Submenu

Blog

Nieuwsbrief juli_augustus 2022

vr 1 juli 2022
Henri Bloem
Zomertijd! - Eindelijk is het weer zomer, het is weer licht tot laat in de avond, de temperatuur staat op standje zwoel en die alsmaar aanwezige zon geeft je een stralend humeur. Hoe warmer het wordt, hoe meer zin je hebt in lichte en frisse wijnen. Henri Bloem weet hier wel raad mee. In deze folder alles over onze terraswijnen, BBQ-wijnen en picknick wijnen.  Terraswijnen  Men neme…. Goed gezelschap Een glas frisse wijn in je hand De juiste plek op een zonovergoten terras. Dit zijn de drie hoofdingrediënten voor een van de leukste zomerse bezigheden. Als je dit combineert met een van de onderstaande wijnen kan je dag niet meer stuk. ‘Always have a bottle in the fridge door, just in case…’ Deze zin staat in de wijnbeschrijving van Domaine du Tariquet. Al jaren lang is hun Côtes de Gascogne één van onze bestverkochte witte zomerwijnen. Yves Grassa en zijn zonen Rémy en Armin genieten dan ook aanzien in Zuid-Frankrijk. De streek Gascogne staat bekend om zijn wijnen gemaakt van meerdere druivenrassen. In dit geval bestaat de assemblage uit Ugni Blanc, Colombard, Sauvignon Blanc en Gros Manseng.  Domaine Tariquet Selection Hier kom je de zomer goed mee door. Want niet alleen is deze dorstlesser uit Zuid-Frankrijk fantastisch qua prijs & kwaliteit, maar ook nog zeer laag in de alcohol (10,5%). En hij is vooral erg lekker! Een absolute aanrader voor op het terras. Knisperend droog, met fijne appel- en peeraroma’s en een verleidelijke bloesemaccent. Bestel Domaine Tariquet Selection 2020 hier >>> Franse flair van Duitse komaf De fijnste rosé’s komen dit jaar wederom uit de ... Provence. Met stip op één staan die van de Duitse familie Rabe. Zij maken al jaren subtiel smakende rosé van topkwaliteit. Dit zeker ook vanwege het terroir. Het  domein ligt heerlijk beschut voor de Mistral tussen twee bergen op 400 meter hoogte. Frisheid verzekerd dus in hun subtiele wijnen. Ze worden gemaakt van de lokale, toegestane druivensoorten; grenache en soms ook met kleine hoeveelheid cabernet sauvignon en syrah. De laatste twee zorgen voor net even wat meer karakter in de wijn.  Château Pigoudet Première rosé Delicaat van uiterlijk, maar expressief van smaak. Zo’n fruitmand met rijpe perzik, honingmeloen, citroentjes en bloedsinaasappel. Lekker sappig met fijne zuren en een behoorlijke lengte. Hier scoor je mee tijdens de borrel op je balkon of in de achtertuin. Bestel Château Pigoudet Première rosé 2021 hier >>> Zomerse BBQ wijnen met zon en smaak In de zomer wil je zoveel mogelijk buiten zijn, ook tijdens de maaltijd. En wat is er nou fijner dan die maaltijd buiten op de BBQ te bereiden. Let op, gerechten hierop bereid zijn wat intenser van smaak. Daar horen dus ook krachtige wijnen bij met een goeie dosis zon in de smaak.   Stoere BBQ wijn bij uitstek Een groot deel van Spanje is beplant met wijnranken. Er wordt veel wijn gemaakt, en dan vooral van die ronde, stoere en smaakvolle. Zo ook in Cariñena, gelegen tussen Madrid en Barcelona waar ze als sinds 1932 een DO hebben, dus kwaliteit gerarandeerd. Een zeer heet gebied maar bij Bodegas Esteban Martin, waar ze de Marqués de Alfamén maken, liggen de wijngaarden 400 meter boven zeeniveau. Daar zijn de dagen heet en de nachten koud. Samen met de altijd waaiende Cierzo zorgt dat voor de o zo belangrijke frisheid in de wijn.  Marqués de Alfamén Crianza Drinkplezier, dat is hét sleutelwoord bij deze krachtige ‘smoky’ wijn. Past prima bij van dat lekkere gerookt vlees van de BBQ. Het is een volle bak donker fruit, zwarte olijven, zachte tannines en dat iets gebrande van de houtrijping op getoast eikenhout.  Bestel Marqués de Alfamén Crianza 2018 hier >>> Maker van gelukzalig rood Al sinds 1923 maakt de familie Avril al wijn. Gedeeltelijk doen ze dat in Châteauneuf-du-Pape, maar ook iets daarbuiten. Dan heeft de wijn de ‘gewone’ Côtes du Rhône status. Dat betekent niet dat deze wijnen minder van smaak zijn, integendeel. Voor de rode wijnen is het een garantie voor gelukzalig rood, vol met kruidigheid, sappig zwart fruit, een aangenaam randje tannines en wijn die perfect in balans is. Domaine Juliette Avril Sappige, energieke en levenslustige BBQ begeleider. Met kruidige smaken en een fijne bite door de aroma’s van mooi peperig rood fruit zoals braam en kersen. Zacht in de mond en een vriendelijke afdronk. Bestel Domaine Juliette Avril hier>>> Sauvignon Blanc, de wijnkameleon uit alle hoeken van de wereld Je herkent hem uit duizenden. De typische geur en smaak van sauvignon blanc. Altijd fris en fruitig, maar afhankelijk van waar hij precies vandaan komt, toch heel verschillend qua smaak. Daar komt het terroir om de hoek kijken. Als de ranken in het oorspronkelijke gebied, de Loire, Frankrijk staan, dan is de wijn zuiver, mineraal en knisperend fris. Als aroma’s kun je vers gemaaid gras, wat buxus en kruisbes proeven en ruiken. Een meer complexe wijn laat je hier ook nog ananas, grapefruit en citroenzest als aroma’s ontdekken. Maar uiteraard staat deze succesvolle druif wereldwijd aangeplant. Bijvoorbeeld in Spanje, Zuid-Afrika, Chili, en Argentinië. Het meest spraakmakend zijn toch wel de sauvignons afkomstig uit Nieuw-Zeeland. Hier zijn ze (nog) voller van smaak en geur. Met van die stuivende en intens frisse, exotische smaken. De passievrucht en lychee spatten uit je glas. Absolute WOW wijn Auntsfield Sauvignon Single Vineyard Dit is het schoolvoorbeeld qua krachtpatserschap onder de sauvignons. Geen wonder als je kijkt naar waar deze wijn vandaan komt. Van die ene speciale wijngaard met nét de juiste bodem. Daarna laten ze deze wijn nog even rijpen op oud hout. Dus wel de prachtige langzame rijping, maar niet de houtsmaak. Er zit véél smaak in deze wijn. Hij is verder prettig mineraal met een aangenaam zuurtje en intense aroma’s van passievrucht, buxus, rijpe ananas en een lik lychee. Bestel Auntsfield Sauvignon Single Vineyard 2021 hier >>> Het Spaanse jasje Bodegas Mocén Sauvignon Blanc  Sauvignon blanc is eigenlijk een vreemde druif in Spanje. Maar sinds de 70-er jaren staat hij zijn mannetje naast de verdejo druiven waar het wijngebied Rueda bekend om staat. In de blend, maar ook zeker op zichzelf. Dit is sauvignon met een Spaanse twist, want deze smaakt net iets zachter en afgeronder dan de Franse of Nieuw-Zeelandse versies. Iets bloemiger, iets fruitiger maar heerlijk fris en opwekkend. Bestel Bodegas Mocén Sauvignon Blanc 2021 hier >>> Frisse grassigheid Domaine de Montmarin Sauvignon Blanc Uiteraard staat de sauvignon ook aangeplant in de Languedoc, maar dan wel op de koele plekken. Daar gedijt deze druif het best. Dusbij Montmarin, de naam zegt het al, is dat helemaal het geval. Dicht aan zee, op  hooggelegen wijngaarden, komt het beste van de druif tot uiting in de wijn. Je ruikt de klassieke aroma’s zoals kruidige buxus, frisse grassigheid, zo’n groene appel en vooral veel sap. Heerlijke terraswijn voor een zeer aangename prijs. Bestel Domaine de Montmarin Sauvignon Blanc 2021 hier >>> Elegant en bijzonder Domaine Jeannot Pouilly Fumé 2021 Fumé betekent rokerig in het Frans. Dat ze deze wijn zo’n naam geven heeft natuurlijk een reden. En dat klopt. Want de ranken van deze wijn staan op een bodem met vuursteen. Waar vuur is … Dat is onzin natuurlijk, maar het klopt wel dat het tekort aan stikstof in deze bodem zorgt voor rokerige aroma’s. En dat geeft deze wijn nou juist zijn charme. Het is geen florale fruitbom, maar hij is juist heerlijk mineraal en delicaat rokerig. Compleet met een prettig zuurtje geeft dat een elegante en bijzondere wijn. Bestel Domaine Jeannot Pouilly Fumé 2021 hier >>> Het picknick seizoen is aangebroken! Op een boot, in het park of lekker aan zee. Picknicken is overal leuk. Zeker als we die met zorg gekozen gerechten, het juiste kleed en ja, toch maar die échte glazen meenemen. Uiteraard schenken we daar een fijn glas wijn bij. Niet van die hele zware, met veel tannines en alcohol. Nee, liever iets frisfruitigs. Een fijne bubbel, een soepele rode of een energieke witte. Keuze genoeg bij Henri Bloem!   Picknick-wijn-doos van Henri Bloem Men neme mee: een groot kleed, plastic borden en dito bestek. Echte glazen (met een theedoek ter bescherming eromheen), een kurkentrekker en een koelbox. Die laatste is eigenlijk het belangrijkste, want lauwe wijn wil je niet serveren en zeker ook niet drinken tijdens een picknick. Dat geldt ook voor rood. Vervolgens vul je die met een selectie uit onze picknick doos. Laat je verrassen door deze uiteenlopende wijnen die we voor je hebben geselecteerd. Ze zijn stuk voor stuk uitgezocht op hun picknick-proof gehalte. Succes verzekerd! Bestel hier het Picknick proefpakket >>> Soligo Prosecco Col de Mez Brut Alleen al het ploppen van de kurk zorgt voor de juiste, feestelijke sfeer. Dus zo’n bubbel moet je er gewoon bij hebben. Dit is dé vineuze aanrader voor een picknick, al was het jaar omdat het alcoholgehalte lekker laag is. Maar daarnaast is het ook nog eens een fijne fruitige en bloemige mousserende wijn waar je iedereen een plezier mee doet. Bovendien heeft deze frizzante de DOCG(arantia) status. De garantie dus voor een  kwaliteitswijn uit het oorspronkelijke gebied. Bestel Soligo Prosecco Col de Mez Brut hier >>> Domaine de Montmarin Merlot Soms heb je dat bij een wijn, dat hij gewoon erg lekker is. Bij deze is dat zo, want hij is heerlijk ongecompliceerd, sappig en fruitig. Spot on voor bij de picknick. In het glas aardbeitjes, kers, een handje bramen en een lik vanille. Helemaal niets meer aan doen, behalve ervoor zorgen dat je hem niet te warm schenkt. Want dan raak je dat frisse kwijt en dat zou zonde zijn. Bestel Domaine de Montmarin Merlot 2020 hier >>> Bodegas Mocén Verdejo Elke picknick wordt een feestje met dit in je glas. Deze smaakbom pur sang met zomerse allure zit verpakt in een kloeke fles. Die is helemaal gevuld met dartel zomerfruit en een intens grassig aroma, dat wordt weer gecombineerd met een onderliggend bittertje en een aangenaam zuurtje. Het resultaat is een bijzonder smaakvolle wijn. De rijping op de gistcellen en de concentratie van de oude stokken heeft daar zeker grote invloed op gehad. Bestel Bodegas Mocén Verdejo 2021 hier >>> Château Pigoudet l’Oratoire Licht van kleur, maar zeker niet van smaak. De druiven voor deze rosé haalden het beste uit de zeven dagen lange ‘lie-rijping’. De 12% sauvignon blanc geeft extra frisse tonen van limoen en mango. l’Oratoire is een volle, complexe en kruidige, maar zeker ook frisse wijn. Qua smaak is het een prachtige combinatie van verfijnde aroma’s van kersenbloesem, stokroos, limoenschil en voorjaarsfruit. Een wijn met genoeg kracht om indruk te maken voor een picknick op hoog niveau. De Provence op z’n best! Bestel Château Pigoudet l’Oratoire 2021 hier>>> Proefpakket juli/augustus Keuzestress? Dat is bij ons niet nodig, want we hebben alle zomerwijnen voor u in één voordelig proefpakket gedaan. Dat wordt gegarandeerd genieten! Bestel het proefpakket hier >>>   Download hier het PDF bestand van de Maandfolder henri bloem juli 2022
Lees meer

Gratis Winkelproeverij met Niepoort 10 en 11 juni 2022

vr 3 juni 2022
Henri Bloem Utrecht
Niepoort Ambassadrice Carolina Almeida komt 10 en 11 juni naar Utrecht om de prachtige wijnen van dit tophuis uit Portugal te laten proeven!     Kom gratis kennis maken met de prachtige wijnen van het Portugese tophuis Niepoort! 10 en 11 juni is Carolina Almeida van de topproducent uit de Douro, Niepoort, bij ons in de winkel. Al jaren werken we met veel plezier met de wijnen van Dirk Niepoort, wijnen met oog voor kwaliteit en terroir. Carolina laat deze dagen een mooie selectie van witte en rode wijnen uit de Douro en andere Portugese gebieden proeven en geeft graag enthousiast uitleg bij deze fantastische wijnen.  Hieronder de te proeven selectie. Zoals je ziet genoeg reden om even te komen buurten. #komproefenbeleef   * selectie van de wijnen op de proeftafel, jaargangen kunnen afwijken   Over Niepoort: Zoals zijn naam al doet vermoeden heeft Niepoort Nederlandse wortels. De over-overgrootvader van Dirk Niepoort emigreerde in 1842 naar Portugal en werd portproducent. Gedurende 4 generaties waren de Niepoorts beroemd om hun prachtige ports. In de jaren ’90, toen Dirk zijn intrede deed in het familiebedrijf, begon hij ook met het maken van rode en witte droge wijnen. In beginsel werd hij door veel van zijn collega's (en zijn eigen vader) voor gek verklaard, maar inmiddels wordt hij door iedereen op handen gedragen. Zijn topcuvées als de 'Redoma', 'Batuta' en 'Charme' bezorgden hem vrijwel direct wereldwijde roem. Dirk is altijd op zoek naar ‘terroir-expressie’ in zijn wijnen en maakt inmiddels wijn in diverse regio’s van Portugal. Een ware visionair op wijngebied.  Speciale Proeverijaanbiedingen Uiteraard zullen we op deze dagen met scherpe aanbiedingen komen voor de wijnen op de proeftafel. Houd onze nieuwsbrief en social media in de gaten voor deze aanbieding. De wijnen staan zoweel vrijdag als zaterdag de hele dag (vanaf 10 uur tot sluit) open om te proeven. Carolina is vrijdag 10 juni van 16 tot 19 uur en zaterdag van 13 tot 17 uur aanwezig. Wij kijken uit naar je komst!    Waar:  Wijnkoperij Henri Bloem Utrecht Wanneer:  vrijdag 10 juni van 10 tot 19 uur en zaterdag 11 juni van 10 tot 17 uur Inschrijving:  niet nodig, loop gewoon binnen Kosten:  gratis   Graag tot ziens in onze winkel.  Met een hartelijke groet, Edwin, Joke, Robert, Pierre en JosWijnkoperij Henri Bloem UtrechtAdriaen van Ostadelaan 12 | 3583 AL UTRECHT | T: 030-2331142utrecht@henribloem.nl | www.henribloem.nl  
Lees meer

Nieuwsbrief juni 2022

wo 1 juni 2022
Henri Bloem
Onze nieuwsbrief met de aanbiedingen in de maand juni is weer uit. Veel leesplezier en geniet van onze wijnen! Coto de Hayas: De zon in je glas Wijn maken met pit en temperament die ook nog eens gewaardeerd wordt door een grote groep, kieskeurige consumenten. Het lukt Coto de Hayas telkens weer. Dit dynamische bedrijf uit het noordoosten van Spanje, in Campo de Borja, maakt een complete range. Van toegankelijke terraslievelingen tot wijnen die gastronomisch zeer goed inzetbaar zijn. Fris wit, soepel rood en indrukwekkende gastronomische reserva’s. Bedenk het, zij maken het. Maar allemaal wel met net dat tikkie méér qua smaak.  Coto de Hayas Verdejo Aromatische frisheid, gecombineerd met elementen van pittig citrusfruit, rode appel en peer. Tel daar een lichte groenige kruidigheid bij op en je hebt een wijn met een heel eigen karakter. We hebben het over verdejo, een authentiek Spaans druivenras met een bijzonder uiterlijk. Zijn naam kreeg hij vanwege zijn felle groene kleur, verde betekent groen in het Spaans. Maar hij blinkt ook uit in smaak. Een aanrader voor het aperitief. Coto de Hayas verdejo kopen >>>   Coto de Hayas Crianza Garnacha en tempranillo zijn de meest populaire blauwe druivenrassen uit Spanje. Het zijn echte mediterrane druiven die de zon absorberen en dat proef je in de wijn. Het is er eentje zonder poespas, met zacht-soepele tannines en een langdurige smaak. Hij is rijp en rond, zwartfruitig met heerlijk kruidige aroma’s. De houtrijping zorgde voor een hintje vanille en iets heel subtiel geroosterd in de smaak. Coto de Hayas Crianza kopen >>>   Garofoli – 40 jaar Macrina Neem een familiebedrijf met een jarenlange traditie op het vlak van wijnmaken. Voeg daar wat innoverende vakkennis aan toe en je krijgt al decennialang de mooiste wijnen. Zo ook die van de broers Garofoli van het gelijknamige huis. Hiervan getuigen topnoteringen met hun authentieke vini Marchesi in de Italiaanse wijnbijbel ‘Cambero Rosso’. Henri Bloem is al jaren fan van hun mooie wijnen van hun topterroirs op de hellingen van de Monte Conero. Eén van de favorieten is de Macrina, bij ons al 40 jaar één van de toppers uit het Garofoli assortiment.   Garofoli Kòmaros Keer op keer wordt deze wijn uitgeroepen tot de beste rosé van Italië, dus dan moet hij wel  héél goed zijn. En dat is het! Want deze wijn is nergens té. Niet te zoet, niet te zuur, niet te fruitig en niet te bloemig. Maar wel gewoon erg lekker. Hij smaakt intenser dan de zalmrose kleur doet vermoeden. Verder fijn soepel en fris, subtiel gekruid en een lange afdronk. Garofoli Kòmaros rosé kopen >>>   Garofoli Verdicchio Macrina Het is altijd zomer in je glas met deze Macrina gemaakt van de verdicchio-druif. Friskruidig elegant en lichtvoetig met een levendig zuurtje, rijp tropisch fruit en een knapperig amandeltje in de afdronk. Al 40 jaar oud, maar nog steeds spannend en vooral erg lekker. Garofoli Verdicchio Macrina kopen >>>   Weingut Prechtl   Bij Prechtl werkt de hele familie mee in het bedrijf. De Grüners van Weingut Prechtl Apfelstrudel, Mozart en grüner veltliner. Dé top drie van Oostenrijk, en niet noodzakelijkerwijs in deze volgorde.  Want de grüner veltliner is een gastronomische alleskunner en daarom de favoriet van vele sommeliers. Hij is lekker droog en levendig fris met dat typische kruidige en peperige. Afhankelijk van het terroir varieert hij van licht en spritzig tot krachtig en weelderig. Bij Weingut Prechtl uit  einviertel maken ze al generaties lang wijn van oudere stokken ‘grüner’. Die staan hier op hun favoriete löss bodem. Dit en het grenzeloze enthousiasme van het huidige wijnkoppel in charge, Franz en Petra Prechtl, verklaart het geheim waarom hun wijnen al sinds jaren internationaal op de kaart staan. Weingut Prechtl Grüner Veltliner Classic Fris, licht, speels, levendig en vooral heel lekker. Je proeft een fijne mix van wat exotisch fruit, rijpe peer, gele appel, wat kruidigheid, dat typische witte pepertje en een verfrissende mineraliteit. En dat alles blijft ook nog eens heel lang hangen in je mond. Fijn glas voor meerdere gelegenheden,van lunch, borrel tot diner. Weingut Prechtl Grüner Veltliner Classic kopen >>>   Weingut Prechtl Grüner Veltliner `Leitstall` Deze wijn heeft alle kwaliteiten van zo’n fijne ‘Grüner’, maar dan met een extra laagje. Hij komt namelijk van echte ‘old vines’, wijnranken met de respectabele leeftijd van 35 jaar. Daarnaast kreeg deze wijn ook wat houtrijping. Op acaciahout, om precies te zijn. Het resultaat is een wijn met veel concentratie en nog meer smaak. Let op de mooie tropische tonen van papaya en mango. Verder heeft hij zo’n knapperig zuurtje, met iets van anijs in de smaak. Neem even de tijd voor de waanzinnig lange afdronk. Een echte gastronomische topper dit! Wees er wel snel bij, want de productie is zeer beperkt. Weingut Prechtl Grüner Veltliner `Leitstall` kopen >>>   Domaine Montangeron Uitzonderlijke Beaujolais Beaujolais is vooral bekend van de grote plas primeur wijnen die Nederland elk jaar in november overspoelt. Maar kent u de wijnen, afkomstig uit een van de tien crus? Die worden ook gemaakt van de gamay, maar hebben allemaal een heel eigen, zeer karakteristieke smaak. Dit komt door de samenstelling van de bodem. Neem bijvoorbeeld de beroemde appellatie Fleurie. Fleurie ligt in het noordelijke deel van de Beaujolais. De grond bestaat hier vooral uit roze graniet, hetgeen uniek is in de Beaujolais. Ten zuiden van het dorp Fleurie vinden we meer klei in de grond, wat de wijnen wat voller en ronder maakt. Dat geeft wijn met karakter die toch echt heel anders smaakt dan de Beaujolais Nouveau.   Domaine Montangeron Fleurie ‘Grand Pré’ Niks gebeurde met de Franse slag tijdens het maken van deze wijn. Hij is serieus lekker, want vol en krachtig met een flinke bos kruiden, wat speculaas en een hintje truffel aan de ene kant. Maar er zit ook een fijne dosis ohlàlà in, door de fruitige en speelse kant. De frivole rijpe framboos en rijpe kers zorgen daarvoor. Dit alles is mooi verweven tot een stoer-elegante wijn. Domaine Montangeron Fleurie ‘Grand Pré’ kopen >>>      
Lees meer

7 en 8 mei 2022 'Taste of Argentina' - de wijnen van Pascual Toso

do 28 april 2022
Henri Bloem Utrecht
Pascual Toso komt speciaal naar Utrecht om hun prachtige wijnen  uit Argentinië aan u te laten proeven!   Argentijns Trio staat garant voor fraaie proeverij Pasucal Toso wijnen. Vol trots kunnen wij u melden dat we op zaterdag 7 mei a.s. Maya Jenkins, Rodolfo Juares en Rodrigo Romero, respectievelijk de exportdirectie en de nieuwe wijnmaker van het beroemde wijnhuis Pascual Toso uit Mendoza in Argentinië in onze winkel mogen ontvangen. Er staan 8 wijnen van deze topwijnmaker op de proeftafel, vergezeld van bijpassende versnaperingen. U bent van harte welkom om te komen proeven en het Argentijnse trio het hemd van het lijf te vragen? Als u onverhoopt zaterdag verhinderd bent, bieden wij u de vrijdag daarvoor, 6 mei, ook de kans deze serie te komen proeven. De wijnen staan de hele dag open. #KomProefenBeleef en ervaar zelf waarom wij ca. 25 jaar geleden met deze wijnboer in zee gingen.   Over Pascual Toso: De voorouders van de huidige generatie wijnmakers van Pascual Toso zijn al rond 1890 vanuit Italië verhuisd naar het zo veelbelovende Mendoza in Argentinië. Steeds meer wijngaarden werden aangekocht en vandaag de dag is Pascual Toso een van de toonaangevende producenten in Argentinië. De Maipú vallei wordt gezien als een van de beste regio’s van Argentinië als het gaat om kwaliteitswijn. Sinds 2001 is Paul Hobbs, een vooraanstaande Amerikaanse wijnconsultant, aan het bedrijf verbonden als wijnconsultant en sindsdien is de kwaliteit naar het hoogste niveau gestegen. Wij voeren deze wijnen inmiddels een slordige 25 jaar met veel succes.  Maya Jenkins, Rodolfo Juares en Rodrigo Romero, respectievelijk de exportdirectie en de nieuwe wijnmaker zijn zaterdag 7 mei vanaf 12 uur in de winkel en zullen de wijnen met plezier van tekst en uitleg voorzien.    Waar:  Wijnkoperij Henri Bloem Utrecht Wanneer:  vrijdag 6 mei van 10 tot 19 uur en zaterdag 7 mei van 10 tot 17 uur Inschrijving:  niet nodig, loop gewoon binnen Kosten:  gratis  
Lees meer

Proef deze kerst mee met Mariska

zo 19 december 2021
Henri Bloem Arnhem
  Nu bij elkaar komen met veel mensen, helaas, nog steeds niet mogelijk is, blijft het zoeken naar mogelijkheden om deze Kerst toch samen maar op afstand te genieten van goede wijnen en heerlijk eten. Zo heeft Mariska ook deze maand weer 6 bijzondere en verrassende wijnen geselecteerd met een aantal goede en passende recepten hierbij. Ideaal voor deze Kerst als je even geen inspiratie meer hebt voor de Tweede of zelfs Derde Kerstdag. Bijgaand 6 verschillende wijnen in verschillende en verrassende smaakstijlen met recepten in vertrouwde smaken. Veel plezier met koken, vergeet niet te genieten en alvast een hele fijne Kerst toegewenst. Merotto Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Colbelo, Italië Een zeer delicate en zachte Prosecco gemaakt van de Glera druif. De Prosecco kent veel geur en is ontzettend romig. De uitgelezen bubbel om Kerst mee te starten. Uiterst chique! Pfaff Alsace Black Tie Riesling + Pinot Gris, FrankrijkEen assemblage van druivenrassen zie je niet veel in de Franse Elzas. Deze combinatie van Riesling met Pinot Gris geeft naast een mooie frisheid, veel kruidigheid en aroma. Arusha Robertson Chardonnay, Zuid-AfrikaEen vol en romig houtgelagerd glas Chardonnay, wie houdt er nou niet van? Perfect voor een koude, witte Kerst. Madiran Brumont Petit Torus Tannat, FrankrijkEen vol, toch sappig en kruidig glas rode wijn uit het verre Zuiden van Frankrijk. Spannend, wie kent Tannat en de Madiran nou niet? Schola Sarmenti Cubardi Primitivo, ItaliëZondoorstoofd fruit en mooie houtlagering kenmerken deze geweldige Primitivo van ons favoriete wijnhuis uit Zuid-Italië. Disznókő Tokaij Late Harvest, Hongarije Een bijzondere afsluiter van een perfect diner. Geperst uit laat geoogste druiven van de Furmint en hárslevelü. Verrassend lekker en weelderig zoet. Amuse hapjes met zalm en avocado in combinatie metde Merotto Prosecco Colbelo. Wat heb je nodig:  - +/- 125 gram verse zalm - 2 Avocado’s - 2 Theelepels mayonaise - 2 Sjalotjes - 1 Komkommer - Peper en zout - Eventueel wat sesam zaadjes en/of wat verse peterselie Bereiding: Snipper 1 sjalotje fijn, snij 1 avocado in blokjes. Voeg hier de mayonaise aan toe en wat peper/zout. Pureer dit met de staafmixer of keukenmachine tot een gladdecrème. Verdeel de avocado crème over de glaasjes. (bewaar een klein beetje voor je andere amuse hapjes) Snij de zalm in kleine blokjes en verdeel de helft van de zalm over de avocado crème. Coquilles met zeekraal in combinatie met de Pfaff Black Tie of de Arusha Robertson Chardonnay.Wat heb je nodig:- 8 Sint-Jakobs vruchten - 150 gram Zeekraal - 1 Sjalot-  50 gram Roomboter - Sap van 1 limoen - 150 milliliter witte wijn, dit kan gewoon de Black Tie zijn. - 1 handvol krulpeterselie Bereiding: Snipper de sjalot en stoof die aan in een flinke klont boter. Snipper intussen de peterselie heel fijn. Voeg, als de sjalot glazig is, de witte wijn en de fijngehakte peterselie toe. Stoof een paar minuten en voeg wat limoensap toe. Bak de zeekraal heel kort in een andere pan. Kruid met flink wat peper en een beetje zout. Bak de Sint-Jakobs vruchten 2 minuten aan elke kant in een klontje roomboter. Kruid met zout en peper. Lepel eerst het sausje in diepe borden, leg er dan de zeekraal bij en schik de Sint-Jakobs vruchten erbovenop. Lamsbout uit de oven in combinatie metde Brumont Petit Torus of de Schola Sarmenti CubardiWat heb je nodig:- 1 hele bol verse knoflook, de tenen losgemaakt, ongepeld - 3 flinke handenvol gemengde verse kruiden- 6 plakken pancetta - 3 ansjovisfilets - 100 g boerenbrood, in stukjes van ongeveer 2,5 cm gebroken  - een handvol pijnboompitten - een handvol groene olijven, zonder pit - Peper en zout - 1 lamsbout van 2 KG, dit geldt voor 4 tot 6 personen. - een grote bos verse rozemarijn en een takje laurier- olijfolie - 2 KG roseval Roseval aardappels- een fles rode wijn, dit mag gewone kookwijn zijn. Bereiding:Pel een paar tenen knoflook, doe ze in de keukenmachine en doe er terwijl de machine loopt de gemengde kruiden bij. Voeg dan de pancetta en ansjovis toe, laat de machine nog even draaien en doe dit mengsel over in een kom. Verkruimel het brood in de keukenmachine en voeg dit dan samen met de olijven en de pijnboompitten toe aan het mengsel in de kom. Breng het op smaak met peper en zout en wrijf alles met je handen door elkaar. Voeg de vulling in de opening van de lamsbout. Je kunt de bout zó braden of je kunt hem eerst dichtbinden met een touwtje, waaronder je dan een paar takjes rozemarijn schuift. Kwast de bout in met olijfolie en bestrooi hem met peper en zout. Hussel de aardappelen en de rest van de knoflook met de laurierblaadjes, rozemarijn en wat olijfolie en peper en zout door elkaar en doe het totaal in een grote braadslee. Zet het ongeveer anderhalf uur in een op 200 °C in een voorverwarmde oven. Na een half uur beschenk je het vlees met rode wijn. Doe dit tot het vlees gaar is. Wanneer het vlees gaar is, moet je het 15 minuten laten rusten en serveer het vlees samen met de aardappelen. Crêpes Suzette met een bolletje vanille-ijs in combinatie metDisznókő Tokaij Late Harvest.Wat heb je nodig:- 1 zakje vanillesuiker - 120 gram Bloem - 1 mespuntje zout - 2 eieren - 1 eierdooier - 200 Melk - 80 ml water - 300 ml versgeperste sinaasappelsap (ca 6 sinaasappels) - 50 ml Citroensap - 125 gram Bruine basterdsuiker - 60 gram Roomboter - 4 eetlepels Grand Marnier - 4 bolletjes Vanille-ijsBereiding:Zeef de bloem in een grote kom. Meng er de zout en de vanillesuiker doorheen. Maak een kuiltje in het midden van de bloem. Doe 2 eieren in het kuiltje. Scheid de eierdooier van 1 ei. Doe ook de eierdooier in het kuiltje. Voeg al roerend de melk en het water toe. Klop het geheel met een garde of mixer tot een glad beslag. Laat het beslag daarna afgedekt minstens 1 uur in de koelkast rusten. Pers de sinaasappelen uit. Doe het sinaasappelsap in een steelpannetje. Voeg de citroensap en de basterdsuiker toe. Breng het aan de kook en laat het nog een minuut of 15 koken tot een gebonden saus. Smelt de helft van de roomboter en roer deze door het beslag. Verhit daarna een kleine koekenpan. Bak daarin met de rest van de roomboter, één voor één, 2 flensjes per persoon. Vouw de flensjes, als ze klaar zijn, in vieren. Verwarm daarna de sinaasappelsaus in de koekenpan op een laag vuur. Leg de opgevouwen flensjes in de saus. Schep de saus met een lepel ook over de flensjes heen. Doe de Grand Marnier in een soeplepel. Hou er een vlam bij zodat de drank in brand vliegt. Giet de brandende Grand Marnier over de flensjes met saus heen. Serveer de geflambeerde flensjes dan meteen op de borden met wat saus eroveren een bol vanille-ijs Geniet van deze Kerst! Mariska Wijnkoperij Henri Bloem ArnhemAmsterdamseweg 126 - 6814 GJ Arnhemarnhem@henribloem.nl - 026-4455220 - www.henribloem.nl  
Lees meer

Henri Bloem Zwolle koopt kelder met oude wijnen op

do 16 december 2021
Henri Bloem Zwolle
Soms hebben klanten flessen wijn in de kelder liggen die ze niet (meer) drinken of waar ze om een andere reden vanaf willen. Dan kunnen ze contact met ons opnemen om deze wijnen in onze winkels te laten verkopen. Zo heeft Henri Bloem Zwolle vorig jaar een hoop oude kelders opgekocht.      De opgekochte kelders van Zwolle: Sauternes! Tussen deze kelderaankopen zat een aantal unieke Spaanse en Italiaanse wijnen en prachtige rode Bordeauxs, maar vooral een grote hoeveelheid wijnen afkomstig uit Sauternes! Deze regio in de Bordeaux staat bekend om zijn fantastische edelzoete witte wijnen, hoofdzakelijk gemaakt van Sémillondruiven. De druiven hebben 'edele rotting' ondergaan, van de welbekende schimmel ‘Botrytis Cinerea’, die zorgt voor weelderige tonen en een enorme complexiteit. Naast Sémillon wordt ook Sauvignon Blanc gebruikt om zuren en aromatische fruitaroma’s toe te voegen in de blend. Daarnaast houdt de hoge zuurgraad van de Sauvignon de zoetheid van deze wijn in balans.     Over de opgekochte Sauternes De opgekochte flessen uit Sauternes zijn allemaal Grand Cru Classé-wijnen van verschillende huizen, waaronder de châteaus Coutet, Guiraud en Rieussec. De wijnen zijn afkomstig van de oogstjaren 1970 tot 2006 in halve en hele flessen. De flessen zijn onder goede condities bewaard met hier en daar wat vochtschade aan de etiketten. Sauternes kan goed ouderen en de geproefde wijnen stonden er uitstekend bij! Klik hier voor een overzicht van alle beschikbare Sauterneswijnen Heeft u interesse in een bepaalde wijn of wilt u meer informatie?Neem contact op met Henri Bloem Zwolle via 038 - 421 72 99 of zwolle@henribloem.nl of loop even de winkel in Zwolle binnen aan de Thorbeckegracht 47-48.  
Lees meer

Wijnhuis Le Cecche

di 12 oktober 2021
Henri Bloem
Van arts naar wijnboer | het verhaal van Jan de Bruyne Sommige mensen lukt het om het roer succesvol volledig om te gooien. Zo ook Jan de Bruyne. Samen met zijn Italiaanse vrouw ruilde hij zijn carrière als arts in voor het spannende bestaan als wijnboer.      In gesprek met... De wijnen uit het assortiment van Henri Bloem zijn gemaakt met passie, kennis en hard werken. Achter elke wijn schuilt het verhaal van de makers. Om eens in het hoofd van deze bevlogen vakmensen te kijken, gaan wij in deze rubriek in gesprek met hen. In deze aflevering een gesprek met Jan De Bruyne van Le Cecche in Diano d’Alba. Waar heeft u het vak geleerd? ‘Door het te doen. Als je geïnteresseerd bent, komt de kennis vanzelf door er veel over te lezen en te praten met diverse collega’s uit het vak. Met andere wijnbouwers, met oenologen, en met de  landbouwingenieur die je begeleidt.   Wat is voor u belangrijk in uw wijnen? ‘Ik besteed veel aandacht aan zuiverheid, aroma’s, en het behouden van de typiciteit van de druif.’   Welke wijn of wijnmaker heeft uw stijl van wijn maken het meest beïnvloed? ‘Eerst was er de kennismaking met Franse wijn. Die leerde ik thuis drinken. Eerst Bourgognes, daarna wijnen uit de Rhône. Vervolgens raakte ik zeer geïnteresseerd in Italiaanse wijn. Je begint dan met Chianti uit Toscane. De logische stap daarna is Piëmont met de nebbiolodruif. Die zorgde er voor dat  we daar uiteindelijk zijn neergestreken.’   Hoe lang maakt u al wijn? ‘Al 20 jaar.. de tijd is voorbijgevlogen!’   Voor wie zijn uw wijnen bedoeld?‘ Voor iedereen, tenminste dat hoop ik! De wijnen met nebbiolo zijn niet de gemakkelijkste, maar de rijkdom van Piëmont is de verscheidenheid van lokale druivensoorten.   Welke talenten moet iemand hebben die overweegt uw vak te gaan uitoefenen? ‘Groene vingers! Je moet echt houden van het werken in de wijngaard. Dat is belangrijker dan veel kennis van wijn. Want daar wordt de basis van een goede wijn gelegd.   Kunt u iets vertellen over de wijnen van vandaag de dag? ‘Ik denk dat de wijnen van vandaag beter zijn dan ooit tevoren in de geschiedenis. Dat komt omdat we steeds meer kennis hebben over de productieproces van wijn. We passen steeds betere technieken toe. Zo kunnen we bijvoorbeeld in ‘lastige’ jaren toch mooie wijnen maken.‘   Wat is uw favoriete wijn/spijs combinatie? ‘Een Nebbiolo van enkele jaren oud met een goede wildstoofschotel.’   Wat is uw favoriete wijn voor dagelijks gebruik? ‘Een glas dolcetto, die past eigenlijk prima bij elk gerecht.’   Waar spendeert u momenteel veel tijd aan? ‘Aan het steeds nauwkeuriger werken in de wijngaard en kelder. Denk aan het exact kiezen van de oogstdatum. Klassewijn maken is precisiewerk, ieder detail telt.’   Heel hartelijk dank voor uw tijd, het geeft ons een goed beeld van u en uw prachtige bedrijf. ‘Dank aan Henri Bloem, die onze wijn nu al jaren verkoopt en ons in Nederland bekendheid geeft.’    Bekijk hier welke wijnen van Le Cecche we momenteel op voorraad hebben in onze webshop >>> of informeer bij uw Vinotheek in de buurt
Lees meer

Een Gebahr voor de Ahr

do 5 augustus 2021
Henri Bloem Utrecht
Het kan niemand ontgaan zijn dat er zich in de nacht van 14 op 15 juli in het Duitse wijngebied de Ahr een ware ramp heeft voltrokken na de heftige vloedgolf die door de idyllische wijnvallei raasde. Veel wijnboeren hebben al hun voorraden en apparatuur verloren. Sommigen ook hun huis en naasten. Het was een trieste aanblik om de wijnvaten door de straten te zien drijven.   Door onderstaande acties en gedeelde initiatieven hebben wij en u een steentje bijgedragen om het leed iets te verzachten.  Maak een ‘Gebahr voor de Ahr' - Steun de Ahr-boeren en proef mee Naast het doen van een donatie -zie hieronder voor het rekeningnummer-  kun je ook supporten door aan 1 of meerdere van onderstaande sympathieke initiatieven mee te doen: 1. Koop een Proefdoos met 6 verschillende Ahr-wijnen van rijzende ster wijngoed Bertram-Baltes. Voor iedere verkochte doos doneren wij € 25 euro aan de gezamenlijke wijnboeren in de Ahr. De dozen zijn inmiddels uitverkocht Deze actie heeft 1575 euro opgeleverd. Dank u voor alle hulp. 2. Meld je aan voor de BenefietProeverij Ahrwijnen op maandag 23 augustus 2021, georganiseerd door het vakblad Perswijn. Er staat een veelheid aan mooie Ahrwijnen op de proeftafel in Amsterdam. Er zijn nog enkele kaarten (à € 60) verkrijgbaar via de volgende link (ook voor meer informatie): https://perswijn.nl/ahr/ De opbrengst van de kaartverkoop komt geheel ten goede aan de getroffen Ahr-wijnproducenten. 3. Registreer jezelf en bied mee op de BenefietVeiling die georganiseerd word door Perswijn en Winefields. De opbrengst komt volledig ten goede aan de gezamenlijke wijnboeren uit de Ahr. Dat kan via de volgende link: https://auctions.winefields.com/ De (online) veiling vindt plaats van 23 augustus tot en met 6 september 2021. Een week voordat de veiling begint zullen alle loten zichtbaar worden. De opbrengst van de veiling komt geheel ten goede aan de getroffen Ahr-wijnproducenten. Zo kun je straks bijvoorbeeld bieden op de door ons ingebrachte 3 literfles 2014 Mayschosser Mönchberg (de ‘maidenvintage’ van Julia Bertram) of op een fles 2005 Château Margaux. De opbrengst van deze flessen was € 980. 4. De mogelijkheid om zelf belangeloos iets aan te bieden voor de benefietveiling is inmiddels gesloten. Indien je vragen hebt over één van bovenstaande punten, trek gerust aan de bel, of kom even langs.   Deze proefdoos Bertram-Baltes bestaat uit de volgende 6 wijnen: 2020 Spätburgunder Blanc de Noir (wit)      2018 Spätburgunder ‘Handwerk’ 2019 Spätburgunder ‘Handwerk’ 2018 Spätburgunder ‘Dernauer’ 2x 2019 Spätburgunder ‘Dernauer Hardtberg’ Voor iedere verkochte doos doneerden wij € 25 euro aan de wijnboeren in de Ahr via het hieronder vermelde rekeningnummer.  Deze aktie loopt tot zaterdag 4 september 2021 Tijschrift Perswijn heeft een aparte rekening geopend voor de opbrengsten van deze acties: het rekeningnummer voor uw eventuele donatie die u wilt doen: NL11INGB0631041761 op naam van Uitgeverij de Wijnpers BV. Vermeld daarbij duidelijk namens wie of wat de donatie wordt gedaan.    Verheugd en dankbaar kunnen we melden dat wij door uw bijdragen € 1575 euro hebben opgehaald. Daarnaast hebben de door ons ingebrachte flessen bij de Winefields benefietveiling € 980,00 opgeleverd. Iedereen die een bijdrage heeft geleverd voor deze aktie, reuze bedankt namens de wijnboeren in de Ahr! Het resultaat is inmiddels op bovenvermeld rekeningnummer gestort. De paketten zijn inmiddels uitverkocht.   Gebahr voor de Ahr in de Media De initiatieven voor deze streek zijn zelfs al door de media opgepikt. RTV Utrecht heeft dinsdag op Radio en TV aandacht besteed aan deze actie.Op de radio mocht Edwin het verhaal doen (rond 37 minuten).Op televisie mochten onze oudcollega Philip, nu wijngaardmanager in de Ahr en Robert het verhaal doen.   Stuur deze pagina door naar andere geïnteresseerden, immers: #sharingiscaring Tot slot nog een muzikale link die we van Philip kregen van een bevriende muzikant die op een creatieve manier ook zijn steentje bijdraagt, bekijk het filmpje van Maximnoise:  https://youtu.be/mrv9FMFfy_w Met onze oprechte dank voor uw bijdrage en een hartelijke groet, Edwin, Joke, Pierre, Robert en onze chauffeurs: Sjoerd & JeroenWijnkoperij Henri Bloem UtrechtAdriaen van Ostadelaan 12 | 3583 AL UTRECHT | T: 030-2331142utrecht@henribloem.nl | www.henribloem.nl  
Lees meer