Onbekend maakt onbemind. Kent u de  Vinho Verde wijn uit Noord-Portugal? Wanneer je hem niet kent, waardeer je hem niet. Zodra je een slokje Vinho Verde hebt genomen ben je verkocht!
Vinho Verde, de groene wijn uit Portugal. Nee, de wijn is niet groen maar bleekgeel van kleur. Gemaakt van het druivenras Alvarinho en eventueel aangevuld met Loureiro, Arinto en Trajadura .  Knisperend fris fruit komt u tegemoet, samen met een mooie kruidigheid is het dé ultieme zomerwijn voor bij de lichtere maaltijd.
Echte vriendjes van Vinho Verde zijn gerookte zalm en artisjok. Wat een heerlijke ingrediënten om er op los te fantaseren.
Ik laat mijn fantasie even de vrije loop:

Pasta met artisjok en gerookte zalm: Kook de pasta. Bak in een koekenpan een uitje met wat knoflook, voeg wat room toe en laat deze even inkoken. Voeg gerookte zalmsnippers en artisjokharten in vieren gesneden toe en meng deze saus door de pasta. Maak het af met wat peper, zout en dille.

Risotto met artisjok en zalm: Snipper een uitje en twee teentjes knoflook  in een flinke scheut olijfolie. Voeg risottorijst toe en meng tot de korrels glazig kleuren. Blus af met een glas witte wijn. Voeg beetje bij beetje bouillon toe en blijf roeren zodat het vocht wordt opgenomen. De rijst is na 15 tot 20 minuten gaar. Snij gerookte zalm, verse zalmfilet en artisjokharten in stukjes. Hak dille fijn. Meng aan het eind de twee soorten zalm, artisjokharten, dille en peper en zout door de risotto. Even doorverwarmen en smullen!

Salade met artisjokharten en gerookte zalm: Kies uw favoriete slasoort en maak een dressing met olijfolie, mosterd, peper, zout, knoflook, balsamicoazijn en wat honing. Meng dit door de sla. Leg de sla op uw bord en garneer het geheel met gerookte zalmreepjes en gesneden artisjokharten. Ook wat zwarte olijfjes erbij smaken goed!

Zalmbonbons met artisjokmousse:  Hak twee knoflookteentjes fijn. Pureer met een staafmixer of in de keukenmachine flink wat artisjokharten met de knoflook en grote scheut goede olijfolie tot een smeuïg mengsel. Voeg peper en zout naar smaak toe. Snij gerookte zalmfilet in vierkante plakjes van 5 x 5 cm. Schep in het midden van ieder plakje 1 flinke eetlepel artisjokmousse. Vouw de zalm over de mousse en vorm er voorzichtig mooie bonbons van. Leg de zalmbonbons met de naad naar beneden op een bord. Leg op elke bonbon een beetje dille.  Bewaar tot gebruik in de koelkast.