Wijnfles met risottoIn de huidige tijd gaan we bewuster met ons eten om.  We denken na over wat we binnen krijgen, waar het vandaan komt en hoe het geproduceerd is. Steeds vaker ontdekken we ingrediënten in inmiddels jaren geconsumeerde producten waarvan we het bestaan niet eens afwisten. We staan daarnaast ook stil bijvoedselverspilling. We kopen zuiniger in en bewaren meer. Iets wat ik vanaf jongs af aan al van mijn moeder heb geleerd. Als het maar even kan bewaar ik alles. Zelfs een halve ui (want zo’n enorme is soms net té voor één of twee personen) bewaar ik nog. En ik ben er trots op.

Grote media aandacht voor voedselverspilling

Ik ben dan ook blij met de huidige inzichten en grote aandacht in de media tegen voedselverspilling. Daarnaast ben ik ook tegenstander van het verspillen van wijn. Dit weekend sta ik op een proeverij te schenken en blijven er hoe dan ook minimaal 80 halve flessen over. Deze flessen zijn maximaal nog een dag of drie te bewaren want hebben inmiddels al een hele dag open in de warmte gestaan. De oplossing hiervoor is de flessen uitschenken bij het aangrenzende diner. Opgelost. 

Wijn geeft een eenvoudig gerecht iets extra's

Thuis werkt dat anders. Niet zelden heb ik nog een restje over. Wellicht een paar dagen niet gedronken, niet thuis geweest, vergeten bodempje in de koelkast….u kent het wel. De oplossing is vrij simpel: kook met uw wijn!
Het gebruik van wijn in de keuken is zo oud als wijn zelf. In landen als Frankrijk, Spanje, Italië, Portugal e.d. wordt er veel wijn gebruikt in de keuken. Gelukkig  wordt ook dit gebruik steeds meer bij ons bekend. Wijn kan het eenvoudigste gerecht juist dat extraatje geven waardoor het  uitzonderlijk lekker wordt.

Kook met krachtige wijn

Vaak komen mensen naar de winkel met de vraag naar een kookwijntje. Dat klinkt negatief, goedkoop en eenvoudig. Logisch ook wel….de wijn gaat door het eten, de alcohol is na 10 minuten koken verdwenen, dus waarom zou u daar veel geld aan uitgeven? Dat hoeft ook niet. Maar een niet te drinken wijn is niet aan te bevelen. Een gerecht wordt zo goed als zijn ingrediënten zijn. Dus gebruik een betaalbare goede wijn (die zijn er immers in overvloed)! U kunt het best koken met jonge krachtige wijnen. De alcohol verdwijnt maar de wijnsmaak blijft. Bij typisch Italiaanse gerechten kiest u voor een Italiaanse wijn, bij Franse Frans etc.

Maar wat gebeurt er nu eigenlijk met uw voedsel door toevoeging van wijn? Bijvoorbeeld vlees wordt door marineren, koken of stoven in wijn zachter en malser. Als u wijn toevoegt aan warme gerechten warm de wijn dan wel eerst voor om het schrikeffect te verkleinen. Het is vaak erg lekker op het laatst de wijn toe te voegen om hem in al zijn kracht naar voren te laten komen in het gerecht. Een scheutje rood door de pastasaus of gaar je witvisje in wat witte wijn met bouillon. Maak een witte of rode wijnsaus of eventueel een sausje van port over je paddenstoelen!

Drink de wijn waarmee u kookt

Het is lekker om de wijn waarmee u kookt ook erbij te drinken. Dan is het plaatje compleet. Dat kan ook prima een wijn uit dezelfde streek zijn maar van een net iets hoger kwaliteitsniveau bijvoorbeeld. Zo heeft u toch nog onderscheid tussen een kook en drinkwijntje!

Receptje

Dan als laatste een klein anti wijnverspilling receptje:  Dit sausje is heerlijk over alle soorten vis (zalm, tilapia, kabeljauw e.d.) met asperges erbij. Voor de saus gebruik je 2 sjalotjes, 400 ml droge witte wijn, gehakte peterselie, 200 ml kookroom en 1 theelepel kerriepoeder. Pel de sjalotjes en snipper ze. Breng in een pan de wijn met de sjalot en peterselie aan de kook en kook dit op hoog vuur in ongeveer 10 minuten in tot nog een derde van de wijn over is. Zeef de ingekookte wijn boven een andere pan. Roer de kookroom en kerriepoeder erdoor en kook het geheel nog ongeveer 5 minuten tot een gebonden saus ontstaat. Smullen!

Tekst: Henri Bloem Amersfoort