Op het platteland van Salento met haar rode, zongeblakerde aarde ligt Schola Sarmenti. In de prachtige, uitgestrekte wijngaarden loop je van percelen met jonge wijnstokken naar bijna ongecultiveerde stukken land met 80 jaar oude stokken. Een belangrijke keuze die Schola Sarmenti maakte, was het behouden van een oud Apulisch leidsysteem, een kostbare methode voor het leiden van wijnstokken die al sinds de oudheid wordt gebruikt. Door het gebruik van oude technieken en inheemse druivenrassen als fiano, negroamaro en primitivo weet Schola Sarmenti op authentieke wijze uitdrukking te geven aan hun geliefde streek.

 “We werken met passie en geduld om onze wijngaarden op een natuurlijke manier te laten groeien, zonder gebruik te maken van chemische middelen, met respect voor de natuurlijke cyclus van de planten en alle leven op het land en in de bodem, die we alleen voeden met organische meststoffen.”

Nerìo is de naam van de Griek die volgens overlevering de nabijgelegen stad Nardò stichtte. De negroamaro en malvasia nera komen van 45 jaar oude wijnstokken en rijpen 8 maanden op Frans eiken, gevolgd door een minimale flesrijping van 6 maanden.

 

In de top-100 van wijnmagazine ‘The Wine Spectator’

De passie en kunde van de wijnmakers van Schola Sarmenti leverde een plaatsje op in de lijst van 100 Beste Wijnen van het toonaangevende internationale wijnmagazine ‘The Wine spectator’. Dat vraagt om gedronken te worden!

Bekijk alle wijnen van Schola Sarmenti

Alessandro Calabrese

 (Wijnmaker Alessandro Calabrese beoordeelt de kwaliteit van de druiven al in de wijngaard).