rieslingDe laatste jaren merken wij dat de vraag naar riesling wijnen in de winkels van Henri Bloem aan het toenemen is. Nu zijn wij dan ook specialist in Duitse en Oostenrijkse wijnen, landen waar de rieslingdruif uitermate goed tot zijn recht komt en dus ook goed vertegenwoordigd is. Maar ook landelijk gezien blijkt riesling aan populariteit te winnen. Er is dan ook geen druif in de wereld die in zoveel gedaanten verschijnt. Wat maakt de riesling zo populair?

De belangrijkste reden is de veelzijdigheid van druif. Wijnen gemaakt van riesling kunnen zeer mineralig droog, halfdroog, verfijnd fruitzoet, maar ook intens edelzoet zijn. Telkens zijn het de karakteristieke zuren van deze druif, die zelfs de meest zoete wijnen een enorme frisheid geven. Het spel tussen fruitzoet en fijn zuur geeft een enorme spanning.

Meulenhof Riesling

De veelzijdigeheid van riesling

Een andere reden is de toename van de kwaliteit. Vroeger werd riesling vaak gebruikt voor goedkope Duitse “suikerwatertjes”. De nieuwe generatie wijnboeren heeft de riesling echter een enorme kwaliteitsimpuls gegeven. Opbrengsten per hectare werden verlaagd en er werd veel meer kennis gedeeld. Dat resulteerde in prachtige, frisse aperitief-rieslingwijnen, maar ook krachtige gastronomische rieslingen.

Het belangrijkste land voor riesling: Duitsland

Het belangrijkste land voor de riesling is Duitsland. Enkele bekende gebieden daar zijn de Moezel, de Pfalz en de Rheingau. Uit de Moezel importeren wij al jaren de wijnen van Weingut Meulenhof, een gerenommeerde wijnboer uit Erden, nabij Bernkastel Kues. Deze boer maakt een basis riesling (liter € 8,50) van hoge kwaliteit. Zijn halfzoete en zoete wijnen uit de wijnberg de Erdener Treppchen krijgen jaarlijks in de USA hoge punten. Enkele andere goede boeren zijn Weingut Lotz, een jonge boer uit Erden, Weingut Kerpen uit Wehlen (Wehlener Sonnenuhr) en Weingut Kees Kieren uit Graach (Graacher Domprobst). 

Leitz eins-zwei-dry

Uit de Rheingau, Weingut Leitz

Uit de Rheingau zijn wij al jaren liefhebber van de wijnen van Weingut Leitz uit Rüdesheim. Zijn basiswijn “Eins Zwei Dry” is een regelrechte hit. Heerlijk droog, fris, sappig rieslingfruit, loepzuiver. Zijn gastronomische wijnen uit bijvoorbeeld Berg Rottland zijn intens krachtig en vol en ontwikkelen zich op de fles. Een ware smaaksensatie.

De top uit Pfalz, Weingut Rings

Als laatste noem ik nog de wijnen van misschien wel de grootste talenten van Duitsland: Weingut Rings uit de Pfalz. Zelden proefden wij zulke prachtige strakdroge rieslingen. De riesling Kalkmergel was op onze voorjaarsproeverij zeer geliefd onder de proevers.

Riesling uit andere gebieden

Natuurlijk komt Riesling ook in andere landen voor. Hongarije, Australië, Nieuw Zeeland en de USA zijn zo enkele voorbeelden. Beroemd zijn echter ook de rieslingen uit de Wachau, Oostenrijk. Een beroemde wijnberg is daar de 1000 Eimerberg. Weingut Gritsch maakt daar een volle Riesling Federspiel. Van zijn Riesling Smaragd zult u echter versteld staan. Wat een power… voor menig Michelin ster(ren) restaurant eigenlijk een must voor de wijnkaart.

Riesling heeft zijn populariteit dus vooral te danken aan zijn veelzijdigheid en kwaliteit. Ook het Duitse wijninstituut promoot de riesling veelvuldig. De eerste 2 weken van juni zijn de RieslingWeeks waarbij dus de riesling in het middelpunt staat. Kom proeven en ervaar zelf waarom de riesling zo populair is geworden.

Met vineuze groet,

Sascha de Wilde RV, Wijnkoperij Henri Bloem Apeldoorn