Vanaf Kerstmis dit jaar heeft de Franse Savoie z’n eigen Crémant. Dat wordt in Frankrijk dan de achtste. De zeven wijnregio’s die al een Crémant hebben zijn: Alsace, Bordeaux, Bourgogne, Die, Jura, Limoux en Loire. Tot nog toe kenden we in de nieuwe Crémant-streek "Savoie méthode traditionnelle" of "pétillant de Savoie", wijnen die binnen de zone AOC Vin de Savoie overal te vinden waren.

Ongeveer honderd wijnboeren maakten die van de druivenrassen Altesse of Jacquère, die met een wettelijk vastgesteld aantal andere nu ook voor de Crémant zullen worden gebruikt. De Crémants mogen na een opvoeding van 12 maanden op de markt komen. Toegestane druiven: aligoté, altesse, chardonnay, jacquère, mondeuse en bovendien voor het département de Haute-Savoie: chasselas en molette.

De druiven moeten met de hand worden geoogst. Voor de cuvée Crémant de Savoie moet de most van minimaal 60% autochtone druiven komen, waarvan 40% jacquère en 20% altesse. Voor de overige 40% mogen alle andere toegestane rassen worden gebruikt, met een maximum van 20% rood.
(Bron: www.wijnwijs.eu