De wijnen uit het assortiment van Henri Bloem zijn gemaakt met passie, kennis en hard werken. Achter elke wijn schuilt het verhaal van de wijnmaker of wijnmaakster. Om eens in het hoofd van deze bevlogen vakmensen te kijken, gaan wij in deze rubriek in gesprek met hen. In deze aflevering een gesprek met Isaac Fernandez van Bodegas Monteabellón

 Interviewer (IV): Waar heeft u het vak geleerd?

Wijnmaker (WM): In 1984 ben ik gaan werken bij Bodegas Mauro, ik was toen 20 jaar. Ik werd binnengehaald door mijn oom Mariano Garcia. Hij was jarenlang de wijnmaker bij Vega Sicilia en heeft bodegas Mauro opgericht. Meer dan 20 jaar heb ik bij mijn oom gewerkt en alle fijne kneepjes van het vak geleerd.

IV: Wat is uw stijl van wijn maken, of wat is uw filosofie?

WM: Ik prober zoveel mogelijk extractie uit de druiven te halen, zodat de uiteindelijke wijn haar karakteristieke elegantie verkrijgt. Om dit te bewerkstelligen is het uitermate belangrijk om gedurende het hele jaar de wijngaarden goed te onderhouden.

IV: Welke wijn of wijnmaker heft uw stijl van wijn maken het meest beïnvloed?

WM: Ik heb zoveel van Mariano Garcia geleerd, dat ik min of meer zijn stijl volg.

IV: Hoe lang maakt u al wijn?

WM: Sinds 1990 ben ik wijnmaker.

IV: Voor wie zijn uw wijnen bedoeld?

WM: Wijn is bedoeld voor iedereen die van een lekker glas houdt.

IV: Welke raad kunt u meegeven aan iemand die overweegt uw vak te gaan uitoefenen?

WM: Geduld en liefde voor het vak. Want als je liefde voor het vak hebt, heb je geduld. De tijd geeft je de ervaring die je nodig hebt om goede wijn te maken.

IV: Kunt u iets vertellen over de wijnen van vandaag de dag?

WM: Een goed voorbeeld is de Monteabellón 14 Meses en Barrica. De bodem van lijmsteen en klei zorgt voor druiven met een uitstekende structuur. De wijn is donker paarsrood met een elegante neus van zwart fruit en verse kruiden. Complex, vol van smaak en een plezierige afdronk, dat vinden mensen lekker.

IV: Wat is uw favoriete wijn/spijs combinatie?

WM: Ik ben een vlees liefhebber.

IV: Wat is uw favoriete wijn voor dagelijks gebruik?

WM: De Monteabellón 5 Meses en Barrica. Soepel, zacht en barstensvol fruit.

IV: Hoe vindt u dat mensen uw wijnen het best kunnen benaderen?

WM: Kwaliteit is erg belangrijk als je kennis maakt met wijn. Meestal zijn de eerste wijnen die mensen drinken van slechte kwaliteit, daardoor vinden we wijn niet zo lekker totdat we een jaar of 25 zijn. Het zou goed zijn als mensen zich iets meer zouden verdiepen in de achtergrond van de wijn, achter elke wijn zit een geschiedenis. Als je die weet kun je jezelf meer openstellen voor de wijn.

IV: Wat maakt uw regio zo special?

WM: De bodem, het klimaat en de druivenrassen. De tempranillo in Ribera del Duero moet onder extreme omstandigheden groeien. Hierdoor zijn de wijnen erg gestructureerd.

IV: Waar spendeert u momenteel veel tijd aan?

WM: I houd altijd de ontwikkelingen in de wijngaard en bodegas nauwlettend in de gaten. In de zomer ben ik elke dag in de wijngaard te vinden.

IV: Heel hartelijk dank voor uw tijd, het geeft ons een goed beeld van u en uw prachtige bedrijf.

WM: Graag gedaan, het is een eer om over mijn vak en bodegas te mogen praten

Wijnen van Bodegas Monteabellón bij Henri Bloem

  • Avaniel Tinto
  • Avaniel Rosado
  • Monteabellón Verdejo
  • Monteabellón Roble
  • Monteabellón Crianza
  • Monteabellón Reserva