Chateau Haut Brion

Zoals u van ons gewend bent, zijn we ook dit jaar weer naar Bordeaux gegaan om tijdens de "Union des Grand Cru"-proeverijen de beste wijnen uit het jaar 2012 voor u te selecteren.
Met een zware delegatie werd alles geproefd, geevalueerd en eventueel bij twijfel terug geproefd. Dit om u een goed pakket wijnen aan te bieden waar u lang van kunt genieten. In ieder jaar, of het nu een goed of slecht jaar is, worden er goede en slechte wijnen gemaakt. Het is en blijft, ondanks voortschrijdende techniek en inzichten, mensenwerk. Dat maakt het juist ook zo'n geweldig mooi product.

Het jaar 2012 zal de geschiedenis in gaan als het jaar van de schaarste. Natuurlijk heeft een aantal factoren er voor gezorgd dat dit zo is gekomen. Allereerst de natuur, door kou en regen is de vruchtzetting onregelmatig en slecht verlopen. Waardoor er minder trossen aan de stokken kwamen (coulure). Dit maakt dat het een kleine oogst zou worden. Daarnaast is er door het vochtige weer, met name in de Haut-Médoc, nogal wat rot opgetreden en heeft een aantal producenten nog voor de oogst extra rondes door de wijngaard moeten maken, om de aangetaste druiven weg te snijden. Ook de producenten die werken op concentratie, hetgeen de beste producenten doen, hebben de oogst in volume aanzienlijk teruggebracht, om de kwaliteit te waarborgen waar ze bekend om staan.

Uitstekende wijnen uit Bordeaux voor schappelijke prijzen.

Prijsdaling is dit jaar weer een belangrijk aspect dat meeweegt in de beoordeling van het jaar. Na een fors aantal jaren van flinke prijsstijging, kunnen we voor de oogst 2012 weer spreken van een serieuze prijsdaling. Dat maakt, dat van een flink aantal châteaux de prijs nu bijzonder interessant is. De consument krijgt met dit jaar weer uitstekende wijnen uit Bordeaux voor schappelijke prijzen

De wijnmakelaars en de châteaux-eigenaren beginnen in te zien dat er iets aan de prijs moet gebeuren. De laatste weken geven de makelaars flinke kortingen op hun vaste marges. Waren deze vaste marges in het verleden nooit "onderhandelbaar", nu begrijpen ze dat ze iets moeten doen om hun allocaties voor de komende jaren vast te houden. Deze voordelen zijn voor u als consument duidelijk merkbaar.

Het grote gevaar voor 2012 is overigens over-extractie. Michel Rolland maakte ons erop attent dat niet iedere producent voldoende rijp materiaal had geoogst. In dat geval werkt over-extractie juist averechts. Dit probleem kwam veel voor in de Haut-Médoc, waar sommige wijnen wel veel kleur hadden met in de geur veel vegetale tonen, een zwak middenrif en duidelijk strenge drogende tannines. Deze wijnen verliezen tijdens rijping snel hun fruit en wat overblijft zijn schrale harde en droge wijnen. Uiteraard hebben wij dit soort wijnen niet geselecteerd.

Dertig jaar "en primeur" bij Henri Bloem.

Inmiddels kunnen we stellen dat we met meer dan 30 jaar ervaring met voorintekening een steeds grotere scharte Bordeaux-liefhebbers aan ons hebben weten te binden. En dat tegen de gunstigste prijzen in de markt.