Nieuw in het assortiment van Henri Bloem
Carignan ‘Vigno’ 2013 De Martino

Vigno, de titel die verwijst naar de volledige naam Vignadores de Carignan. Old Vine Carignan is een verwaarloosde schat van de wijnbouw in Chili.

De Carignan druif werd begin jaren ’40 aangeplant in de Maule Valley en moest volgens het Ministerie van Landbouw een toevoeging zijn in de Chileense wijnen vanwege zijn finesse, fijne zuurgraad en dieprode kleur. Ruim 50 jaar lang werd dit werkpaard uitsluitend gebruikt om te blenden.

Chileense wijnmakers zijn gaan beseffen dat er meer te halen is uit deze kostbare hulpbron.

'Vigno' is een nieuw project dat in 2010 gestart is met 12 wijnmakers van klein tot groot.
De regels voor 'Vigno' is dat de wijn minimaal moet worden gemaakt van 65% oude Bush Vine wijnstokken van Carignan en 60 jaar oud uit Maule Valley en zoals het etiket al doet vermoeden ‘Dry-farmed’, dus zonder irrigatie!

De Martino is één van de 12 wijnmakers in dit project. Zij maken een prachtige wijn van 85% Carignan met 15% Malbec en Cinsault druiven. De wijn rijpt na de fermentatie 24 maanden op gebruikte barriques van Oostenrijks eikenhout en vervolgens nog 6 maanden op fles.

Proefnotitie: In de geur prachtig rijpe kersen, iets aards en specerijen. Smaak is mondvullend, een perfecte zuurgraad, warme rijpe kersen, vleugje rook, heerlijke kruiden en de rijpe tannines bieden mooi tegenspel. 'Vigno' laat al heerlijk van zich genieten, al moet enige rijping voor deze wijn geen moeite zijn.

Wijn/spijs: Gegrild gevogelte of gekruide worstjes en varkensvlees van de BBQ