Er bestaan twee basisstijlen rode port: flesgerijpte en houtgerijpte port. De flesgerijpte soorten zijn: Ruby, Crusted, Vintage en LBV (Late Bottled Vintage). LBV port is een tussenvorm, deze rijpt minimaal 4 jaar op houten vaten. De houtgerijpte soorten zijn: Tawny (10, 20, 30 of 40 jaar oud) en Colheita.

Flesgerijpt

Ruby port wordt gekenmerkt door zijn dieprode kleur, de geur van rood fruit en een zoete smaak.

Crusted port is een blend van 2 oogstjaren Vintage port, die na enkele jaren rijping op houten vaten   zachter is geworden. De port rijpt op fles nog zeker een aantal jaren. Hierbij ontstaat bezinksel, de “Crust”. Het is een type port dat niet zo vaak meer voorkomt.

Vintage port is port uit één oogstjaar. De port moet voor zijn 3e levensjaar op fles zijn gebracht. Dit type port moet zijn rijping volledig op fles ondergaan. De bewaartijd varieert van 3 jaar tot 30 jaar. Vintage port wordt niet ieder jaar gemaakt. De oogst moet wel van goede kwaliteit zijn om vintage te mogen heten. De term “full declaration”  wil zeggen dat alle Portproducenten een Vintage port hebben uitgebracht in een bepaald (top)jaar. Vintage port ontwikkelt een laag bezinksel gedurende de rijping. Dit vraagt om een voorzichtige behandeling bij het serveren.

LBV port, “late bottled Vintage port”, is port van één oogstjaar. De port moet minimaal 4 jaar rijpen op houten vaten. Daarna is de port drinkbaar, maar kan vaak nog enkele jaren op fles rijpen. Er kan dan ook bezinksel ontstaan.

Al deze typen port hebben geen lange periode contact gehad met zuurstof en zijn dus enigszins ”zuurstofschuw”. Een eenmaal geopende fles moet binnen enkele dagen leeg zijn. Bewaren in een karaf is geen optie, maar voorzichtig overschenken in een karaf, om bezinksel te scheiden, is wel mogelijk.

De smaakstijl van dit type hogere en rijpere ports is complex en boeiend. Er zit ook een redelijke hoeveelheid tannine in jonge Vintage port. Dat geeft al een rijpingspotentieel aan.

Houtgerijpt

Tawny port wordt getypeerd door een lichte bruinrode kleur. De tannines zijn zachter en de smaak is minder zoet dan Ruby port. Het aroma heeft minder rood fruit, maar is meer nootachtig. Tawny port heeft zijn rijping op houten vaten gehad en zal daardoor op fles weinig bezinksel vertonen. De gradaties 10/20 etc. duiden op het aantal jaren houtrijping dat de port heeft gehad. Meestal geldt: hoe ouder de port, des te complexer is de smaak.

Colheita Port is port van 1 oogstjaar. Deze portsoort moet minimaal 8 jaar op houten vaten rijpen voor hij in de fles gaat. Vaak is de rijpingstijd langer en wordt de port op glazen stopen gevuld tot het moment van botteling. Daarna kan de port goed op fles rijpen. Het jaar van botteling staat vaak op de fles. De port is meestal vrij van bezinksel.

Dit type port is bekend met zuurstof en een geopende fles kan enkele weken tot een aantal maanden open blijven zonder veel smaakverlies.