Markowitsch Carnuntum cuveeEr zijn wel eens momenten dat ik iemand het zwijgen op wil leggen. Vroeger toen ik nog in het onderwijs werkte, wilde ik dat dagelijks, meerdere malen. Tegenwoordig  soms. Enkel en alleen omdat ik dan iets heb ontdekt dat ik niet aan de grote klok wil hangen. Omdat ik bang ben dat er niet veel van is en ik er te kort van zou kunnen genieten. Ik heb het dan natuurlijk over een bepaald soort wijn die ik heb ontdekt. Vaak een wat uniek exemplaar waar ik dan wild enthousiast van ben en waar ik alleen mijn beste vrienden en familie van op de hoogte breng om ze ook dat proefplezier te gunnen. Het is dat het mijn vak is om u uitstekende wijnen te adviseren, maar eigenlijk zou ik mijn columnlezers zwijggeld willen betalen in ruil voor verder  zwijgen over de volgende klassewijn:


Zweigelt Carnuntum Cuvee van Markowitsch

Gerhardt Markowitsch

Een wijn gemaakt van (met name) zweigelt druiven (en een heel klein beetje pinot noir en blaufränkisch) maakt dit glas tot een prachtig paarsrood fruitig glas wijn. De zweigelt en pinot noir druiven worden half oktober geoogst. De gisting geschiedt  op basis van skin-contact, wat betekent dat de schillen tijdens de vergisting in de kuipen blijft. Hierdoor wint de wijn aan kracht en complexiteit. Vervolgens krijgt de wijn lagering op grote houten vaten. Vol aroma van wilde kersen, bosbessen en kruiden. Zacht en elegant van smaak.


Het enorme potentieel van Carnuntum

Zweigelt

Het enorme potentieel van Carnuntum als wijnbouw gebied (Oost Oostenrijk), werd al door de Romeinen erkend. Met het bijna Mediterrane klimaat is dit gebied in het hart van Centraal Europa uitstekend geschikt voor aanplant van druiven zoals sauvignon blanc en pinot noir. Hoe dan ook is de zweigelt hier druif nummer één.

Zweigelt is een blauwe druif die in 1922 ontwikkeld is door Fritz Zweigelt van het Federale Instituut voor Wijncultuur in Klosterneuburg, Oostenrijk. Het is een kruising van de st. laurent en blaufränkischdruif. Het is de meest voorkomende blauwe druif in de Oostenrijkse wijnbouw (voor de witte is dat de Oostenrijkse grüner veltliner). Ook wordt zij in Hongarije, Duitsland en Canada verbouwd.


Als u Zweigelt gaat kopen

Houten cuves bij Markowitsch

Als u zweigelt gaat kopen, let er dan op of het een lichte versie is, zonder houtrijping, of een met een langere opvoeding op houten vat (wat hem steviger en complexer maakt). De smaak kan behoorlijk verschillen; dus koop waar u zin in heeft. Ook als rosé doet de zweigelt het uitstekend: zeer fruitig en zwoel. Heerlijk voor buiten op het terras in de zon. Of straks bij de Hollandse Nieuwe want een rosé van zweigelt combineert prachtig met een zomerse salade van haring, biet en appel.

Nu drink ik de iets stevigere variant graag bij gerechten met gegrilde groenten, ratatouille, paddenstoelenrisotto, kip met salie of pasta bolognese.

Zwijggeld voor Zweigelt, afgesproken? 

Tekst: Eline Jaarsma