In eerste instantie was er in de Bourgogne weinig om je druk over te maken in het groeiseizoen van 2014/2015. Geen winter van betekenis en een lente zonder problemen. De bloei van de druivenstokken verliep vlekkeloos en snel, geholpen door een paar buitjes. Maar toen… Al in juni werden er dagen van meer dan 40 °C gemeten. In juli kregen de druiven het steeds moeilijker. Vooral de eerste drie weken waren bloedheet en er was heel weinig neerslag. Het zou de droogste julimaand sinds 1949 worden. Hoe zwaarder en vochtiger de bodems, hoe beter het voor de stokken was. De verkleuring van de druiven(veraison) liet door de stress van de hitte op zich wachten. Augustus was gelukkig koeler en vochtiger, maar uiteindelijk bepaalde het prachtige weer begin september de oogst. Die werd zonder al te veel problemen afgesloten, snel en onder uitstekende omstandigheden. Rond 12 september gooiden enkele zware regenbuien her en der de planningen in de war, maar uiteindelijk is al het fruit heel erg gezond binnengehaald.

Kleine druiven, dikke schillen

Door de in de zomerhitte opgelopen stress waren de druiven klein. Dat leverde minder maar zeer geconcentreerd sap op. Ook was er veel onregelmatige trosgroei (millerandage) geweest, waardoor de opbrengst gemiddeld zo’n 30% minder was.. Lokaal zijn er echter grote verschillen. Hoewel klein, waren de druiven en de schillen erg gezond én stevig. Wijnboeren hoefden nauwelijks te sorteren en de meeste sorteertafels (tables de tri) konden in de opslag blijven. Het uitstekend rijpe fruit betekende bovendien dat er op diverse plekken geëxperimenteerd is met het gebruik van hele trossen, die niet ontsteeld werden. Het toevoegen van de steeltjes aan de vergistingsvaten zorgt voor houdbaarheid en frisheid, aldus de producenten. De Chablis werd vlak voor de oogst getroffen door wat hagel, wat een negatief effect op de opbrengsten van sommige wijnboeren heeft gehad.

Proefoordeel oogst 2015

Om de Bourgogne van de jaargang 2015 nogmaals te beoordelen, reisden we met diverse teams van collega’s in februari 2017 naar Frankrijk. We hebben er uitgebreid geproefd, gegeten en overleg gevoerd en zijn het erover eens: 2015 is een topjaar! En niet zomaar een topjaar, maar zelfs het mooiste jaar dat we ooit hebben geproefd. En dat is nogal een uitspraak. 2015 heeft enorm veel te bieden. Rijkdom, fruit, kracht en volheid voor zowel rood als wit. Maar vooral een hoog ‘lekker-gehalte’ met zachte tannines en indringende smaken. Doordat de opbrengst in zowel 2015 maar met name in 2016 behoorlijk is geslonken, raden we iedereen aan: 2015 is hét jaar om te kopen! De Voorverkoop van de oogst 2016 (volgend jaar) zal een beperkter assortiment laten zien met heel lage voorraden. Wilt u iets uit deze Voorverkoop bestellen, dan is het raadzaam om advies in te winnen van de Henri Bloem-winkel bij u in de buurt, juist omdat 2015 over de hele linie zo goed is. We adviseren u graag.