De term ‘snoeptomaatjes’. Bedacht om het overgewicht bij kinderen tegen te gaan.
Verkrijgbaar in rood, geel, oranje (en wellicht nog wel meer). Een klein zoet tomaatje in een kindvriendelijke vrolijke verpakking. Ook wel ‘snacktomaatje’ genoemd. Deze laatste term is meer gericht op het pubervolk wat soms ook wel eens wat kilootjes mag minderen.
Verkrijgbaar in bijna alle supermarkten. Zelf kweken kan ook. Vinden kinderen ook leuk en is ook nog eens leerzaam. Drie keer raak: leuk, leerzaam en gezond!
In deze categorie heb je ook nog snoep-, of snack komkommertjes, paprikaatjes en worteltjes. In een handzaam formaat met een blije smiley erop schijnen kinderen van deze tijd meer groenvoer te consumeren.

Eerlijk gezegd geloof ik er niet zo in. Als kind verorberde ik rauwkost als een rasecht konijn. Juist rauwkost vinden kinderen lekker vanwege de zoetheid en bite. Maar ja, je moet wat verzinnen om de voedselindustrie en reclamejongens aan het werk te houden.
Ik kies in de winkel voor de kleine ronde cherrytomaatjes. Deze heb ik eigenlijk altijd wel in mijn koelkast staan. Voor door de sla, tussendoor, op mijn boterham met hummus, avocado of kaas, bij de borrel met een blaadje basilicum en bolletje mozzarella of om er uitgebreider mee te koken:

Lauwwarme linzensalade met honing-cherrytomaatjes, pistachenootjes en geitenkaas

Ingrediënten:
500 gr rode, gele en/of oranje cherrytomaten
2 el honing
4 el olijfolie
3 takjes oregano
1 blik linzen
1 bakje basilicum
1 el balsamicoazijn
1 tl mosterd
40 gr gepelde pistachenoten
Zakje gemengde sla
150 gram zachte geitenkaas

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 150 °C. Halveer de tomaten en leg ze met de snijkant naar boven in de ovenschaal. Besprenkel met de honing, 3 el olijfolie en wat zout. Leg de takjes oregano tussen de tomaten. Zet ca. 45 min. in de oven.
Spoel de linzen af onder koud water en laat uitlekken. Doe in een kom en voeg de in stukken gescheurde blaadjes basilicum toe.
Neem de tomaten uit de oven en verwijder de oregano. Schenk het vocht van de tomaten in een kom. Klop met de rest van de olijfolie, balsamicoazijn en mosterd tot een dressing. Schep de tomaten en dressing voorzichtig door de linzen.
Beleg een bord met wat sla. Bedek de sla ruim met de warme linzen-tomaatjes salade en zachte geitenkaas. Bestrooi met de noten.

Een maaltijd om van te snoepen, en heerlijk met een glas Italiaanse pinot grigio!

Tekst: Eline Jaarsma