Le Cecche, juni 2011

Op slechts 1150 kilometer van Midden Nederland vinden we de bakermat van de Barolo.
Het bedrijf Le Cecche is gelegen in het wijngebied Langhe. Dit is een streek in de heuvels van Centraal-Piëmonte, ten zuid-oosten van de stad Alba. Het is ook de naam van een DOC voor 8 verschillende wijnen; Rosso, Bianca, Dolcetto, Freisa, Nebbiolo, Arneis, Favorita en Chardonnay. Diano d' Alba is één van de belangrijkste productiegebieden van de Dolcetto. Barberra-en Nebbiolo-druiven leveren rijke, goed gestructureerde wijnen.

Hartelijk worden we ontvangen door Jan Debruyne en Paola van landgoed Le Cecche die ons naar één van de twee gîtes brengen.
De gîtes zijn bijzonder groots en aantrekkelijk ingericht met uitzicht op de binnenplaats van het landgoed en de omringende wijngaarden.

Op de binnenplaats omringd door prachtige planten en bloemen drinken we een mooi glas rosé van de Nebbiolo druif.
De van oorsprong Antwerpse Jan Debruyne was in zijn ´vorig´ leven arts en ontmoette zo´n 15 jaar gelden de van adellijke afkomst zijnde vrouw Paola in Toscane.
Samen besloten ze het roer om te gooien en een kwaliteitswijnbedrijf te beginnen in Piëmonte. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat ze daarin uitstekend zijn geslaagd.
Het landgoed Le Cecche van 9 ha kochten ze in 2001 van een oudere dame. Le Cecche is de naam van de verzameling gebouwen op de typisch Piëmontese berghelling die Jan en Paola aangekocht hebben en waaraan hun wijnbedrijf zijn naam verleend.
Toen waren nog 2 ha wijngaarden in productie. De gebouwen werden grondig gerestaureerd, en tijdens de vatrijping van de wijn in de oude kelders, werd modern vinificatiematerieel geïnstalleerd.

De wijngaarden van dit bedrijf zijn nu ongeveer 5 ha groot met naar het zuiden en zuid-westen gelegen hellingen, ideaal voor het rijpingsproces van de druiven.

Tijdens een uitgebreide rondleiding vertelt Jan enthousiast en vol passie over het bedrijf en het wijn maken. In de wijngaard wordt alles met de hand gedaan. Jan koestert de druiven alsof het zijn kinderen zijn.
De kennis van het wijn maken heeft Jan opgedaan doordat hij in aanraking kwam met een pasafgestudeerde oenoloog die hij in vertrouwen nam. Het bleek een gouden keuze want niet alleen resulteerde deze samenwerking in schitterende wijnen, de oenoloog groeide uit tot de bekendste van heel Piëmonte. Je zou dus kunnen stellen dat Jan de ontdekker is van deze wijnprofessional.
Daarnaast leerde Jan veel van de omringende wijnproducenten in de omgeving door veelal te kijken naar wat daar niet goed ging en dat in zijn bedrijf te verbeteren.
Al toerend door de omgeving ontdekken we dat dit een wijngebied bij uitstek is. Ontzettend veel producenten, mooie hellingen waarop de druiven zich kunnen ontwikkelen en uitstekende klimatologische omstandigheden.  Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Barolo tot de topwijnen van Italië behoren. Met de grote hoeveelheid producenten met relatief dezelfde omstandigheden is het uiteindelijk de vaardigheid van de wijnmaker die het onderscheid in kwaliteit maakt.  En deze vaardigheid proef je in de wijnen van Le Cecche; stuk voor stuk kwaliteit.
Tijdens de uitgebreide proeverij bleek dat nog eens te meer.
Aan een lange boerentafel in het met adellijke spullen ingerichte proeflokaal starten we met de Arneis, de typisch witte druif uit Piëmonte.
Heerlijk geurend geel fruit en veel smaaksensaties in de mond. Stuivend fruit en een lange afdronk. Mooi bij visgerechten, asperges en de Oosterse keuken kan hij zeker aan! De Arneis van Le Cecche is een groot succes want in deze jaargang bijna uitverkocht. Gelukkig wordt er vanaf komend jaar meer geproduceerd en kunnen we meer van deze pareltjes genieten.
Tot nu toe maakt Le Cecche slechts één witte wijn maar vanaf 2012 is ook de Riesling verkrijgbaar. De Riesling wordt de ´hoogste´ Riesling van de omgeving gezien de ligging van de wijngaard en zal volgens Jan een ´Duitse stijl´ hebben. Ik ben benieuwd!
We vervolgen de proeverij met de Diano d´Alba, 100% Dolcetto. Le Cecche is groot geworden mede dankzij de Dolcetto-wijnen. Le Cecche  kiest voor lage rendementen, goed onderhouden wijngaarden en een goede opvoeding voor deze wijnen. Het resultaat is een wijn met veel fruit en kracht. Belangrijk hierbij is dat de prijs erg redelijk blijft.  De Dolcetto druiven komen van 50 jaar oude stokken. Deze ´instapwijn´ boekt grote successen in de VS en Duitsland en is fantastisch om door de week te drinken bij een bordje pasta.
Terwijl we de Barbera d´Alba proeven: vol, romig, klein kruidje, goede lengte en prachtig in balans betrekt buiten de lucht. Ik zie Jan zijn ogen door de lucht schieten en hij roept: “Als het maar bij regen blijft, op hagel zitten we niet te wachten!”
Hieruit blijkt weer de enorme risicovolheid van dit vak. Piëmonte heeft de afgelopen tijd voldoende regen gehad om te druiven tot bloei te laten komen. Met de smaak van de voortreffelijke Fiammingo wijn in mijn mond ‘bid’ ik met Jan mee dat het weer goed blijft.
De Fiammingo is een wijn van Barbera en Merlot en heeft daardoor een wat internationaler karakter wat enorm veel mensen waarderen: mooi rond en wederom vol, rijk en een lange afdronk. Een prachtig glas voor iedere liefhebber van een goed glas rode wijn en gemakkelijk in combinatie met diverse gerechten.
De Dolcetto, Barbera en Fiammengo passen daardoor ook goed bij de Piëmontese keuken. Lokale specialiteiten zijn: ansjovis in noten crème, vittello tonato, rundertartaar en de navolgende voortreffelijke risotto´s en verse pasta´s. Stuk voor stuk perfect te combineren met deze wijnen.
Toegekomen aan de stevigere vleesspecialiteiten van de regio kunnen we ook stilstaan bij de twee toppers van de Nebbiolo druif: De Nebbiolo d´Alba en de Barolo van Le Cecche.
De Nebbiolo d´Alba, oftewel ‘het kleine broertje van’, beloofd al erg veel: wat een krachtpatser! Even zuurstof laten krijgen en dan genieten van dit mooie glas. Veel body en rijpheid en zeer betaalbaar voor een kwaliteitswijn van de Nebbiolo. Hier kun je je gasten mee verwennen.
Het ´snoepje´ van de proeverij is uiteraard de Barolo. Dat is dan toch echt ook wel de overtreffende trap. De kwaliteit spat uit je glas. Een kanjer om te drinken bij een culinaire maaltijd of om zo van te genieten, want dat doe je!
En kijkend naar de prijs van deze Barolo kan je niet anders dan concluderen dat het een koopje is. Nergens een vergelijkbare kwaliteit met zo´n prijs.
Na afloop van de proeverij is het tijd om een hapje te gaan eten in één van de restaurants in de buurt, waar een groot aanbod is van goede en nog betere restaurants tegen zeer toegankelijk prijzen. Jan schuift aan tafel bij Paola met de geopende Dolcetto: deze smaakt namelijk het beste bij zijn pasta.
Wij moeten ons inhouden om in het restaurant geen wijn van Le Cecche te bestellen want weten dat het hoogstwaarschijnlijk stukken beter is dan een concurrerende wijn. Toch goed om meer te proeven en iedere keer weer terug te komen op de wijnen van Le Cecche: zo mooi en niet te vergelijken met een ander.
Kwaliteitswijn in een prachtig stukje Italië. Wij zijn verliefd geworden op Piëmonte en zijn wijnen en in het bijzonder op de wijnen van Le Cecche.