Wat drinken we daarbij?

Goldwater sauvignonGoldwater Sauvignon Blanc, Marlborough, Nieuw-Zeeland. Op sommige dagen heb je zin in een bepaald glas wijn en daar stem je dan het gerecht op af. Zo hadden we vandaag zin in een lekker glas Sauvignon Blanc uit Marlborough.

Daar aan de andere kant van de wereld, in het noordoosten van het zuidereiland heeft men een andere dimensie gegeven aan wijnen van deze druif. De wijnen zijn bijzonder aromatisch, ruiken naar kruisbessen, tomatenblad, citrus, limoenschil, passievrucht en basilicum. Uiteraard zijn niet alle wijnen identiek, maar wijnen uit Marlborough zijn over het algemeen erg herkenbaar.

Zo ook de Goldwater Sauvignon Blanc die we vandaag in het glas hebben. We hebben zin om hier een risotto van groene asperges bij te eten. In de keuken van Wijnkoperij Henri Bloem in Bussum gaan we aan de slag, maar komen al proevend tot de conclusie dat het gerecht en de wijn niet volledig aansluiten. Op intuïtie besluit ik dat we passievrucht en basilicum missen. Inderdaad, twee smaken die we ook in de wijn tegenkwamen. Ik ren naar de winkel voor twee passievruchten en basilicum. Gelukkig heeft de risotto bij terugkomst de juiste garing bereikt: romige textuur, maar toch nog rijstkorrels met bite. De ontbrekende ingrediënten belanden in de risotto en we proeven opnieuw. Nu klopt het wel. Door toevoeging van twee ingrediënten hebben we wijn en gerecht tot een passend geheel gemaakt.

Jeroen Theunissen, Henri Bloem Bussum

Ingrediënten voor 4 personen

 • 200 gram risottorijst
 • 1 teentje knoflook (zelf fijnhakken)
 • 1 ui (zelf snipperen)
 • 1 stengel bleekselderij (zelf in kleine blokjes snijden)
 • 20 groene asperges (in vier stukken snijden)
 • 20 basilicumblaadjes (fijnsnijden)
 • 40 gram reggiano
 • 4 passievruchten (halveren, sap en pitjes bewaren)
 • 6 eetlepels olijfolie
 • 1 liter groentebouillon (bij voorkeur zelf gemaakt, anders een bouillonblokje) 
 • Peper en zout naar smaak 
 • 1 glas witte wijn

Bereidingswijze: 

Doe de olijfolie (2el) in een koekenpan en fruit de gehakte knoflook, het gesnipperde uitje en de kleine blokjes bleekselderij op een laag vuur gedurende 5 minuten. Laat de knoflook niet te veel kleuren. Voeg de rijst toe en zet het vuur hoger. Als de rijst glazig is schenk je het glas witte wijn op de rijst. Wanneer de witte wijn volledig door de rijst is opgenomen, voeg je steeds beetje bij beetje bouillon toe. Telkens als het vocht is opgenomen schenk je wat bouillon in de pan. Na tien minuten doe je de groene asperges in de pan, behalve de puntjes. Deze voeg je pas 5 minuten later toe. Ondertussen blijf je steeds bouillon toevoegen aan de rijst. En telkens als het vocht bijna volledig is opgenomen, schenk je weer wat bouillon bij de rijst. Als de rijst gaar is, maar nog wel een bite heeft, zijn de asperges ook gaar, maar nog wel knapperig. Draai het vuur uit en voeg 40 gram geraspte reggiano toe. Roer dit door de risotto. Vervolgens schenk je 4 eetlepels goede olijfolie door de rijst. Tenslotte voeg je het sap en de pitjes van de passievruchten en de fijngesneden blaadjes basilicum toe. Meng alles goed en zet de risotto 5 minuten weg met de deksel op de pan. Proef op peper en zout, voeg indien nodig toe, serveer in verwarmde borden en drink er een glas Goldwater Sauvignon Blanc bij.