Er is naar onze stellige overtuiging maar één gebied in Frankrijk voor betaalbare kwaliteitswijn dat een duidelijk ‘terroir’-karakter draagt en nog betaalbaar is ook, dat is: de Rhône. Net zoals Bordeaux en Bourgogne is rode wijn uit de Rhône ‘hot’ en de witte wijn uit deze regio staat aan het begin van een serieuze doorbraak. In deze streek is men helemaal klaar voor de toekomst.

De oogst van 2013 is een groots en klassiek jaar in het noorden, zeer geschikt om lang te rijpen. In het zuiden is de oogst extreem klein en wellicht iets minder consistent dan in het noorden, hierdoor moesten we strenger selecteren. Na uitgebreide proeverijen kunnen we stellen dat we voor oogst 2013 het neusje van de zalm voor u hebben geselecteerd.

Met betrekking tot de oogst van 2014 liggen de kaarten iets anders, hier zijn in het zuiden uitstekende tot zeer grote wijnen te vinden, echter opnieuw marginale volumes, voor het tweede jaar op rij een tegenvallende vruchtzetting van de Grenache. Oogst 2014 bleek voor het noorden, een beetje tegen onze verwachting in, van een uitstekende, bijna klassieke conditie. Een goed argument om tot aanschaf over te gaan. Mede daar de Rhônewijnen zeer betaalbaar zijn gebleven. Een belangrijke bron voor betaalbare kwaliteitswijnen dus. Hierbij bieden we u een uitgelezen pakket met de parels uit deze dynamische wijnstreek van 2013 en 2014, natuurlijk tegen uiterst gunstige prijzen, zoals u van ons gewend bent.

Witte wijnen uit het noorden van 2013 en 2014.

Oogst 2013 is fijn en zeer aansprekend. De wijnen bezitten een geweldige balans, zijn zeer aromatisch en bezitten rijp en elegant fruit. Tevens vinden we bij de beste wijnen veel mineraliteit en de levendige zuren geven de wijnen frisheid en een geweldige energie die een goede rijpingspotentie waarborgt. De frisheid van de wijnen is voor een groot deel toe te schrijven aan de warme dagtemperatuur en de koele nachten in september en oktober. Groot nadeel van oogst 2013 is dat de opbrengst voor witte wijnen ruim 25% lager is uitgevallen dan het lange termijn gemiddelde.

Ook voor 2014 is de opbrengst lager dan het langdurig gemiddelde, maar wel iets hoger dan oogst 2013. De wijnen presenteren zich wat voller en ronder dan oogst 2013, ze zitten iets lager in hun zuren zonder aan mineraliteit in te boeten. De boeren die wij spraken waren over de kwaliteit van beide oogsten zeer content.

De Viognier, Marsanne en Roussanne zijn hier de druivensoorten voor de productie van witte wijn en zitten uitstekend in hun zuren en hebben veelal een volle en licht kruidige smaak. Wij vinden dat deze wijnen een uniek eigen karakter hebben en een podium verdienen in onze winkels. Dit type wijn is gastronomisch ongeveer het breedst mogelijk inzetbaar vanwege ‘het vetje’, de rondeur en de combinatie met de frisheid. Wij adviseren beide jaren te drinken voordat ze 3-5 jaar oud zijn. Een enkele uitzondering kan langer mee, zoals bij de diverse producenten staat omschreven.

Rode wijnen uit het noorden van 2013 en 2014.

De Syrah is hier de druif en heeft het zeer goed gedaan. De ‘Indian Summer’ heeft hier voor een ‘grande finale’ gezorgd en ronduit perfecte wijnen afgeleverd. Producenten die alles voor het einde van de eerste week van oktober hebben binnen gehaald verkeren in een opperbeste stemming. Liefhebbers van de ultieme bewaarwijnen als Côte-Rôtie, Hermitage en Cornas moeten bij oogst 2013 echt toeslaan.

Onze producenten vergelijken oogst 2013 met die van 2010, met name op het gebied van elegantie en smaakvolle aroma’s scoort 2013 zelfs hoger dan dit fameuze jaar. Opnieuw is hier het zeer kleine volume van de oogst een veel gehoorde klacht van de producenten. De wijnen bezitten een geweldige intense kleur en hebben het aantrekkelijk fruit van rode en blauwe bessen. Het fruit wordt vooral geroemd vanwege het open karakter, in vergelijk met 2010. We proeven substantiële wijnen met een perfecte zuurgraad en lekkere ronde tannines. De stijl van de wijnen verschuift langzaam naar meer elegantie en fijnheid. Men zoekt het minder in de brute power van 10-20 jaar geleden. De vergelijking met Pinot Noir uit de Bourgogne dient zich vanzelf aan als je deze wijnen proeft, maar dan meer pit.

Voor 2014 is het iets anders uitgevallen, de wijnen presenteren zich iets fragieler. Natuurlijk zitten ze zeer goed in hun mooie fruit, richting kersen en blauwe en/of zwarte bessen. De wijnen bezitten een mooie zuurgraad en ronde zachte tannines. Als gevolg van het iets koelere jaar valt met name het geweldig mooie onderscheid tussen de diverse terroirs nog veel meer op. Elke wijn draagt zijn eigen unieke karakter. Wij tippen u oogst 2014 voor de iets kortere termijn. Dat betekent: soms drinken vanaf binnenkomst, veelal nog zo’n 3 tot 7 jaar laten rijpen. Oogst 2013 kunt u redelijk vroeg drinken maar kan moeiteloos 5 jaar langer rijpen.

Rode wijnen uit het zuiden van 2013 en 2014.

De productie van witte wijnen is hier zeer klein, echter wit is hier van oogst 2013 spectaculair mooi. De wijnen bezitten een complexe mineraliteit, hebben geweldige mooie frisse citrus tonen en een volle krachtige smaak. Uitstekende gastronomische kwaliteiten.

Bij de rode wijnen is 2013 een zeer apart jaar geworden. De Grenache heeft dankzij het koude en natte voorseizoen zeer slecht kunnen ‘vruchtzetten’. Dit heeft er toe geleid dat veel producenten het aandeel superrijpe Syrah en dito Mourvèdre structureel hebben verhoogd, eventueel aangevuld met Carignan. De wijnen vertonen hierdoor vaak meer kleur dan normaal, bezitten iets meer sappig fruit en zitten duidelijk lager in hun alcohol. Eigenlijk passen de wijnen van dit jaar heel goed bij de smaakbeleving van de moderne West-Europeaan: fruitgedragen wijnen, die iets minder alcohol hebben. De meeste producenten die wij spreken zijn enthousiast over de kwaliteit en er werd ook hier diverse malen vergeleken met rode Bourgogne. Belangrijk voor ons is te selecteren op de juiste balans tussen rijpheid, frisheid en rijpe zachte tannines. De wijnen kunnen uitstekend rijpen (3-10 jaar)

De witte wijnen uit het Zuiden van oogst 2014 zijn zeer goed en zeker vergelijkbaar met 2013. Fraicheur en een complexe mineraliteit geven spel aan de smaakvolle kracht en het filmende karakter van de wijnen.

De rode wijnen uit 2014 zijn van een uitzonderlijke kwaliteit. Zoals gemeld is het volume klein uitgevallen  door problemen met de vruchtzetting van de Grenache, maar niet zo ernstig als in 2013. Om die reden is de stijl van 2014 iets klassieker ‘true-to-type’ dan 2013. De Syrah en de Mourvèdre waren ook dit jaar duidelijk van een hogere kwaliteit. (In Bordeaux zouden we spreken van een klassiek Cabernet jaar).