Aan de titel af te lezen denkt u waarschijnlijk dat deze blog over een Duitse wijn of streek gaat maar nee, in dit geval heb ik het over de Duitse uitspraak wel vertaald: Nu begint het!Mijn vorige blog ging over de eerste twee dagen van mijn wijnreis (de Loire). Dat was pas het begin want daarna begon het echt! Bordeaux: rijkdom en weelde in overvloed.
De bus draaide op donderdag de Haut-Medoc in en mijn docent van de Wijnacademie riep: Jetzt geht’s los!

De belangrijke Franse wijnstreek Bordeaux ligt in het zuidwesten van Frankrijk tegen de Atlantische kust. Het gebied is zeer belangrijk voor de wijnproductie in de wereld. Dankzij een grote verscheidenheid aan grondsoorten worden in Bordeaux verschillende druiven verbouwd. Voor de productie van rode wijn zijn dit vooral de Merlot, Cabernet Sauvignon en de Cabernet Franc. De Sauvignon Blanc, de Semillon en de Muscadelle worden voor witte wijnen gebruikt.
Bordeaux is opgedeeld in een aantal streken met ieder eigen wijnen. De belangrijkste zijn Médoc, Graves, Saint-Emilion, Pomerol, Sauternes en Barsac. De Médoc ligt ten noorden van de stad Bordeaux. De streek wordt opgedeeld in de Haut-Médoc in het zuiden en Médoc in het noorden. Vooral de Haut-Médoc heeft de meest beroemdste wijngaarden.

Of je nu links, rechts, voor of achter je keek: overal in de Haut-Medoc staan enorme kastelen met prachtige tuinen en oprijlanen. Tussen de kastelen staan rijen en rijen wijngaard. Wat een rijkdom! Ongelooflijk. Ik begrijp nu dat je in dit gebied als toerist niet zomaar in je autootje en je korte broek kunt uitstappen, kunt aanbellen bij één van de chateaux en vraagt of u wat kunt proeven of kopen.
En nu realiseer ik me ook weer al te goed waarom ik ervoor heb gekozen deel te nemen aan deze geweldige wijntrip! Als groep van dé Vinologenopleiding van Nederland zijn we namelijk welkom op Chateau Lafite-Rothschild, Chateau Giscours en Chateau Du Tertre. En de dag ervoor waren we al zo verwend op Chateau Brown en Cheval Blanc. Om u niet alleen al te jaloers dit te laten lezen kan ik u verheugd mededelen dat u op deze laatste twee chateaux wel degelijk welkom bent.

Chateau Giscours en Chateau Du Tertre zijn twee prachtige Grands Crus van de Appellation Margaux. Als francofiel en wijnliefhebber heeft Eric Albada Jelgersma in 1995 de exploitatie van de wijn van Giscours onder zijn hoede. De wijngaard en het in 1997 verkregen Chateau du Tertre werden gerenoveerd. Het kasteel werd een juweeltje en de wijn schitterend, met een Nederlandse leiding! Naast de kwaliteit van de uitstekende wijnen die beide chateaux traditiegetrouw produceren staat de ontvangst van de gasten hoog in het vaandel.

Wanneer u geen tijd heeft voor een bezoek aan dit prachtige, rijke wijngebied verdiep u dan eens in de wijnen van Bordeaux door er iets van te proeven! Twee dingen zijn erg belangrijk: uw smaak en het jaartal van de wijn. Ieder jaar in de Bordeaux is anders. Nat en koud, nat en warm, droog en koud of droog en warm. De omstandigheden van het jaar bepalen hoe een wijn smaakt en wanneer hij op dronk is. 2009 is bijvoorbeeld een erg mooi jaar in de Bordeaux. Maar, deze wijnen zijn nu nog wat hard en stug. Ze kunnen gerust nog een jaartje of 4-5 blijven liggen voordat ze mooi op dronk zijn. Leg hem dus weg óf koop een wijn uit een eerdere jaargang.
Dan uw smaak! Houdt u meer van rond, soepel, toegankelijk: kies dan een wijn van de Appellation Margaux bijvoorbeeld. Gaat u er lekker bij eten of houdt u van meer structuur en stevigheid in een wijn kies dan een wijn uit Paulliac of Saint-Estèphe bijvoorbeeld.

Ik adviseer u graag!

Eline Jaarsma