Ingrediënten: 

200 g sushirijst

150 ml kraanwater

2 el rijstazijn

2 tl suiker

1 tl zeezout

3 norivellen

100 g tonijnsteaks

2 el viskruiden

2 tl wasabipasta

4 el Japanse sojasaus

Keukenspullen: Bamboematje

1.Spoel de rijst af in een zeef. Laat de rijst 10 min. staan in een pan met dikke bodem. Voeg het water toe en breng aan de kook. Kook met de deksel op de pan 2 min. op hoog, 5 min. op middelhoog en 12 min. op laag vuur. Zet het vuur uit, neem de deksel van de pan, dek de pan af met een schone theedoek, leg de deksel erop en laat 15 min. staan.

2.Verwarm de azijn, suiker en het zout in een steelpan en roer tot de suiker en het zout zijn opgelost. Laat afkoelen. Schep de rijst in een lage schaal. Sprenkel de dressing erover. Schep om en waaier koel met een waaier of krant. Snijd de tonijn in plakjes van ½ cm breed, bestrooi met de viskruiden.

3.Pak het bamboematje in met vershoudfolie. Leg een norivel op het matje. Bedek met ⅓ van de rijst, houd bovenaan een strookje vrij van 2 cm. Leg ⅓ van de tonijn in het midden op de rijst. Rol op met het matje. Snijd de rol in 8 stukken. Maak nog meer rollen. Serveer met de sojasaus en de wasabipasta.

In plaats van tonijnsteak kan men ook zalm nemen met avocado of lange repen komkommer. Ook puntpaprika met repen komkommer is prima. Er zijn vele mogelijkheden.

Als het nurivel aan de buitenkant zit, heet het Maki Sushi. Het nurivel kan ook van binnen zitten, dus andersom opgerold, dan heet het Ura Maki Sushi. Gebruik dan een half norivel en bedek het met rijst, maar houd een rand van 2 cm onbedekt.  Doop het vel met de rijstkant in sesamzaadjes, die licht gebrand zijn. Beleg daarna het norivel en rol op. Dan ia er nog Nigri. Kneed een langwerpig hoopje van rijst en leg er een plakje zalm of tonijn op. of iets anders.