Al jaren staat een wijnreis naar de wijnstreek Veneto hoog op mijn verlanglijstje, maar ondanks dat ik diverse malen dicht in de buurt was, is het er nog niet van gekomen. Dit jaar ben ik echter vastbesloten om in mei een aantal wijnboeren te bezoeken en te ontdekken, waarom de wijnen uit deze streek zo populair zijn in onze vinotheek.Veneto gelegen in het noord  oosten van Italië is met name bekend om het tot de verbeelding sprekende Venetië en het Lago di Garda (Gardameer). Het afwisselende landschap van de Veneto strekt zich uit van de Alpen tot aan de Adriatische Zee en omvat bergen, heuvels, meren, rivieren, dalen, vlaktes en kustgebied. Wat veel mensen niet weten is dat op het gebied van de wijn Veneto met ca. 78.000 hectare wijngaard en 8 miljoen hectoliter Italië’s grootste wijnleverancier is en dat hier prachtige kwaliteitswijnen vandaan komen

De bekendste wijnen uit Veneto zijn ongetwijfeld de Soave, de Valpolicella, de Bardolino en natuurlijk de Prosecco. In de toekomst zal ik hier zeker nog een keer op in gaan, maar nu wil ik het gaan hebben over de wellicht iets onbekendere DOC Lugana, welke wijnen geproduceerd worden in  gebied ten zuiden van het Gardameer met slechts 850 ha wijngaard. Een bekende wijnproducent is hier Azienda Agricola Ottella. Dit wijnhuis, gelegen vlakbij de beroemde vakantieplaats Peschiera del Garda, wordt gerund door de familie Montresor. Hun filosofie is het creëren van wijnen die harmonie, verfijning en elegantie hebben met tonen van fruit, kruidigheid en mineraliteit.

 De basis witte wijn van Ottella is de Lugana gemaakt van de druif Trebbiano di Lugana. He  t is een heerlijk frisse wijn met veel citrusfruit gecombineerd met hints van exotisch fruit. Een uitstekende begeleider van bijvoorbeeld uw risotto met vis.

De grote broer van deze wijn is de Le Creete. Deze ‘rijke’ wijn wordt gedomineerd door tropisch fruit, zonder zijn frisse mineraliteit te verliezen. De wijn is gastronomisch breed inzetbaar: denk daarbij aan bijvoorbeeld smaakvolle visgerechten.

Op het witte wijn vlak is de Molceo, echter de top. Onlangs werd deze wijn door de beroemde Italiaanse wijngids, de Gambero Rosso, voor het tweede achtereenvolgende wijnjaar gewaardeerd met de hoogste onderscheiding: ‘Tre bicchieri’. De Molceo wordt gemaakt van laat geoogste druiven en ligt gedurende 1 jaar op kleine eiken houten vaten. De wijn is hierdoor wat ronder en heeft een langere afdronk. Toch blijft de mineraliteit en het citrus- en exotisch fruit duidelijk waarneembaar.

De populairste wijn van Ottella is echter de Rosso Gemei. Een rode wijn gemaakt van Rondinello, Cabernet Sauvignon & Merlot. Het is een bijzonder zachte wijn met veel bosfruit. Heerlijk toegankelijk, maar je proeft wel de kwaliteit in je glas.

De Campo Sireso is de top op rode wijn gebied. Wederom veel bosfruit, maar nu met wat kruidigheid, zachte tannines en lichte vanille tonen. Heerlijk bij rood vlees of stevige kazen.

Ottella bij Henri Bloem

  • Ottella Lugana Bianco
  • Ottella Rosso Alto Mincio
  • Ottella Le Creete Lugana bianco
  • Ottella Campo Sireso
  • Ottella Molceo

Ottella

Met vineuze groet,

 

Sascha de Wilde RV

Wijnkoperij Henri Bloem Apeldoorn