erwtensoepIngrediënten:

500 gr. ribbetjes (niet gemarineerd )

500 gr. ossenstaart of schenkel

200 gr. gerookte spekjes

    1      rookworst

500 gr. spliterwten

300 gr. prei

    2      winterwortelen

   ½       knolselderij

1 bos    selderij

1 bos    peterselie

     2     runderbouillontabl.

     2      ltr. Water

 

Bereiding:                                                                                                                                                                               Doe de spliterwten in een vergiet en spoel onder de kraan.                                                                        Doe olie in een soeppan en bak de ribbetjes, ossenstaart en spekjes aan. Als de ribbetjes bruin zien de 2 liter water toevoegen en op laten koken. Bij het opkoken ontstaat wit, vuil schuim op het water. Dit met een schuimspaan verwijderen. Dit blijven herhalen tot er geen schuim meer boven komt.               Daarna de spliterwten toevoegen en even goed doorroeren. De soep op laag vuur een uur laten stoven. Controleer of de spliterwten gaar zijn, anders nog even laten garen.                                                                                                                                                        

In de tussentijd kan de groente worden schoongemaakt en in kleine blokjes gesneden.                          Als de spliterwten gaar zijn, kunnen de ossenstaart en de ribbetjes uit de soep worden geschept met een schuimspaan. Bij de ribbetjes wordt het vlees van de botjes gehaald en teruggedaan in de soep.     Nu kan de groente en 1à 2 runderbouillontabletten worden toegevoegd. De soep laten garen tot de groente goed gaar is.