Wat een succesnummer is het toch, de rosé van Domaine Montrose. Nationaal en internationaal geroemd en al jaren bij Henri Bloem de meest verkochte rosé. Bernard en Olivier Coste, de eigenaren van dit wijnhuis gelegen in het zuiden van Frankrijk, hebben dan ook goud in handen met deze rosé. Hij is loepzuiver, fris en heeft een smaakbeleving die in deze klasse ongekend is. Een prijs/kwaliteitsverhouding om te zoenen! Wat veel mensen echter niet weten is dat van dit wijndomein meer wijnen komen. Domaine Montrose is meer dan alleen rosé…

Heerlijke zomerwijnen


Allereerst maken vader en zoon Coste nog twee witte wijnen. De eerste is een heerlijke huiswijn Chardonnay. Niet houtgelagerd, maar fris, uitgebalanceerd, droog en fruitig. Lekker als aperitief, als ideale begeleider voor menig salade of als een heerlijke zomerwijn! De tweede, relatief nieuwe witte wijn, is gemaakt van Viognier. Een witte wijn die toegankelijk fris(een heel subtiel zuurtje) en zeer smaakvol is. Hij is inzetbaar op het terras, maar door zijn volle brede smaak komt hij ook als dinerwijn goed tot zijn recht. Probeer hem eens bij asperges.


Stevige jongens met een vriendelijke prijs

Qua rood maakte Montrose aanvankelijk alleen een wijn op basis van Cabernet Sauvignon met Syrah. Een wijn die een stevige, kruidige, volle smaak heeft met veel geconcentreerd fruit van rode bessen, bramen en bosbessen. Met recht een stevige jongen, die je dan ook prima met een pepersteak kan combineren. Uit de markt ontvingen wij en Domaine Montrose echter signalen dat er behoefte was aan aanvullende rode wijnen die “anders” qua karakter zijn. In het afgelopen jaar heeft Domaine Montrose hier invulling aan gegeven. Twee nieuwe wijnen kwamen op de markt.

Zo kwam Montrose met een zachtere huiswijnvariant. Een wijn gemaakt van Merlot, Syrah en Grenache. Vol, intens fruitig en kruidig van smaak, maar wel zacht en toegankelijk. Een wijn voor bij de borrel of een lekker stukje kaas. Voor veel mensen die normaal uitsluitend Merlot drinken heeft deze wijn meer diepgang en smaak. Zeker de moeite waard om eens te proeven.

Door het grote succes van deze 'allemansvriend' wordt de oorspronkelijke blend nu niet meer gemaakt.

Indrukwekkende balade

De meeste indruk maakte tot nu toe de la Balade des Lézards Rouge. Deze rode wijn is een blend van Syrah en Cabernet Sauvignon en wordt gezien als een geslaagd huwelijk tussen warmte en souplesse waarin zacht rood fruit triomfeert met een kruidige touche! Een stevige wijn met lengte en makkelijk toepasbaar als begeleider van menig stoof of wild gerecht. Ik was hiervan al snel onder de indruk, maar was niet de enige. In het onlangs verschenen prestigieuze maandblad La Revue du Vin de France heeft deze Balade des Lézards de hoogste notering gehaald in een proeverij van Languedoc wijnen onder de tien euro. Een prijs om trots op te zijn!

Zoals gezegd heeft Domaine Montrose veel meer te bieden dan alleen een rosé. Bent u op zoek naar een verrassende wijn kies dan voor de Balade des Lézards. Toch liever een lekkere zachte wijn, de Chardonnay en Merlot zullen u niet teleurstellen. Kom naar onze vinotheek of ga naar onze website om de wijnen in huis te halen.

En dan nog die rosé… Tsja ook dit jaa staat hij er weer fantastisch bij, het blijft genieten voor die prijs. Laat de zomer maar komen!

Met vineuze groet,

Sascha de Wilde, RegisterVinoloog

De wijnen van Domaine Montrose

  • Chardonnay
  • Viognier
  • Rosé
  • Rouge
  • La Balade rosé
  • La Balade Rouge