Mariska’s proefpakket voor november.

 Tijd voor stevige kost, en dat vraagt dan ook om stevige wijnen. Daarom deze maand alleen maar rood. Passend bij het weer en het jaargetijde. De boerenkool komt weer op tafel, en heerlijke stoofpotten smaken nu ook beter. Smaak is persoonlijk, maar ook wel afhankelijk van het seizoen. ‘s Zomers zin in salade, en ‘s winters in wat krachtigs. Smaak heeft alles te maken met proeven maar hoe proef je nu eigenlijk goed en wat proef je nu precies? Daarom: meer over proeven!

Smaak en proeven. 

Het lastigste aan proeven is je persoonlijke smaak. Want lekker of niet lekker moet je even aan de kant zetten. Proeven is een samenspel tussen je zintuigen en hersenen. Oren spelen een kleine rol, want wat anderen zeggen over de wijn kan je beïnvloeden. Maar voor de werkelijke analyse van wijn zijn de neus en mond de belangrijkste spelers. Je neus neemt geurstoffen waar, maar ook afwijkende tonen. Je mond neemt met smaakpapillen de smaak waar. Lang heeft men gedacht dat de tong smaakzones heeft maar dat is inmiddels achterhaald. Je proeft als het ware met je hele mondholte, daarom is het voor proeven ook erg belangrijk om de wijn door je hele mond te laten gaan.  Je ogen doen ook mee, want is een wijn stil of mousserend enz.?

 Proeven in 5 stappen:

1. Kijken: stil/mousse, kleur en intensiteit, helder/depot, dun/dik.        

2. Ruiken: neus in het glas, eerste indruk is het belangrijkst, pas bij de tweede “snuif” de wijn walsen. Ruik over de avond wat vaker aan je glas, want complexere wijnen kunnen door zuurstof veranderen en zich ontwikkelen.

3. Proeven: slok nemen in de mond, goed verspreiden en neem de tijd. Zuig tijdens het laten rollen van de wijn ook wat lucht naar binnen (slurpen) zodat de aroma’s via de mondholte de neuspapillen kunnen bereiken. Behalve de smaak (zuur/zoet/ bitter) kan de wijn een zacht, stroef of strak gevoel achterlaten in de mond.

4. Uitspugen. Uitgeproefd? Dan uitspugen of doorslikken. Serieus proeven is uitspugen, maar deze wijnen zijn er natuurlijk om gewoon lekker gedronken te worden!

5. Conclusie: Is de wijn in balans, lengte van afdronk, intensiteit, complexiteit, enz.

Iedere wijn heeft door zijn herkomst, druif en klimaat een andere smaak. Voor dit pakket heb ik wijnen uitgekozen waar je de druif die er (het meeste) in zit duidelijk zou moeten kunnen herkennen. De smaakomschrijving die ik geef is dan ook typisch voor die druif/blend. Veel proefplezier weer, en ik hoor graag wat jullie er van vonden!

Mariska

 

 

Proefnotities wijnen november 2018:

 Spada, Valpolicella Classico (Italië, Veneto)

Druiven: Corvina, Rondinella.  Sappige Wijn.

Geen tannine, wel aanwezige zuren. Kers en vers rood fruit in de smaak. Licht van kleur.

Bij voorkeur licht gekoeld drinken.

Lekker bij zelfgemaakte pizza met veel tomaat, mozzarella en basilicum.

 

Alain Brumont (Frankrijk, Côtes de Gascogne, IGP)

 Druiven: Merlot, Tannat. 2 smaken, een top match. Sappig rood fruit en zachtheid door de Merlot, stevigheid, kruiden en een beetje bite door de Tannat.

Lekker bij boerenkool- stamppot met de lekkerste rookworst van Arnhem (van Putman natuurlijk).

 

Domaine Santa Duc, Les Quatre Terres (Frankrijk, Côtes du Rhône)

 *Mariska's Favo!

Druiven; Grenache, Syrah, Mourvèdre, Carignan. De druiven waaruit deze wijn is gemaakt komen van wijngaarden uit vier gemeenten: Vacqueyras, Roaix, Séguret en Rasteau. Vandaar de naam 'Quatre Terres'.Complex in geur, maar typisch Rhône stijl. Donker braam, kruiden (laurier), beetje vanille in de smaak. Rijpe kers, zwarte bessen in de smaak. Lange afdronk.

Lekker bij alles met lam en Provençaalse kruiden.

 

Killibinbin, Secrets 2013 (Australië, Langhorne Creek)

Druiven: Cabernet Sauvignon, Shiraz, Malbec. C.S heeft het grootste aandeel en dat proef je: duidelijk cassis tonen, zwarte bes. Wordt wat ronder door de Malbec en heeft kruidigheid door de Shiraz. Zachte wijn, is gerijpt op tank met wat hout invloeden. Daardoor laag in de tannine maar wel stevig van smaak.

Lekker bij winter BBQ! Karbonaadjes van de grill met een bieten stamp.

 

Schola Sarmenti, Critera (Italië, Puglia)

 Druif: Primitivo. Zondoorstoofd fruit, lichte koffie mokkatonen in de geur. Weinig tot geen tannine, licht zoetje in de afdronk. Stevige wijn, maar zacht. Een smaak die iedereen wel kan waarderen.

Lekker bij gestoofde runderlappen met kruidkoek en rode wijn. Met daarbij een stamppotje van zoete aardappel.

 

Finca Athus (Spanje, Rioja)

 Druiven: Tempranillo, Mazuelo. Robijn rood, licht vanille tonen in geur en smaak maar redelijk ingetogen door het gebruik van Frans eiken (elegantere stijl dan Amerikaans eiken), kers en braam duidelijk te proeven in de smaak, ook wel wat laurier. Lange afdronk.

Lekker bij een borrelplank met vettige Iberico ham en stevige kaasjes.

Prijs de hele maand november 2018: € 53,95.