Gerhard MarkowitschBourgogne was in het verleden jarenlang de alleenheerser op het gebied van Chardonnay en Pinot Noir. In het laatste decennium kwam hier al langzamerhand verandering in. Nieuwe wereldlanden als Chili, Argentinië, Nieuw Zeeland en de USA produceerden ook kwalitatief goede Pinot Noirs en Chardonnay’s. In Europa bleef  Bourgogne de trots op het gebied van deze druiven, maar inmiddels is er bedreiging uit Oostenrijk. Zijn naam: Gerhard Markowitsch.

Weingut Gerhard Markowitsch is gelegen in Göttlesbrunn, één van de belangrijkste wijndorpen in het Oostenrijkse wijnbouwgebied Carnuntum. Het in ons land nog vrij onbekende gebied ligt ten oosten van Wenen, aan de zuidkant van de Donau en loopt door tot aan de grens van Slowakije. De wijnboeren in dit gebied maken met name furore met prachtige rode wijnen.

Gerhard Markowitsch behoort tot een nieuwe talentvolle generatie van jonge wijnboeren. De laatste jaren heeft hij grote indruk gemaakt met zijn krachtige volle rode wijnen en Chardonnay’s, waardoor hij inmiddels tot de top van de Oostenrijkse wijnbouwers is door gedrongen. Tijdens mijn recente bezoek aan dit wijngoed, zag ik een supermoderne kelder vol met eikenhouten vaten. De proefruimte is gemaakt in een glazen ruimte tussen deze vaten… wat een ambiance!

Vorig jaar is in Nederland de Chardonnay van Markowitsch gekozen tot de beste Chardonnay onder de € 12,50,-. Opmerkelijk was daarbij dat plek 2 t/m 10 Bourgognes waren. Onlangs scoorde deze zelfde Chardonnay een tweede plaats in het nieuwe wijntijdschrift Wine Life.  Deze wijn zit werkelijk boordevol citrus- en tropisch fruit. Hij is licht crèmig met fijne zuren en kent een mooie lange afdronk. Zijn Chardonnay Reserve (“Schüttenberg”) met een opvoeding van 18 maanden op barriques is een ware topper. Menig grote naam in de Bourgogne zal versteld staan van de geweldige prijs/kwaliteit die Markowitsch met deze wijn levert. De wijn is gastronomisch breed inzetbaar maar combineert met name goed bij vettige visgerechten. 

De Pinot Noir van Markowitsch is fruitig, lichtvoetig, heeft tonen van bosbessen en daarnaast fijne zuren met zachte tannines. Heerlijk bij licht gekruide kipgerechten of lamsvlees. De Pinot Noir Reserve met een houtrijping van 18 maanden in barriques, is kruidig met veel geconcentreerd  rood fruit en een lange afdronk. Deze wijn behoort jaarlijks tot het beste wat Oostenrijk te bieden heeft en zal zeker hoge ogen gooien bij een mooie Bourgogne proeverij.  

Natuurlijk is Markowitsch meer dan Chardonnay en Pinot Noir. Wat dacht u van een lichtvoetige Grüner Veltliner als aperitief of een stevige volle Grüner Veltliner Alte Reben voor bij het diner. Wilt u liever een heerlijke volfruitige, zachte rode wijn dan is wellicht de Carnuntum Cuvee (Zweigelt/Pinot Noir) of de Blaufränkisch wat voor u. Een andere mooie traditionele wijn is de Rubin Carnuntum (100% Zweigelt), welke iedere wijnboer uit Carnuntum van rang en stand wel in zijn assortiment heeft. Beroemd is Markowitsch verder om zijn Redmont en Rosenberg. Beide zijn cuvees gemaakt van Zweigelt met hieraan toegevoegd internationale druiven zoals de Merlot, de Cabernet Sauvignon of de Syrah.

Met vineuze groet,

Sascha de Wilde RV