Maandag 14 november. De Sint is binnen dus nu zijn de feestdagen toch echt in aantocht. En feest betekent bubbels! Toch lieve Nederlanders?? Hoe kan het zo zijn dat wij zo van feestjes houden maar we gemiddeld nog geen eens één glas Champagne per jaar drinken??
Van het weekend vierde ik mijn verjaardagsfeestje en heb verboden koffie te schenken omdat ik bang was voor de zogenaamde ‘koffieaansteking’. Zodra iemand aan de koffie zit en de volgende gasten komen binnen dan weet je dat er geen einde meer kom aan de ‘koffiecultuur’ …En nee, ik wilde lekker losgaan, de rem eraf. Geen nuchtere, serieuze dertig(plus) gesprekken. Gewoon genieten, gek doen, dom kletsen, de dag erna niet meer exact weten wat je hebt gezegd en tegen wie. Even in een roes leven, genieten! En dat kan; met bubbels. En daar begonnen we mee. En nee, helaas niet met Champagne maar een hele gewone Prosecco. Ook feestelijk maar probeer toch thuis eens een mooi glas Champagne tijdens de feestdagen. Of nog leuker proef een Champagne naast een andere mousserende wijn als een Prosecco, Cava of een Crémant uit de Bourgogne of Elzas.
Dat hebben we vandaag op de vinologenopleiding gedaan. En dat proef je. We kregen zes glazen en moesten raden in welk glas Champagne zat en welke niet. Nog best lastig. Wel erg grappig dat de meesten van het glas Moët dachten dat het geen Champagne was. Te commercieel gemaakt en minder in kwaliteit? De Crémant uit de Bourgogne was een prettig alternatief voor de wat kleinere portemonnee. Maar er zijn ook Champagnes (neem Drappier) die betaalbaar én goed zijn. Dus laat u adviseren in een goede Wijnkoperij en ga niet direct op de naam af.
Maar terugkomend op de titel: in 2010 zijn er 320 miljoen flessen Champagne verkocht waarvan 2,5 miljoen in Nederland….en dat is best weinig. Gelukkig is er ook in ons land een toename in de verkoop van mousserende wijn. Een mousserende wijn is namelijk niet alleen geschikt bij een feestje. Nee, het is een heerlijk aperitief. En past overigens ook uitstekend bij een luchtig hapje of een mooi voorgerechtje met bijvoorbeeld schaal of schelpdieren.
Nog een heel groot voordeel: een mousserende wijn heeft een anti-oxidatief effect vanwege het koolzuur. Snij maar eens een appel open en doe hem in een bad met koolzuur:  de appel wordt niet bruin! Door deze anti-oxidatieve werking wordt er minder zwavel gebruikt (wat in stille wijn nodig is tegen oxidatie) en daardoor heb je de dag erna minder hoofdpijn! Lang leve de mousserende wijn!!
De meeste Champagnes zijn gemaakt van drie druivenrassen: Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Een Blanc de Blanc Champagne is gemaakt van 100% Chardonnay en een Blanc de Noir van 100% Pinot Noir en/of Pinot Meunier. De meeste Champagnes zijn zonder jaargang en gemaakt van druiven uit verschillende oogstjaren. Champagnes met een jaartal zijn gemaakt van druiven uit één uitstekend oogstjaar. Topjaren zijn: 2008, 2002, 1996, 1995 en 1990.
Trakteer uzelf en uw gasten tijdens de komende feestdagen maar eens op een mooie fles bubbels en geniet!