Paaspakket 2019

Lekker eten en gezellig samen zijn, er is niks fijners!
Om het iets makkelijker te maken, heb ik een menu samengesteld met recepten en bijpassende wijnen.

Wat eten en drinken we met Pasen?
(de hoeveelheden zijn voor ongeveer 4 personen)

Paaspakket 2019
 

Apéritief: een heerlijke bubbel, Valdobbiadene Prosecco Superiore, Col de Mez van Soligo
(glera druif: zachte mousse, fruit in de neus, vooral peer)

Col de Mez

Voorgerecht: Apostelhoeve Cuvée XII uit Maastricht
(50% müller thurgau, 25% auxerrois, 25% pinot gris: elegant, laag in zuur, wit fruit in de smaak, in balans)

 Apostelhoeve Cuvee XII

Hoofdgerecht: Domaine Coste Chaude, Côtes du Rhône Villages Visan, Cuvée Argentière
(blend van syrah en grenache: kruidig, laurier, sappig kers, vol maar zacht)

Coste Chaude Argentiere

Nagerecht: Il Falchetto, Brachetto d'Acqui, Piemonte
(brachetto druif: vloeibaar aardbeitje, spankelende mousse, laag in alcohol, fijne afsluiter)

Falchetto Brachetto

Paaspakket bestaat uit:
1 fles Col de Mez prosecco
2 flessen Apostelhoeve Cuvée XII
2 flessen Domaine Coste Chaude Argentière
1 fles Il Falchetto Brachetto

Normaal € 77,70, nu voor € 69,95 inclusief receptuur. 

(Deze aanbieding geldt uitsluitend bij Henri Bloem Arnhem t/m 30 april 2019)

 

Menu

Asperges met zalm uit de oven, hollandaise saus en een gepocheerd ei

1 kg asperges en een snufje zout
500 gram zalm met huid aan 1 stuk
boter om schaal in te vetten
citroen in schijfjes
peper en zout
grote hand zeekraal
30 gram roomboter
voor hollandaise saus: 100 gram roomboter
1 grote eidooier of 2 kleintjes
theelepel citroensap en theelepel water, snufje zout
voor gepocheerd ei: superverse eieren (voor de zekerheid 1 extra als er eentje mislukt)

Asperges met zalm

Asperges:

Schil ongeveer een kilo asperges rondom en snij het harde kontje eraf. Leg de geschilde asperges plat in een pan of als je een aspergepan hebt dan gebruik je die uiteraard maar anders volstaat een brede pan waar de asperges plat in kunnen liggen.

Giet koud water op de asperges totdat deze net onder staan en voeg wat zout en suiker toe.Leg nu een schone theedoek op de asperges en druk een beetje aan zodat de asperges goed afgedekt zijn door de natte theedoek. Zet nu het vuur onder de pan aan en breng de asperges aan de kook. Zet het vuur iets lager en laat doorkoken voor 1 minuutje. Zet dan het vuur uit en laat de asperges in het kookvocht afkoelen en schep ze daarna voorzichtig uit de pan met een schuimspaan. Als ze uitgelekt zijn leg je ze op je bord.

Zalm uit de oven:

Zalm uit de oven, voor 4 personen, ongeveer 500 gram, aan 1 stuk met huid er nog aan.  Oven voorverwarmen op 190 graden, ovenschaal invetten, bodem met citroenschijfjes bedekken, zalm er bovenop (met huidkant op de citroen), wat peper en zout en ongeveer 15 min in oven (nog beetje roze van binnen). (Geen zin om zelf de zalm klaar te maken? Bij de Zilte Zeemeermin in de Steenstraat hebben ze heerlijke huisgerookte zalm die hier ook fijn bij kan.)

Hollandaise saus:

Zo maak je hollandaisesaus in één minuut

Deze hollandaisesaus maak je met behulp van een staafmixer in een minuutje. Helemaal foolproof. Yes, zo kan het ook!

Smelt 100 gram boter in een pannetje totdat het helemaal gesmolten en goed heet is, maar niet bruin. Giet de gesmolten boter in een schenkkannetje (bijvoorbeeld een maatbeker met schenktuit).
Doe 1 grote eidooier of 2 kleine eidooiers (op kamertemperatuur) in de hoge beker van je staafmixer.
Voeg een theelepel water, wat citroensap (of azijn) en zout toe. Zet je staafmixer erin en zet hem aan.
Vervolgens giet je, met de blender aan, super langzaam de gesmolten hete boter erbij, in een heel langzame straal. Niet te snel gieten! Langzaam zal de saus dikker worden. 

Dit werkt overigens ook in een blender. Je hebt er dan wel eentje nodig die constant op lage snelheid ‘draait’, met een dekseltje waar je doorheen kunt gieten. Bron: Culy.nl

Gepocheerd ei:

Makkelijk een ei pocheren doe je zo:

Breng een ruime pan water tegen de kook aan; er zijn nu kleine bubbeltjes te zien (géén grote!).

Maak een draaikolk in het water, door met een lepel snelle, grote rondjes door de pan te draaien. Deze draaikolk zorgt ervoor dat het ei bij elkaar blijft. Breek het ei in het midden van de draaikolk. Wacht 3 tot 5 minuten: 3 minuten voor een zacht eitje, 5 minuten voor een hard eitje. Schep het ei uit het water met een schuimspaan en laat het op een stukje keukenpapier uitlekken.Klaar om op te eten! 

Tips voor een perfect gepocheerd ei. Wil het toch nog niet helemaal lukken met het pocheren? Lees snel deze tips voor het perfecte gepocheerde ei. 

Gebruik superverse eieren, dat is al de helft van het werk! Bij verse eieren zit het eiwit steviger om het eigeel en gaat pocheren duizend keer makkelijker.

Zorg ervoor dat het water niet hard aan het koken is. Door het harde borrelen van het water is het nog moeilijker om het ei bij elkaar te houden.

Een beetje smokkelen mag! Gebruik een stukje plasticfolie of een boterhamzakje als hulpmiddel. Besmeer het zakje/plastic met een beetje olijfolie en breek hier één ei in. Knoop het ei zo strak mogelijk dicht en laat het ei-bundeltje in het water zakken. Zo kan je gemakkelijk meerdere eieren tegelijk pocheren!

Om het ei goed bij elkaar te houden, zou je ook een theezeefje kunnen gebruiken. Breek het ei in het theezeefje en laat deze langzaam in het water zakken. Zo krijg jij, met een klein beetje hulp, het perfecte gepocheerde ei.

Opmaak:

Voor de garnering en bite, handje zeekraal kort blancheren (2 min in kokend water) uit laten lekken in vergiet en paar minuten aanzetten met roomboter op laag vuur. 

Serveren op een grote schaal, eerst asperges erop, zalmstuk er naast of bovenop, saus ruim er overheen gieten, afmaken met wat zeekraal. Iedereen apart op het bord het eitje erbij geven, die moet zo uit de pan op je bord.

Bavette van de grill

Bavette aan 1 stuk, ongeveer 500 tot 800 gram (ligt eraan of je vleeseters aan tafel hebt)
4 tenen knoflook
1 ui
500 ml rode wijn
verse italiaanse kruiden
200 ml olijfolie
peper en zout
BBQ/grill/oven

Bavette

Vraag aan je slager (wij gaan altijd naar Slagerij Pepijn Putman in de Steenstraat) een stuk bavette uit 1 stuk, van ongeveer 500 a 800 gram.

1 avond van de voren het vlees in een schaal met 500 ml rode wijn (bijv. gewoon basis primitivo), scheut olijfolie, 4 gekneusde teentjes knoflook, 1 gehalveerde ui en verse takjes rozemarijn, tijm en wat salie blaadjes. Zorg dat het vlees goed onderstaat (het makkelijkste is om alles in een grote plastic zak te doen). Alles in de zak, lucht er uit knijpen en in de schaal neerleggen. Hoe langer marineren, hoe malser het vlees.

Buitengrill/BBQ verwarmen. Vlees droogdeppen, en ongeveer 20 min op de grill met de deksel gesloten. Als je een temperatuurmeter hebt, dan is het vlees klaar bij 55 à 60 graden kerntemperatuur. In zilverfolie ongeveer 10 minuten laten rusten. 

Als je nu geen grill of BBQ hebt, oven voor verwarmen op 180 graden, vlees kort aanbakken in de koekenpan in roomboter met een scheutje olijfolie en dan ongeveer 20 min in de oven. Ook weer laten rusten in zilverfolie. Vlees aan tafel in dunne plakjes snijden en op het bord serveren. Peper en zout toevoegen naar smaak.

Peultjes:

300 gram verse peultjes of sugarsnaps
2 eetlepels boter
geraspte schil van 1 citroen
45 gram geroosterde amandelen
zout en zwarte peper naar smaak

Bereiding (15 minuten) Doe de boter in een pan en zet deze op middelhoog vuur. Wanneer de boter begint te sissen, voeg je de peultjes toe. Bak ze ongeveer 2 minuten. Voeg de citroenschil en de geraspte of fijngesneden amandelen toe en bak nog 2 minuten, terwijl je steeds roert. Breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.

Roseval aardappels uit de oven:

400 gram Roseval aardappelen in stukken gesneden
2 teentjes knoflook fijngehakd
1 eetlepel verse rozemarijn fijngesneden
1,25 eetlepel olijfolie
peper en zout naar smaak

Roseval aardappelen uit de oven

 Verwarm een oven voor op 220 graden. Was de Roseval aardappelen, verwijder eventuele lelijke plekjes die op de schil zitten en dep de aardappelen droog met een doek of keukenpapiertje. Snijd de aardappelen in stukken. Hak de knoflook fijn en hak de blaadjes rozemarijn fijn. Meng de rozemarijn en de knoflook door de gesneden Roseval aardappelen en doe de olijfolie erbij. Strooi er tot slot royaal zwarte peper en een beetje zeezout overheen. Meng vervolgens alles goed door elkaar.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Strooi de gekruide Roseval aardappelen uit over de bakplaat en schuif deze in het midden van de voorverwarmde oven. Haal de aardappelen na tien minuten uit de oven, draai ze om en zet de bakplaat terug in het midden van de oven. Draai de aardappelen na nog eens tien minuten weer om. Zet de aardappelen wederom terug in de oven en rooster ze nog vijf minuten per kant. Zijn ze gaar? Strooi er dan optioneel nog wat verse kruiden over voordat je de aardappelen serveert. Ik had nog wat bladpeterselie over, maar je kunt er bijvoorbeeld ook wat tijm of basilicum overheen doen.

Dessert met aardbeien en basilicum

1000 gram aardbeien
4 eetlepels honing
2 eetlepels balsamico azijn
handje fijngehakt basilicum
250 gram mascarpone
125 gram slagroom
1 theelepel vanille-extract
40 gram poedersuiker
Bastogne koeken

Aardbeien met basilicum

Mascarpone room:
Klop slagroom met 3/4 van de suiker lobbig
Sla de mascarpone los met vanille-extract en overige suiker
Meng de twee door elkaar
Vul een spuitzak met de room

Basilicum aardbeien:
Meng de honing met de balsamico
Maak de aardbeien schoon en snijd in mooie partjes of plakjes
Roer door het balsamico mengsel en fijn gehakt basilicum, dek af en laat marineren.

Bord opmaak: Toef room, aardbeien erop en bestooien met bastogne stukjes.

Wij wensen u heel gezellige paasdagen!

Michel, Marja, Mariska en Harm
Wijnkoperij Henri Bloem Arnhem

Amsterdamseweg 126, 6814 GJ Arnhem

arnhem@henribloem.nl | www.henribloem.nl | 026-4455220

FacebookTwitterInstagramPassie-pas