Roederer brut premierIn tegenstelling tot landen als Frankrijk en Italië is het in Nederland minder gebruikelijk om op een “normale” dag een glaasje mousserende wijn te schenken. Veel Nederlanders bewaren de bubbels voor bijzondere gelegenheden. Waar dat aan ligt? Misschien worden bubbels wel als een luxe product gezien. Maar goede mousserende wijn hoeft echt niet duur te zijn.

Champagne

Mousserende wijn wordt vaak geassocieerd met Champagne. Een goede Champagne is dan misschien ook wel het beste wat er op dit gebied te vinden is. Champagne is echter niet goedkoop. Een kwaliteits Champagne koop je vanaf € 25,-. Zelf drink ik graag Champagne Drappier. Deze Champagne wordt voor 90% gemaakt van de Pinot Noir druif. Hij is licht vettig, fruitig en heeft een rijke afdronk.

Duval Leroy BrutEen mooi alternatief met als basis de Chardonnay is de Champagne van Duval Leroy. Deze champagne heeft een delicate, fijne mousse, mooie zuren, compleet in balans met daarbij het Chardonnay-"vetje".

Tot slot nog een grote naam en mijn lievelings Champagne: Louis Roederer. Deze biologische Champagne behoort met zijn ragfijne mousse, zijn diepgang, complexiteit en verfijning tot de absolute top. Houdt de aanbiedingen van Henri Bloem in de gaten, want wij brengen hem voor een super prijs!

Cava

Bujonis BrutToch hanteer ik ook het standpunt “Beter een goede mousserende wijn dan een slechte Champagne”. Zo was ik van de week echt onder de indruk van betaalbare Spaanse Cava’s van Bujonis. De Bujonis Brut is heerlijk fris en zacht en is al verkrijgbaar voor € 7,50. Zijn broer, de Bujonis Brut Reserva, is eveneens zacht en verfijnd maar is wat voller en ronder, waardoor hij ook geschikt is om te schenken bij een zalmtartaar.

Prosecco

Ook in Italië zijn prachtige, betaalbare, alternatieven te vinden voor Champagne. Zo maakt Merotto, gelegen in Valdobbiadene… het beste gebied voor de Prosecco, prachtige, fruitige verfijnde Prosecco’s Spumante vanaf € 9,95.

Andere bubbels uit Frankrijk

De Jessy brut

Even terug naar Frankrijk, want ook daar zijn genoeg alternatieven voor Champagne. De Saumur Brut van De Jessy uit de Loire is al jaren een topper bij Henri Bloem. Of wat te denken van de Cremant de Bourgogne van Thibert. Deze Cremant is gemaakt van 100% Chardonnay en dat zorgt voor een hele zachte, verfijnde smaak.

U leest het, wat zijn er veel mooie, maar ook betaalbare mousserende wijnen. Bewaar uw bubbels dus niet alleen voor de speciale gelegenheden. Geniet van het leven.

Proost!

Met vineuze groet,

Sascha de Wilde, RegisterVinoloog
Wijnkoperij Henri Bloem Apeldoorn