Submenu

Blog

Proeven met Mariska: Kerst 19

zo 1 december 2019
Henri Bloem Arnhem
Compleet menu met receptuur en passende wijnen samengesteld door: Cooked by Henry Rabe en Wijnkoperij Henri Bloem Arnhem Henry Rabe is in februari 2017 begonnen met Cooked by Henry Rabe. Zijn passie is werken met pure producten van locale ondernemers. Met Cooked verzorgt hij catering en diners bij mensen thuis.   Mariska is al bijna 5 jaar werkzaam bij Wijnkoperij Henri Bloem Arnhem en (bijna) vinoloog. Haar passie is heerlijk eten begeleiden met de lekkerste wijnen. Samen hebben zij voor u het diner samengesteld voor Kerstmis 2019. Alle receptuur is voor 4 personen. Ceviche van makreel / ponzu gel / haringkaviaar / frisée / grapefruit / zoetzure komkommerrolletjes Herdade do Rocim, reserva 2018, Olho de Mocho, Single vineyard, Alentejo PortugalDoor de combinatie van zuren van de cevice en het ziltige van de haringkaviaar past deze Portugese frisse verrassing er goed bij. De wijn heeft zuren, veel fris fruit, licht houtlagering en een lange afdronk om overeind te blijven bij het gerecht. Tijgermelk 200 ml, Makreel 200 gram, Ponzu gel 100 ml, Haring kaviaar 100 gram, Frisee 20 takjes wit van frisee, Grapefruit 1 grapefruit in partjes, Zoetzure komkommer rolletjes 12 rolletjes komkommer, Tijgermelk - ponzu gel, witte wijn 500 ml, ponzu 200 ml, witte uien 2 stuks, agar 1 gram, laurier 2 blad, limoenblad 1 blad, witte wijn azijn 50 gram, sap van grapefruit wat overblijft na het segmenteren     Bereiding:tijgermelk: snipper de ui en doe het in een kookpan, voeg daar de wijn laurier en limoenblad toe en reduceer het tot de helft. Haal de laurier en limoenblad er uit, voeg de azijn toe en mix het fijn met een staafmixer voeg een snufje zout en vers gemalen peper en sap van grapefruit toe, ponzu gel: voeg alle ingrediënten samen in een steelpan en breng het aan de kook en laat het 2/3 minuten zacht koken, Stort het in een bakje en zet het koud weg, is het na een  ½ uur gestold draai het dan fijn met een keukenmachine tot een gladde massa. Zoetzure komkommerrolletjes:komkommer 1 stuk, witte wijn azijn 50 gram, suiker 50 gram, water 50 gram, grapefruit zeste ½ Bereiding:Zet de suiker en water op en breng de massa aan de kook met de zeste is de suiker opgelost? Haal de pan van het vuur en voeg de azijn toe. Schil met een dunschiller lange stroken van de komkommer zonder de zaadlijst. Rol ze strak en vacumeer of leg ze in een bakje met daarop het zoetzuur mengsel leg het voor 20 min weg langer is ook geen probleem. Haal de rolletjes er uit en snijd ze met een scherp mes door zodat je kleine plakjes krijgt. Dresseer het gerecht:Snijd de vis in schuine reepjes, leg ze in de tijgermelk voor 3/5 minuten. Haal ze er uit en leg het apart zout licht na met maldon zout. Leg ze op het bord, leg er 5 segmenten van grapefruit verdeeld op, verdeel 5 takjes van de frisee speels, spuit met een kleine spuitzak kleine dotjes van de gel stuk of 5, verdeel de komkommer rolletjes speels maar toch strak op het bord. Verdeel de een 3 hoopjes haringkaviaar. Snoekbaars filet op de huid gebakken / geroosterde pompoen / anijs beurre blanc / chiffonade van roodlof met mandarijnen dressing. Domaine Bott Geyl, Riesling Jules Geyl 2017, Elzas, FrankrijkHet zoete van de ovengeroosterde pompoen, de romige maar toch frisse(anijs!) beurre blanc en de smaak van de stevige witvis past perfect bij een rijke Elzasser. Rank en frivool maar wel met een mollig randje om zo bij al die smaken goed tot zijn recht te komen. Snoekbaars filet 200 gram, Pompoen 1 stuk, Beurre blanc 400 ml, Roodlof 2 stuks, Mandarijn 2 stuks zest en sap, Olijfolie 50 ml, Witte wijn azijn 20 gram, miso 1/2 theelepel, beurre blanc: witte wijn 600 ml, uien 2 stuks gesnipperd, kookroom 300 ml, boter 50 gram, laurier 2 blad, steranijs 3 stuks  Bereiding beurre blanc:Voeg alles samen kook in tot de helft haal de laurier en ster anijs er uit en mix het met de staafmixer tot een gladde saus, zeef de saus en breng op smaak met zout en kijk naar een net hangende saus ander kook je het rustig nog iets in en op het laatst monteer je de saus met de boter net voor het serveren.  Bereiding:Maak de beurre blanc. Verwarm je oven op 200C snijd 1 flespompoen in mooie parten en stop ze in de oven met wat olie peper en zout, 30 tot 40 minuten garen. Portioneer de snoekbaarsfilet in 4 mooie stukken zout ze licht overal met fijn zout en leg ze in de koeling. Snijd de roodlof in de breedte in dunne reepjes. Maak de dressing zest je mandarijnen en knijp het sap er uit, voeg de miso witte wijn azijn peper toe en vermeng het glad. Voeg nu al roerend de olijfolie toe.  Dresseer je gerecht:Bak de vis op de huidkant in een pan met een goed laagje olie, medium hitte en laat het zacht doortrekken naar boven. In de tussentijd zorg je ervoor dat de saus en de pompoen warm staan. Meng je de chiffonade van roodlof met een beetje bij beetje dressing totdat het lekker is. Leg de pompoen in het midden van je bord daar de chiffonade van roodlof op daar de vis op, en als klap op de vuurpijl een lepel of 2 met de beurre blanc recht onder de vis en een paar druppels er om heen speels.   Langzaam gebraden spitskool / créme van tamme kastanje / zwarte knoflook dressing / zoetzure rode ui Domaine Amirault Les Quarterons 2017, St. Nicolas de Bourgueil, Loire, FrankrijkComplex Vega gerechtje, geroosterde smaken met een klein bittertje en wat aards door de tamme kastanje puree. Licht maar toch stevig in smaak en geur, daarom is deze Cabernet Franc zo'n mooie tegenpartij. Beetje boers in de geur, veel sap van kers en donker fruit. Met een randje van geroosterde paprika erbij. Perfect huwelijk.  Spitskool 400 gram, Tamme kastanje créme 100 gram, Voorgekookte kastanjes 150 gram, Witte wijn 50 ml, Zwarte knoflook dressing 200 ml, zwarte knoflook 3 tenen, witte wijn azijn 50 ml, olijfolie 100 ml, zout peper, mirin 50 gram, Zoetzure rode ui 20 kleine bladeren gesneden, witte wijn azijn 50 gram, suiker 50 gram, water 50 gram  Bereiding:Snijd de spitskool in parten en zout ze volledig en rooster ze op een laag vuur en genoeg olie in een bakpan met een deksel er op. Zorg ervoor dat de kool beetje glazig wordt en gaar en dat de baklaag van de kool donker bruin is met meegeven. Maak de zwarte knoflook dressing. Kook de kastanjes een keer op en draai het fijn met de wijn snuf zout en peper. Maak de zoetzuur en snijd de rode uit in speelse bladeren leg ze in het zoetzuur voor minimaal 20 minuten.  Dresseer je gerecht:Leg de kool op het bord 5 dotten kastanje créme, een eetlepel dressing over de kool. Verdeel 5 zoetzure rode ui speels op de dotten.  Zacht gegaarde varkenswang / port jus / créme van gekarameliseerde uien / aardpeer rondjes gebakken in beurre noisette. Killibinbin Shadow 2012, Langhorne Creek, Zuid-AustraliëLangzaam gegaard vlees, in een rijke saus in combi met de volle smaak van wintergroenten. Dat vraagt om een krachtpatser die als je je neus in het glas steekt er uit spat. Dik donker fruit, cassis en kruidnagel, je ruikt het allemaal. In de mond zacht en weelderig zonder hard te zijn.  Varkenswang 4 stuks, Port jus 500 gram, Kalfsjus 500 gram, Port 200 gram, Créme van gecarameliseerde ui 400 gram, Witte ui dunne gelijkmatige ringen 500 gram, Aardpeer rondjes 20 stuks, Boter 400 gram, Aardpeer 3 stuks  Bereiding:Peper en zout de wang bak ze goudbruin in olie. Voeg de port toe en jus toe en gaar ze in een ovenschaal op 150C voor 60 minuten zet daarna de oven op 100 graden gaar het weer 60 minuten. Als de wang gaar is zeef je de jus en kook je die in tot een mooie dikke jus. Bak de uien in een goede laag olie medium hitte totdat ze een mooie goudbruine kleur verkrijgen. Draai het fijn en breng op smaak met zout en peper. Steek de aardpeer uit of snijd er gelijke plakken van. Maak beurre noissette door de boter te verhitten en met een garde constant te roeren, de boter begint licht te verbranden en giet de boter gelijk af in een  andere pan zonder de donkere spikkels. Gaar hierin de aardpeer totdat ze gaar zijn.  Dresseer je gerecht:Zorg dat de producten warm staan. Bak de aardpeer nog goudbruin in een bakpan. Zorg dat de uien créme warm op het bord komt als een veeg. Daarop de aardpeer. Daarop de wang en jus er omheen.  Sukade met knoflook, rozemarijn, grapefruit en kaneel / rode wijn jus / rode kool stoof / aardappelgalette / gebakken paddenstoelen. Schola Sarmenti, Antièri Susumanielo, IGT Salento, ItaliëVeel smaken, maar vooral veel kruidigheid met een fris randje wat hier samenkomt. Dat vraagt om een wijn met veel body maar ook wel enigszins elegantie. Susumanielo, een druif wat in de verte overeen komt met de Shiraz, past zo mooi hier bij. De rode kool, de kaneel, de paddenstoelen. Hemelse combi! Sukade 400 gram, Knoflook 3 tenen, Rozemarijn 1 tak, Grapefruit 1 zest en sap, Kaneel 1 stokje, Rode wijn jus 500 gram, Kalf jus 500 gram, rode wijn 200 gram, Rode kool stoof 400 gram, Rode wijn 200 gram, Kaneel 1 stokje, Bruine Basterdsuiker 50 gram, Aardappel galette 4 grote gallettes, Aardappels gekookt 100 gram, Eiwit 60 gram, Zout en peper, Gebakken paddenstoelen 400 gram Bereiding:Peper en zout de sukade en bak het alle kanten goudbruin, voeg rozemarijn/grapefruit/knoflook/kaneel toe en de jus en rode wijn. Gaar het afgedekt in de oven op 95C voor 5 uur. Zeef de jus en kook het in tot gewenste dikte. Stoof in de tussentijd de rode kool met alle ingrediënten en naderhand een snufje zout en peper na smaak. Kook de aardappels voor de galette en pureer ze als het gaar is. Meng de puree lauwwarm met het eiwit en peper en zout, zet je oven op 85C en strijk de créme in een dun gelijk laagje op een bakpapier en droog het in ongeveer 1 uur. Maak de paddenstoelen schoon en bak ze kort voor het meegeven op hoog vuur in een bakpan zout en peper na smaak.  Dresseer je gerecht:Zet de jus warm en snijd je sukade in vier gelijke stukken en verwarm je sukade in de jus. Zet de rode kool stoof warm en leg het in een ronde steken op je bord in het midden. Leg daar de sukade op en daar de gebakken paddenstoelen 1 a 2 eetlepels jus eromheen en één mooie plaat van de galette er op.  Rood fruit bavarois / ananas chilli tartaar / crumble van roze chocolade / thaise bassilicum   Il Falchetto, Brachetto d’Acqui 2018, Piëmonte, ItaliëNa al die heftige smaken hoort een licht toetje met een verfrissende wijn erbij. Rood fruit, peperige ananas, basilicum hij kan het allemaal hebben. Een vloeibaar aardbeitje in je glas. Prachtige afsluiting, mede door het lage alcohol Bavarois 4 stuks, Gelatine 8 blad, Tonkaboon 1 gevijzeld, Melk 500 ml, Suiker 175 gram, Roodfruit 250 gram, Eieren 4, Slagroom 500 ml, Amaretto 150 ml, Ananas tartaar 400 gram, Ananas 400 gram, Chili ½ stuk fijn, suikerwater 50 gram, suiker 50 gram, water, Crumble roze chocolade 4eetlepels, Suiker 100 gram, Water 100 gram, Ruby chocolade 200 gram, Thaise bassilicum 1 eetlepel chiffonade  Bereidingswijze:Week de gelatine circa 5 minuten in ruim koud water. Vijzel de tonkaboon . Breng de melk met de helft van de suiker, de tonkaboon al roerende aan de kook. Laat circa 15 minuten trekken op laag vuur. Pureer het rood fruit met een staafmixer. knijp de gelatine uit en los de gelatine op in de melk. Splits de eieren en klop de eidooiers luchtig met de andere helft van de suiker. Giet een klein beetje warme melk bij de eidooiers en roer dit gelijk goed door. Meng nu alles goed door elkaar. Zet op de kom met ijswater en klop het geheel koud. Klop de slagroom lobbig en spatel samen met het gepureerde fruit en de amaretto door de melk-eidooier massa. Schenk in glazen en laat minstens 40 minuten opstijven in de koelkast.  Deze heerlijke wijn-spijs combinaties hebben wij onlangs met groot succes bij ons in de winkel uitgeprobeerd, met 14 ex-cursisten van onze wijncursus. De reacties waren zó positief, dat wij je deze recepturen met plezier gratis aanbieden. De bijbehorende wijnen zijn natuurlijk ook los te koop, maar staan eveneens in het proefpakket Kerst 19. De speciale prijs voor dit pakket bedraagt € 79,95. Je kunt het pakket bestellen door een mail te sturen naar arnhem@henribloem.nl.   Een diner wordt pas een feestdiner als alles klopt: goed gezelschap, mooie gerechten en heerlijke wijnen. We hopen hiermee een kleine bijdrage te hebben geleverd om van Kerstmis 2019 een onvergetelijk feest te maken.   Ik wens je fijne kerstdagen, Mariska     Wijnkoperij Henri Bloem Arnhem | Amsterdamseweg 126 | 6814 GJ Arnhem026-4455220 | arnhem@henribloem.nl | www.henribloem.nl/henri-bloem-arnhem
Lees meer

Relatiegeschenken: Belangrijker dan u misschien denkt!

ma 18 november 2019
Henri Bloem Arnhem
Relatiegeschenken: Belangrijker dan u misschien denkt. Als u het hele jaar plezierig samenwerkt met klanten, relaties, of mensen uit uw eigen team, dan is de Kerstperiode hét moment om daar even uw waardering voor uit te spreken. En hoe kan je dat nou beter doen dan met een mooie wijn of wijnpakket? Dan weet je namelijk zeker, dat er in de gezellige decembermaand een moment komt waarop die fles geopend gaat worden en u weer even in beeld bent bij uw relaties. Waarom u dan voor een wijn van Henri Bloem zou kunnen kiezen? Omdat wij uitsluitend kwaliteitswijnen voeren; Omdat we in alle prijsklassen een ruime keuze hebben; Omdat we één pakketje net zo belangrijk vinden als 1000; Omdat we bij elk pakket een verhaaltje over de wijn bijsluiten; Omdat we mooie verpakkingen hebben (cadeaudozen of kistjes); Omdat we snel kunnen leveren; Omdat we door heel Nederland (en daarbuiten) voor u verzenden; Omdat we graag willen dat úw relaties net zo blij worden van onze wijnen als ú van onze service.  Omdat maatwerk en persoonlijke aandacht onze sterke kant is. Weinig tijd in deze drukke eindejaars periode? Dan volstaat een telefoontje of een mailtje ook om een mooie offerte in uw mailbox te ontvangen. We zijn u heel graag van dienst met een heerlijke wijn van Henri Bloem! Een gezellige decembermaand toegewenst en een hartelijke groet, Namens het hele team van Henri Bloem Arnhem, Michel, Marja, Mariska en Harm Wijnkoperij Henri Bloem ArnhemAmsterdamseweg 126, 6814 GJ Arnhem arnhem@henribloem.nl | www.henribloem.nl | 026-4455220          
Lees meer

Wijngeschenken 2019

do 14 november 2019
Henri Bloem
Henri Bloem Wijnkopers wijngeschenken- ruime keuze en al vanaf € 9,95 Maak uw relaties blij met een wijnpakket van Henri Bloem. Al jaren importeert Henri Bloem bijna alle wijnen rechtstreeks van de betere wijnboeren over de hele wereld. Dit zijn altijd wijnen van een hoog niveau! De wijnen van Henri Bloem wijnkopers zijn kenmerkend voor hun herkomstgebied, waarbij de stijl van de wijnboer duidelijk zichtbaar is: Smaakvol, spannend en super om te krijgen.  Wij nemen u graag werk uit handen  - Persoonlijk en passend advies in één van onze Vinotheken - Aantrekkelijke prijzen door directe importSnelle levering is standaard; spoedlevering is mogelijk - U bent er van verzekerd dat u een kwalitatief hoogstaand pakket weggeeft - Ook voor kleine aantallen - Verzending door heel Europa We hebben alvast een selectie gemaakt: Champagne - Duval-Leroy 1e Cru Als er één wijn is die bij het einde van het jaar hoort, dan is het wel Champagne, de koning onder de bruiswijnen. En dat die geen vermogen hoeft te kosten bewijst deze fantastische Duval-Leroy 1e Cru, een Champagne met een ragfijne mousse en een sprankelende, mondvullende smaak. Een top-Champagne, waarin de chardonnay de hoofdrol speelt. Met de keuze voor dit pakket weet u zeker dat er snel een gelegenheid komt waarop deze fles ontkurkt gaat worden. En dan zal de ontvanger al snel uitroepen: wow, dit is wel heel bijzonder! Wat een goede keuze.  Modern realisme - La Motito Garnacha Als tegenhanger van alle “moeilijke“ wijnen is er in Spanje een trend ontstaan om zeer smaakvolle, maar toegankelijke wijnen te maken, zonder houtrijping en van relatief jonge wijnstokken. Het etiket is snel, uitdagend, modern en dat is de wijn ook: snel drinkbaar, geperst uit jonge grenache-stokken en uitermate toegankelijk (en echt niet alleen voor de jonge wijndrinker). De wijn is gewoon heel erg lekkerrrrrrrrrrr.  Chili is chill! - De Martino Estate Chardonnay & Carmenère Soms wil je een wijnpakket geven uit een land dat geschapen lijkt voor de wijnbouw, en Chili is zo’n land. De Martino, één van ’s lands toonaangevende wijnbedrijven, maakt hier pareltjes. De volle, maar toch ook frisse Chardonnay wordt hier geflankeerd door een welhaast vergeten druif: de Carménère, de trots van Chili. Twee klassieke druiven, maar op een hypermoderne manier gevinifieerd en dat is eigenlijk best wel chill. Is Zero de nieuwe Hero? - Eins Zwei Zero  In deze tijd, waarin de bewustwording omtrent alcohol alleen maar toeneemt, is het goed om ook een alcoholvrije variant onder de aandacht te brengen. Joseph Leitz, een toonaangevend wijnmaker uit de Rheingau, maakt naast zijn Eins, Zwei, Dry (grappige woordspeling) ook een 0%-alcohol variant, die zeer de moeite waard is. Perfect alternatief voor diegenen, die om welke reden dan ook de alcohol even links laten liggen en toch gezellig mee willen drinken. (Let op: als u dit pakket wilt laten verzenden, komt er een kleine toeslag voor een kistje bij). Super Bio - Colombette Souvignier-Muscaris & Cabernet Merlot Als er één wijnmaker is die bezig is met de toekomst van de wijnbouw, dan is wel Vincent Pugibet. Met zijn ontwikkeling van schimmelresistente druivenstokken zet hij de toon voor de toekomst van de wijnbouw. Zijn Souvignier-Muscaris is hier een goed voorbeeld van en mag dan wat onbekend in de oren klinken, de smaak is overtuigend en heerlijk fris-aromatisch. De rode Cabernet-Merlot paart een levendige fruittoon aan een indrukwekkende, volle smaak met een heerlijke afdronk.  Een bijzondere tweeling - Ottella Lugana & Gemei Hoewel de naam Ottella verwijst naar een ooit op de plek van het wijnhuis geboren achtling, is dit eigenlijk een prachtige tweeling. De een is een frisfruitige witte, geperst uit trebbiano-druiven en de ander een mollige rode die uit wel 5 verschillende druiven bestaat. En met hun bolle buikjes zien ze er heel gezond uit allebei. Misschien wel uw Kerstkindjes voor dit jaar? (Let op: als u dit pakket wilt laten verzenden, komt er een kleine toeslag voor een kistje bij). Grote namen WIJNKOPERIJ HENRI BLOEM gaan goed samen - Droin Chablis & Saint-Emilion Grand Cru Soms wil je met een wijnpakket indruk maken en kies je voor degelijkheid, voor pure klasse. Dan is het mooi als er twee overbekende streken in één kist zitten: een krijtdroge Chablis van het  topdomein Droin, een wijnhuis dat zijn sporen zeker verdiend heeft, en maar liefst 2 flessen Saint- Emilion Grand Cru, door de jaren heen een klassieker op wijngebied: Merlot is de dominante druif, en dat uit een jaar dat de boeken ingaat als absoluut topjaar: 2015. Laat het Kerstdiner maar komen…    
Lees meer

Nieuwsbrief november 2019

vr 1 november 2019
Henri Bloem
Château de Parenchère gaat voor internationaal succes Dat de wijnwereld steeds internationaler wordt kun je goed terugzien bij wijnhuizen zoals Château de Parenchère. Een klassiek wijnhuis dat sinds 1570 aan de rand van Bordeaux, richting Bergerac, ligt. Na meerdere Franse eigenaren is het château sinds 1958 in handen van familie Gazaniol, die vanuit Noord-Afrika terugkeerden naar het land van hun voorouders. Sinds 1981 staat Jean Gazaniol aan het roer samen met de Zweedse Per Landin, die in 2005 mede-eigenaar werd. Per is tevens eigenaar van Tenuta Buon Tempo in Montalcino, Italië. De wijnen van Château de Parenchère zelf zijn al net zo internationaal qua karakter; herkenbaar en klassiek Bordeaux maar met een bepaalde zwoelheid die ze toegankelijk maken voor menig wijndrinker. Het gebied waar de wijnen vandaan komen staat nog niet bekend om grootse wijnen. Noch behorend tot de linker- of rechteroever, vallen deze wijnen in de kwalificatie Bordeaux Supérieur. Maar dat betekent ook dat ze niet de prijzen hanteren van de grote gemeentelijke appellaties zoals Margaux en Pomerol. Nee, dit zijn wijnen met een heleboel smaak en een heel bescheiden prijskaartje. En dan zijn ze deze maand ook nog eens in de aanbieding.     Costers del Sió - Rust, ruimte en razend lekkere wijn  Een rusteloze man, op zoek naar rust en ruimte. Daar begon het in 1998 mee. Een, met behulp van vrienden en familie aangeplante, wijngaard afgewisseld met graanvelden, olijfbomen en kuddes koeien en schapen (en wild) later en voilà; welkom bij Costers del Sió. Gelegen in Costers del Segre, ten westen van Barcelona, blijft dit wijnhuis maar groeien in kwaliteit. Er wordt met groot respect voor de natuur en omgeving geheel biologisch gewerkt. Zoals we gewend zijn van de regio’s in het noorden van Spanje groeien ook hier veel internationale druivenrassen. Door de verschillende lijnen van het wijnhuis heen komen we dan ook hele spannende blends tegen en dan met name in de rode en witte ‘Petit Siós’, deze maand in de aanbieding. Ondanks de naam is er weinig kleins aan dezewijnen. De druiven worden met zorg met de hand geplukt en met koude temperaturen gevinifieerd. Dit laatste zorgt voor zeer frisse en fruitige wijnen. Toegankelijk en tegelijkertijd complex,  verrassend en zeer breed inzetbaar, zo zien we ze graag.  Domaine des Amouriers - Cru uit Zuid-Rhône Wie Rhône zegt denkt wellicht aan Condrieu, Saint-Joseph, Crozes-Hermitage en Cornas, oftewel de grote jongens. Appellaties die ruim voor de jaren 60 van de vorige eeuw in het leven zijn geroepen en allen in Noord-Rhône liggen. De appellaties in Zuid-Rhône zijn, veelal, veel jonger. Zoals Vacqueyras, die pas sinds 1990 bestaat. De wijngaarden van Domaine des Amouriers liggen voor een groot gedeelte in deze ‘Cru van Zuid-Rhône’, de rest ligt in het AOP gebied Vaucluse. Het domein werkt al jaren biologisch vanuit de overtuiging dat dat puurdere wijnen oplevert. Oftewel wijnen waarop het terroir en de klimatologische omstandigheden van dat jaar duidelijk hun stempel hebben gedrukt. In 2014 heeft het domein officieel hun biologische certificering mogen ontvangen. Deze maand in het Henri Bloem zonnetje;'Suzanne’ en ‘Signature’. De wijngaarden van de zes(!) druivenrassen waaruit de ‘Suzanne’ bestaat vallen nét buiten de AOP grenzen van Vacqueyras, waardoor zij onder de IGP Vaucluse uitgebracht moet worden. Maar, en ‘what’s in a name’, daardoor heb je een hele plezierige wijn met een prachtige prijs-kwaliteitverhouding.  De druiven voor de ‘Signature’ komen van de oude percelen van de wijngaard. De lage opbrengst en het kiezen van het perfecte plukmoment zorgen voor druiven van hoge kwaliteit met een mooie rijpheid en een grote concentratie. Brown Brothers in Nederland Australië heeft in de wijnwereld een toonaangevende rol wat betreft het creëren van en het werken met merken. Brown Brothers heeft deze kunst absoluut begrepen en onder de knie. Inmiddels een ware gigant in Australië, met verscheidene en zeer uiteenlopende wijnhuizen en wijnmakers onder hun vleugel. De eerste producent van moscato in het land heeft inmiddels haar veelzijdigheid bewezen door het maken van frisse Bourgondische wijnen in Tasmanië en Yarra Valley tot dikke Nieuwe Wereld wijnen in Victoria. Tegenwoordig is Katherine Brown de wijnmaakster bij het wijnhuis, inmiddels de vierde generatie van de familie Brown, een echt familiebedrijf dus. Bij deze familie staat service hoog in het vaandel en komen zij net zo graag naar Nederland als dat wij naar Australië gaan. Zo kwamen Andrew en Duncan, vertegenwoordigers en salesmanagers van het wijnhuis al verscheidene keren naar ons land om proeverijen te houden bij de Bloemfilialen. Met de welbekendevrolijke Australische energie lieten ze hun wijnen proeven en maakten iedereen enthousiast. Deze maand zetten wij daarom de 1889 lijn in het zonnetje, een ode aan het oprichtingsjaar van Brown Brothers. De zachte shiraz valt bij velen in de smaak en de ietwat houtgerijpte chardonnay is perfect voor het najaar. Kortom, proef deze wijnen in één van onze winkels of haal ze in huis en geniet van een lange familietraditie met prachtige wijnen.
Lees meer

Nieuwsbrief oktober 2019

di 1 oktober 2019
Henri Bloem
Spanje, wijnland in beweging De jaarlijkse reis van de Henri Bloem collega's bracht hen naar Spanje. Rioja, Cariñena en Campo de Borja stonden op het programma. Het werd direct duidelijk dat er op wijngebied van alles gaande is in Spanje. Nieuwe druivenrassen, nieuwe methodes en nieuwe regelgevingen. De grootste verandering is het gebruik van houtrijping. Rioja lijkt van de dikke en vanillerijke stijl af te stappen en te zoeken naar meer evenwicht tussen fruit en hout. Er was een enorme diversiteit terug te vinden bij elke bezochte producent. Verder in deze nieuwsbriefBodega Otazu, terroir van topkwaliteit In 2003 is het ‘Vino de Pago’ systeem in het leven geroepen om een hoger kwaliteitsniveau aan te duiden dan de DO of zelfs DOCa (waartoe alleen Rioja en Priorat behoren). Waar de classificaties DO en DOCa geldenvoor gehele regio’s, geldt de classificatie Vino de Pago alleen voor individuele wijngaarden en/of wijnhuizen. Deze moeten dan wel beschikken over een fantastisch klimaat en een uitstekende bodem waardoorer uitgesproken en bijzondere kwaliteitswijnen gemaakt kunnen worden. Alle gebruikte druiven voor deze wijnmoeten afkomstig zijn uit de eigen wijngaard en de wijnen moeten een aantal jaren lang van uitzonderlijke kwaliteit zijn.Dit laatste is te vergelijken met de Grand Cru Classé kwalificatie uit Saint-Émilion. Bodegas La Purísima - de nieuwste ontdekking van Henri bloem komt uit Yecla Yecla, een kleine gemeente in Alicante, stond lange tijd bekend als een productiegebied voor voornamelijk bulkwijnen. Wijn die hier vandaan kwam werd veelal vermengd met wijnen uit andere landen. In 1946 begon daar langzaam verandering in te komen toen een groep wijnboeren in Yecla besloot de krachten te bundelen, om zo hun wijnen naar een hoger kwaliteitsniveau te tillen. Het harde werken werd beloond in 1975, toen de regio de DO status verwierf. En de punten gaan naar..... Robert Parker, Tim Atkin en James Suckling. Grote namen in de internationale wijnwereld als het gaat om het proeven, recenseren en beoordelen van wijnen over de hele wereld. Het zijn deze heren die grote invloed hebben op het commerciële succes van een wijn en diens producent. De wereldberoemde wijnschrijverRobert Parker kende als eerste wijnen punten toe op basis van smaak, complexiteit, finesse en lengte.Al 30 jaar lang brengt Robert Parker de Wine Advocate uit, het tijdschrift dat leidend is als het gaat om het beoordelen van wijnen en de commerciële waarde daarvan. De Britse Tim Atkin is een Master of Wine, erkend wijnjournalist en presentator. Zijn artikelen zijn onder andere te vinden in ‘the Observer’ en ‘the Times’. James Suckling, net als Parker een Amerikaan, is de voormalige eindredacteur van het tijdschrift ‘Wine Spectator’. Hij wordt gezien als één van ’s werelds meest invloedrijke wijncritici. Wilt u weten welke Henri Bloem wijnen hoge punten scoren? Download hier de gehele nieuwsbrief en lees alle artikelen.    
Lees meer

Proeven met Mariska najaar 2019

wo 11 september 2019
Henri Bloem Arnhem
Ontdek je smaak voor dit najaar! Nieuwe wijn ontdekken, voor mij is er niks leukers. Als je eenmaal je smaakstijl een beetje door hebt, dan weet je welke kant je op moet. Zoveel verschillende smaakprofielen, met daarbij behorende wijnen. Wil je in rood bijvoorbeeld fris licht fruit en weinig bite, of wil je juist een ferme slok met veel donker fruit en kruiden en een lange afdronk. De enige manier om daar achter te komen is door te proeven. En misschien nog wel lastiger, hoe beschrijf je die smaken dan die je in wijn kan vinden? Daarbij kan het boekje, de taal van smaak, geschreven door Reinier Spreen, je wellicht wel helpen. Deze zit bijgesloten bij de wijnen van deze maand. Niet alleen erg leuk om te lezen, maar geeft je ook wat woorden om de smaken die je ontdekt te benoemen. Dit keer heb ik 3 totaal verschillende rode wijnen uitgekozen in een wat luxere prijsklasse. Daarbij een smaakomschrijving en ook wat tips voor wijnen in een prijs onder de 10 euro die aan die smaakstijl voldoen. Ook heb ik 3 van mijn favoriete recepten erbij gedaan, passend bij de smaakstijlen van de wijnen. Veel proefplezier! Domaine Piétri-Géraud, Collioure, Zuid-Frankrijk (€ 14,95)Een blend van 60% Grenache noir, 20% Syrah, 10% Mourvèdre en 10% Carignan.  Collioure: een warm gebied ten zuiden van Perpignan aan de voet van de Pyreneeën, gelegen op steile hellingen, op leisteen bodem met tussen de 10 en 100 jaar oude wijnstokken. De wijn rijpt 11 maanden op zijn lie, zijn dode gist. In geur zacht, gedroogd fruit en wat drop en specerijen zoals kaneel. In smaak vooral kruiden zoals tijm en laurier. Ook is er wel wat zwarte peper te herkennen, maar dit is maar heel zacht aanwezig. De wijn heeft een klein beetje een bite erin maar heel soepel in de tannine (dus geen stroef gevoel in je mond). Dit is overduidelijk een wijn om van te genieten, die naarmate die in je glas zit telkens verandert van geur.   Ongeveer in deze klassieke kruidige smaakstijl zou je ook één van deze wijnen kunnen kiezen: Château de LastoursArnaud de Berre uit de Corbières. Zuid-Frankrijk (€ 8,50)Een blend van Syrah, Grenache en Carignan. Zacht rijp fruit, soepele tannines maar toch wat pit in de smaak. Domaine DionysosLa Cigalette. Cairanne, Zuid-Rhône (€ 9,50)Een blend van Grenache, Mourvèdre, Syrah en Carignan. Zachte maar krachtige smaak, iets boersig en vol met specerijen. Domaine FourcadeCôtes du Roussillon-Villages (€ 7,95)Een blend van Syrah, Grenache en Carignan. Krachtige smaak, maar wel soepel. Veel bosfruit en kruiden in de mix.   Cantina Buglioni, Ripasso. Valpolicella Classico Superiore, Veneto, Italië. (€ 17,95)Een blend van Corvina, Corvivone, Rondinella, Oseleta en Croatina.  De druiven worden eind september geplukt. Een deel wordt gelijk gevinifieerd en het andere deel wordt tot november in kratten gedroogd. Het gelijk gevinifieerde deel wordt op de Ripasso methode door de lie van de Amarone gepompt met het later gevinifieerde deel. Daarna ligt de wijn 18 tot 20 maanden op grote oude houten vaten en nog 6 maanden op fles voordat de fles verkocht mag worden. Deze Ripasso is een van de weinige Ripasso’s waar ook een gedeelte gedroogd fruit bij zit. De Amarone daarentegen is helemaal gevinifieerd van gedroogde druiven. In geur rijpe kers, lichte toon van vanille en wat jammig. In de smaak is duidelijk gedroogde kers en donker fruit te herkennen. Licht drogend in de mond, maar geen vervelende tannines. Deze Ripasso heeft een lange afdronk en een complexe smaakstijl, ook wel iets zoetje achterin, maar dat komt door het gedroogde fruit en het redelijk hoge alcohol percentage. Ongeveer in deze volle royale smaakstijl zou je ook een van deze wijnen kunnen kiezen: Ottella Rosso GemeiVeronese I.G.T, Veneto, Italië (€ 10,50)Een blend van Merlot, Cabernet Sauvignon, Corvina, Morlinara en Rondinella. Sappig en fruitige wijn, met veel kers en kruidigheid. Zacht in de mond.               Pascual Toso MalbecBarrancas, Maipu Valley, Argentinië (€ 8,50)Ook in Argentinië weten ze hoe ze een zachte, maar toch volle wijn moeten maken. Nu zijn de smaak kenmerken wel wat anders: wat meer donker pruim en tabak tonen in de smaak, maar wel een soepel en toegankelijk glas wijn. Ook de Cabernet Sauvignon van Pascual Toso is erg goed.            Garofoli Colle AmbroRosso Piceno, Le Marche, Italië (€ 7,95)Een blend van Montepulciano en Sangiovese. Lichte houtrijping, maar niet teveel zodat het fruit de boventoon blijft voeren. Donker fruit, een vleugje vanille en een kleine bite.   Monteabellón, Crianza, Ribera del Duero, Spanje (€ 14,95)Een wijn gemaakt van 100% Tempranillo   Aangeplant op de wat hoger gelegen hellingen krijgen de druiven de perfecte rijping. Doordat de wijn deels op Frans eikenhout rijpt, is de overdaad van hout invloeden minimaal en komt het dikke fruit van de Tempranillo druif mooi naar voren. Diep rood van kleur, intense aroma’s van donker fruit en wat vanille in de geur. Zwart fruit van cassis, kers en braam. Zeker aanwezige tannine, maar dit is overduidelijk een eetwijn, die een maaltijd nodig heeft om nog beter tot zijn recht te komen. Bij deze wijn kan het dan ook geen kwaad om eens je mooie karaf uit de kast te pakken en hem even wat zuurstof te geven. Ongeveer in deze stevige pittige smaakstijl zou je ook een van deze wijnen kunnen kiezen: Marqués de AlfamenCrianza. Cariñena, Spanje (€ 6,50)Een blend van Garnacha, Tempranillo en Syrah. Sappig rood fruit met een hint van vanille. Voor deze prijs echt een fijn glas wijn.          Bodegas CarcheloJumilla, Spanje (€ 7,95)Een blend van Monastrell, Syrah,Tempranillo en Cabernet Sauvignon. Door de 6 maanden houtrijping zit er een mooie vanille, getoaste toon aan. Vol in rijp fruit met wat kruidigheid. Echte herfstwijn!            Adega de PegõesTrincadeira, Setúbal, Portugal. (€ 9,50).100% Trincadeira druif. Een totaal andere druif maar wel een paar overeenkomsten in de smaak, namelijk houtlagering, waardoor je vanille tonen en wat mokka in de wijn kunt ontdekken. Ook wat gedroogd fruit en kruidigheid.  Bij deze wijnen heb ik een aantal lekkere gerechten bedacht.  Recept voor bij de Collioure van Piétri Géraud Kruidige lamsstoofpot met geroosterde aardappeltjes.  Wat heb je nodig? 2 uien2 teentjes knoflookolijfolie2 eetlepels boter700 gram lamspoulet, peper en zout naar smaak6 bospenen, in kleine stukjes1 aubergine, in kleine stukjes1 courgette, in kleine stukjes1 blikje tomatenpuree2 eetlepels bloem200 ml. lamsfond (of runderbouillon)375 ml. rode wijn2 takjes tijm2 blaadjes laurier2 takjes rozemarijn400 gram vastkokende aardappels Totale tijd: 2,5 uur. Hoe doe je het?  Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook fijn. Verhit een scheut olie en wat boter in een ruime pan en bak het vlees rondom bruin. Haal het vlees uit de pan, doe er wat olie bij, fruit de ui aan. Bij glazig, voeg de knoflook en de rest van de groente toe. Roerbak dit ongeveer 10 min. en voeg dan de tomatenpuree, en de kruiden toe. Even meebakken en het vlees kan er weer bij. Fond en wijn toevoegen, en ruim 2 uur laten sudderen op laag vuur. Hoe langer, hoe beter! Kijk af en toe of het vlees nog onder staat, anders water toevoegen. Aardappels met olie en rozemarijn in de oven op 190 gr in een voorverwarmde oven voor ongeveer 30 min. Recept voor bij de Buglioni Ripasso  Risotto met rode wijn Wat heb je nodig?350 gram arborio rijst ofwel risottorijst100 gram Parmezaan1 klein uitje50 gram boterHet merg van een runderschenkel, als je daar niet aan kan komen, dan 50 gram Parmaham in kleine stukjes.1 liter runderbouillon375 ml. rode wijn Hoe doe je het? Zorg dat de wijn en de bouillon warm zijn (apart van elkaar in een pannetje). Snipper de ui. Verwarm de boter in een pan met een dikke bodem en bak daar de ui glazig in. Rijst erbij, meebakken op zacht vuur totdat de korrel doorzichtig wordt. Voeg de merg of de Parmaham toe en bak dat zachtjes mee. Voeg langzaam de helft van de wijn toe en blijf roeren totdat dat opgenomen en voeg daarna de rest van de wijn toe. Als alle wijn is opgenomen voeg je de bouillon in schepjes erbij, niet teveel roeren! Als de rijst zacht is, dus niet papperig, na ongeveer 20 min. (opletten dat je er niet te veel bouillon bij doet), voeg je de Parmezaan toe en roer je er een klontje boter doorheen. Even laten rusten en smullen maar! Lekker met gegrilde groene asperges of een groene salade. Eet smakelijk!  Recept voor bij de Monteabellón Crianza Spaanse rijst met chorizo en paprika Wat heb je nodig? 300 gram paella rijst3 eetlepels olijfolie250 gram chorizoworst zonder vel in plakjes1 grote ui, in halve ringen2 tenen knoflook1 Spaanse peper, zonder zaadjes, fijn gesneden1 kleine courgette in kleine blokjes1 puntpaprika in blokjes1 eetlepel paprika poeder500 ml. kippenbouillon2 eetlepels zwarte olijvenpeterselie, fijngehakthalve citroen  Hoe doe je het? Verhit de olie en bak hierin de worst, ui en knoflook kort, voeg de paprikapoeder en de rest van de groente erbij. Kort meebakken en de rijst erbij. Voeg de bouillon langzaam al roerende toe, gerecht is klaar als alle bouillon is opgenomen en rijst zacht is. even laten rusten, na 2 min peterselie erbij en met parten citroen serveren. Eet smakelijk! De prijs van dit pakket met heerlijke wijnen, inclusief recepten en het leuke boekje "De Taal van Smaak" is € 49,95 Je kunt het pakket bestellen door een mail te sturen naar arnhem@henribloem.nl en wij sturen het gratis naar je toe. Mariska Volg mij op Instagram @winefoody voor nog meer heerlijke wijn/spijs-combinaties Wijnkoperij Henri Bloem – Amsterdamseweg 126 – 6814 GJ Arnhem026-4455220 – arnhem@henribloem.nl – www.henribloem.nl/henri-bloem-arnhem        
Lees meer

BBQ-recept-Lastours

di 3 september 2019
Henri Bloem
Recept Lastours loves BBQ In onze nieuwsbrief van september hebben we u het recept beloofd van chef-kok Thomas Rijkers. Zijn BBQ gerecht in combinatie met de Arnaud de Berre van Château de Lastours is een match made in heaven. Veel BBQ plezier! Kalfsspareribs met gegrilde gevulde courgette  Ingrediënten 4 personen: 2 kg kalfsspareribs Olijfolie BBQ rub 2 courgettes 2 vleestomaten 10 cherrytomaten ½ teentje knoflook 1 dl extra vierge olijfolie 1 dl aceto balsamico 20 gram fijn geraspte Parmezaanse kaas Fleur de sel Zwarte peper uit de molen  Bereidingswijze Kalfsspareribs: Verwijder het vlies aan de holle zijde van de kalfsspareribs. Dit doe je door in het midden van de streng met een tafelmes het vlies los te steken om vervolgens met je vingers het vlies los te trekken. Wrijf de ribben licht in met olijfolie en vervolgens met je favoriete BBQ rub. Steek onder tussen de BBQ aan en verwarm deze op 110 graden met indirecte hitte. Gaar de spareribs ca. 6 uur op 110 graden. Als de ribben gaar zijn moet het vlees makkelijk van het bot komen. Dit kan je testen door met een dun mes in het vlees te prikken. Gaat dit zonder weerstand dan zijn ze gaar. Als ze gaar zijn pak je de ribben in aluminium folie om ze te laten rusten.  Bereidingswijze gevulde, gegrilde courgette: Snijd de courgette over de lengte doormidden. Verwijder de zaadlijsten. Gril op de snijkant van de courgetten een mooie ruit. Ontvel ondertussen de vleestomaten door deze kort in kokend water te houden en vervolgens het velletje te verwijderen. Snijd het vlees van de tomaten in fijne blokjes en doe daarbij de cherrytomaten die in 4 parten gesneden zijn. Marineer de tomaten met de extra vierge olijfolie, de aceto balsamico en de knoflook en breng op smaak met fleur de sel en zwarte peper. Vul de gegrilde courgette met de gemarineerde tomaat en verwarm het geheel voor 10 minuten op 180 graden op de BBQ met indirecte hitte. Zodra de courgette wat zacht begint te worden deze bestrooien met de Parmezaanse kaas en dit nog 2-3 minuten laten gratineren.  Serveer met een lekker stukje brood en een mooi glas rode wijn.
Lees meer