Ik hou ervan: van die enorme paddenstoelen, genaamd portobello ’s. Voor veel mensen een echt herfstingrediënt maar ik eet ‘m het hele jaar door. In een voorjaarssalade, gegrild van de BBQ in de zomer, gevuld uit de oven in de herfst en in de winter door mijn PORTobellorisotto!
Geheel uit eigen kookgekte las ik het woord portobello en bedacht ik me dat het leuk was eens te experimenteren met Port en Portobello.  Port is zo’n lekker winters drankje waar je warm van wordt. Risotto kennen we vooral met witte wijn maar juist in deze maanden smaakt een rode kanjer er des te lekkerder door. In Noordoost Italië weten ze niet beter en eet je in ieder tentje ‘Risotto all'Amarone’ (oftewel: risotto met Amarone). Verrukkelijk ook. Maar nog krachtiger (&fijner!) is het zeer geslaagde experiment van:
PORTobellorisotto: Fruit in een pan een grote rode ui en twee knoflooktenen. Bak de risottorijst een minuutje mee. Voeg een flinke scheut bouillon door de rijst en laat het geheel koken. Zorg dat de rijst niet droog komt te staan dus blijf er steeds wat bouillon bijgieten. Hou dit ongeveer 15 minuten vol. Snij een aantal portobello ’s (zoveel als je zin in hebt) in lange repen en meng deze voorzichtig door de risotto. Bak ze zo ongeveer 3 minuten mee. Voeg een flinke scheut (of twee!) rode port toe en meng alles goed. Laat het gerecht goed warm worden en inkoken tot het een smeuïge massa is. Voeg naar smaak geraspte kaas (voor de liefhebber is een blauwschimmel ook erg lekker), peper, zout en Italiaanse kruiden toe.
Glaasje port erbij? Dat vind ik dan weer net too much (die bewaar ik dan liever voor ‘s avonds laat). Een glas volrood vind ik lekkerder. Maar smaken verschillen. Dus drink erbij waar u zin in heeft!