Tom van der GeestEen reis maken door Chili en Argentinië kan niet zonder een bezoek aan een of meer wijnstreken van deze landen. In Chili bevinden de belangrijkste wijnstreken zich in het midden van het land in de centrale vallei.

Aan de andere kant van de Andes ligt Mendoza, het centrum van de wijnbouw in Argentinië. Als vaste klanten van Henri Bloem Den Haag zijn wij natuurlijk bekend met De Martino uit Chili. Daar wilden we wel eens een kijkje nemen. Via Henri Bloem mail was over de email snel een afspraak gemaakt.

De wijnproductie van De Martino gebeurt in Isla de Maipo, slechts 45 kilometer van Santiago. Vanuit de hoofdstad van Chili kan je er in dagtripje heen. Als je het dorpje binnen rijdt zie je al de verschillende percelen van dit wijnhuis.We waren er begin februari, de druiventrossen hingen al vol aan de ranken. Een prachtig gezicht met de bergen op de achtergrond.

Wijn amfoor De MartinoDe vaten van De Martino

Over enkele weken zou de oogst gaan beginnen. We werden ontvangen door Elienor de Cressac, de export coördinator voor Europa en Latijns Amerika. Deze française heeft ons rondgeleid over het bedrijf. Grote roestvrijstalen tanks, eiken vaten en klassieke Oostenrijkse vaten worden door De Martino in de verschillende productieprocessen gebruikt. En verder waren er uiteraard grote installaties voor het bottelen en verpakken van flessen. De Martino heeft een productie van ongeveer 3 miljoen flessen wijn per jaar. Maar heel bijzonder was de loods met amforen. In deze grote vazen van aardewerk wordt wijn gemaakt, zoals de oude Grieken en Romeinen dat deden. Een unicum in Chili. Je stopt de druiven in de amfoor. Sluit het af met klei. Laat de natuur haar werk doen. Het resultaat wordt gefilterd en gebotteld.

De proeverij

Na de rondleiding stonden 4 mooie wijnen klaar om te proeven.

  • Single Vineyard PARCELA 5; Sauvignon blanc 2011. Deze wijn komt uit de Casablanca Valley, een koele streek slechts 20 kilometer van de Grote Oceaan en daardoor een frisse wijn, met een pepertje.
  • Gallardia del Itata; Cinsault Rosé 2013. Een mooie rosé van cinsault, gemaakt op roestvrij staal.
  • Single Vineyard ALTO DE PIEDRAS; Carmenere 2011 uit Isla de Maipo. In deze organische wijn proefden we koffie, chocolade en rood fruit.
  • VIEJAS TINAJAS, edicion especial uit Valle del Maule, gemaakt van cinsault, net als de rosé. Deze wijn komt uit de amforen. Heel bijzonder om dit te proeven.

Na het bezoek aan de winkel was het tijd voor de afscheidsfoto. Het is heel leuk om een bedrijf te bezoeken waar je de wijn van kent. En zeker als onderdeel van een vakantie in deze twee prachtige, maar enorm grote landen.

Tom van der Geest en Katja Logger

Tom vd Geest & Katja Logger

(vlnr: Elienor de Cressac, Tom van der Geest, Katja Logger)