Weingut KnabDe wijnen uit het assortiment van Henri Bloem zijn gemaakt met passie, kennis en hard werken. Achter elke wijn schuilt het verhaal van de wijnmaker of wijnmaakster. Om eens in het hoofd van deze bevlogen vakmensen te kijken, gaan wij in deze rubriek in gesprek met hen. In deze aflevering een gesprek met Thomas Rinker van Weingut Knab.

Interviewer (IV): Waar heeft u het vak geleerd?

Wijnmaker (WM): Leren is een permanent proces. Als je het leven ervaart met open ogen en een “open mind” kun je elke dag weer iets nieuws leren.

IV: Wat is uw stijl van wijn maken, of wat is uw filosofie?

WM: Wij zorgen extreme goed voor onze wijngaarden, altijd rekening houdend met de natuurlijke condities. In de kelder is onze filosofie  simpel: de tijd doet het werk.

IV: Welke wijn of wijnmaker heft uw stijl van wijn maken het meest beïnvloed?

WM: Een Pinot Noir Barrique van Karl-Heinz Johner. Ik mocht deze wijn proeven in de jaren tachtig en heeft mijn ogen geopend.

IV: Hoe lang maakt u al wijn?

WM: Ik maak nu ruim 30 jaar wijn.

IV: Voor wie zijn uw wijnen bedoeld?

WM: Ik maak mijn wijnen voor een ieder die zichzelf elke dag een klein pleziertje gunt of die een fijn glas bij een speciale gelegenheid waardeert.

IV: Welke raad kunt u meegeven aan iemand die overweegt uw vak te gaan uitoefenen?

WM: Wijn is een schitterend product, welke het landschap en de omgeving om ons heen weerspiegelt. Men moet zich realiseren dat wijn te allen tijde afhankelijk is van de grillen der natuur.

IV: Kunt u iets vertellen over de wijnen van vandaag de dag?

WM: Onze Spätburgunder Holzfass rijpt in grote houten vaten van een tonnelier uit buurt. Het is een klassieke wijn, met een moderne frisheid. Complex, maar zeker toegankelijk.

IV: Wat is uw favoriete wijn/spijs combinatie?

WM: Nu je het zo vraagt denk ik aan lekker gegrild vlees van de BBQ met een frisse aardappelsalade en goed gezelschap.

IV: Wat is uw favoriete wijn voor dagelijks gebruik?

WM: Ik drink graag onze Weissburgunder Kabinett. De wijn is fris en vol fruit. Heerlijk om de dagelijkse beslommeringen mee te doorbreken.

IV: Hoe vindt u dat mensen uw wijnen het best kunnen benaderen?

WM: Wijn is niet een cult. Het is een manier van leven. Wijn voor elke dag kan ook veel plezier geven, naast de meer complexere wijnen.

IV: Wat maakt uw regio zo special?

WM: De droge ‘Bourgognes’ van de Kaiserstuhl combineren rijkdom met lengte. De fijne zuurgraad maakt de wijn elegant en toegankelijk. Als de wijn goed gemaakt is proef je een specifiek fijn fruit dat je alleen hier tegenkomt.

IV: Waar spendeert u momenteel veel tijd aan?

WM: Kwaliteitsmanagement in de wijngaarden, zoals het regeluren vande oogst is essentieel om een product van hoge kwaliteit te kunnen produceren. Dit neemt, helaas, het grootste gedeelte van mijn zomer in beslag.

IV: Heel hartelijk dank voor uw tijd, het geeft ons een goed beeld van u en uw prachtige bedrijf.

WM: Heel graag gedaan en ik hoop dat men in Nederland kan genieten van de wijnen van Weingut Knab.