Domaine Santa Duc

Maandag 15 april 2019 begon de dag met een bezoek aan het dorpje Gigondas, waar we om 09.00 uur het terrein opreden van Santa Duc, een domein, dat zijn naam ontleent aan het krijsen (zingen: cantate) van een enorme uil (een soort oehoe, die ter plekke Duca genoemd werd) en de boel behoorlijk domineerde.

Yves Gras ontving ons hartelijk in zijn kantoor dat sinds een jaar of zeven gevestigd is in een soort glazen toren, waarvan het dak elektrisch geopend kan worden en van waar je een fantastisch uitzicht hebt over de 30 ha. wijngaard die het bedrijf rijk is. 360 graden view naar alle omliggende dorpen op een zonovergoten maandagmorgen: het kan slechter.

Santa Duc

Ook hun wijnen zijn zeer de moeite waard: een brandschone kelder, waar bio-dynamisch wordt gewerkt. Sinds 2016 zwaait zoon Benjamin de scepter over het bedrijf en maakt vrijwel alle wijnen. De stijl lijkt ook iets moderner te zijn dan vroeger, met meer accent op het fruit.

Santa Duc

Zoals in vrijwel alle zuidelijke Rhônewijnen is de Grenache de dominante druivensoort, vaak aangevuld met Syrah en Mourvèdre, en soms met wat onbekendere druiven als Cinsault en Counoise.

Behalve een Vin de Pays maken ze bij Santa Duc wijnen in zowel Gigondas als Châteauneuf. Dat die in stijl zoveel van elkaar verschillen komt voornamelijk door de verschillende soorten bodems waarop de wijnstokken groeien. Een zand- en kleibodem geeft een ander eindresultaat dan wijnen die voortkomen van een bodem met voornamelijk kalk en grote kiezels. Ook de ligging t.o.v. de zon is van belang. Deze combinatie van factoren wordt ook wel “terroir” genoemd en bepaalt dus voor een groot deel wat voor soort wijn er uiteindelijk gemaakt kan worden.

De wijnen zijn over het algemeen van een onberispelijke kwaliteit, zowel de “gewone” Rhônes, als de top-cuvées uit de eerder genoemde gemeentes.

Leidraad is dat de wijnen een zachte tanninestructuur bezitten, die dus al op jeugdige leeftijd zeer genietbaar is. Sulfiet wordt in minimale hoeveelheden toegevoegd en bewaarpotentieel wordt gewaarborgd doordat voldoende zachte tannines aanwezig zijn om de wijnen mooi te laten ouderen. Voor de liefhebbers van pittige, maar toch ook elegante Rhône-wijnen is dit domein het ontdekken meer dan waard.

Michel van Tooren
Wijnkoperij Henri Bloem Arnhem
april 2019