekomst maakt. Toch blijft hij zeer bescheiden, zachtjes pratend, doch veel zeggend. Het is hier geen chique bedoening; alle verdiensten worden direct geïnvesteerd in onderzoek naar nieuwe mogelijkheden. Daarmee hebben de Pugibets zich altijd al weten te onderscheiden. Zo zijn zij er in geslaagd het alcoholpercentage van hun wijnen naar beneden te brengen - zonder aan smaak in te boeten - door de moleculaire methode van omgekeerde osmose toe te passen. Hun onderzoek naar minder alcohol, ziekteresistente druivenstokken, irrigatietechnieken, alternatieve groeiwijzen voor druivenstokken en vernieuwingen op gebied van verpakkingen zijn nog volop gaande. Ooit zal het de Pugibets lukken om hun wijnen als Appellations Controlées te mogen produceren en verkopen. Om het gebruik van kopersulfaat en sulfiet in de wijngaard tegen te gaan, is Colombette al een kleine 20 jaar bezig om druivenvariëteiten te ontwikkelen die resistent zijn tegen ziektes. En dat dit ze gelukt is bewijzen ze met deze wijn van de oorspronkelijk Duitse druivenrassen Souvignier Gris en Muscaris, die geen pesticiden nodig hebben. De wijn heeft geen toevoegingen en daarnaast een laag alcoholgehalte van 11,5%. Super-bio dus!   In de warmte van het nest Een nieuw succes voor Colombette kwam een aantal jaren geleden met een nieuw druivenras - dat 15 jaar van hun geduld had gevergd - dat resistent is tegen schimmelziekten: Cal06-04. De naam doet weinig romantisch aan. Met de erfenis van deze druif zit het echter wel goed; de Cal06-04 is een nazaat van de Sauvignon Blanc en de Riesling. Met zulk bloed kan het eigenlijk niet mis gaan! De Pugibets hebben patent aangevraagd voor deze druif, die de basis van deze heerlijke witte Au Creux du Nid (‘in de holte van het nest’) en niet voor niets bekroond is met de International PIWI Wine Award. Zoals La Colombette het treffend stelt: deze wijn is meer dan organisch; deze wijn is orgastisch! Tegenwoordig gaat de voortplanting van wijnstokken niet meer op natuurlijke wijze, maar is deze door enting en stekken bijna klinisch geworden. Dit biedt de plant echter niet de ruimte om mee te groeien met zijn omgeving. Daarom willen de Pugibets terug naar de natuurlijke ‘seksuele’ voortplanting. Zij kiezen de beste ouders voor hun nakomelingen, die zowel schimmelresistent zijn als een hoog smaakgehalte hebben, en laten de natuur de rest doen. En tja, dan ben je zo 15 jaar verder. Visionaire wijnmakers PIWI Vincent en François Pugibet willen af van het gebruik van pesticiden. Naast een biologische teelt onderzoeken deze visionaire wijnmakers al bijna 20 jaar naar nieuwe druivenrassen die schimmelbestendig zijn (ook wel PIWI, i.e. pilzwiderstandsfähig). Op zo’n 20 hectare experimenteren zij met tientallen nieuwe rassen en kruisingen. Opmerkelijk, want in Frankrijk worden die nog niet erg toegejuicht. De Franse autoriteiten erkennen de rassen nog niet als basis voor een Appellation Contrôlée en verstrekken geen subsidies voor de aanplant van deze rassen. Ze willen met dit initiatief ook andere producenten van dienst zijn, die vanwege landelijke milieuafspraken hun gebruik van bestrijdingsmiddelen op korte termijn met 50% moeten beperken. Met nieuwe druivenrassen als cal06-04 zou een reductie van 80 tot 100% gerealiseerd kunnen worden. Hoewel de Pugibets weten dat hun project er een is van de lange adem en er meer dan tien jaar nodig is voor de ontwikkeling van een optimaal presterend ras, geloven ze dat producenten in de Languedoc open staan voor een eventuele overstap naar nieuwe resistente rassen.
Lees meer

Groepsreis 2018: Bloem in de Languedoc

wo 6 juni 2018
Henri Bloem
Naast alle reizen naar “wijnland” die we met elkaar maken, mogen we één keer per jaar op een soort schoolreisje en mag je je vriendje of vriendinnetje meenemen. Het is altijd aan het eind van de maand mei, want dan is het zo lekker weer in het zuidelijk deel van Europa en kan het hier in Nederland nog weleens een beetje wisselvallig zijn. Dit jaar verzamelden we ons zondagmorgen 27 mei 2018 op Schiphol en vlogen we rond het middaguur naar Montpellier voor een bliksembezoek van krap 48 uur aan de Languedoc. Altijd gezellig. In Montpellier stond het busje voor ons klaar en daar gingen we. Eerste stop was in Pic Saint Loup bij Château des Mouchères. Een heel traditioneel Frans wijnbedrijf waar de boer letterlijk en figuurlijk met de voeten in de natte klei staat. Karakteristieke Franse wijn gemaakt van hoofdzakelijk syrah en grenache. Geen schmuck, gewoon eenvoudig en eerlijk. Na een groepsfoto, allemaal weer in de bus op weg naar…. Domaine Montrose, de producent van onze meest verkochte wijn, de rosé van Bernard en Olivier Coste. Alhoewel we elkaar diverse keren per jaar op allerlei beurzen tegenkomen, was het heel leuk weer eens op het domein zelf te zijn. We werden hartelijk ontvangen en hadden met elkaar een reuze gezellige avond in de tuin. De regen bleef gelukkig achterwege. De volgende morgen vertrokken we naar een nieuwverworven wijngaard van de familie Coste in Faugères, nl. Château des Adouzes. De wijngaard is genoemd naar de boven het stadje gelegen ruïne. De heren Coste gaan zich hier helemaal richten op rode wijnen van de carignan onder de exotische naam Le Tigre. Na een mooie wandeling naar de ruïne en een bezoek aan een eeuwenoude begraafplaats stond de bus weer klaar om ons naar Domaine Guy Moulinier te brengen. Zoon Stefan die tegenwoordig de scepter zwaait stond ons op te wachten en na een rondgang door dit moderne, strakke en schone bedrijf en een proeverij van de laatste jaargangen, werden de uitgenodigd voor een heerlijke lunch. Als afsluiter werd er een magnum Terrasses Grillées 2001 ontkurkt. Wat een plaatje…. De rode wijnen van Moulinier kunnen prachtig rijpen. Alhoewel we al een vol etmaal in het zuiden van Frankrijk waren, hadden we de zon nog niet gezien, erger nog het kwam op weg naar Château de Lastours in Corbières met bakken uit de lucht… en we zouden gaan quad-rijden???? Lastours is een bezit van 1000 ha, waarvan 100 ha wijngaarden en 10 ha olijfbomen. Ook is hier een testbaan voor auto’s, o.a. voor de Parijs-Dakar ralley. Het quad-rijden ging niet door vanwege de ongelofelijke modderpoel (het is hier allemaal kleigrond), maar we gingen wel met een aantal 4WD’s de wijngaarden in en naar de hoogste delen en hadden daar een prachtig uitzicht. Château de Lastours is een hypermodern bedrijf waar nog veel groei in zit. We proefden hun nieuwe witte wijnen gemaakt van Vermentino en waren heel blij verrast. Behalve al het eerdergenoemde hebben ze hier ook een restaurant en een hotel, dus we hoefden niet ver weg. De laatste dag van onze reis was alweer aangebroken: bezoek aan Vincent Pugibet van Domaine La Colombette, de inspirerende en altijd vol nieuwe ideeën zittende wijnmaker uit de buurt van Bézier. Was hij niet een van de eersten die druppelirrigatie toepaste in de wijngaarden jaren geleden, gevolgd door het produceren van wijnen met een lager alcoholpercentage van 11,5% en later zelfs van 9%. Is hij niet degene die al jaren bezig is druiven te ontwikkelen die schimmelresistent zijn, de zogenaamde PIWI-wijnen. Een man die uren kan praten over datgene wat hem bezighoudt en dat is niet alleen goede wijnen maken, maar dat ook zo efficiënt en duurzaam mogelijk te doen. Over alles is hier nagedacht, niets gebeurt zomaar. Hij nam ons mee de wijngaard in en vertelde over zijn speciale manier van machinaal snoeien, wat heel efficiënt en tijdbesparend werkt en waardoor er aan de stokken kleine trosjes met druiven ontstaan, die een gelijkmatiger kwaliteit hebben, dan hele grote trossen. Doordat de kwaliteit heel constant is, kan er ook machinaal geoogst worden. Natuurlijk vertelde hij ook over zijn wijnen met een lager alcoholpercentage, wat gebeurt door omgekeerde osmose. Ik had het nog nooit begrepen, maar nu viel ineens het kwartje. Vincent maakt volwaardige wijn met alles erop en eraan, vervolgens perst hij de wijn door dit wonderapparaat en doordat de moleculen van water en alcohol kleiner zijn dan van de andere stoffen in de wijn, worden water en een deel alcohol gescheiden van de rest. Vervolgens distilleert hij deze vloeistof, vangt het water weer op en voegt dat weer bij de wijn. Voilà, een wijn met veel smaak, want alle smaakstoffen blijven behouden, maar minder alcohol. En dan nog de PIWi (Pilzwiederstandsfähig) wijnen, waar hij al jaren mee bezig is. Verschillende druivenrassen worden gekruist, waardoor nieuwe rassen ontstaan. Een proces wat voordat je een wijn van een bepaalde nieuwe druif hebt minimaal 7 jaar duurt. Na al die jaren van experimenteren heeft hij nu een heerlijke nieuwe wijn ontwikkeld van de Souvignier Muscaris-druif. Heerlijke fris, fruitig met een zuivere smaak. Na een informele lunch van heerlijke Franse specialiteiten werd het tijd om afscheid te nemen van de familie Pugibet en met de bus richting Montpellier te gaan. De zon was gelukkig wel inmiddels doorgekomen en daar mochten we nog even langer van genieten want onze vlucht naar Amsterdam was ernstig vertraagd door het noodweer in Nederland. Het klimaat is behoorlijk aan het veranderen, waar ook de boeren in het zuiden van Frankrijk zich zorgen over maakten. Zo nat als dit voorjaar hebben ze het zelden gezien en dat zal gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de druiven en de oogst later dit jaar. Het waren weer twee fantastische dagen…. Ha, ha! Waar zal de reis volgend jaar heengaan? Marja van Tooren Wijnkoperij Henri Bloem Arnhem
Lees meer

Contini, zo oud als de weg naar Rome

zo 3 juni 2018
Henri Bloem
Azienda Vinicola Contini werd opgericht in 1898 door Salvatore Contini en is een van de oudste en meest prestigieuze wijnbedrijven van Sardinië. Zijn zoon Attilio zette zijn werk voort en inmiddels is de vierde generatie Contini werkzaam in het bedrijf. Cabras, aan de westkust van Sardinië, heeft een eeuwenoude geschiedenis, die zichtbaar is in de Fenicische havenstad Tharros, het dorpje San Salvatore met zijn ondergrondse tempel en de archeologische opgraving Sa Osa, waar druivenpitten van een inheems druivenras zijn gevonden van vóór 2000 voor Christus. Pariglia race Een zeer geliefd toernooi in Sardinië is de Pariglia race. Als onderdeel van de jaarlijkse paardenwedstrijd Sa Sartiglia tijdens het carnaval in Oristano doen ruiters de meest spectaculaire acrobatische stunts op hun paard. De naamkeuze van de wijn onderstreept het belang dat Contini hecht aan het culturele erfgoed van de regio. Oenoloog Piero Cella ontving onlangs zelfs een prestigieuze prijs voor het bevorderen van de wijncultuur van de regio. In Nederland is de wijn al twee maal uitgeroepen tot beste ‘kreeft-wijn’. De biologisch geteelde druiven voor de Pariglia worden zonder steeltjes zacht geperst en vergist in rvs-tanks. Doordat er aan deze wijn geen houtlagering te pas komt, blijft de wijn sprankelend fris en delicaat. Cannonau Cannonau is de lokale naam voor grenache en tonaghe de benaming voor de houtige steel van de druiventros, die de druiven voorziet in hun voeding. Deze druiven worden zacht geperst, 10 dagen vergist op de schil, en vervolgens een aantal maanden gerijpt in rvs en met glas bekleedde betonnen kuipen. Ga direct naar de wijnen van Contini  
Lees meer

Bourgogne 2016: Fijn, maar heel klein

zo 6 mei 2018
Henri Bloem
  Er is goed nieuws en slecht nieuws over de Bourgognes van 2016. Het goede nieuws: ze zijn geweldig! De wijnen, zowel rood als wit, zijn jong al drinkbaar, delicaat en verfijnd. ‘Kwieke fijne wijnen, très Bourgogne!’, zoals een van onze Bourgogne-specialisten het uitdrukte tijdens onze jaarlijkse inkoop- en verkenningsreis in februari. En zeker van de rode zijn we overtuigd van het bewaarpotentieel. Maar het slechte nieuws is, er is ontzettend weinig Bourgogne van 2016 beschikbaar. De geproduceerde hoeveelheden zijn over het algemeen zeer laag, als gevolg van diverse plagen aan het begin van het seizoen 2016: hagel, vorst, meeldauw. De vochtige lente had aanvallen van meeldauwbesmetting tot gevolg. Maar het hardst sloeg daarna de nachtvorst toe. Zo heftig was die al een generatie lang niet voorgekomen. Het gevolg was uiteindelijk voor bijna alle producenten wel verlies in volumes, al was de verdeling over percelen en regio’s erg ongelijkmatig. In het hart van de Bourgogne kwam het regelmatig voor dat het ene perceel wel getroffen was door vorst, het andere veel minder of niet. Verliezen van 50% tot 100% in een aantal bekende appellaties zijn voorgekomen. De kwaliteit van de oogst werd gelukkig bepaald in juli, augustus en september. Het weer was in die maanden warm, droog en zonnig. Wat lichte regen in september zorgde bovendien voor het benodigde hemelwater. Toen begin oktober de regenval heftiger begon te worden, hadden de meeste producenten hun druiven al binnen. De wijnen van 2016 Zoals gezegd, de kwaliteit van 2016 is over het algemeen uitstekend. Toch is het ook een complex jaar, aangezien diverse producenten opmerkelijke beslissingen hebben genomen. Was er van een perceel te weinig wijn om een vat te vullen, heeft mening wijnboer besloten een blend te maken met wijnen van andere percelen. Het kan met de jaargang 2016 dan ook zomaar voorkomen dat wijnen die anders geclassificeerd zouden zijn geweest als hoogste cru, nu terecht zijn gekomen in simpeler village-wijnen. Er zitten dus pareltjes onder de wijnen, maar dat moet je wel weten! Ons advies is dan ook zich goed te laten adviseren als u Bourgogne van 2016 wilt kopen in de voorverkoop. Tijdens onze jaarlijkse reis naar de Bourgogne proefden we overigens ook de jaargang 2017. Deze kunnen we nog niet leveren, maar we verklappen al wel vast dat deze zeer veelbelovend wordt.
Lees meer