Domaine La Colombette uit de Languedoc is inmiddels een oude bekende bij Henri Bloem. Vorige maand nog brachten wij vader en zoon Pugibet een bezoek en waren zoals gewoonlijk erg onder de indruk van deze bevlogen en visionaire wijnmakers. Vader François houdt een oogje in het zeil vanuit de wijngaarden - alleen zijn bebaarde gezicht steekt boven de begroeiing uit – terwijl zoon Vincent even enthousiast als altijd vertelt over de nieuwe ontwikkelingen binnen het bedrijf. Vincent is een gedreven wijnmaker, die nu al de wijn van de toekomst maakt. Toch blijft hij zeer bescheiden, zachtjes pratend, doch veel zeggend.

Het is hier geen chique bedoening; alle verdiensten worden direct geïnvesteerd in onderzoek naar nieuwe mogelijkheden. Daarmee hebben de Pugibets zich altijd al weten te onderscheiden. Zo zijn zij er in geslaagd het alcoholpercentage van hun wijnen naar beneden te brengen - zonder aan smaak in te boeten - door de moleculaire methode van omgekeerde osmose toe te passen. Hun onderzoek naar minder alcohol, ziekteresistente druivenstokken, irrigatietechnieken, alternatieve groeiwijzen voor druivenstokken en vernieuwingen op gebied van verpakkingen zijn nog volop gaande. Ooit zal het de Pugibets lukken om hun wijnen als Appellations Controlées te mogen produceren en verkopen.

Om het gebruik van kopersulfaat en sulfiet in de wijngaard tegen te gaan, is Colombette al een kleine 20 jaar bezig om druivenvariëteiten te ontwikkelen die resistent zijn tegen ziektes. En dat dit ze gelukt is bewijzen ze met deze wijn van de oorspronkelijk Duitse druivenrassen Souvignier Gris en Muscaris, die geen pesticiden nodig hebben. De wijn heeft geen toevoegingen en daarnaast een laag alcoholgehalte van 11,5%. Super-bio dus!  

In de warmte van het nest

Een nieuw succes voor Colombette kwam een aantal jaren geleden met een nieuw druivenras - dat 15 jaar van hun geduld had gevergd - dat resistent is tegen schimmelziekten: Cal06-04. De naam doet weinig romantisch aan. Met de erfenis van deze druif zit het echter wel goed; de Cal06-04 is een nazaat van de Sauvignon Blanc en de Riesling. Met zulk bloed kan het eigenlijk niet mis gaan! De Pugibets hebben patent aangevraagd voor deze druif, die de basis van deze heerlijke witte Au Creux du Nid (‘in de holte van het nest’) en niet voor niets bekroond is met de International PIWI Wine Award.

Zoals La Colombette het treffend stelt: deze wijn is meer dan organisch; deze wijn is orgastisch! Tegenwoordig gaat de voortplanting van wijnstokken niet meer op natuurlijke wijze, maar is deze door enting en stekken bijna klinisch geworden. Dit biedt de plant echter niet de ruimte om mee te groeien met zijn omgeving. Daarom willen de Pugibets terug naar de natuurlijke ‘seksuele’ voortplanting. Zij kiezen de beste ouders voor hun nakomelingen, die zowel schimmelresistent zijn als een hoog smaakgehalte hebben, en laten de natuur de rest doen. En tja, dan ben je zo 15 jaar verder.

Visionaire wijnmakers

PIWI

Vincent en François Pugibet willen af van het gebruik van pesticiden. Naast een biologische teelt onderzoeken deze visionaire wijnmakers al bijna 20 jaar naar nieuwe druivenrassen die schimmelbestendig zijn (ook wel PIWI, i.e. pilzwiderstandsfähig). Op zo’n 20 hectare experimenteren zij met tientallen nieuwe rassen en kruisingen. Opmerkelijk, want in Frankrijk worden die nog niet erg toegejuicht. De Franse autoriteiten erkennen de rassen nog niet als basis voor een Appellation Contrôlée en verstrekken geen subsidies voor de aanplant van deze rassen. Ze willen met dit initiatief ook andere producenten van dienst zijn, die vanwege landelijke milieuafspraken hun gebruik van bestrijdingsmiddelen op korte termijn met 50% moeten beperken. Met nieuwe druivenrassen als cal06-04 zou een reductie van 80 tot 100% gerealiseerd kunnen worden. Hoewel de Pugibets weten dat hun project er een is van de lange adem en er meer dan tien jaar nodig is voor de ontwikkeling van een optimaal presterend ras, geloven ze dat producenten in de Languedoc open staan voor een eventuele overstap naar nieuwe resistente rassen.