In Spanje zie je achter veel menukaart items ‘a la plancha’ staan. Dat betekend niets meer en minder dan ‘geroosterd of ‘gegrild’. Bijvoorbeeld gegrilde sardientjes, gegrilde aubergine, gegrild of geroosterd vlees.
Het grill en roosterseizoen is met de komst van de zomer geopend en zo dus ook het fenomeen ‘BBQ- wijn’. In mijn wijn/spijs cursussen leer ik mensen altijd aan dat een zogenaamde BBQ, Asperge, Wild of Haring-wijn niet bestaat. Alles heeft te maken met de bereiding van het betreffende vlees, asperges, wild of die vette haring. Hoe complex maak je het gerecht? Welke kruiden voeg je toe? Bereid je het puur natuur of met allerlei sauzen en bijgerechten. Belangrijke informatie als je een juist wijn/spijs advies wilt geven.
Maar als we het dan even sec bij het gegrilde vlees van de BBQ houden met die typische geroosterde smaken en zonder al te veel toevoegingen (denk aan een biefstukje, hamburger, worstje e.d.) dan durf ik me voor één keer wel eens uit te laten over een echte ‘BBQ- wijn’: een Syrah uit Chili.
Deze Syrah komt uit de Choapa Valley op het smalste deel van Chili waar geen "Central Valley" is; daardoor ligt de wijngaard op 825 meter hoogte en slechts 45 kilometer van de zee.  Een wijn met veel diepte. Superieur rood dat zich langzaam in zijn volle omvang openbaart (houd hem dus even ‘vast’ in uw glas en wees niet té gulzig): een zwoele geur met een vleugje kruidnagel en zwarte bessen. In de mond is hij vol en rond met chocoladetonen, rood fruit en kruiden.
Ik heb het over: De Martino 347 Vineyards Syrah

Een Syrah ‘a la plancha’ van de bovenste plank!