De wijnen van Henri Bloem zijn gemaakt met passie, kennis en hard werken. Achter elke wijn schuilt het verhaal van de wijnmaker. Om eens in het hoofd van deze bevlogen vakmensen te kijken, gaan wij in deze rubriek in gesprek met hen.

In deze aflevering een gesprek met Alain Brumont van Ch. Montus en Ch. Bouscassé:

IV (interviewer): Wat is uw stijl van wijnmaken, uw filosofie?

WM (wijnmaker): Streven is om de beste druiven te produceren, van de beste terroirs. Het grootste gedeelte van het proces speelt zich af in de wijngaard. We moeten eerst balans zien te vinden in de druiven. Vervolgens optimaliseren we de vinificatie en het rijpingsproces: Perfecte en complete fermentatie en eikenhout rijping op zijn 'lie'. Dat is alles. Geen houten chips, thermovinificatie en dergelijke, welke de balans in de wijn ruïneren.

 

IV: Welke wijnmaker heeft het meeste invloed gehad op uw stijl van wijn maken?

WM:  Paul Draper (ridge), Didier Dagueneau (Pouilly Fumé, Jurançon) zijn vrienden van me die grote invloed hebben gehad op mijn kijk op wijnmaken. Aan de andere kant, Madiran stond indertijd nog in de kinderschoenen. Ik haalde geen inspiratie uit wat er in andere streken gebeurde, maar voer mijn eigen koers.

 

IV: Hoe lang maakt u al wijn?

WM: Ik vier momenteel mijn 30e verjaardag als wijnmaker.

 

IV: Voor wie maakt u wijnen?

WM:  Voor liefhebbers van terroir en wijnen met persoonlijkheid. Maar ook voor de grote artiesten in de gastronomie: chefs en sommeliers die dezelfde passie delen als wij.

 

IV: Welk advies zou u geven aan iemand die overweegt wijnmaker te worden?

WM: Luister naar de natuur, de wijngaarden en de druiven. Wordt geen trend-volger!

 

IV: Kunt u iets vertellen over uw hedendaagse wijnen?

WM: Ik maak wijnen van Tannat met een beetje Cabernet Sauvignon, afkomstig van exceptioneel terroir van klei met oranje-rood gesteente. Chateau Montus heeft een eigen identiteit, een stijl van tannine, diepgang en een goed huwelijk met de zuren van de Tannat. Geen explosieve wijn, maar een wijn met een prachtige aromatische complexiteit en elegantie.

 

IV: Wat is uw favouriete wijn/spijs combinatie?

WM:  In zijn jeugd is elk goed stuk vlees een uitstekende combinatie met Chateau Montus. Als de wijnen ouderen vragen ze om meer complexere gerechten.

 

IV: Wat is uw favouriete wijn voor alledag?

WM: Ik heb geen 'wijn voor alledag'. I hou ervan om nieuwe en verschillende wijnen te ontdekken. Algemeen hou ik van wijnen die in balans zijn, die iets te vertellen hebben.

 

IV: Hoe moeten mensen uw wijn benaderen?

WM: Ik focus vooral op de rijkdom van de wijn. Het gaat om het plezier in het drinken van wijn. Mensen moeten de wijn op een meer filosofische manier benaderen, gebaseerd op de kwaliteit van het leven.

 

IV: In uw opinie, wat maakt uw regio zo speciaal?

WM: Persoonlijkheid: De bodem, het klimaat. Het is menselijke rijkdom. Alle producten uit de streek zijn gelijk de mensen die er wonen. 

 

IV: Wat houdt u momenteel bezig?

WM: We hebben de 2010 net gebotteld. Werkelijk fantastisch. Het eind van twee jaar werk en passie.

 

IV: Heel hartelijk dank voor dit interview. We hebben veel geleerd over de man achter Chateau Montus en Chateau Bouscassé. Ga zo door!

WM: U ook bedankt voor uw passie voor wijn en het doorgeven van die passie aan uw klanten.


(Henri Bloem Utrecht op bezoek bij Chateau Bouscassé)