Het is alweer maandag, lesdag. Les van Rudolf Nipius over het land met het grootste wijngaardareaal: Spanje!
Wel het grootste aantal hectare wijngaard, maar niet de grootste producent. Wat betreft productie moet Spanje zowel Frankrijk als Italië voor laten gaan.
Wellicht vreemd, zult u denken, maar dit alles heeft te maken met de grote droogte in Spanje: veel zonneschijn en weinig regen. Wij vinden dat heerlijk, maar de druifjes houden toch van een ietwat vochtiger klimaat.
Tot 1996 was irrigatie in de Spaanse wijngaarden niet toegestaan. Dit betekende een lage opbrengst per hectare wijn; het weinige vocht kon namelijk maar een klein aantal trossen tot volledige rijpheid brengen. In  1996 kwam de redding voor de Spaanse wijnen en startte de competitie met Frankrijk en Italië: vanaf 1996 is dripirrigation toegestaan! Via computersystemen worden wijngaarden druppelsgewijs bewaterd zodat ze niet tekort komen.  Sindsdien zie je de Spaanse wijnproductie stijgen. Maar stijgt ie genoeg om richting de productie van Frankrijk en Italië te gaan? We zullen het meemaken.
Een feit is wel dat Spanje aan het vernieuwen is. De moderne wijnproducenten denken niet alleen meer traditioneel en volgens de wetgeving. Traditionele Spaanse wijnen zijn vaak hout gedomineerd (hebben een lange tot enorm lange houtopvoeding gehad) en mogen alleen van bepaalde druivenrassen worden gemaakt. Niks mis mee: vaak heerlijke volle, rijke, complexe, (winter)wijnen die geweldig combineren bij een stukje rund of lam.
En het leuke is dat we qua ‘houtsmaak’ ook nog keuze hebben. Sommige Spaanse wijnen krijgen een opvoeding op Amerikaans eiken en andere op Frans eiken. Een combinatie van deze twee is ook geen zeldzaamheid.
Bent u meer van de elegante wijnen: kies dan voor Frans eiken.
Geniet u van een vanillearoma- en smaak: kies Amerikaans!
Vaak leest u het gebruik van hout terug op het rug etiket maar vraag het vooral na aan uw wijnadviseur!
Maar niet iedere consument zit daar op ieder moment van de dag op te wachten. Soms willen we juist een glas wijn waarin het fruit (in plaats van het hout) meer naar voren komt. Het prettige is dat Spanje vandaag de dag ook volop fruitgedomineerde wijnen op de markt brengt.
U kunt zich voorstellen dat een net gestarte wijnproducent ook niet meteen alleen maar Gran Reservas maakt. Een Gran Reserva moet namelijk vijf jaar rijpen in een bodega. Dit betekent dat je als net gestarte ondernemer vijf jaar moet voorfinancieren voordat je flessen de markt opgaan en er geld binnenkomt. En dat in deze economie? Nee, dan maar wijnen die minder opvoeding hebben, snel op de markt maar meer fruit!
Een veel voorkomend Spaans druivenras is de Tempranillo. Vaak als cépage (als enige druif in een fles wijn) maar wordt (ook vaak in de bekende Rioja wijnen) geassembleerd met 1 of 2 anderen.
Tempranillo is een allemansvriend omdat hij niet zo hoog in zijn zuren zit en goed combineert met een stevige maaltijd. Op het etiket leest u wel eens de termen: Joven, Crianza, Reserva en Gran Reserva. Een kort lesje:
Vino Joven: Jonge, frisse wijnen. Jong drinken.
Vino de Crianza: Minimaal 2 jaar heeft gerijpt, waarvan tenminste 6 maanden op hout. Voor witte en rosé wijnen geldt dat ze minimaal een jaar oud moeten zijn waarvan 6 maanden op hout gerijpt. Drinken binnen 5 jaar.
Reserva: Minimaal drie jaar in de bodega gerijpt waarvan de wijn tenminste 1 jaar op hout heeft gerijpt. Voor witte en rosé wijnen geldt dat ze tenminste 2 jaar oud zijn en dat ze tenminste 6 maanden op hout hebben gerijpt. Drinken binnen 7 jaar.
Gran Reserva: Voor alle wijnen zowel rood, wit als rosé geldt dat ze tenminste 5 jaar in de bodega hebben liggen rijpen. De Gran Reserva wordt in zijn zesde jaar pas op de markt gebracht.
Rode wijnen die zich Gran Reserva mogen noemen hebben minimaal 2 jaar op hout gerijpt, voor witte en rose wijnen (komt overigens niet vaak voor) geldt dat zij minimaal 6 maanden op hout hebben gerijpt. Drinken binnen 10 – 15 jaar.

Dus kiest u zelf waar u zin in heeft: meer fruit of hout (en welk hout?). Laat dit afhangen van het moment, uw menukeuze en uiteraard uw persoonlijke voorkeur.
Maar onthoud: zonder drip geen zip! Dus neem ook een glaasje water tussendoor! J