Chateau Siran

Bordeaux. De streek van mannen in pakken en zo’n 5000 chateaux. Plaatjes van steden als Saint Emilion en Bordeaux, één en al luxe, status, roem. Eén nadeel: Bordeaux zit voor de gemiddelde toerist potdicht. Zonder vaste afspraak kom je geen chateau binnen. En laat u ook niet verleiden door de naam chateau, iedere wijnboer met een eigen huis en gaard mag zichzelf chateau noemen. Desalniettemin is Bordeaux zeker de moeite waard om te bezoeken, maar bereid u goed voor en probeer afspraken te maken.

Veel meer de moeite waard is het proeven van Bordeaux. En dat doen we; wereldwijd worden er elke seconde tien flessen Bordeaux opengetrokken. Terwijl ik dit schrijf hoor ik de kurken al uit de fles: plop,plop,plop,plop,plop,plop,plop,plop,plop,plop…wat een heerlijk geluid.

Bordeaux wordt geroemd om zijn rode wijnen van de Merlot, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc druiven. Ook de droge witte Bordeaux van Sémillion, Sauvignon Blanc en soms ietwat Muscadelle winnen terrein. En wilt u uzelf echt verwennen, eindig dan met een edelzoete wijn uit Sauternes of Barsac. 

Gek eigenlijk: we kunnen alle vernieuwingen in de wereld bijna niet bijhouden. We willen steeds weer nieuwere, betere, snellere, mooiere apparatuur, steeds modernere auto’s en woninginrichtingen. Het mannenpak blijft in, maar dan wel van de meest exclusieve stoffen en designs  en we verwachten in een sterrenrestaurant kooktechnieken waarvan we nog nooit hebben gehoord, laat staan geproefd. Maar wat betreft Bordeaux blijven we liever in1855….Sinds die tijd hebben een heel aantal chateaux een classificatie gekregen waar we nog graag op terug grijpen. 

Is wijn dan echt dat ene stukje houvast wat ons weer even terug laat gaan naar de goede oude tijd? Wat ons even afremt en doet beseffen dat het leven mooi is zoals het is? Op dit moment, op de bank met een mooi glas Bordeaux.
Ja, dat is het mooie aan wijn: het remt onze even af in deze ‘gehaaste’ tijd.

Ik hoop dat u in de komende tijd, met de feestdagen en in de weekenden met openhaard of kaarsjes aan, ook eens zo’n mooie Bordeaux opentrekt en even stilstaat bij het leven. Wees niet bang dat u op dat moment niet bij de tijd blijft want met u doen miljoenen mensen met u mee: 10 flessen Bordeaux per seconde…….dat is 600 per minuut, 36.000 per uur, 864.000 per dag, 6.048.000 per week, 314.496.000 per jaar!