Dinsdag 27 januari 2015.

We begonnen de dag met een heldere lucht en zowaar een zonnetje! Een unicum deze Bourgognereis omdat we de dagen hiervoor mist, regen of sneeuw hadden. Nu konden we eindelijk ver over alle wijngaarden heen kijken. De rit naar Magny-les-Villers was dan ook helemaal niet zo vervelend. Vol goede moed gingen we naar de eerste van de 5 boeren die vandaag op de planning stonden.  

JAYER GILLESJayer Gilles

We proefden onze eerste 2 wijnen uit roestvrijstalen tanks. Deze wijnen waren wit en zeer aangenaam. Een smakelijk begin van onze eerste afspraak. Ook dit wijnhuis had in 2013 een oogst met weinig opbrengst, maar 20 hl per hectare voor zowel rood als wit. Dat zagen we toen we zijn grote kelder in liepen, waar de vaten nu maar eenhoog lagen in plaats van minstens tweehoog, wat normaal het geval is. Ook Jayer Gilles heeft laat geoogst de afgelopen jaren: in 2013 op 6 oktober en in 2014 eind september. De rode wijnen stonden er ook goed bij. Deze wijnboer maakt gebruik van nieuwe eikenvaten waar hij de wijn een lange tijd in laat. Dit zorgt ervoor dat er veel houtsmaak in de wijn komt, wat typerend is voor dit wijnhuis. 

JEAN GRIVOTVosne Romanee 

Etienne Grivot verwelkomde ons eerst in zijn kantoor, waar we zijn dochter en vrouw ook een hand gaven. Vervolgens liepen we naar een grote ruimte waar de tanks stonden. Het was hier relatief warm, weer eens wat anders dan de koude kelders. Ook hier hoorden we dat 2013 een dramatisch jaar was qua kwantiteit maar goed qua kwaliteit. Etienne tapte de wijn uit de tank in zijn glas en verdeelde het vervolgens met een pipet onder onze glazen. Er zit in zijn wijn veel fruit en ze hebben rijke tannines en een lange afdronk. We hebben bij hem onder andere Clos Vougeot en Echézeaux gehad. Hij vertelde dat wanneer er Clos Vougeot geproefd wordt in een tijdschrift, dat de Clos Vougeot van zijn huis altijd in de top 5 staat. Tevens hebben we een slokje gehad van de zeer bekende Richebourg, dat we stiekem hebben doorgeslikt. "Richebourg is een totaal andere dimensie dan Clos Vougeot en Echézeaux, zo bijzonder in smaak", aldus de maker. 

We gingen na het proeven met de lift naar beneden waar we in de enorme kelder terecht kwamen. Daar lag behoorlijk wat wijnopslag van jong tot oud. Hij pakte daar een Clos Vougeot en Echézeaux uit 2012: een jaar waarin Etienne de beste vintage ooit heeft gemaakt, vindt hij. Ze waren inderdaad zeer mooi. Co zag vlak voordat we de lift weer in gingen een aantal flessen  Bourgogne Blanc liggen, wat we normaal bij hem niet proeven. Etienne vroeg of wij een fles daarvan wilden proeven en natuurlijk wilden wij dat graag. Zodoende gingen we weer terug naar de eerste ruimte en hebben we die witte wijn nog geproefd, erg smakelijk. De tanks zijn van metaal en de ruimte is erg hoog, dus het galmde daar ontzettend: een perfecte plek om een stukje viool te spelen. Ik heb mijn viool meegenomen om een stukje te spelen bij een wijnboer en dan is resonantie van groot belang. Lex, onze filmmaker en fotograaf, heeft het opgenomen en het komt in het filmpje dat na de reis gemaakt zal worden. Het was fantastisch om in zo'n galmende ruimte te spelen.  

MICHEL JUILLOTFamilie JuillotJuillot

Ons volgende adres was bij Michel Juillot, een domaine dat meer dan 30 ha aan wijngaarden bezit. Om zoveel terrein goed in de gaten te houden, maken ze gebruik van 2 weerstations omdat weersomstandigheden cruciaal zijn voor de druiven. Dat is ook gebleken: de oogst van 2013 is de kleinste oogst ooit geweest. Tevens zijn de wijnen laat geoogst: op 8 oktober. Desondanks is de kwaliteit ook bij dit wijnhuis goed: fris, fruitig en elegant. Een lage kwantiteit maar een hoge kwaliteit is hier de laatste 5 jaren het geval. 2014 was een jaar met veel veranderingen in het klimaat, zoals in augustus hagelbuien met hagelstenen zo groot als golfballen. Daarnaast was er sprake van een ziekte op de rode druiven veroorzaakt door de drosophila, een soort fruitvliegje. Dit schijnt een probleem te zijn dat niet alleen in Frankrijk maar ook bijvoorbeeld Duitsland aan de hand is, waardoor wijnhuizen veel verlies lijden in hun opbrengst. Specialisten zijn bezig met een onderzoek. 

De wijnen van 2013 waren al gebotteld toen we ze gingen proeven. De witte wijnen waren erg zacht, de rode wijnen hadden een "hoog lekker-gehalte", aldus Co. We kregen ook een wijn uit 2012, de Clos du Roi Premier Cru. Van deze wijn hebben ze welgeteld 3 vaten. Deze wijn is zo bijzonder dat ze die alleen in magnumflessen vullen. Om meer klanten te kunnen voorzien van een fles van deze wijn hebben ze in 2012 de helft in magnumflessen gedaan en de andere helft in normale flessen. Wij krijgen misschien ook een aantal flessen.

Als laatste proefden we een Corton-Perrieres uit 2010.  

MATROTMuurschildering

Bij domaine Matrot in Meursault was een nieuw stuk gebouwd aan de kelder, we gingen door de nieuwe ingang naar binnen en kwamen in een mooi ingericht proeflokaal terecht waar we begonnen met de rode wijnen. Thierry Matrot vertelde dat zijn rode wijnen last hadden van de hagelbuien. Desalniettemin waren ze mooi en makkelijk te drinken, zei hij. "En koud, want het is winter", erg warm was het inderdaad niet in de kelder, maar inmiddels zijn we eraan gewend. Over de rode wijnen van 2013 zei hij dat ze geschikt waren voor de zomer omdat ze niet zo zwaar zijn. Zijn Premier Crus waren soepele, ronde wijnen met zwart fruit en zachte tannines. Daarna gingen we over op de witte wijnen. Zelf vond ik de Bourgogne Blanc erg lekker: niet te complex en fris. Aan het eind kregen we nog een zoete wijn van de Aligotédruif. Deze druif heeft last gehad van een edele schimmel, de 'botrytis'. Heel bijzonder. Het eerste wat ik dacht toen ik dit rook was: appelsap! Het smaakte er ook naar. Een mooie afsluiter.  

REMI JOBARDBourgogne

Voorheen heette dit domaine in Meursault Charles & Rémi Jobard, maar sinds 1995 heeft Rémi, zoon van Charles, de volledige eindverantwoording. We gingen dan ook proeven met Rémi, maar later kwam Charles toch eventjes langs. We maakten eerst een kleine tour door de kelder. Achterin de kelder is een ruimte waar grote vaten van 30 hl staan. Deze worden gebruikt voor gisting en het rijpingsproces. Hij gebruikt vaten van het merk Stockinger uit Oostenrijk. Hij begon daarmee in 2006, toen had hij 2 kleine vaten om uit te proberen en in 2008 had hij al alle vaten, zowel groot als klein, van dit merk. Na door de kelder te hebben gelopen gingen we naar zijn kantoor waar we de wijnen gingen proeven. Zo'n warme ruimte waar we kunnen proeven was wel even een verademing. Remi Jobard heeft onlangs 3 percelen erbij gekocht met de appellation Bourgogne Blanc. Hij kan nu 2 keer zoveel Bourgogne Blanc maken. Rémi heeft een volledig biologische aanpak sinds 2005. Sinds 2008 heeft hij het certificaat en 3 jaar later stond het bio-logo op zijn etiketten. De nieuwe percelen zijn nog niet biologisch, dat duurt 5 jaar. Zodra de nieuwe percelen ook biologisch zijn, worden de oude en nieuwe percelen Bourgogne Blanc samengevoegd tot één wijn. We proefden voornamelijk witte wijnen bij hem, waaronder de Meursault Narvaux, een wijn van een 55 jaar oude wijngaard, en de Meursault Chevalieres, een wijn van een 73 jaar oude wijngaard. Zijn witte wijnen zijn zeer bijzonder en van hoge kwaliteit. Daarna proefden we 2 rode wijnen, beide Premier Cru en zeer rond, fruitig en smakelijk. 

Na deze drukke dag waren we blij toen we even konden zitten. We gingen uit eten bij Cave des Arches waar we lekker hebben gegeten. Ik had als voorgerecht gerookte zalm, als hoofdgerecht risotto met garnalen en als toetje de crème brûlee. Huub en ik hebben de afgelopen dagen crème brûlees getest, bij elk restaurant waar we aten hadden we als toetje de crème brûlee om achteraf te kunnen vergelijken. We vonden de laatste het best!

Carine Hartman
Wijnkoperij Henri Bloem Zwolle 

Voor het verslag van dag 1: klik hier.
Voor het verslag van dag 3: klik hier.