Hubrecht Duijker heeft al jaren een voorkeur voor de schroefdop als sluitmateriaal voor een wijnfles. Maar lang niet alle wijnproducenten delen die. Italië is overwegend tegen. En in Frankrijk is, zoals wij al eerder meldden, André Lurton voor vier châteaux weer teruggekeerd naar de kurk. Als vinpressionist reageert Hubrecht daar nu als volgt op:

‘Vreemd, zoniet schokkend nieuws uit wijnland: Bordeaux-producent André Lurton heeft besloten om de witte wijnen van vier châteaus (incl. de toppers Couhins-Lurton en La Louvière) niet meer met een schroefsluiting te bottelen, maar na ruim tien jaar weer met een natuurkurk. De reden? Niet omdat de schroefdoppen ondeugdelijk zijn, maar… omdat Franse wijninkopers ze niet accepteren. Onvoorstelbaar. Die handelaren leven in het verleden en, erger nog, het ontbreekt ze aan vakkennis.

Haast net zo onvoorstelbaar en schokkend is het feit dat talrijke wijnproducenten de traditionele afsluiter nog steeds gebruiken, dúrven te gebruiken. Want hij is volstrekt onbetrouwbaar. Vraag me niet hoe vaak ik meemaak dat kurken afbreken, afbrokkelen, muurvast zitten, te poreus zijn of de wijn bederven vanwege ‘kurk’. Dat laatste is me onlangs weer vier keer overkomen, het recentelijkst met een top-Chardonnay uit Chili (à 14,25). Eerdere slachtoffers waren een Mencía uit Spanje (€9,70), een Verdeca van Sicilië (à 17,95) en een rosé uit Provence (à €9,95).

En dan heb ik het nog niet eens over het inmiddels alom bewezen feit dat een schroefdop de wijn – vrijwel élke wijn – beter in conditie houdt dan de natuurkurk. Terwijl je bovendien geen onhandig apparaat, dus geen kurkentrekker nodig hebt om de fles te openen’

(Bron; Wijn.nl)