Woensdag 3 februari 2016

Dag 4, de laatste dag van de Bourgognereis 2016. Weer zaten we op tijd aan het ontbijt, omdat we voor de eerste boer een stukje verder moesten rijden. En voor de verandering waren we allemaal op tijd aan het ontbijt! (Dat geldt met name voor ondergetekende) Vandaag is de dag dat we terugrijden naar Nederland, maar niet voordat we nog bij de laatste 2 boeren zijn langs geweest..

9:00 uur – Domaine Lucien Boillot

Ons eerste bezoek van de dag was Domaine Lucien Boillot. Dit is een nieuw Domaine, wij hebben deze wijnen (nog) niet in het assortiment. We werden opgewacht door Pierre Boillot, de zoon van Lucien Boillot. In 1950 begon Lucien Boillot met het maken van wijn en zijn zoon Pierre heeft het stokje in de jaren 90 overgenomen. Hun filosofie is de wijnen zo natuurlijk mogelijk te laten evolueren zonder interventie, tenzij uiterst noodzakelijk. We kregen 9 wijnen uit 2014 te proeven, stuk voor stuk elegante wijnen vol fruit. Daarna volgden 3 wijnen uit voorgaande jaargangen, 2012 en 2013. We konden goed proeven hoe de wijnen zich ontwikkelen in de fles. We waren aangenaam verrast! De wijnen van dit Domaine kunnen jong gedronken worden, maar ook makkelijk 10 tot 20 jaar bewaard worden. Na afloop kregen we een aantal proefflessen mee, om zo te bekijken of de wijnen van dit Domaine een toevoeging voor Henri Bloem kunnen zijn.

11:00 uur – Domaine d’Eugénie

Vanuit Gevrey-Chambertin gingen we door naar Vosne Romanée, naar Domaine d’Eugénie waar we werden opgewacht door Michel Mallard, wijnmaker oftewel ‘regisseur’. Dit Domaine heeft de wijngaarden van Domaine Engel in 2006 opgekocht en vanuit daar zijn zij zich gaan ontwikkelen. 2014 was ook voor dit Domaine een goed jaar, al was de oogst opbrengst niet extreem hoog. We kregen 6 wijnen te proeven, waaronder de Echezeaux en Clos-Vougeot, geweldig wat een wijnen! Het zijn allen wijnen die lang bewaard kunnen worden. Dit Domaine zal zich over een aantal jaren kunnen meten met de grote jongens van de Bourgogne. Ze zijn van plan meer wijngaarden te kopen, wat de groei zal garanderen. We zijn benieuwd naar de toekomst!

Op naar de volgende wijnreis!

Met Domaine d’Eugénie is er helaas een eind gekomen aan deze Bourgogne reis. We gingen weer richting het noorden en waren rond 20:00/21:00 uur weer thuis. We hebben genoten van deze reis! Een reis door het jaar 2014, een warm jaar met enerzijds veel droogte en anderzijds enorme regenbuien. Een toegankelijker jaar dan voorgaande jaren. Een jaar met diepgang en complexiteit. Een jaar dat, zeker voor de witte wijnen, een is om te onthouden!

Tjeska Hartman
Henri Bloem Zwolle 

 

Voor verslag Bloem in de Bourgogne 2016 dag 1: klik hier.

Voor verslag Bloem in de Bourgogne 2016 dag 2: klik hier.

Voor verslag Bloem in de Bourgogne 2016 dag 3: klik hier.