Thomas en Regina Rinker Weingut KnabIn het unieke landschap rondom de Kaiserstuhl beheren Thomas en Regina Rinker 20 ha wijnbouwgrond. Zeventien jaar geleden hebben zij het kwaliteitsbedrijf Weingut Knab gekocht van een familie waarvan de kinderen het niet wilden overnemen. Voor dit laatste hebben Thomas en Regina gelukkig geen vrees. Ze hebben drie zoons: Peter, Johannes en Friedrich.
Johannes studeert momenteel Oenologie en is in Nieuw-Zeeland in de leer geweest om over een aantal jaren Weingut Knab te gaan leiden.

De bodem van de Kaiserstuhl combineert zeer vruchtbare löss met vulkanisch gesteente. Op deze bodem wordt dagelijks met liefde en verantwoording gewerkt. De opbrengst van al deze passievolle mensenhanden is 135.000 flessen per jaar, waarvan wij als consument mogen genieten. En genieten is ook het motto van Weingut Knab: ‘Genuss ist der Reichtum des Augenblicks’.
Naast genieten van wijn, kun je in de regio rondom de Kaiserstuhl prachtige natuur bewonderen, een culinair hoogstaande keuken ervaren en genieten van muziek en kunst. Regina Rinker is kunstenares en exposeert in een galerij op het Weingut zelf. Thomas speelt jachthoorn en laat dit naast de Mozartmuziek in zijn wijnkelder graag aan u horen.
Voor de beleving van de natuur is een stap in de wijngaarden van Weingut Knab al genoeg. Een veelvoorkomende vogel die cirkelt boven de ranken is de zogenaamde ‘Bienenfresser’. Een bontgekleurde vogel die vernoemd wordt naar de bijen die hij het liefst eet. Ook hommels en wespen gaan er als zoete broodjes in. Deze vogels voelen zich prima thuis in de wijngaarden rondom de Kaiserstuhl en zijn een bezienswaardigheid an sich.
Weingut Knab 
Terug naar de wijn, want die is er in overvloed in dit mooie stuk van de wijnregio Baden (het zonnigste en warmste wijnbouwgebied van Duitsland). Wat is nou datgene wat de wijnen van Knab doet onderscheiden van vele anderen?
Thomas en Regina hebben hier goed over nagedacht. In het gebied heeft een andere topproducent al jaren een gevestigde naam vanwege zijn fantastische spätburgunders. Reden om je specialisatie niet daar op te richten. Knab vestigde de aandacht dan ook op zijn wijnen gemaakt van de weissburgunder. Veel werk was hiervoor niet nodig, want al snel wonnen deze wijnen prijzen als beste weissburgunder van Baden-Baden. Overigens won zijn spätburgunder op een internationaal concours ook de hoogste prijzen. Van concurrentie dus geen last. Kwaliteit is gegarandeerd.
Zijn mooiste spätburgunders rijpen eerst op kleine barriques om vervolgens in zeer oude vaten uit 1949 door te rijpen. Voor karakter en eigenheid. Een unieke proefervaring.
Op de vraag of Thomas trots is op zijn Weingut volgt het volgende antwoord (eind juni 2013): “Het is alsof je een marathon loopt en nu op 20 kilometer bent. Je bent pas trots bij de 41 kilometer; dus als de oogst zo goed als binnen is.”

Wij hebben inmiddels onze mening gevormd: Knab staat voor een zeer knap stukje vakwerk welke u absoluut niet mag missen!
Zijn paradepaardjes zijn de Weisser Burgunder, zijn Grauburgunder en zijn Spätburgunder. Laat u eens verrassen.

Tekst: Eline Jaarsma, Wijnkoperij Henri Bloem