Ik ken veel mensen die houden van een ei. Niet één maar het liefst meerdere per dag. Gekookt, gebakken, roergebakken, gepocheerd of verwerkt in een ovengerecht. Ik koop hooguit eens per kwartaal een doosje eieren….wellicht tijdens het aspergeseizoen iets meer…maar ben bang dat ik daardoor niet tot deze groep mensen behoor.
Dit weekend heb ik toch de stap weer gezet: maar liefst een doos van 10(!) eieren aangeschaft. En dan ook nog met de titel LARGE. Tien GROTE eieren. En waarom? Omdat ik toch vind dat ik met Pasen een eiergerecht moet maken. Niet bij het ontbijt; daar hou ik al helemaal niet van. Weet nog goed dat mijn vader iedere zondagochtend een ‘drilei’ bakte, oftewel: een zeer kort gebakken ei waarvan de dooier heel blijft en nog lang na blijft drillen op je bord. Bah!
Later kreeg ik slechte ervaringen met het ei tijdens feestjes. Gevulde eieren zijn dan in. Mooi op plateaus bijeen gestapeld, met een toefje eigeel en een takje groen. En stinken tijdens die feestjes… jakkes! Na zo’n avond ben ik minstens een maand genezen van het ei.
Eierliefde kan ik alleen opbrengen voor een gerecht waarin het ei een bijzonder subtiele rol speelt, bijvoorbeeld een ovenschaal bijeen bindt en het geheel lekker luchtig houdt. Je proeft dan wel ei maar niet ei in de zin van ALLEEN maar ei…
Ik hou bijvoorbeeld wel van een mooie frittata. Italiaans; hoe kan het ook anders…liefde voor Italië is wél aan mij besteed.
Het doet me dan ook deugd dat de ‘vroegere’ frittata’s helemaal niet als hoofdbestanddeel ei bevatten:
Een frittata is een gerecht uit Italië. Het gerecht is eigenlijk uit armoede ontstaan. Het wordt namelijk gemaakt van alle groenten en pasta's die over zijn van de dag ervoor. Op het platteland werd dit vroeger veelal gegeten, omdat men zich niet iedere dag een nieuw eetmaal kon veroorloven en/of dat er genoeg over was gebleven van de dag ervoor.
De 'moderne' frittata is een kruising tussen een omelet, een pizza en een pannenkoek. Het wordt gemaakt van ei met geraspte kaas, kwark, aardappel, ui, peper en andere kruiden zoals de tuinkruiden oregano, tijm en rozemarijn. Bij het klaarmaken gebruikt men meestal boter en olie. Een frittata kan echter van diverse ingrediënten worden bereid.

Toch kies ik met Pasen voor een variant met eieren. Ik heb namelijk niet voor niets die doos van tien Large gekocht. Het wordt er één met courgette, Parmezaan, ui, knoflook en munt (voor het frisse accent)! Recepten zijn in overvloed te googelen.
Veel belangrijker vind ik het om met u de juiste wijn/spijs combinatie te delen. Want bij heel veel mensen is de eierliefde ook overgeslagen naar mousserende wijn: Cava, Prosecco, Sekt, Crémant en Champagne! Allen verliefd op het ei. Niet alleen omdat een glas bubbels op ieder moment van de dag kan (bij het drilei op zondagochtend, het roerei bij de brunch of quiche bij het diner) maar juist doordat een eiergerecht vaak droog en zout is past een glas mousserend uitstekend.
Naast die doos Large kies ik daarom voor een fles bubbels van formaat Large, daar kan ik immers niet genoeg liefde voor opbrengen J!