Oostenrijk is een erg klein wijnland. Het produceert 1% van de wereldproductie van wijn. Maar het kleine beetje dat er is, is van topkwaliteit! De focus ligt op veel kleine producenten die wijnen met een heel eigen identiteit en kwaliteit produceren. 66% van de Oostenrijkse wijnen is wit.

Het witte druivenras dat domineert is de Grüner Veltliner. Elders in de wereld groeit Grüner Veltliner niet of nauwelijks: een volstrekt Oostenrijkse specialiteit dus!

Grüner Veltliner: specialiteit in vele varianten

Deze specialiteit is er is vele varianten. Vaak drinken we de frisse, jonge, fruitige versie maar er zijn ook Grüner Veltliners van laat geoogste druiven en varianten die op vat hebben gerijpt. Dit maakt deze duivensoort een fantastische gast aan tafel. De frisse variant past uitstekend bij de lichtere salades en voorgerechten en de meer krachtigere versies kunt u gerust bij een hoofdgerecht van kip, kalkoen of rijke vis schenken. Ook in de Aziatische keuken staat de Grüner Veltliner zijn mannetje! Een gastronomische wijn dus.

De Oostenrijkse wijnbouw concentreert zich in het oosten van het land. De mooiste Grüner Veltliners vind je in het noordoosten en zuidoosten. Zo ook in het noordoostelijke gebied Wachau in Niederösterreich. In Wachau vindt u naast het druivenras Grüner Veltliner ook één van de volgende termen op het etiket: Steinfeder, Federspiel of Smaragd.

Deze volgorde van lichte naar meer krachtigere versies houdt het volgende in: 

  • Steinfeder: lichtste versie met maximaal 11,5% alcohol
  • Federspiel: een iets krachtigere versie met maximaal 12,5% alcohol
  • Smaragd: de meest rijke en krachtige Grüner Veltliner met minimaal 12,5% alcohol en vaak meer. Deze laatste term kunt u vergelijken met de term Spätlese (late oogst). De druiven worden laat geoogst en rijpen vaak langere tijd op roestvrijstaal en grote fouders.  Deze fouders zijn zo groot dat het hout geen dominerende factor wordt in de wijn. Een Smaragd wijn blijft daardoor heel elegant van smaak.

De Smaragd Grüner Veltliners zijn vernoemd naar de Smaragd hagedis. Deze Pannonische hagedissen komen in Oostenrijk alleen nog maar voor in het beschermde natuurgebied in het noordoosten. Ze nestelen zich in het zonnetje op de muurtjes van de wijngaarden die in steile terrassen  tegen de helling staan aangeplant. 
Prachtig rijk van kleur. Dit geeft ook de geweldig rijke smaak van een laat geoogste Grüner Veltliner aan:

Een volle, ronde en geconcentreerde wijn waarin u amandelen, vanille, banaan en een mooie lichte kruidigheid van witte peper ervaart. Heel elegant maar tegelijkertijd een wijn met veel body. Bij uitstek een wijn om rijk bij te eten:  bij gegrilde kip, gekruide gerechten, curry’s, harde kazen, gerechten met koriander, coquilles en kreeft.

Met de Grüner Veltliner kunt u dus alle kanten op. Geheel naar uw smaak. Eén ding is zeker: u proeft kwaliteit!