valentina pecorinoWie heeft er wel eens gehoord van pecorino? Ik heb het niet over de vette, pittige kaas van de schaapjes uit Midden- en Zuid-Italië en de eilanden. Nee, hooggeëerd publiek: nu even alle schijnwerpers op een Italiaanse witte druif met dezelfde naam, die overigens niet toevallig is gekozen. Het komt allemaal door de pecora’s of schapen, die zich ongans aten in de vruchten van de wijnstruik.

Het is nogal in de mode om aandacht te besteden aan vergeten groenten en fruit. De pecorino komt zeker in aanmerking voor de Oscar uitgereikt aan de beste, in vergetelheid geraakte druif. Het is geen mak schaap, èh druif, want het tere huidje kan zorgen voor onaangename ziektes en daar zit de wijnboer natuurlijk niet op te wachten. Dit is één van de belangrijkste redenen waarom deze schaapdruif ruim tachtig jaar niet in een wijn te vinden was. De druif werd door Guido Cocci Grifoni, een wijnboer uit Arquata del Tronto, weer tot leven gewekt. De echte opmars is echter pas recentelijk ingezet waardoor je in de wijnwinkel van Henri Bloem niet raar wordt aangekeken als je er naar vraagt.

De Pecorino, wordt gemaakt op Fattoria La Valentina, door de drie broers Sabatino, Roberto en Andrea Di Properzio. Deze heren, van het type Adonis, vertroetelen de druiven op 150 meter in een gehucht in de Abruzzen. De gouden ploert kan hier in de zomer zorgen voor temperaturen boven 40 graden celcius, maar gelukkig biedt de zachte zeelucht van il mare Adriatico de nodige verkoeling om de druivenhuidjes geen zonnebrand te bezorgen. De wijnmakers zijn nogal verzot op duurzaamheid en het is ook nog eens mooi meegenomen dat de wijn zonder gebruik van pesticiden gemaakt is.

Geuren van meidoornbloesem en honing doen je verlangen naar het drinken van een glas of 2, 3 of zolang je nog kan inschenken. In de smaak komt er een tropische fruitsalade van mango, ananas en limoen voorbij en het bittertje in de finale is echt Italiaans. Mamma Mia!

En wat nou zo bijzonder is, deze wijn kun je goed combineren met pecorinokaas! Hoezo, moeilijk doen over kaas/wijncombinaties. Kies gewoon naamgenoten. Lekker makkelijk toch?

Titia Boxma