Rhône 2016 / 2017

Rood 2016: hoge kwaliteit, hoge opbrengst

Wit 2017: hoge kwaliteit, zeer lage opbrengst

Tussen Vienne en Avignon strekt de appellatie Côtes du Rhône zich uit aan weerszijden van de Rhône - van oudsher een belangrijke verbindingsroute - over 250 gemeenten en de 6 departementen Saône-et-Loire, Rhône, Ardèche, Drôme, Vaucluse en Gard. De streek wordt opgedeeld in een noordelijk en zuidelijk gedeelte. De rode wijnen van het graniethoudende terroir uit het
noordelijke gedeelte worden voornamelijk gemaakt van syrah; op zuidelijke, kalkrijke grond is de grenache noir de voornaamste druif. Witte Rhônewijnen komen voornamelijk uit het noordelijke deel en kenmerken zich door het rijke, bloemige karakter dat de viognier, roussanne en marsanne met zich mee brengen.

Rood 2016

Het groeiseizoen begon in 2016 door de koele lentemaanden pas 3 weken later dan normaal. Noordelijke regens dreigden in mei en juni meeldauw te veroorzaken; het Zuiden genoot daarentegen van een ongestoorde late lente. Een droge en stabiele zomer volgde en zorgde voor een goede rijping in de hele streek. Ook de nazomer was ideaal met haar zonnige dagen en koele nachten. Pas begin oktober werden de druiven met inmiddels een perfect ontwikkelde balans tussen tannines, suikers en zuren geoogst. De noordelijke wijnen charmeren met hun intense fruit en toegankelijke structuur. De syrah heeft soepele tannines en een kleurintensiteit die syrah typeert. De zuidelijke wijnen evenaren met de perfecte rijping van de mourvèdre en grenache noir de topjaren 1990 en 2010. Samenvattend kenmerkt 2016 rood zich door 3 elementen: hoge concentratie van rijp fruit, zijdezachte tannines en een energieke frisheid. Deze elementen geven de wijnen zowel een lang bewaarpotentieel als een goede drinkbaarheid in hun jeugd. Hier kunt u gerust uw kelder mee vullen!

Wit 2017

In tegenstelling tot het jaar ervoor was het groeiseizoen van 2017 een opeenstapeling van gevreesde weersomstandigheden. Bijna alle wijngaarden in de hele Rhônestreek hadden te maken met hagel, vorst, vruchtverlies (‘coulure’), onregelmatige vruchtvorming en -rijping (‘millerandage’) en droogte. Dit leidde tot een van de vroegste en kleinste oogsten ooit. De druiven die de barre omstandigheden wel wisten te trotseren, waren echter van fenomenale kwaliteit. Juist doordat er door de coulure relatief weinig druiven aan een tros groeiden, hadden deze druiven alle ruimte om
goed te rijpen. Noordelijk wit is dit jaar formidabel; Condrieu, maar ook de minder bekende Saint-Péray wijnen en de witte Crozes-Hermitage verrasten ons met een grote diepgang en complexiteit en daarmee een lang bewaarpotentieel. De zuidelijke wijnen missen hier en daar de grote lengte, maar blinken uit in intens rijp doch levendig fruit en een hoog ‘lekkergehalte’. De extreem lage opbrengst zal er echter voor zorgen dat deze jaargang sneller dan gewenst uitverkocht zal raken en hoger geprijsd zal zijn. Kortom, grijp uw voordeel met deze voorintekening van onze persoonlijk geselecteerde wijnen!

Rhone voorverkoop 2016-2017

 

DOWNLOAD HIER DE COMPLETE BROCHURE VOORVERKOOP RHÔNE