KnoflookDe Fransen zeggen dat de vervelende geur die vrijkomt na het eten van een knoflookrijk maal te bestrijden is met rode wijn. Is niet bewezen, maar komt mij wel goed uit! Want om nou na een heerlijke maaltijd op een takje peterselie of wat koffieboontjes te gaan kauwen,Wat ook als remedie tegen knoflookgeur wordt genoemd, vind ik zonde van de lekkere (na)smaak. Een glaasje rood als afsluiter daarentegen maakt het plaatje juist compleet.

Er komt nauwelijks een dag voor dat ik geen knoflook in het eten gebruik. Het lijkt vandaag al wel een beetje voorjaar maar ik heb nog steeds wel de neiging naar een glaasje rood bij een wat rijker, voller, pittiger gerecht. Een Frans getint gerecht bijvoorbeeld. 
Echte Franse knoflookgerechten zijn:

  • Aardappelgratin: flinterdunne aardappelplakjes in laagjes met veel knoflook en gruyère, in een ovenschaal met een scheut bouillon, gaar laten worden.
  • Knoflooksoep: fruit ui en veel knoflook, voeg bouillon toe met een bindmiddel zoals blokjes aardappel, laat gaarkoken en pureer.
  • Kip met gepofte knoflook uit de oven: in een braadslee heel veel ongepelde tenen knoflook leggen. Kip kort aanbakken in flink wat olie en in ovenschaal leggen. Olie erbij gieten met een flinke scheut witte wijn en peper en zout. Kip garen in oven en eventueel tussentijds vocht toevoegen.

Mijn favoriete voor- of bijgerecht blijft:

Knoflookchampignons met peterselie

  • Maak de champignons schoon (ik vind kastanjechampignons het lekkerst) en halveer ze. Hak een aantal tenen knoflook fijn en roerbak de champignons met de knoflook in flink wat olie. Voeg een scheut witte wijn toe en laat grotendeels verdampen. Als laatste een flinke hand vers gehakte peterselie. Serveren op een grote schaal en iedereen een vorkje geven. Prikken maar!

Fijne bijkomstigheid: Iedereen ademt daarna knoflook uit. Dus niemand heeft er last van. Peterselie in het gerecht doet ook zijn werk. 

Toch bang voor klagende collega’s? Neem dan een lekker glaasje rode wijn.
Heerlijk bij een maaltijd met deze champignons, een aardappelgratin en stukje kip uit de oven is een rode Gigondas.

Domaine Raspail AyGigondas

Gigondas ligt in de Zuid-Franse Vaucluse. Een kwaliteitsgebied voor met name rode wijn. De rode wijnen worden gemaakt van de rassen grenache (vaak tot 80%) en aangevuld met syrah en mourvèdre of andere Rhônerassen. Het gebied kent strenge kwaliteitseisen, waardoor alleen de beste druiven worden geselecteerd om wijn van te maken. Resultaat is een wijn met complexiteit, kracht, in zijn jeugd tannineus, maar na jaren rijpen zacht, vol rood fruit en onweerstaanbaar lekker!

Probeert u bij Wijnkoperij Henri Bloem eens de Gigondas van Domaine Raspail-Ay. Een dijk van een Gigondas, voor slechts € 17,95!

Tekst: Wijnkoperij Henri Bloem Amersfoort