Afgelopen weekend was ik met mijn zus in Sevilla. Ik ben verliefd geworden op deze stad: warmte, tropische planten, sinaasappelbomen, paleizen vol Moorse invloeden, pleinen en uiteraard de mooiste tapas en jawel: wijnen! De heerlijkste Verdejo’s, Rioja’s, Ribera’s. Allen leuk geprijsd per glas. Meer kenmerkend voor deze Zuid-Spaanse regio is uiteraard de sherry. In ieder minuscuul tentje zijn de diverse varianten van sherry te vinden op glas. Genuttigd worden ze in overvloed. Zeker bij een tapa als olijven; heerlijke combinatie.

Sherry

Sherry (ook: xeres of xereswijn) is een Spaanse versterkte wijn. Sherry is afkomstig uit de streek van Jerez de la Frontera in het uiterste zuiden van Andalusië (zo’n 100 km van Sevilla). Sherry is een mengeling van wijnen uit verschillende jaren. Om dat te bereiken liggen de vaten met sherry opgestapeld in een kelder, de solera. In de bovenste vaten zit de jongste wijn, in de onderste vaten,  is de sherry klaar om gebotteld te worden. De vaten zijn met elkaar verbonden. Als de onderste vaten gedeeltelijk geleegd worden, worden ze door het vat erboven bijgevuld, en dat vat wordt weer bijgevuld door het vat daarboven.

Van Amontillade tot Pedro Ximenez

Er zijn verschillende typen sherry:

Amontillado: een droge, amberkleurige en aromatische sherry met een hazelnootsmaakje.
Fino: lichtgeel, fris en droog met een amandelsmaak.
Manzanilla: strogeel, kruidig en droog met een beetje ziltachtige smaak. Wordt gemaakt aan de Atlantische Oceaan rond Sanlúcar de Barrameda.
Medium: amberkleurig, beetje zoet met een notensmaak maar ook vol en aromatisch. Bijna altijd een blend van Fino en Pedro Ximénez.
Oloroso: amber of mahoniekleur, een droge en volle sherry met een zoetachtige smaak in het begin.
Pale Cream: bleekgeel en is een blend van de Fino en een speciaal gemaakte wijn. Is lichtzoet en pittig van aroma. Bevat een lichte noten- en honingsmaak.  
Palo Cortado: een sherry die door de natuur gemaakt wordt. Is complex en een soort combinatie van Oloroso en Amontillado.
Pedro Ximénez: een volle en krachtige sherry met een zeer zoete smaak. Zeer donker van kleur, heeft een licht aroma van rozijnen en is bijna stroop.
Cream Sherry: bruin, meestal een mengsel van Oloroso en Pedro Ximénez. Smaakt naar noten en rozijnen met een fluweelzoete smaak.

Toen sherry zijn intrede op de Nederlandse markt deed was het een luxe om wat sherry in de soep te doen. Die tijden zijn voorbij. Men weet nu dat er veel verschillende soorten sherry zijn, die voor het eten maar ook tijdens het eten gedronken kan worden. Een fino of manzanilla wordt in Spanje voor de maaltijd gedronken, vaak samen met tapas. Pedro Ximénez en Cream sherry wordt vooral gedronken bij desserts, vooral als daar chocolade in verwerkt is.

Manzanillathee

Dus voor de maaltijd (met verrukkelijke grote groene olijven) een glaasje Fino of Manzanilla sherry.
Tijdens het diner een heerlijk glas Verdejo, Rioja of Ribera.
Toe een zoetere sherry.
En voor het slapengaan ga ik dan toch voor het vertrouwde kopje kruidenthee. Zwarte thee vind ik te sterk en bevordert de nachtrust niet. Van Spaanssprekende zuslief leerde ik dat kruidenthee wordt aangeduid met ‘infusiones’. In Spanje heb je dan ook nog de luxe om te kiezen uit diverse kruidentheeën. Kamillethee vind ik heerlijk. En wat bleek. Kamillethee heet in Spanje Manzanillathee!
Ik raakte compleet in verwarring. Wat had Kamille met de strakdroge ziltige sherry uit Sanlúcar de Barrameda te maken?  Heb ik iets gemist op de wijnacademie??
Na een kort onderzoekje bleek het volgende:

De meest droge, lichte en verfrissende sherry. Manzanilla is ook Spaans voor 'kamille', kenners noemen een indruk van kamille karakteristiek voor een goede manzanilla.

Hmm….die kamille had ik nog niet ontdekt… bij mijn volgende glaasje manzanilla zal ik er eens bij stilstaan.
Maar kamille of niet: ik blijf genieten van de Manzanilla (in sherry én in theevorm)!

 

Tekst: Eline Jaarsma