Is de sneeuw voorbij, krijgen we regen. Word je ook niet vrolijk van. Af en toe ben ik die ‘waterzooi’ in Nederland zo ontzettend zat! Voordat ik weer impulsieve emigreerplannen naar een zonovergoten oord krijg, probeer ik mijn vrolijkheid uit iets anders dan het weer te halen. Bijvoorbeeld door een fijn boek op de bank, lieve vrienden op bezoek, een filmpje pakken in het filmhuis óf lekker kokkerellen.
Heerlijk in dit jaargetij en passend bij het Hollandse (en vaak ook Belgische) weerplaatje is het gerecht ‘Waterzooi’!

Waterzooi is een typisch Gents recept gemaakt van kip of vis, groenten, room en aardappelen. Het wordt opgediend als een soort soep samen met brood. De naam is afgeleid van zode, "zieden": kooksel, vooral van vis. Waarschijnlijk was het oorspronkelijk middeleeuws gerecht op basis van zoetwatervis die in de Gentse rivieren, grachten, vesten en kanalen ruim voorhanden was. Onder meer de kwabaal werd voor waterzooi gebruikt. Wellicht werd de riviervis die oorspronkelijk werd gebruikt voor het gerecht, schaarser of ongezond door vervuiling van het water. Vandaar dat de standaardversie vandaag de dag met kip is. Het was het lievelingsgerecht van Keizer Karel V, die geboren was te Gent en dit at in het Sint-Jorishof als hij in Gent vertoefde.

Ik vind een visje in waterzooi nou eenmaal beter combineren dus kies ik voor een variant met zalm:

Waterzooi met zalm en prei en witte wijn.


Hoofdgerecht voor 4 personen.

Ingrediënten:
3 dunne preien
2 eetlepels boter
1/2 visbouillontablet
100 ml droge witte wijn
200 ml crème fraîche
500 g zalmfilet
1 zakje verse dille (15 g)
50 g rauwe ham, in reepjes

Montrose Lezards blancBereiden:
Prei schoonmaken en in stukken van ca. 6 cm snijden. In pan met dikke bodem boter verhitten en prei al omscheppend 3-4 min. bakken. Bouillontablet oplossen in 100 ml kokend water. Wijn en bouillon bij prei schenken en prei afgedekt 5 min. stoven. Crème fraîche door prei roeren. Zalm in 8 stukken snijden en in stoofvocht leggen. Dille boven pan grof in stukjes knippen. Vis afgedekt op laag vuur in 8 min. net gaar stoven. Op smaak brengen met zout en peper. Hamreepjes erover strooien. Lekker stokbrood.
Wijntip: Domaine Montrose La Balade des Lézards blanc.  Een witte wijn van de druivenrassen Viognier, Rousseau, Grenache blanc & Rolle.