Terwijl de rest van de wereld deze week wachtte op de uitspraak: “Habemus Papam” wachtte ik met smart op de postbode. Ik kan je zeggen: gek word je daar van. Al vier dagen rende ik bij het geklepper van de bus op mijn sokken naar buiten. Best koud ook.
Uiteindelijk allemaal voor niks want uiteraard kwam die belangrijke post op een dag dat ik aan het werk was. Geen witte rook deed mij vermoeden dat er post was. Wel een mail van een studiegenoot die meedeelde dat hij positief nieuws had ontvangen. Daar zit je dan….50 km van huis….nog ruim 8 uur te gaan….. Ik deelde mijn frustraties met manlief. En wat deed hij: hij reed naar huis, opende de bus en schreeuwde het uit: er is weer een vinoloog!
Dolgelukkig ben ik met dit nieuws. Mag nu officieel RV (Register Vinoloog) achter mijn naam zetten.


U raadt waarschijnlijk al wat ik vervolgens heb gedaan: Champagne! Lekker eten! En nog meer mooie wijnen! Om die dag erna het echte besef te hebben: Ik ben vinoloog! Wel eentje met een piepklein katertje maar die verdween als sneeuw voor de zon aan de gedachte van het behaalde diploma.
Wat een opluchting, bevrijding en beloning van het harde studeren en vele proeven.
Maar Eline zou Eline niet zijn als ik hier niet mee door zou gaan. Blijven leren en blijven proeven.
Want ieder glas is anders. De waarheid van een wijn schuilt in het glas, en is niet af te lezen van een etiket, prijs, promotie of proefnotitie van een ander. De echte waarheid ontdekt u door goed te proeven, zelf te oordelen en vervolgens te genieten van iedere slok.  
En om dan toch in pauselijke sfeer af te sluiten: proef eens een Châteauneuf-du-Pape:
De beroemdste rode wijn van het zuidelijke Rhônegebied. Het zijn wijnen met een grote reputatie. De naam van dit wijndorp is afkomstig van het pauselijk kasteel dat er nu nog steeds te vinden is.
Het is een warm gebied, veel zon, weinig neerslag, de bodem is bedekt met stenen die overdag de warmte opnemen en deze warmte in de nachtelijke uren weer afgeven. Voor een Chateauneuf-du-Pape mogen 14 verschillende druivensoorten worden gebruikt: Grenache (wit en blauw), Cinsaut, Syrah, Mourvèdre, Clairette, Picpoul, Muscardin, Vaccarèse, Cournoise, Piccardin, Roussanne, Terret Noir en Bourboulenc, maar wordt voornamelijk gemaakt van de Grenache druif aangevuld met twee of drie andere druivensoorten.  Een goede rode Châteauneuf-du-Pape is kruidig en complex en kan jaren bewaard worden. Tegenwoordig kan hij al na een jaar of drie op dronk zijn.
Proef deze wijn bij b.v. gestoofd vlees,  ossenhaas, wildgerechten en diverse mooie kaassoorten.

Tekst: Eline Jaarsma