Wines of Argentina:

In september 2012 heb ik met een aantal collega-wijnhandelaren een studiereis naar Argentinië gemaakt aangeboden door Wines of Argentina. Een bezoek aan Pascual Toso stond niet in het programma, dus was ik zo brutaal om dat dan zelf maar te regelen. Ik heb contact gezocht en mijn dag zag er toen als volgt uit:

 

Toen ik de lobby van het hotel in liep stond er een keurige chauffeur te wachten met een erg mooie auto waarin ik achterin plaats kon nemen en daar gingen we. Het was een aardige man, die me van alles over de omgeving vertelde. Pascual Toso was even moeilijk te vinden omdat er geen bord aan de weg stond.


Los BarrancasLos Barrancas Pascual Toso

De dagen er voor was ik al in een aantal grote moderne wineries geweest die er allemaal even prachtig uitzagen, grote statige gebouwen met veel kunst, prachtige restaurants en soms ook nog appartementen daarbij. Bij Pascual Toso staan ze met hun benen op de grond, een gewone grote wijnboerderij, waar hard gewerkt wordt.  Toen ik uitstapte kwam gelijk Enrique Toso, de directeur, op mij aflopen, alsof hij op mij stond te wachten. Hij ontving mij bijzonder hartelijk en leidde me gelijk rond in de winery. Rolando Luppino, de wijnmaker, voegde zich bij ons en met de auto reden we verder het terrein op naar de Barrancas canyon, waar een soort patio was met daarin een lange tafel met verschillende wijnen en 1 stoel.

Die stoel was voor mij en met een prachtig uitzicht op de Andes heb ik daar de nieuwe jaargangen geproefd en met Enrique zitten praten.


Enrique TosoOp de proeftafel stonden o.a.:

Pascual Toso Malbec 2011: mooi dik fruit, elegante tannines en een volle, krachtige afdronk.

Pascual Toso Malbec Reserve 2010: geur van bramen en bessen met een klein vanillestokje, volle romige smaak en een prachtige afdronk.

Pascual Toso Chardonnay 2012: een geur van tropisch fruit, zacht botertje en plezierige fluwelen afdronk.

 

Passie

Beide heren deden mij uitgeleide. Het was heel bijzonder om hier te kunnen zijn en te zien dat hier niet de pracht en praal de overhand heeft, maar met veel passie en hard werken uitstekende wijn gemaakt wordt tegen een redelijke prijs.

Wijnkoperij Henri Bloem Arnhem, Marja van Tooren