Proeven met Mariska januari 2019

Lekkere wijnen worden er genoeg gemaakt, maar betaalbare lekkere wijnen vinden is soms lastig. Daarom heb ik nu 6 wijnen uitgekozen, op smaak, betaalbaarheid en gewoon lekker! Want tuurlijk is het fijn om exclusieve wijnen te drinken met veel diepte, lengte en  smaak, maar soms wil je gewoon een lekker glas wijn bij de borrelplank die goed doordrinkbaar is.

Betaalbaar is  een hele belangrijke factor, maar te goedkoop is duurkoop (weet ik uit ervaring). En, in een tijd dat we bereid zijn om 3 euro te besteden aan een kopje koffie, waarom moet dan de wijn zo goedkoop zijn? Gemiddeld wordt in Nederland € 3,50 uitgegeven aan een fles wijn….

Ten eerste: wat is goedkoop? Laten we zeggen dat alles tot € 5,00 voor een fles wijn bijzonder goedkoop is. Kijk maar naar het plaatje hieronder waarin de prijsopbouw van een fles wijn wordt weergegeven, en waarin je ziet hoeveel kosten er gaan zitten in een fles wijn, nog los van de productie zelf.

Prijsopbouw fles wijn

De prijsopbouw van een fles wijn, met dank aan Marcel Kerkmeester/LFE

 

Deze grafiek geeft een goede weergave van de relatief hoge vaste kosten in de prijs van een goedkope fles wijn. Je ziet hier dat de kostprijs van een goedkope fles wijn (die in de winkel ligt) zonder de wijn erin al € 2,65 bedraagt, aan accijnzen, verpakking, transport, winstmarges, enzovoort. Dit is dus los van de (arbeids)kosten voor het produceren van de druiven en de wijn, de benodigde apparatuur en grondstoffen. Boven die € 2,65 gaat het geld dus pas in (de kwaliteit van) de wijn zelf zitten. In een fles met een verkoopprijs van € 3,00 zit zodoende maar voor een kleine € 0,50 aan wijn. In een fles van € 6,00 kom je al aan € 2,00 aan wijn. Dit alles kan natuurlijk variëren per jaar, producent en waar het vandaan komt. Maar ga er maar vanuit dat iets meer betalen zeker loont.

Waarin zitten nu die kosten van wijn? 
Met andere woorden, waarom zou betere wijn eigenlijk duurder moeten zijn? Dat heeft alles te maken met kwaliteit, en die heeft weer alles te maken met:


Rendement
(hoeveel kilo druiven oogst je van een plant?)

Werkwijze
(van de wijnmaker in de kelder, maar ook in de wijngaard. Gebruikt hij kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen en machines of werkt hij natuurlijk en met de hand?)

Terroir
(hoe geschikt is de wijngaard qua bodem, ligging en klimaat?)

Met dit alles in gedachte: Ga lekker de volgende wijnen proeven en laat mij weten wat jij ervan vindt!

Stemmari, grillo. (Italië, Sicilië)
Fris, laag in de zuren maar wel droog. Mango en verder tropisch fruit in de smaak, klein beetje bloemig. Lekkere allermansvriend, die bij veel gerechten kan. Ik heb het gedronken bij een uitgebreide borrelplank met veel smaken maar ik kan mij ook voorstellen dat het heerlijk is bij visgerechten.
(Winkelprijs € 6,50)

La Colombette, Plume chardonnay (Frankrijk, IGP Pays de l'Hérault, Languedoc-Roussillon) 
Leuk weetje, deze wijnmakeris een van de trendsetters bij het maken van laag-alcoholische wijnen die wel het karakter van gewone wijn behouden. De wijnen worden normaal gevinifieerd, maar aan het einde van de fermentatie worden de wijnen verhit en laat hij 4% alcohol verdampen. Heerlijke sappige chardonnay zonder overdadig te worden. Tonen van appel en ananas, en ergens toch wel op de achtergrond een licht spoortje van hout (wellicht grote oude houten vaten?). Lekker bij een lichte pasta salade met tonijn, gegrilde paprika en kappertjes.
 
(Winkelprijs € 6,95)

Avaniel tinto, tempranillo (Spanje, Ribera del Duero).
Licht fris rood fruit, maar met veel smaak. Zonder houtlagering dus puur de druif. Soepel drinken, geen heftige tannine. Lekker bij verschillende tapas gerechten, maar een vega stoofpotje met boontjes en kikkererwten zou ook lekker zijn. 
(Winkelprijs € 6,95)

Luccarelli rosso, primitivo/sangiovese (Italië, Puglia).
Zondoorstoofd fruit, vol van smaak maar zacht in de mond. Donker pruim, kruiden en iets getoast in de afdronk. Lekker bij gegrilde magere worstjes met veldsla en aardappeltjes uit de oven.
(Winkelprijs € 5,95)

Château de Lastours, Arnaud de Berre, syrah, grenache en carignan (Frankrijk, Corbières).
Donker zwart fruit, beetje cassis en bramen. Gecombineerd met kruidigheid, zeker laurier te proeven. Tannine aanwezig, maar die zorgt voor stevigheid en balans in de wijn. Lekker bij ouderwetse hachee met een puree van pastinaak en knolselderij.
(Winkelprijs € 7,95)

Pascual Toso, malbec (Argentinie, Barrancas, Maipú Valley).
Een vertrouwde topper in ons assortiment! Ruikt alleen al lekker, met een geur van donkere pruim en een hint van gebrande koffie. In de mond is hij aangenaam en zacht maar wel met een stevigheid in de afdronk. Dit is een wijn die niet snel verveelt. Lekker bij gewoon een goeie biefstuk met friet. of als je vega wilt eten grill er dan lekker groente bij met een pittige kruidenolie.
(Winkelprijs € 8,50)

De prijs van het proefpakket bedraagt € 43,35. Wil je meer weten over het abonnement? Klik hier.

Veel plezier met proeven.

Mariska


Je kunt me bereiken via henribloemarnhem@gmail.com of op instagram @Winefoody.

Wijnkoperij Henri Bloem Arnhem

Amsterdamseweg 126, 6814 GJ  Arnhem

arnhem@henribloem.nl | www.henribloem.nl | 026-4455220