We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk lijkt het nu toch echt zomer te worden. En dat werd tijd. Onze voorraden rosé’s waren enorm, want door het slechte weer was de verkoop van rosé minimaal. Rosé gaat dan ook vaak samen met zonneschijn, gezelligheid, terras, tuin en BBQ. Zodra de temperatuur oploopt en de zon begint de schijnen gaat bij veel mensen de knop om. Hebben we nog rosé in huis??? Nee… oei snel naar Henri Bloem! Maar welke rosé zullen we dit jaar kopen ?

Terras rosé

Colombette roséHet antwoord op deze vraag is natuurlijk heel persoonlijk. Wat wel opvalt is dat de rosé’s uit Zuid Frankrijk momenteel erg in trek zijn. Als eerste noem ik dan natuurlijk de rosé van Domaine Montrose uit Pezenas, Languedoc, welke al jaren een hit is bij henri Bloem. Deze karaktervolle rosé is zalmroze van kleur met in de smaak zacht rood fruit en tonen van witte perziken en amandelen. Heerlijk als de mooiste zomer!

Een andere populaire rosé is die van Domaine La Colombette uit Beziers, niet ver van Domaine Montrose. Volgens velen is dit één van de beste en meest betaalbare rosé's van Frankrijk. Niet voor niets werd deze rosé vorig jaar tijdens het Proefschrift Wijnconcours uitgeroepen tot "Rosé van het jaar". Hij heeft slechts 11,5% alcohol, is mooi zalmrose van kleur en heeft een zachte aanhoudende smaak met mooie tonen van framboosjes en aardbeien.

Vollere rosé

Montrose Balade roséNaast deze betaalbare terrasrosé’s is er ook veel vraag naar iets vollere rosé’s. Wel die mooie zalmroze kleur, maar iets meer smaak en een wat krachtigere afdronk. Domaine Montrose heeft daar op ingespeeld met hun Balade des Lezards rosé. Een supertrendy rosé met een glazen afsluiting ‘vinoloc’ die de strandtenten van Zuid Frankrijk inmiddels veroverd heeft. Hij heeft een volle intense smaak, maar blijft weldegelijk elegant en delicaat. Daarnaast een lange afdronk met heerlijk zacht fruit.

Domaine Moulinier maakt echter al jaren een rosé die aan deze criteria voldoet. Deze rosé is een topper in het assortiment van Henri Bloem en haalt jaar op jaar prijzen binnen. Gemaakt van Syrah, Grenache Noir en Mourvèdre is hij breed, sappig en vol van smaak met veel zacht rood fruit. Een grote wijn, echt een schoolvoorbeeld.

Winnaar uit de Provence


Wat te zeggen van de Provence Reserve Rosé van St Jean de Villecroze. Op televisie was Gordon er enkele jaren geleden al helemaal weg van. Maar ook de klanten weten deze wijn te waarderen. Voor de 2012 volgde de ultieme beloning door het wijntijdschrift Perswijn: “Beste eetrosé onder de € 12,50”. Hij is mooi bleek van kleur, is zacht en kent een volle smaak van frambozen, wilde aarbeien en een subtiele kruidigheid gevolgd door een mooie droge afdronk… ultiem genieten.

Dit waren enkele voorbeelden van de rosé’s uit Zuid Frankrijk. Allen heel populair… maar er is natuurlijk meer dan Frankrijk. Wilt u weten wat Henri Bloem op rosé gebied te bieden heeft? Kom dan eens langs in een van onze vinotheken om zelf te proeven wat er zoal is in roséland.

Met vineuze groet,

Sascha de Wilde, registervinoloog

 

De rosé op een rijtje:

  • Domaine Montrose
  • Domaine la Colombette
  • Montrose Prestige
  • Domaine Moulinier