Submenu

Blog

Nieuwsbrief oktober 2023

zo 1 oktober 2023
Henri Bloem
Laat maar komen, die herfst De zomer maakt plaats voor het najaar. De dagen worden korter en de gesprekken langer. Elk seizoen heeft zo zijn charmes. De herfst zeer zeker, vind je ook niet? Bij Henri Bloem hebben we de frivole, zomerse wijnen ingeruild voor de wat stevigere soorten.   De Martino: ‘Reinventing Chili’ Niet voor niets gebruiken de Chileense wijnmakers van De Martino deze slogan voor hun wijnbedrijf. Tradities en ook moderne technologieën zijn belangrijk voor ze. Zeker als je 300 hectare aan wijngaarden hebt en voor biologisch, innoverend en duurzaam kiest. De Martino, oorspronkelijk van Italiaanse komaf, was zelfs het allereerste Zuid-Amerikaanse bedrijf die zijn wijnen CO2-neutraal op de markt bracht. Met die stap, en natuurlijk het leveren van kwaliteit, weten de producenten veel prijzen in de wacht te slepen. Ze hebben wereldwijd furore gemaakt als het gaat om duurzaam ondernemen.   De Martino Chardonnay Legado 2022 Een typische ‘cool climate wine’ vanwege de zeewind, de nabijgelegen kustligging, de kalkhoudende kleibodem en 6 maanden rijping op oude vaten. Deze kanjer onder de Chileense chardonnay-wijnen heeft tonen van rijp wit fruit, is nootachtig en ziltig in de smaak en heeft een klein botertje. Dat hij niet overdreven veel tonen van hout heeft, pleit voor hem. De balans is er! Bestel -de-martino-chardonnay-legado-reserva    De Martino Ruta G-450 Carmenère 2021 De naam refereert aan de Ruta 450, de weg waaraan de wijngaarden liggen, De delicate carmenère is oorspronkelijk een kruising van de typische Bordeauxdruiven cabernet franc en gros cabernet, De druiven doen het goed in Maipo Valley. Dit is te verklaren door de bescherming van het Andesgebergte en de verkoelende zeewind. Het resultaat? Een fruitbom waarin hints van specerijen en laurier naar voren komen en aardse tonen de smaak verrassend aanvullen. Warm, vol en romig is deze wijn. Hij luidt de herfst in, het seizoen van lang tafelen en het grote genieten.  Bestel de-martino-carmenere-ruta-g-450     Bodegas Carchelo Jumilla is een wijnstreek in het oosten van Spanje. In dit droge, rotsachtige maar vruchtbare gebied, liggen op 700 meter boven de zeespiegel de wijngaarden van Carchelo. Wijnen uit Jumilla maken hun opmars en Carchelo is een sprekend voorbeeld van een wijnhuis in de groei. De nieuwste generatie Sierva heeft met wijnmaker Joaquin Galvez Bouzá het bedrijf een vineuze facelift gegeven en de kwaliteit naar een hoger niveau getild.   Wijn waar je ondersteboven van raakt Bij de aanblik van de fles wordt je blik al gevangen door het opvallende design-etiket. Maar de inhoud overdondert je pas echt. Wat een power heeft deze blend. Zowel in geur als in smaak: kruidigheid, cederhout, en rijp donker fruit met een lange finale. Dat dat allemaal in één glas past!   De herfstwijn bij uitstek Nog zo’n paradepaardje van Carchelo, De druiven groeien op de hellingen van Sierra del Carche. Na de oogst rijpen de druiven nog 12 maanden in Franse eiken vaten. De wijn is elegant, zacht, complex met een friszuur zoetje, lekker spannend. Dit is er eentje die je dichterbij elkaar doet kruipen met alleen maar een Spaanse borrelplank en een bel wijn tussen jullie in.   wijnhuis in booming Jumilla Jumilla is een wijnstreek in het oosten van Spanje. In dit droge, rotsachtige maar vruchtbare gebied, liggen op 700 meter boven de zeespiegel de wijngaarden van Carchelo. Wijnen uit Jumilla maken hun opmars en Carchelo is een sprekend voorbeeld van een wijnhuis in de groei. De nieuwste generatie Sierva heeft met wijnmaker Joaquin Galvez Bouzá het bedrijf een vineuze facelift gegeven en de kwaliteit naar een hoger niveau getild.   Bodegas Carvhelo C Bestel Bodegas-Carchelo_C   Wijn waar je ondersteboven van raakt Bij de aanblik van de fles wordt je blik al gevangen door het opvallende design-etiket. Maar de inhoud overdondert je pas echt. Wat een power heeft deze blend. Zowel in geur als in smaak: kruidigheid, cederhout, en rijp donker fruit met een lange finale. Dat dat allemaal in één glas past!   Bodegas Carchelo Carchelo Ciento 80 2020  Bestel-bodegas-carchelo-ciento-80   De herfstwijn bij uitstek Nog zo’n paradepaardje van Carchelo, De druiven groeien op de hellingen van Sierra del Carche. Na de oogst rijpen de druiven nog 12 maanden in Franse eiken vaten. De wijn is elegant, zacht, complex met een friszuur zoetje, lekker spannend. Dit is er eentje die je dichterbij elkaar doet kruipen met alleen maar een Spaanse borrelplank en een glas wijn tussen jullie in.    Schola Sarmenti ‘Elke wijn vertelt een verhaal’ Op het schiereiland Salento, ook wel ‘de hak van de Italiaanse laars’, liggen de wijngaarden van Schola Sarmenti. De wijnmakers werken tweeledig: ze behouden de culturele en technische handtekening maar wel onder invloed van de meest moderne technieken. Authenticiteit is van essentieel belang, gezien het gebruik van lokale druivenrassen, handpluk en bescherming van de wijngaarden. Van de wortels tot de druiven.   Schola Sarmenti Cubardi Primitivo 2020 De 100% primitivo van oude stokken, heeft een beperkte opbrengst. In kilo’s dan, want wat het aan kwaliteit en smaak opbrengt, is niet te tillen. De wijn is complex in de neus maar overduidelijk in smaak: zwart fruit, hints van koffie, tabak, -en chocoladetonen. Het fluwelige, mondvullende effect geeft lengte. Dat wordt dus nóg langer genieten!   Schola Sarmenti Antièri Susumaniello 2021 Deze lokale druif werd nauwelijks meer verbouwd. Bij Schola Sarmenti weten ze gelukkig tot op heden wel raad met deze inheemse druif. Immers, behoud van tradities en authenticiteit hebben de wijnmakers van Puglia hoog in het vaandel. De druiven worden met de hand geplukt, op sorteertafels geselecteerd en krijgen na de vinificatie nog 12 maanden Frans eikenhout mee. Dat zie, ruik en proef je: intens rood van kleur, zwart fruit, peper en vanille in de geur. En lekker kruidig, en kersenjammig in de smaak. Klassieke klasse! Schola Sarmenti Ambáce 2022 Verbluffend mag je deze wijn echt wel noemen. Je wordt betoverd door de frisheid en evenwicht. Met aroma's als een boeket wilde bloemen en sappige rijpe perziken. Bij de eerste slok proef je een perfecte balans tussen fruitige tonen en een subtiele mineraliteit. Een absolute aanrader!   Bestel Schola-Sarmenti   Domaine La Colombette Onbetwiste winnaar Dit wijnhuis uit 1890, ligt aan de poort van Béziers. Vader en zoon Pugibet zijn beroemd vanwege hun innovatieve werkwijze en investering in het ontwikkelen van resistente druivenrassen. Hierdoor kunnen ze pesticidevrij, biologisch en organisch verbouwen. Met tot tweemaal toe het hoogst haalbare resultaat in de wedstrijd Chardonnays of the World is dit wijnhuis een onbetwiste winnaar te noemen. Ook deze volgende wijnen zijn winnaars te noemen.   La Colombette Souvignier Muscaris 2022 De druiven (van oorsprong Duitse rassen) komen van de organische wijngaard genaamd "Le Clos de Barbejo". Ze leveren een frisse, natuurlijke wijn op. De aroma’s van citrus en bloemen stuiven in het glas. Hij is mineralig en heeft jong fruit in de smaak.   Bestel Domaine La Colombette Souvignier-Muscaris    La Colombette Merlot Cabernet 2021 De Pugibets maken toekomstgerichte, super-biowijnen. Deze blend (van Bordeauxdruiven) is opmerkelijk te noemen: veel fruit in neus en mond, soepel met een spicy bite, uitgebalanceerde, zachte tannines en een lichte vanilletoets.    Bestel Domaine La Colombette Merlot Cabernet  
Lees meer

Nieuwsbrief juli_augustus 2023

za 1 juli 2023
Henri Bloem
En het werd zomer... Het warme weer heeft in het voorjaar op zich laten wachten maar nu zomert het toch echt flink door in Nederland. Hoge temperaturen vragen om koele wijnen: van crispy fris tot zwoel zoet, van bleekgeel tot intens rood. Met dit vrolijke weer wil je vooral geen keuzestress. En al zeker niet over welke wijn je wil drinken. Laat dat nadenken maar aan Henri Bloem over. Wijnen in deze folder zijn verrassend, gedurfd en perfect passend in het zomerbeeld van 2023. Denk aan een picknick in het park met een koelbox met rosé. De betere BBQ-wijn. Een trendy terraswijn. Of wat dacht je van een weelderige, witte wijn bij een zomerse vrijmibo? Heb je al ruimte in je koelkast gemaakt? Zomers wit Domaine Tariquet Selection Vrijwel elke zomer brengen we deze zomerwijn bij uitstek onder de aandacht, Domaine Tariquet Selection. De familie Grassa weet sinds 2012 keer op keer dé dorstlesser te produceren. En dat doen ze op een duurzame manier met aandacht voor de omgeving. Echt, bij de eerste slok wil je alleen nog maar achterover leunen in je tuinstoel en genieten. De blend van de druivensoorten ugni blanc, colombard, sauvignon blanc en gros manseng geven pure citrus frisheid en een elegante afdronk aan de wijn. Met oesters op crushed ice en een glas Domaine Tariquet begint elk zomerse feestje meteen goed. Door de aanhoudende knisperende bite houdt de wijn zich staande tijdens een lange zomeravond. En met slechts 10,5 % alcohol hou jij het zo’n zelfde avond ook wel vol. Innovatief en Vernieuwend Coto de Hayas verdejo In de Spaanse wijnwereld durven ze te innoveren en te vernieuwen. Kijk maar naar de wijnmakers van Coto de Hayas. In dit wijnhuis (onderdeel van Bodegas Aragonesas) wordt voortdurend  gebalanceerd tussen toegankelijkheid en diepgang. Hierdoor wordt het grote publiek met succes bereikt. Deze verdejo 2022 uit Campo de Borja, ten zuidoosten van Navarra is een voorbeeld van een moderne, witte wijn. Een goede verdejo, zoals deze, herken je aan de geur van citrus (limoen, grapefruit), bloemen en tropisch fruit. De smaak van jong, wit fruit en een hint van sinaasappel maakt hem zonnig en zomers. Zeker als je hem koel drinkt tussen de 6 en 8°C. Picknicken wordt nog leuker met Coto de Hayas in je glas  Zomers rosé Een wijnhuis naar ons hart Het huis Garofoli uit de regio Marken (Marche)in Italië zit diep in ons ‘cuore’. Traditionele vakkennis, innovatieve technieken en inheemse druiven maken de wijnen geheid tot een succes. Daarom houden we bij Henri Bloem zo van Garofoli. Helemaal in de zomer, wanneer Garofoli Kòmaros Rosato zo uit de koelbox in het glas wordt geschonken. Rosé van de Montepulciano-druif geeft klein rood fruit in de neus. Een tikje kruidigheid, hints van noten, aardbei en framboos en ja, zelfs een zweem tropisch fruit komen door in de smaak. Zomergeluk in je glas!  Eye-catcher Pink Colomb Bay rosé Bij de aanblik van deze chique eye-catcher worden je zinnen geprikkeld en wordt je nieuwsgierigheid gewekt. Rosé van Domaine La Colombette in een matglazen fles met glazen dop (vinolok). Wow! Maar ook de inhoud van de fles heeft het wow-effect. De familie Pugibet uit de Languedoc laat kwaliteitsvolle pinot noir van oude stokken in de kelder op lage temperatuur vergisten. Elegante  frisheid en jong fruit in de wijn en een alcoholpercentage van 11,5% zijn het resultaat. Bij het openen van de fles ontsnapt er een zomers sissend geluid. Alsof je de zon in de zee hoort zakken. En wanneer je de wijn schenkt, ruik je meteen vers, rood zomerfruit, Provençaals struikgewas en mineraliteit. Kortom, deze rosé ademt droge, hete zomers.  BBQ-wijnen Niets is zo zomers als een BBQ-avondje met je vrienden en familie. Eerst een vuurtje stoken endan samen een ‘potje koken’. Je kunt het eten zo culinair maken als je wilt. BBQ-wijnen hebben een breed bereik: van wijnen met een hoog pimpelgehalte tot gastronomische high end wijnen. Coto de Hayas Tinto Joven en 1889 Brown Brother Shiraz hebben alle kenmerken van een typische BBQ-wijn. Daarom worden ze hier uitgelicht.  Coto de Hayas Tinto Joven Ook met deze wijn treft de producent van Coto de Hayas doel. Garnacha-druiven worden eerder geoogst dan de syrah-druiven, apart van elkaar gegist en tot wijn gemaakt. Pas na de malolactische omzetting worden beide wijnen met elkaar geblend tot een soepele, rode wijn. Zondoorstoofd fruit komt bovendrijven in geur en smaak. De syrah geeft een kruidige kick aan deze BBQ-allemansvriend. Vergeet je de wijn niet licht te koelen voordat je hem schenkt? Op 15-16 °C is ie namelijk op zijn best.  Brown Brothers 1889 Shiraz John Francis Brown is er vroeg bij. In 1889 koopt hij als broekie van 18 een wijngaard in Milawa,  Victoria in Zuidoostelijke deel van Australië. Hij geeft het bedrijf de naam Brown Brothers en experimenteert erop los met druivenrassen en vinificatietechnieken. Enthousiasme,  tradities en kennis draagt hij over aan de 2e en 3e generatie Brown. Altijd nog worden op de wijngaarden van Victoria de mooiste cépage wijnen geproduceerd. En altijd wordt hier handwerk verricht omdat de druiven en dus de wijnen dat verdienen. Shiraz krijgt body door houtrijping op Amerikaans én Frans eiken. Dat vertaalt zich in peper en bessen in de geur. En in sappig, klein rood- en zwart fruit met specerijen in de smaak. Aangenaam zachte tannines horen er in thuis. Vavasour Buitengewoon Intens  We blijven nog even “Down Under”. Maar dan in Awatare Valley, Marlborough, Nieuw- Zeeland om precies te zijn. Ontdek de wijnen van het huis Vavasour. Pionier Peter Vavasourplant in 1985 zeer succesvol de eerste wijnstokken op 85 hectare grond in een vallei. Hij heeft de wind mee. Nieuwsgierigheid, oog voor precisie en detail en  voortdurende ontwikkeling zijn key bij de Vavasours. De wijnen zijn intens in aroma’s en hebben een spannende complexiteit. Vavasour pinot gris In de Pinot Gris zit een gelaagdheid van smaken. Je treft crispy fruit, met daaronder hints van gember en een aanhoudende, frisse mineraliteit. De afdronk is lang wat typerend is voor al hun wijnen. Luid een zomerse avond in door de pinot gris als aperitief te schenken met een tartaartje van coquilles en limoen-olie. Schenk hem rustig door bij het diner want deze wijn verveelt niet. Hij voegt zich prima bij salades met zeefruit en sushi of andere pittige Aziatische gerechten. Vavasour sauvignon blanc Het kan flink waaien in de valleien van Marlborough. Zou de Sauvignon Blanc wijn daarom zo stuiven in je glas? Deze frisse, vineuze zomerbries heeft hints van verse kruiden, grapefruit, rijpe meloen en abrikoos. Hij houdt zijn exotische frisheid en mineraliteit tot in de finale. Een gevolg van druivenpluk in de koelte van de nacht en gisting op rvs-tanks. Geef ‘m 10°C koelte alvorens je hem drinkt.   Rocim - Authentieke Portugese gastvrijheid en vakmanschap In de regio Alentejo in Portugal, tussen Vidugueira en Cuba omarmen oud en nieuw elkaar. Ervaring en kennis worden ingezet, moderne invloeden niet geschuwd. Oprichter en wijnmaker José Ribeiro Vieira verbouwt, samen met zijn dochter, wijn van zowel rode druiven (2/3) als witte druiven (1/3) op 70 hectare grond. Dit droge, oostelijke deel van Portugal is omringd met glooiend gebergte dat  bescherming tegen de verkoeling van de Atlantische Oceaan biedt. De warmte komt de wijn ten goede. Hier worden veel lokale druiven alsook Franse rassen gebruikt om Alentejo DOP (een beschermde herkomstaanduiding) wijnen te produceren. De opbrengst is bewust laag gehouden om kwaliteit te kunnen garanderen. Proefbaar en merkbaar.  Rocim Goivo Vinho Verde Dit is dus zomer pur sang. Arinto, loureiro, trajaduro, vier lokale druiven propvol aroma van citroen, limoen en mandarijn. Tonen van perzik geven ronding in de smaak. Mineraliteit brengt de juiste tegenhang. Vinho Verde is een uniek product, een voortvloeisel uit de juiste inzet van lokale druiven, de bodemeigenschappen en het specifieke klimaat. Noem hem gerust eigenzinnig. Omarm de zomer met Vinho Verde. Proef de Portugese zomervibes! Herdade do Rocim Mariana Blanco ‘Goodbye, my passion grows at every moment! Oh, how many things I still had to tell you.’ Het zijn de historische woorden die de non en auteur Mariana Alcoforado schreef in brieven aan haar geliefde. Het uitzicht op de toren van het kasteel verderop waar zij verbleef, was de inspiratiebron voor José; reden om zijn wijnen naar haar te vernoemen. De jonge en vrolijke wijn doet als een vroege zomeravond aan. Uitbundige tropische hints en fruitige aroma’s komen extra tot hun recht door een correcte zuurgraad en mineraliteit. Lokale druivenrassen (antão vaz, arinto, alvarinho) bieden frisheid en souplesse aan de wijn. De manier van wijn maken is hier natuurlijk ook debet aan: handmatige pluk, koude schilweking, fermentatie op RVS en 2 maanden flesrijping. Hou je van fris-droog, mineralig en toch soepel? Dan is deze vinho branco de perfecte keuze. Herdade do Rocim Mariana Rosado Touriga Nacional voert de boventoon, Aragonez vult hem aan. De verscheidenheid aan aroma’s in deze jonge wijn van José Ribeiro Vieira is uniek, fruitzinnig. Ook de rosé van Herdade Do Rocim draagt mineraliteit zonder het fruit te overstemmen. Een uitstekende aperitiefwijn, nietwaar? Ontkurk dit zomerse, zalmroze goud. Je zult geen spijt krijgen van deze vondst. Herdade do Rocim Mariana Tinto Vier lokale druivenrassen, handmatig geoogst, rijping op hout. Allemaal in één fles. Als dat geen pittige wijn oplevert? Zwart fruit aroma’s, stevige tannines, kruidige tonen, een goede zuurgraad en weer die mineraliteit die er echt in hoort. Pas op dat ie niet te warm wordt met deze zomerse temperaturen. Hou het hoofd en de wijn koel! Even voorstellen Maak kennis met Marten Harbers. Per 1 maart 2022 het gezicht van Henri Bloem in Groningen. De Vinotheek zit er nu inmiddels 15 jaar en is een vaste waarde geworden voor kwaliteitswijnen in Groningen en omstreken. “Met de overname van de Vinotheek heb ik een echte carrière switch gemaakt. Na een studie neuropsychologie en een promotieonderzoek werkte ik als onderzoeker en in het project management. Naast mijn werk en studie verdiepte ik me al vroeg in de wijn. Zo ging ik na mijn school druivenplukken in Frankrijk en deed ik een wijngaardenierscursus”.  Waarom Henri Bloem? Ik kende de zaak in Groningen al goed vanwege het uitstekende assortiment. Het concept van Henri Bloem als kleinschalige franchise met veel eigen inbreng en zeggenschap van alle eigen ondernemers spreekt mij erg aan. Het feit dat alle Henri Bloem winkels samen het assortiment bepalen en hun wijn direct inkopen bij de wijnboeren zorgt voor een mooie eigen identiteit en garandeert een goed prijskwaliteitsniveau. Ik heb al veel wijnmakers ontmoet op de internationale wijnbeurs ProWein in Düsseldorf. Wat me opviel was dat ik overal met veel enthousiasme werd ontvangen en dat men uitgebreid de tijd nam om alles samen te proeven en mij over hun wijnen te vertellen. Voor mij als  winkeleigenaar is dat zeer belangrijk want dat verhaal deel ik weer met enthousiasme in de winkel. Welke Henri Bloem wijnen zijn absoluut jouw favoriet en waarom? Het is niet makkelijk om drie favorieten te kiezen want ik heb er echt veel meer. Voor nu kies ik drie heerlijke zomerwijnen. Domaine Montmarin Sauvignon Blanc Een prachtige frisse wijn met veel citrus en kruisbes tonen die je glas uitstuiven. Montmarin heeft net zijn transitie naar biologische wijnbouw voltooid en dat proef je in de zuiverheid van de wijnen. Heerlijk voor in de tuin, bij een zomers salade met geitenkaas of gerookte zalm. Domaine Montrose Prestige rosé Prachtige rosé van grenache, syrah en een beetje rolle (Vermentino). De wijn heeft een mooie lichte koper-roze kleur en een goede balans tussen geuren van perzik en fris rood fruit. Fantastisch in de zon of bij de BBQ. Monteabellon Crianza Als laatste zomerwijn een krachtpatser, de Crianza van Monteabellon. Een stevige Spaanse rode wijn boordevol zwart fruit zoals bramen en zwarte bes met een heerlijke kruidigheid door 14 maanden houtrijping. Lekker bij gegrilde groente van de BBQ of een malse steak!  
Lees meer

Koele rode zomerwijnen met paella

do 25 mei 2023
Henri Bloem Arnhem
  In de zomermaanden voeren rosé en wit wijnen doorgaans de boventoon. Het team van Henri Bloem Arnhem wil u desondanks graag kennis laten maken met rode wijnen die u juist op warmere dagen een tongstrelende ervaring kunnen geven. Helemaal als u de wijn een half uur voor consumptie in de koelkast zet om hem op 13 tot 14° te brengen. U zult zien dat deze wijnen daarmee nog beter tot hun recht komen. Het rode fruit stuift uw glas uit en is een ware sensatie voor de smaakpapillen!      Om u kennis te laten maken met deze wijnen hebben wij een proefpakket voor u samengesteld. Onze wijn/spijs specialist Mariska heeft voor deze gelegenheid een bijpassend Paella recept gezocht. Dat wordt gegarandeerd smullen!     Wat heb je nodig? - 4 kippendijen in stukjes van 2-3 cm - 5 el sherry - 1 tl gerookte paprikapoeder - 1 liter hete kippenbouillon - mespuntje saffraan - 4 el olijfolie - 1 stengel bleekselderij, fijngesneden - 1 ui, fijngesnipperd - 1 wortel, fijngesneden - 3 tenen knoflook, fijngehakt - 200 gram chorizo, in plakjes gesneden - 400 gram risotto-rijst - 2 handenvol doperwten uit de diepvries, ontdooid - halfvol gehakte peterselie - partjes citroen   Wat moet je doen? Meng de kip met de sherry en het paprikapoeder. Laat minstens 30 minuten marineren in de koelkast. Voeg de saffraan ondertussen toe aan de bouillon en laat de smaak inwerken. Fruit in de helft van de olie in 10 minuten de bleekselderij, uitsnippers, wortel en knoflook. Doe ze over op een schaal, doe de rest van de olie in de pan, draai het vuur hoog en voeg de stukjes kip, inclusief de marinade en de chorizo toe. Bak ze 5 minuten, tot ze net verkleurd zijn, en roer dan de rijst, het groentemengsel en de saffraanbouillon erdoor. Voeg een snuf zout toe, draai het vuur laag en laat het gerecht 20 minuten zachtjes koken, tot de rijst gaar is; voeg extra water toe als het begint uit te drogen. Roer op het eind de doperwten erdoor. Neem de pan van het vuur en laat de paella 5 minuten staan. Stooi er peterselie over en serveer met citroen. (Bron: Smulweb)   Eet smakelijk!   Wijnkoperij Henri Bloem ArnhemAmsterdamseweg 126, 6814 GJ Arnhem arnhem@henribloem.nl | www.henribloem.nl/henri-bloem-arnhem   | 026-4455220 | Whatsapp (06) 21 81 61 29      
Lees meer

Nieuwsbrief januari 2023

zo 1 januari 2023
Henri Bloem
Aan het begin van dit jaar blikken we even terug op onze successen van het vorige jaar. We kijken bijvoorbeeld naar de wijnen die volgens jullie, onze trouwe klanten, het lekkerst waren. En dat zijn er best veel. Omdat ze niet allemaal in deze folder passen, laten we de top tien nogmaals de revue passeren. Daar geven we dan een leuke korting op. Om jullie zo de kans geven deze ruim in te slaan en ook in het nieuwe jaar te blijven genieten van alle favorieten.   1. ELEGANT Château Pigoudet Aix en Provence Première Rosé Met deze wijn in het glas verlang je spontaan naar de zomer. Heerlijk fris, licht en elegant. Wijnmaker Ivan Kougazian gaf de wijn wat meer pit en karakter door de toevoeging van syrah en cabernet sauvignon. Samen met de ‘gewone’ Provençaalse druivensoorten grenache en cinsault is het een optelsom van rijp fruit zoals perzik en honingmeloen met wat lychee en fris citrusfruit. En natuurlijk zo’n toetsje zon, wie heeft daar nou geen zin in? Bestel hier uw Château Pigoudet Aix en Provence Première Rosé >>>   2. WEELDERIG Domaine La Colombette / Pays de l’Hérault Sauvignon Blanc Deze sauvignon blanc is een allemansvriend; fris genoeg voor de liefhebbers van strakke wijnen en heerlijk zacht in de zuren mét een weelderig karakter. Je proeft de kenmerkende kruisbes, met rijpe peer en citrus. Dit laatste doet hem uitblinken qua frisheid. En dat is knap, gezien het feit dat hij uit een van de warmste wijnstreken van Frankrijk komt. Deze wijn is gemaakt door een wijnboer met talent, want het alcoholgehalte in deze wijn is met 11,5 % zelfs laag te noemen. Bestel hier uw Domaine La Colombette Sauvignon Blanc >>>   3. ZONDER POESPAS Coto de Hayas Crianza Een van de toppers was Coto de Hayas Crianza. We schreven vorig jaar al heel lovend over deze soepele wijn zonder veel poespas, met zacht-soepele tannines en een langdurige smaak. Zo’n fijne, rijpe en ronde, zwartfruitige wijn met heerlijke kruidige aroma’s. De korte houtrijping zorgde voor een hintje vanille en iets heel subtiel geroosterd in de smaak. Bestel hier uw Coto de Hayas Crianza >>>  4. SPATZUIVER Villa Fiore DOC Delle Venezie Pinot Grigio Is een nieuwjaarsborrel alleen voor bedrijven? Nee toch! Ook thuis is elke gelegenheid om met leuke mensen te proosten altijd welkom. Dan is deze fruitige vrijdagavondtopper een fantastische keuze. Dit is een publiekslieveling die in de smaak valt bij velen. Qua aroma’s is het spatzuiver een duo van rijpe honingmeloen en die sappige perzik. Daarnaast proef je nog een rafelranje grapefruit. Koop er meteen een doosje van, want ze gaan sneller op dan je denkt. Bestel hier uw Villa Fiore Pinot Grigio >>>   5. AL 25 JAAR FAVORIET De Martino Estate 25th Anniversary edition Carmenère De belangrijkste druif in de Maipo Valley is de van origine Franse druif carmenère. Het is al 25 jaar de favoriet van De Martino. Vooral als de druiven afkomstig waren uit de Alto de Piedras Single Vineyard, dé plek voor wijnen van bijzondere grote klasse. Dat moet gevierd worden, dus maakte wijnmaker Nicolas Perez van de streng geselecteerde druiven een limited release. Bereid je voor op een intense smaakbeleving, want deze wijn staat voor diepte en complexiteit. Ervaar de aroma’s van geweekte pruimen op sap en die krokant gebakken bramentaart met een drupje tabasco. Hij is kruidig, spicy met een hint van vanille. De body is medium, ook door de zachte tannines. Als finish ervaar je een eindeloze afdronk. Lang leve de carmenère van De Martino. Bestel hier uw De Martino Estate 25th Anniversary edition Carmenère>>>   6. ALLESKUNNER Weingut Prechtl Grüner Veltliner Längen Een gastronomische alleskunner, dat is de grüner veltliner. Licht, speels,levendig en vooral heel lekker. Je proeft een fijne mix van rijpe peer, gele appel, wat kruidigheid, dat typische witte pepertje en een verfrissende mineraliteit. Bestel hier uw Prechtl Grüner Veltliner Längen >>>   7. ONGENAAKBAAR Bodegas Mocén Verdejo Ongenaakbaar in deze categorie blijft onze Bodegas Mocén Verdejo. Frisdroog met veel expressie van tropisch fruit in de neus, gul en fruitig in de mond en een zachte en gebalanceerde lange afdronk. Bestel hier uw Bodegas Mocén Verdejo >>>   8. LEKKERBEKKEN Schola Sarmenti Cubardi Primitivo Dit is een wijn voor lekkerbekken. Voor mensen die van zo’n piepklein zoetje in een volle, rode wijn houden. En nee, het is echt géén zoete wijn. Maar de aroma’s geven wel die subtiele hint van zoet. Van dat zondoorstoofde zwarte fruit en zo’n dikke laag bessenjam op beboterde toast. Herken je de geur van geraspte donkere chocola? Nou zoiets dus. Verder mokkabonen en een snuf tabak. Het is een sappige Primitivo met vooral véél smaak. In je mond blijft hij lekker vol en fluwelig met zachte tannines. Aan tafel combineert deze krachtpatser geweldig met gestoofd vlees. Gegarandeerd succes! Bestel hier uw Schola Sarmenti Cubardi Primitivo >>> 9. KRACHTIG Château des Adouzes Faugères Le Tigre Château des Adouzes Le Tigre, zwoel en stevig, geruststellend lekker. ‘Le Tigre’ omdat hij kracht en elegantie uitstraalt. Deze tijger is gemaakt van de druivensoorten grenache, syrah en carignan van zeer oude stokken. Gelukzalig rood, vol met sappige bramen, lichte kruidigheid, perfect in balans. Bestel hier uw Château des Adouzes Le Tigre >>>   10. VERRUKKELIJK Robertson Winery Shiraz Zuid-Afrika is al decennia een zeer populair wijnland. Zeker voor ons Nederlanders. Want wij herkennen de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding van de wijnen, veelal gemaakt van internationale druivensoorten. Bijvoorbeeld de syrah uit de Franse Rhône. In Zuid-Afrika noemen ze hem shiraz en daar scoort hij dankzij het fantastische wijnklimaat hoge ogen. In combinatie met een winters paddenstoelengerecht smaakt het verrukkelijk. Bestel hier uw Robertson Winery Shiraz >>>   Proefpakket Kunt u na al deze verleidelijke wijnbeschrijvingen niet meer kiezen? Geen nood, u vindt alle wijnen terug in het proefpakket van januari. Bestel hier uw proefpakket januari 2023 >>>   Dry january Voor veel mensen is januari dé start van goede voornemens. Daar valt voor veel mensen ook minder alcohol drinken onder. Even geen alcohol, maar toch een glas wijn drinken? Dan kun je prima bij ons terecht, even pas op de plaats, maar dan wel met een goede kwaliteit alcoholvrije wijn. Ook daarom ga je naar Henri Bloem, voor advies en betaalbare kwaliteit.  Domaine La Colombette Baron de Chanteclerc Toch de sensatie van zo’n vrolijke bubbel in je glas, terwijl je het hoofd helder houdt. Wie wil dit nou niet? Het is een uitkomst voor Dry January! Deze wijn is gemaakt van de soepele grenachedruif, waarvan de schillen meteen na het persen uit het sap verwijderd werden. Zo krijg je een bleekroze rosé met delicate aroma’s van een fruitmand vol met aardbei, rode bes, perzik en een rijp appeltje. Dit alles is afgetopt met een zachte mousse. Bestel hier uw alcoholvrije Domaine La Colombette Baron de Chanteclerc >>>      
Lees meer

Mariska's kerstmenu 2022

zo 11 december 2022
Henri Bloem Arnhem
Mariska’s Kerstmenu 2022 (4 Personen) Vier heerlijke gerechten met bijpassende wijnen.  Starter:Tapas met bubbels  Voorgerecht:Tonijntartaar op zijn oosters  Hoofdgerecht:Poussin uit de oven met winterse groenten  Dessert:Rijke Ananas  Kaasplank toe, met al je favoriete kazen!  Niet te moeilijk maar wel heel lekker. Iedereen tevreden aan tafel, en zelf geen stress?Ga voor dit kerstmenu! Starter (mini tapas):  Rolletjes van wrap met kruidenkaas en Parmaham.  Nodig: 4 tortilla wrapsParmaham1 kuipje monchou (zacht en smeerbaar)1 bosje gemengde tuinkruiden fijngehaktPeper en zout naar smaak  Doen:  Meng de roomkaas met de kruiden en peper en zout, smeer het op de wrap, beleg de wrap dun met de Parmaham en rol de wrap strak op. Snijd het in even grote rolletjes en serveer dit met een prikker er doorheen. Op een schaal serveren met verse olijven en wat zoutige anjovis en je tapas is klaar!   Perfect bij de Bujonis Cava Limitada om te starten.   Voorgerecht: Aziatische tonijntartaar met avocado en een krokantje.  Nodig:400 gr verse tonijn (verse zalm kan ook)2 rijpe avocados  Dressing:1 teentje knoflook (puree of heel fijn gesneden)1 eetlepel honing1 eetlepel sesamolie2 x limoen (sap van 2 en de rasp van 1)2 eetlepels sojasaus1 eetlepel chilisaus1 halve stengel lente-ui, heel fijn gesneden  Afwerking: Schepje zwarte sesamzaadjes (ongeveer eetlepel)Bakje verse alfalfa of tuinkers (kan ook met bv. rucola, maar dan fijn gesneden)Zwarte peper naar smaakWasabi mayo naar smaak  Krokantje: 1 wit desem stokbrood in dunne plakken gesneden2 eetlepels olijfolieHeel teentje knoflook, geperst  Doen: Verwarm de oven op 195 graden.Meng de honing, sesamolie, knoflook, fijngesneden lente-uitje, sojasaus, chilisaus en de sap van 1 limoen als dressing door elkaar.Snijd de vis in kleine blokjes van ongeveer een centimeter en laat dat even marineren in de koelkast (ongeveer een half uurtje).  Meng de olijfolie met de geperste knoflook en bestrijk daarmee de dun gesneden broodjes.Leg ze op een bakplaat met bakpapier en stop ze in de oven totdat ze bruin zijn en krokant (verschilt per oven hoe snel, bij mij ongeveer 8 min).  Snij de avocado klein, de grote ongeveer hetzelfde als de vis.Doe daar het sap van de andere limoen en de rasp bij.Na 10 min intrekken evt afgieten (geen sap meer bij de avocado) en mengen met de gemarineerde vis. Ook kan nu de sesamzaadjes erbij en evt naar smaak zwarte peper.  Serveer het samen in een mooi schaaltje of glas, met de alfalfa of de fijngesneden rucola erop. Er omheen wat wasabi mayo in toefjes en je krokante broodjes! (kan natuurlijk ook met een kant en klare cracker)   Dit gerecht is heerlijk in combi met frisse rijke Rosé van Weingut Knab.   Hoofdgerecht:  Poussin (klein kippetje) met gekruide krieltjes in schil en groenten uit de oven.  Nodig: 1 poussin p.p.1 citroen, de rasp en later in plakjesBosje salie, fijngesnedenOlijfolie (4 eetlepels)Zout en peper naar smaak4 plakken pancetta  750 gram kleine aardappel krieltjes in schil1 bosje platte peterselie (gesneden)1 bosje bieslook (gesneden)Zout en peper naar smaak75 gr zachte roomboter  1 bos bospeen, schoongeboend maar niet geschild3 pastinaken, geschild, en door helft gesneden in de lengteHalve kleine flespompoen, in plakken gesneden, zelfde grote als de wortelBosje verse rozemarijnGrof zeezoutOlijfolie 3 a 4 eetlepels  Doen: Oven voorverwarmen op 195 graden.Citroenrasp, olijfolie, de fijngehakte salie en peper en zout mengen met elkaar.De kip er mee insmeren. Plakje citroen en een plak pancetta op de kip draperen, de kip gaat voor ongeveer 30 à 40 min. in de oven. (bij 30 min kijken, als de pancetta te donker wordt, zilverfolie over de kip doen en dan nog 10 min verder garen). Als de kip klaar is, uit de oven halen, afdekken met zilverfolie en laten rusten.  De oven is dan nog warm voor de groenten.Die snij je allemaal op dezelfde grote, meng ze met de rozemarijn, zeezout en olijfolie op een grote bakplaat. Bak ongeveer 35 min in de oven.  Kleine krieltjes koken tot net gaar, afgieten.Roomboter met de kruiden en peper/zout mengen, dat bij de krieltjes doen en nog even doorverwarmen tot de krieltjes helemaal gaar zijn. Serveren met evt. appelcompote, en een frisse salade!   Dit kippetje is een goddelijke combi met de rijke Chardonnay van Grasso uit Langhe, Piemonte.   Dessert:  Nodig: 1 x Verse Ananas (al geschild in de koeling bij de AH te vinden) in blokjes gesneden2 grote sinaasappels, sap geperst ervan en de rasp van de sinaasappelHalf pak Bastogne koek (in de keukenmachine gemalen tot grove kruimels)500 ml verse slagroom1 theelepel kaneel2 zakjes vanille suiker1 zakje klopvastReep pure chocolade  Doen: Doe 1 dag van te voren de blokjes ananas met de sinaasappelsap in een bak en laat dit marineren.Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker en de klopvast. Doe op het laatst de kaneel en de sinaasappelrasp erbij.Dit kan ook een dag van te voren, te bewaren in een spuitzak.Doe op het moment suprême in een mooi glas op de bodem een laagje bastogne kruimels, een laagje room en daarop de ananas. Aftoppen met geschaafde chocola. Lekkerrrr! Heerlijke combinatie met de fris zoete late harvest tokaij van Disznókö.   Kaasplank toe, met al je favoriete kazen! Dit met de heerlijke stevig zachte Pegões Reserva erbij. Eet smakelijk. Mariska  
Lees meer

Harm en Mariska in Rueda, Spanje

wo 19 oktober 2022
Henri Bloem Arnhem
Harm en Mariska in Rueda, Spanje26 t/m 29 September 2022In samenwerking met TOT PR, werden Harm en Mariska uitgenodigd om een kijkje te komen nemen in Rueda. Rueda is een Spaans wijngebied wat zich ten noorden van Madrid bevindt. Dit wijngebied, wat zich inmiddels volledig focust op het maken van witte wijnen van de Verdejo druif, ligt op een hoogvlakte wat zorgt voor een bijzonder klimaat en dé ideale omstandigheden voor het maken van de bekende Spaanse witte Verdejo. Deze 4-daagse reis stond helemaal in het teken van de herkenbaarheid en promotie van dit gebied. Zo bezochten we deze 4 dagen een 11-tal wijnhuizen, die in Spanje Bodegas worden genoemd. De meeste Bodegas die wij bezochten waren voor ons onbekend maar daarom niet minder interessant.   Samen met het hoofdkantoor van de DO Rueda gingen wij dagelijks op stap om deze Bodegas te bezoeken. Van immens grote ‘’wijnfabrieken’’ tot kleinere wijnboeren die "slechts" 100.000 flessen wijn op jaarbasis produceren. Doordat Rueda op een hoogvlakte ligt van zo’n 750-800 meter boven zeeniveau, is er ondanks het hete Spaanse klimaat zeer goed mogelijk witte wijnen te maken. Dit mede door het grote verschil in temperatuur tussen dag en nacht. Door de afkoeling van de wijngaard in de nacht en de warmte van de dag rijpt de Verdejo hier uitstekend en resulteert in een fris maar aromatische witte wijn. Een andere positieve bijkomstigheid van de hoogvlakte ten noorden van Madrid is dat dit wijngebied relatief vlak is. Hierdoor is het heel eenvoudig om  machinaal te oogsten: iets wat vrijwel alle wijnmakers in dit gebied doen. Een bijzonder moment van onze reis door Rueda was de nachtelijke oogst die wij mochten meemaken.  Door in de nacht te oogsten blijven de druiven op een lagere temperatuur wat oxidatie en verlies van kleur en smaak voorkomt. Een bijzonder gezicht om de oogst op deze manier mee te maken en daarnaast ontzettend leerzaam.    Rueda is niet altijd een wijngebied geweest waar Verdejo als druivenras de hoofdrol speelde. Voordat Rueda een beschermde oorsprongsbenaming krijgt in de jaren 80, stond in dit gebied, naast stokoude Verdejo, voornamelijk Palomino Fino aangeplant. Dit druivenras, die we vandaag de dag voornamelijk kennen uit het zuiden van Spanje, wordt veelal gebruikt voor het maken van Sherry. Palomino Fino kent een enkelvoudig aroma van citrus en een bijzonder hoge zuurgraad. Iets waarvan je niet hele smaakvolle droge, onversterkte wijn kunt maken. Maar daar hebben ze iets op gevonden. Een ander bijzonder oud gebruik in dit gebied is het laten rijpen van wijn in glazen flessen in de buitenlucht. Deze glazen flessen, damajuanas, worden tot de helft gevuld nadat de wijn van de Palomino Fino of Verdejo is verstrekt. Door deze rijping in glazen flessen van zo’n 18 maanden in de buitenlucht, dus ook in de volle zon, krijgt de versterkte wijn een bijzondere en geoxideerde smaak wat doet denken aan Sherry. Dit fenomeen uit Rueda is vrijwel onbekend buiten Spanje en is een specialiteit van elke Bodega, waar ze stiekem ontzettend trots op zijn. Deze versterkte wijnen uit de glazen bolflessen noemt men hier Dorado.   Een ander specialisme waar men hier ontzettend trots op is, zijn de stokoude wijnstokken van de Verdejo. In tegenstelling tot de jonge stokken, die in lange rijen aangeplant staan waardoor machinaal oogsten mogelijk is, zijn deze oude stokken als gobelet aangeplant, dus als wijnstruik. Ze staan vaak nog op hun eigen wortelsysteem, iets wat ook bijzonder is en vaak maar weinig druiven oplevert, waar wel druiven met een hoge concentratie. Wat nieuw was voor ons is de deels vernieuwde wijnwetgeving in Rueda. Elke fles Rueda kent zijn eigen kleur label om herkenbaarheid voor de consument te creëren. Zo kent een fles met een groen Rueda-label stille wijn in de fles, een geel label bevat versterkte wijn en een blauw label staat voor mousserende wijnen. Een volledig nieuwe toevoeging aan de Rueda-wetgeving is de Gran Vino Rueda die we in Nederland nog vrijwel nergens tegenkomen. Deze benaming staat voor de hoogst haalbare kwaliteit binnen Rueda: de gebruikte druiven voor deze wijn moeten verplicht van oudere druivenplanten komen (tenminste 30 jaar oud). Het zegt verder niets over de opvoeding van de wijn, maar je merkt qua smaak dat deze wijnen net even dat extra hebben en zijn vaak de paradepaardjes van de Bodegas.   Vrijwel elk wijngebied in Europa kent een belangrijke hoofdstad waar de horeca mee profiteert van de bekendheid van het gebied. Zo is de belangrijkste stad rondom Rueda niet het historische Medina del Campo maar de universiteitsstad Valladolid. Deze prachtige stad kent vele wijnbarretjes, tapasrestaurants en goede winkels waar ze lokale producten verkopen met als belangrijkste verkoopproduct natuurlijk de Rueda Verdejo’s. Ook wij hebben hier 3 avonden genoten van fantastisch eten, bijzondere tapas en verrassende wijnen. De stad Valladolid is zeker een aanrader als je een 3-tal dagen culinair wilt combineren samen met wijn en cultuur. Wij hebben genoten van deze 4 dagen in Rueda waar we opnieuw veel hebben geleerd en het geweldig is om de wijnbouw met de volledige filosofie van wijnmakers en producenten van dichtbij te zien. Wij zijn opnieuw fan geworden van de veelzijdigheid van het gebied Rueda met de druif Verdejo als specialiteit. Harm en Mariskaseptember 2022 Wijnkoperij Henri Bloem ArnhemAmsterdamseweg 126, 6814 GJ Arnhem arnhem@henribloem.nl | www.henribloem.nl/henri-bloem-arnhem   | 026-4455220 | Whatsapp (06) 21 81 61 29
Lees meer

Gratis Winkelproeverij met Niepoort 10 en 11 juni 2022

vr 3 juni 2022
Henri Bloem Utrecht
Niepoort Ambassadrice Carolina Almeida komt 10 en 11 juni naar Utrecht om de prachtige wijnen van dit tophuis uit Portugal te laten proeven!     Kom gratis kennis maken met de prachtige wijnen van het Portugese tophuis Niepoort! 10 en 11 juni is Carolina Almeida van de topproducent uit de Douro, Niepoort, bij ons in de winkel. Al jaren werken we met veel plezier met de wijnen van Dirk Niepoort, wijnen met oog voor kwaliteit en terroir. Carolina laat deze dagen een mooie selectie van witte en rode wijnen uit de Douro en andere Portugese gebieden proeven en geeft graag enthousiast uitleg bij deze fantastische wijnen.  Hieronder de te proeven selectie. Zoals je ziet genoeg reden om even te komen buurten. #komproefenbeleef   * selectie van de wijnen op de proeftafel, jaargangen kunnen afwijken   Over Niepoort: Zoals zijn naam al doet vermoeden heeft Niepoort Nederlandse wortels. De over-overgrootvader van Dirk Niepoort emigreerde in 1842 naar Portugal en werd portproducent. Gedurende 4 generaties waren de Niepoorts beroemd om hun prachtige ports. In de jaren ’90, toen Dirk zijn intrede deed in het familiebedrijf, begon hij ook met het maken van rode en witte droge wijnen. In beginsel werd hij door veel van zijn collega's (en zijn eigen vader) voor gek verklaard, maar inmiddels wordt hij door iedereen op handen gedragen. Zijn topcuvées als de 'Redoma', 'Batuta' en 'Charme' bezorgden hem vrijwel direct wereldwijde roem. Dirk is altijd op zoek naar ‘terroir-expressie’ in zijn wijnen en maakt inmiddels wijn in diverse regio’s van Portugal. Een ware visionair op wijngebied.  Speciale Proeverijaanbiedingen Uiteraard zullen we op deze dagen met scherpe aanbiedingen komen voor de wijnen op de proeftafel. Houd onze nieuwsbrief en social media in de gaten voor deze aanbieding. De wijnen staan zoweel vrijdag als zaterdag de hele dag (vanaf 10 uur tot sluit) open om te proeven. Carolina is vrijdag 10 juni van 16 tot 19 uur en zaterdag van 13 tot 17 uur aanwezig. Wij kijken uit naar je komst!    Waar:  Wijnkoperij Henri Bloem Utrecht Wanneer:  vrijdag 10 juni van 10 tot 19 uur en zaterdag 11 juni van 10 tot 17 uur Inschrijving:  niet nodig, loop gewoon binnen Kosten:  gratis   Graag tot ziens in onze winkel.  Met een hartelijke groet, Edwin, Joke, Robert, Pierre en JosWijnkoperij Henri Bloem UtrechtAdriaen van Ostadelaan 12 | 3583 AL UTRECHT | T: 030-2331142utrecht@henribloem.nl | www.henribloem.nl  
Lees meer